Mój tajemny ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój tajemny ogród.

Post »

Dziękuję, Lucynko, za odwiedziny. Rzadko ktoś u mnie bywa, tym bardziej cieszy mnie Twoja osoba. Moje róże szykują się do rozkwitu mimo zniszczeń, dokonanych przez bruzdownicę. Szybko sie odkuły i wydały tak dużo pączków,że muszę tu i tam je obrywać, żeby roślince ulżyć.
Dziś nastąpił wybuch żółtych. Pięknie pachną, pięknie wyglądają, niestety smakują chrabąszczom, które pożerają płatki w tempie zawrotnym. Żrą tylko żółte i białe. Trzy piękne , wielkie, białe kwiaty Jana Pawła II ścięłam do wazonu, żeby chociaż przez kilka dni na nie się napatrzeć.
Na zdjęciu jedna z żółtych, oświetlona zachodzącym słońcem oraz pnąca o ślicznym, ciemnoróżowym kolorze:

Obrazek

Obrazek

Jaśminowiec przed domem powoli zagradza przejście:

Obrazek

Obrazek

Obok tego dużego rośnie niewielki, stary jaśmin, o małych, pojedynczych płatkach, pachnący tak odurzająco, ze słabo się robi. To ten starodawny zapach, zawracający w głowie:

Obrazek

Obrazek

Kwitnie również jaśmin o dziwnych, jasnozielonych liściach, nie pachnie, ale jest bardzo dekoracyjny od wczesnej wiosny:

Obrazek

Wcześnie zakwitł mój ulubiony żylistek:

Obrazek

A ta wiecha, sięgająca nieba, wyższa, niż wszystko inne, to orlik. Ma zamiar rozsiać się na cztery wiatry, ale nic z tego.:

Obrazek
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

A w niedzielę rano...:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Ja jestem noc czerwcowa,
królowa jaśminowa,
zapatrz się w moje ręce,
wsłuchaj się w śpiewny chód...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przepiękne róże, Izuniu! ;:63 ;:63 ;:63
Zapach jaśminu - ach.... uwielbiam ten smak dzieciństwa.
Ostróżki też bardzo mi się podobają. Stoją takie dumne, wyprostowane, jakby chciały powiedzieć: "Podziwiaj mnie"!
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Powiem tak: założyłaby się z każdym, że już tu się wpisywałam, ale jednak nie ;:14 . Mój SKS czyni postępy i to wcale nie jest śmieszne ;:145 . Wybacz, że tyle trwało moje dojście do Ciebie ;:196 .
Tekst wpisany u mnie, powinien znaleźć się tutaj (czy mogę zakląć? ;:223 ).

Ja mam jaśmin przywieziony ze szczecińskiego w 1970 roku; pachnie niesamowicie, ale mnie akurat ten zapach się podoba ;:108 . Wielokrotnie próbowałam go ograniczyć, ale to działa tylko na jakiś czas. Może i dobrze, bo chociaż przypomina mi dzieciństwo.
Na którymś ze zdjęć widać cynie; są całkiem spore ;:65 . Będzie pięknie, jak zakwitną całe ich łany, tylko sianie i sadzenie, to już nie dla mnie w takich ilościach.
U mnie heliotropy też pięknie pachną, ale w piątek na targu zapytam o lewkonie, bo skoro też pachną, to ja je chcę ;:191 . Uwielbiam zapachy kwiatów, a róże mam wszystkie pienne pachnące.
Czekam na kwitnienie Twoich róż, bo coś mi się wydaje, że będzie odlotowo ;:138 .

Napisałaś gdzieś tu, że przesadzaliście ogromną różę. Możesz podpowiedzieć, jak to zrobić, bo moja Mme Isaac Pereire smaży się co roku na słońcu, a ma tak piękne kwiaty i taki cudny zapach, że nie mogę się pogodzić z jej za krótkim kwitnieniem, bo płatki się przypalają ;:185 . Jak tak teraz myślę, to ona jest na słońcu od popołudnia. Zachodnia część ogrodu, nie jest wcale mało słoneczna, powiedziałabym, że to gorsze od południowej; chyba, że jest cały dzień w słońcu.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Aniu, przesadziliśmy te czerwone róże, właściwie 3 róże pnące, które połączyły się w jedno. Najstarsza miała około 7 lat, więc nie była taka stara:

Obrazek

Szkoda mi bardzo, ze już nie rosną pod domem, bo były wielką ozdobą, ale siła wyższa w postaci zawilgoconej ściany w domu okazała się silniejsza. To sprawka tych, właściwie obfitego ich podlewania, czyli moja wina. Róże wykopaliśmy jesienią, chyba w listopadzie, z wielką bryłą. Zostały zadołowane w miękkiej ziemi, pod krzakami, tam, gdzie słońce nie dochodzi i jest osłonięte miejsce i dobrze podlewalismy wodą. Wcześniej oczywiście przycięłam im pędy do około pól metra, może trochę więcej, i zostawiłam kilka listków. I tak sobie zimowały zadołowane, okopczykowane, okryte stroiszem, a gdy nadeszła wiosna i pokazały się pączki, posadziliśmy w innym miejscu. Teraz ładnie zakwitły i ruszyły w górę. Oto one:

Obrazek

Przy okazji kilka fotek z dnia wczorajszego i dzisiejszego poranka:

Żylistek sam siebie przechodzi, wydaje mi się, że co chwilę jest go coraz więcej:

Obrazek

Zakwitły lwiepaszcze i lilie:

Obrazek

Obrazek

Stary jaśmin pachnie omdlewająco, aż nie można oddychac. Nie wiem, czy mi się podoba, tym bardziej, ze rośnie blisko lewkonii i heliotropów:

Obrazek

Matka (ponad 35 la) i córka, ukorzeniona 2 lata temu:

Obrazek

Obrazek

I kilka innych, rozwijających kwiaty dzień po dniu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[imghttp://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/031/512/31512253_800.0.jpg/zdjecie.jpg][/img]

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Są takie piękne, że nie potrzeba słów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

Iziu hortensje od ciebie mają się dobrze nawet chyba zakwitną niestety zgubił mi się kabel przesyłowy do aparatu i nie wyślę żadnych zdjęć,róże masz piękne i mnie tegoroczne też mają po jednym na razie kwiatuszku,a te podgryzione odrodziły się w innych miejscach i też kwitną kochane różyczki. :wit
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz całkowitą rację, brak słów na piękno róż ;:180 .

Przyznam się, że nie lubię ciąć kwiatów do wazonu; zapominam wymieniać wodę :;230 :oops: .

W takim razie, skoro Tobie się udało przesadzić duże róże, to i ja jesienią to zrobię. Tylko, że u mnie nie ma pojęcia o " korzeniach z bryłą ziemi". Wszystko się obsypie, ale nie szkodzi, musi sobie poradzić.
Dostałam ubiegłej jesieni od Dorotki350 dużą karpę róży, powiedziałabym, że w porównaniu z moją - bardzo dużą. Zadołowałam na zimę, wiosną posadziłam, a teraz rośnie pięknie ;:108 . Patrzę co roku, jak przypalają się płatki mojej Mme Isaac Pereire, chociaż w Rosarium napisane, że sadzić na słońcu. Posadzę do półcienia i zobaczymy ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Aniu, czy Twoja przypalona róża nie rośnie przypadkiem pod ścianą? Ściana bardzo grzeje, więc na silnym słońcu róże mogą się przypalać. Ja tak zrobiłam w tamtym roku, gdy postanowiłam upiększyć południową ścianę domu. Posadziłam dwie pnące, różowa jakoś dawała radę, czerwona piekła się - płatki i liście - przez całe lato. W tym roku obie się rozrosły, bogato zakwitły, jednak na czerwonej już są ślady gorąca - ma zbrązowiałe listki i tak samo płatki, na brzegach, ale jednak.
Róże do wazonu ścinam po to, żeby na nie patrzeć, nacieszyć oko, pochwalić się przed gośćmi. Niektóre rosną w takim miejscu, że ich nie widać, tylko ja wiem, czy kwitną, czy nie. Należy tam specjalnie pójść, pokłonić się i obejrzeć dorodny kwiat.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie porównuj proszę moich kilkunastu róż z Twoimi; żebyś wycięła nie wiem ile, nie będzie widać, a ja na serio zapominam w kwiatach w wazonie, wymieniać wodę - wstyd, ale tak mam ;:173 .
Ta róża rośnie przed tujami, obok śmietnika. Jak sadziłam róże, śmietnika nie było. Potem mój brat zadecydował, ,że tam ma być i sam go wymurował, jako przykład, jak nie należy budować śmietnika ;:306 . Zostawiłam na pamiątkę.
Różnie się pisze o Mme Isaac Pereire - głównie o jej zapachu. Dla mnie pachnie b. mocno i pięknie - to wystarczający powód, żeby o nią zadbać, bo też i przeszła swoje ;:14 .
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Zazdroszczę Ci heliotropów, uwielbiam ich zapach, a w tym roku nie wysiałam i teraz żałuję.
Zaciekawiło mnie, dlaczego piszesz, że ten jaśminowiec o żółtych liściach nie pachnie - ja także go mam i wieczorami pachnie jak szalony. Może tego nie czujesz, bo jego zapach jest przytłumiony przez ten większy krzak jaśminowca?
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p

Post »

Agnieszko, ja już nie wiem, co u mnie pachnie, a co nie - lewkonie, róże, jaśminy, heliotropy, a może jeszcze coś innego? W każdym razie wieczorami lub podczas ciepłych, nieco wilgotnych i dusznych dni wokół unosi się przepiękny zapach. Niedługo zakwitną lipy, więc zapachu będzie w bród.
Codziennie rano robię obchód z aparatem w ręku - chciałoby się wszystko uwiecznić, ale się nie da. Oto kilka fotek kolejnych piękności:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Uwielbiam stare, wielkie lipy. Jest niedaleko ode mnie stara aleja lipowa. Lipy są ogromne. Zawsze zerwę trochę kwiatków na zimową herbatkę .
Smak i zapach herbatki wspaniały. Miód lipowy, jako dobro narodowe powinien zostać uznany, jest konsystencją aromatu lata.
Różyce cudne, a żylistek biały jak jaśminy ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izuniu, na razie wpadłam tylko na chwilkę, przywitać się :wit Dopiero dzisiaj trafiłam na Twój ogród i już jestem nim oczarowana. Kocham takie ogrody. Trochę dzikie ale mimo wszystko cudowne. Zaraz zmykam na działkę, wpadnę później. Zdecydowanie na dłużej ;:108
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”