Słoneczne rabaty 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczne rabaty 2

Post »

Ja też w tym roku kupiłam gwiazdę betlejemską, z tym że potraktuję ją jako jednoroczną. Próbowałam ją przetrzymać kilkakrotnie, ale zawsze w końcu wnerwiały mnie gołe badyle z czuprynką u góry.
Teraz już nie mam ciśnienia, zrobi się brzydka to Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko, poinsecja to roślina krótkiego dnia, aby ponownie zakwitła potrzebuje przebywać 14 godzin na dobę przez 8 tygodni w całkowitej ciemności. W domu trudno jest zapewnić takie stanowisko. Miałam gwiazdy betlejemskie przez kilka lat jako ładne zielone rośliny, do momentu pojawienia się mączlika szklarniowego. Nawet udawało się uzyskać pojedyncze czerwone listki, ale zawsze po Bożym Narodzeniu.
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Sabinko , nie wiem czy widziałaś u mnie w wątku, niedawno pokazywałam swoją gwiazdę Betlejemską. Jako roślinka jest dosyć foremna... Nie ma gołego badyla z czuprynką na środku (Zuza :wit ). Zaraz po świętach przesadziłam ją do większej doniczki.Pojedyncze listki są zaczerwienione a aktualnie większość czasu spędza zakryta kartonowym pudłem... :roll:
Tak jak nena08 napisała jest rośliną krótkiego dnia. Tylko wydaje mi się że nie zdążą się całkowicie listki zaczerwienić, trochę późno zabrałam się za robienie jej ciemni.... Ale trudno... ;:204
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Sabinko znów dałaś po oczach, wzbudzając zdecydowanie za szybkie bicie serca, pokazując te piękne kolczaste panny. I tak oto co stwierdzam:
nifredil pisze:
Cornelia.

Obrazek
Imię tej panny już wylądowało w kajecie z listą chciejstw. Bardzo podoba mi się ostatnio taki pokrój kwiatów. A niestety nie mam żadnej podobnej. Powyższe zdjęcie i Twój opis są mega zachęcające. Muszę jeszcze poczytać co inni o niej sądzą. :wink:

Kolejna to:
nifredil pisze: Cristata.

Obrazek
Już od dawna mam na nią niezłą chrapkę. I to właśnie przez Ciebie. I powstrzymuje mnie tylko jeden, jedyny fakt: no żesz kurczę nie powtarza kwitnienia. Tylko dlatego jej u mnie nie ma. Mam tak mały ogródek, że zwyczajnie szkoda mi miejsca na różę, która zachwyci mnie przez miesiąc. :oops: Czy może źle to sobie tłumaczę..? ;:224

A zdjęcie poniższej pannicy jest rewelacyjne!
nifredil pisze: Doris Thysterman.

Obrazek

I jeszcze czuję się w obowiązku sprostować... Nie oczekuję od Ciebie kochanienka pamiętania nazw roślin z Twojego ogrodu, bo zwyczajowo i ja nie mam w zwyczaju znać wszystko z dokładnej nazwy. Dla mnie też np: szałwia to szałwia i nie zagłębiam się jaka, tak samo mam z lawendą, dzwonkami, jarzmiankami i jeszcze by się znalazło kilka. ;:333
Także nic się nie martw i nie "nerwuj" się czasem na mnie za te tulipany. ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko Cornelia urocza, bardzo mi się podobają takie róże. Cristata to już prawdziwa królowa. ;:oj Ogród większy o 200m, oj będzie się działo. ;:65 Plany różane miałaś ambitne, 20 sztuk, :wink: ja chciałam pięć. ;:306 Też sadzę rośliny, żeby ładnie wyglądały, a nazwa nie zawsze mi była konieczna. ;:131 Zmobilizowałaś mnie ;:180 moje cisto piernikowe dojrzewa. :tan
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam :wit
Taka sytuacja:
W ubiegłym tygodniu (w piątek) były w biedrze resztki cebulowe. Całkiem spore ilości z tym, że już odrobinę przesuszone.. Ceny oczywiście trzymały się jak głupie. Czekałam w swojej naiwności na wyprzedaże, bo jednak cebule za grosze zawsze mile widziane ;:224 Wczoraj byłam i wszystkie kosze usunięte, a na ich miejscu ustawione całe łąki Gwiazd Betlejemskich.. Do czego zmierzam.. poszukuję chętnych do penetrowania kontenerów na tyłach biedry :;230 .. wiem, że były takie propozycje na forum.. Zuza.. Aneczka.. która to była?? :;230

A tak poważnie..
Zuza, Ania/Nena, Ola, chyba jednak daruję sobie przechowywanie poinsecjii (nawet nie wiedziałam, że to tak się nazywa ;:131 ) Póki będzie się ładnie prezentowała to niech sobie rośnie, a jak zacznie kombinować to się jej dyskretnie pozbędę ;:130 Poczytałam sobie tu i ówdzie i faktycznie jak już u kogoś zdąży się przebarwić to zwykle po świętach ;:173 Chociaż są i tacy, którzy z roku na rok mają tą samą roślinę i naprawdę potrafią o nią zadbać. Niestety ja jestem typowym przedstawicielem parapetowych porażek i jedyne rośliny jakie u mnie rosną to Storczyki - dzięki Bogu są tak mało wymagające ;:306
Aneczka, nic nie musisz prostować ;:168 po prostu znalazłam odpowiednie nazwy i poinformowałam wszem i wobec żebyście się nie przyzwyczajali, bo niestety są grupy roślin, które zapamiętuję w lot (chyba mam z nimi jakąś bliższą więź :lol: ), a są takie, że mogę po sto razy czytać nazwę, wyjdę do ogrodu i dalej nie pamiętam :;230
Jeśli coś pomogę..
Cornelię dostałam jako gratis od Ewci i powiedziała, że na pewno mi się spodoba, sama też miała ją w swoim ogrodzie i prezentowała się genialnie ;:108
Cristata, no cóż kwitnie przez cały czerwiec i początek lipca. Posadziłam ją obok Jubilee Celebration i w towarzystwie trzech powojników. Multi Blue, Vyvyen Pennell i Ville de Lyon. Póki co tylko ten pierwszy spisuje się na medal, co udowodnią zdjęcia poniżej. Uwierz mi, mam bardzo mało miejsca na rośliny, ale Cristacie nie przepuściłam.. Warta jest tego żeby czekać na nią cały rok ;:108
Sonia, moje upieczone pierniczki, które miały mięknąć do świąt zostały tak gwałtownie przetrzebione, że jutro muszę zrobić kolejną porcję ciasta. Nikomu nie przeszkadza, że są nieco twarde.. chrupią aż miło ;:224
Nie wiem czy uda mi się zagospodarować dodatkową część działki. Teściowa nie do końca widzi to wszystko. Niby podoba jej się to co stworzyłam za domem, ale z drugiej strony boi się,że ładny wypicowany ogród od strony drogi będzie przyciągał złodziei :shock: :roll: No i jeszcze musielibyśmy wyciąć ogromną wiśnię.. z której pożytku nie ma, ale za to "tak pięknie kwitnie w maju i zagląda do okna" ;:223 Tak więc rozmowy są w fazie negocjacji ;:224

Kochani, na wieczór przygotowałam wam kolejną porcję maja.. Głównie orliki :D
Zapraszam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ale miałaś tych orlików!!! I nadal pewnie masz ;:306
Powojnik piękny....Właśnie muszę pomyśleć nad takim kolorem do towarzystwa dla róży Rosarium Uatersen.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ach, te Twoje jasnobłękitne orliki ;:224 ;:167
Czemu moje nie chcą się tak miksować ;:145
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Popatrz, Sabinko, jak to jest.
Ludziska sadzą irysy, które kwitną bardzo krótko, wiśnie ozdobne - to samo, i jeszcze mnóstwo innych roślin, ot, choćby takie orliki, a dla róży, która kwitnie tylko raz, choćby nie wiem jak bujnie - miejsca szkoda ;:174. Czy to nie jest jakieś ogrodnicze okrucieństwo i dyskryminacja;:218?
A Cristata, w istocie, piękna jest nad wyraz!
Nie wiem jak Twój ogród wygląda w rzeczywistości, ale na zdjęciach - nie ma sobie równych.
I po stokroć nie ma racji ten, kto Ci skąpi kawałka ziemi. Można go przecież pięknie urządzić nawet oszczędzając wiśnię ;:224.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

nifredil pisze:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nie no! Ujmę to tak: niech się wali, niech się pali ale jak orliki z pierwszego cytowanego zdjęcia się cudownie rozmnożą zatrzymując swoje cechy (tak tak, wiem, jest małe prawdopodobieństwo ale jakieś jest :wink: ) to ślesz je do mnie! :D Oddam w zamian co zechcesz! ;:183 ;:183 ;:183
Nie ukrywam, że te poniżej też są cudowne! ;:224

Jakby nie patrzeć to niestety róża takowych rozmiarów jak Cristata nie zajmuje miejsca tyle co orlik, czy irysy w kępie (jak u mnie), które ramionami można objąć. Niestety. :roll:
Jednak zafundowałaś mi Jagi nowe spojrzenie na ten temat. Dziękuję.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Dzięki Sabinko za paletę Orlików! Tak jak Ania piszę się na nadmiar nasionek ;)
Sama mogę się podzielić nasionami łubinu podobnego do Twojego w kolorze malinowym. Robi piękne wrażenie ... sąsiadki już nasionka podwędziły z niego.. twierdzą że takie cichaczem wzięte lepiej rosną ;)
Fajnie że pokazałaś mi też ten powojnik w pełni kwitnienia. Robi wrażenie! A przekwitnięty jest także uroczy!
BlueAnna
50p
50p
Od: 2 lis 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozsiewają Ci się same orliki, czy te są wysadzane z sadzonek? Rzeczywiście te niebiesko błękitne śliczne ;:108
Lubię te delikatne kwiatuszki.
Sabinko, masz dużo słońca w ogrodzie ;:3 U mnie może miejsce by się znalazło, ale dużo wysokich drzew i cienia.
Różyczki zapisuję, na pewno jeszcze przez zimę pokażesz dużo innych :D
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wiem co napisać, wychwalać czy skrzyczeć ;:oj
Orliki...Te pełne to są (Zależne od barwy )Barlow.
Trzeba przyznać, że to są piękne potwory ;:oj
Clematisy ;:3
I jeszcze czerwony akcent.... :wit
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

A moje orliki w całości wpier...ły zielone gąsienice. W ciągu nocy znikały całe rozrośnięte rośliny, aż do gołych badyli. Opryski pomagały na dwa, trzy dni a potem wylęgały się nowe i nowe zielone glizdowce ;:223 Zniknęły dopiero, jak usunęłam orliki z powierzchni ziemi ;:151 A szkoda, bo ładne były ;:145 (orliki, nie glizdy)
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Sabinko Barlowy niezależnie od koloru są cudne. ;:oj U mnie nawet zwykłe nie chcą rosnąć. ;:174 Cała rabata z orlikami piękna, od wiosny do jesieni coś kwitnie. ;:215 Zdjęcia powojnika przyprawiają mnie o ból głowy. :wink: Gdzie by go tu posadzić. ;:124
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”