Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
noka
200p
200p
Od: 2 lis 2011, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników -2

Post »

Dzięki,jutro idę kupić uchwyty.
pozdrawiam
Kazik
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00

Post »

A ja mam pytanie odnośnie buraka czerwonego, ponieważ moje buraczki ładnie wzeszły postanowiłam je popikować i nie wiem dlaczego ale one stanęły w miejscu, zrobiły się bordowe i nic już raczej z nich nie będzie... Co mogłam zrobić źle..? Starałam się je delikatnie wykopać z całą bryłką korzeniową...
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Im są większe tym lepiej znoszą flancowanie, bo będą miały zapasy w korzeniu spichrzowym. Tak więc poczekaj jak najdłużej na przesadzanie.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

ninkas pisze:
luthiew pisze:Z tego co zaobserwowałam u swojego oregano, radzi sobie w ziemi doskonale. Zimę przetrwało bez problemu i w tym momencie znów jest pięknie zielone. także na pewno Twojemu nic nie będzie i niedługo będzie piękną zieloną kulką :)
Zima była ciepła więc nie miało problemów z przetrwaniem. Zresztą z mroźnymi zimami też radzi sobie świetnie. Oregano (lebiodka pospolita) rośnie w Polsce, nie tylko w ogródkach ziołowych, pospolicie. Rozrasta się szybko do całkiem sporych rozmiarów i jeśli dopuścisz do zakwitnięcia i zawiązania nasion to rozsieje się.
U mnie rozrasta się od lat we wszystkich osłoniętych od wiatru zakątkach - pod drzewami, między malinami, pod szklarnią. Posiałam kiedyś jeden, jedyny raz trochę oregano, a po latach mam go tyle, że obdarowuję nim znajomych i rodzinę, bo sama tyle nie zużywam.
Wystarczy wyrwać kawałek kłącza z korzonkiem i po wyrzuceniu tego na kompostownik możemy się spodziewać, że zamiast się kompostować wypuści i będzie rosło :)

Zapoznam się z Regulaminem forum- cz.IV.
Moderator-jokaer.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Moja kapusta, kalarepa, sałata i pomidorki ( przykrywane na noc agrowłókniną) i zadaszane podczas deszczu.
Obrazek
Obrazek
zakrzew
100p
100p
Od: 4 kwie 2014, o 10:23

Post »

Witam. Jest ktoś jeszcze tutaj? Mam problem z nasionami papryki, kiedy je podkiełkowałam na wacie przykrytej papierową chustką i przełożyłam do ziemi po kilku dniach ciekawości czemu nic nie wyrasta rozkopałam pudełko po podełku a tam szok korzonki pogniły. Możecie mi powiedzieć co mogłam zrobić źle? Boje się, że nastepne też skończą tak samo. Nasiona byly wsadzone do podlanej ziemi Kronen i pozawijane w torebki śniadaniowe. Czy może już przy podkiełkowaniu coś nie tak zrobiłam. Były wyłożone jak wcześniej pisałam na styropianowej tacce na wacie nawodnionej i przykrytej chustką papierową potem nasionka i zawinietę w folię i postawione na grzejniku. Jeżeli ktoś jest co się zna to poproszę o podpowiedzi. Pozdrawiam
Świat bez roślin nie istnieje
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Trochę komplikujesz sobie życie. Paprykę najlepiej namoczyć dobę w wodzie z czosnkiem, celem zabezpieczenia na grzyby i napęcznienia. Potem do pudełka z wacikiem, ligniną wyłożyć nasiona, zwilżyć, przykryć pokrywką. Wyłożyć na kaloryfer, dekoder lub cokolwiek ciepłego. Doglądać każdego dnia, wietrzyć, zraszać w miarę potrzeby. Kiedy pojawią się kiełki należy delikatnie, najlepiej pincetą przekładać do wilgotnej ziemi, przykrywać przez zraszanie ziemi. U nas przeżyło 95% roślin, a pikowanych było ponad 200 szt.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zapewne ziemia była za zimna i za mokra, dlatego zgniły.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Paulinko, spróbuj wysiać od razu do ziemi zraszaj, przykryj folią ale wietrz również a za kilka kilkanaście dni same wyskoczą z ziemi. Nie zrażaj się, a jak masz więcej nasion to spróbuj obu metod.
Ja słodkie papryki dopiero mam zamiar wysiewać w tym tygodniu.
Kiełkowanie na wacikach mi nie wychodzi więc dałam sobie z tym spokój.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Zgadzam się z przedmówcami. Za dużo komplikacji. Prawdę pisząc, ja daję od razu nasiona do ziemi. Następnie zraszam wodą z dodatkiem Previcuru i nakrywam folią. Tak przygotowaną wielodoniczkę stawiam koło grzejnika. Papryki ostre wschodziły mi w tym roku w ciągu 6 dni.
Pozdrawiam
Dariusz
zakrzew
100p
100p

Post »

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jutro wsadzę 2 do tej wody z czosnkiem a 2prosto do ziemi. Tylko nie wiem co z tymi nasionami na wacie zrobić. Wczoraj rano wyłożylam ok 50 nasion pomidorów i co teraz z nimi jeszcze nic nie puszczają to może je z rana posiać do pojemników? Wszystkie nasiona mam z akcji. Papryki mam tylko 2 odmiany (fioletowa i żółta) i zostało mi w woreczkach po 2 nasiona.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Pomidory akurat szybko kiełkują w ziemi, posadź do pojemników a za kilka dni i tak wyskoczą na wierzch. :D
zakrzew
100p
100p

Post »

Ok. Dzięki odpowiem jak coś już mi wyjdzie.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Pomidory najlepiej wysiewać od razu do ziemi, kiełkują po kilku dniach jeśli w pomieszczeniu jest ciepło.
zakrzew
100p
100p

Post »

Powiedzcie mi proszę do jakich pojemników wsadzacie podkielkowane nasiona? Po nocy połowa nasion ma już malutkie korzonki. Mam paletę z pojemnikami jak małe danonki, może wystarczy na razie.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”