Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji

Post »

Piękne dalie! I nawet w takim białym zestawieniu podoba mi się bardzo, pomimo iż nigdy tak nie zestawiałem dalii :oops: A może właśnie dlatego, mi się podoba ;:173
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Piękne te czysto białe dalie.
Ja żadnej białej nie mam.
Ale chyba to trzba zmienić.Zapisać.I na wiosne takową jeszcze sobie dokupić ;:173
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Białe jest piękne. :D Zawsze to powtarzam. Kiedyś próbowałam zrobić białą rabatę, lecz ni z tego ni z owego pojawiły się tam inne kolory i w końcu znów nic z tego nie wyszło.
Białych aksamitek nigdy nie widziałam, miałam tylko ecri, ale jakieś niespecjalne były.
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Strasznie długo mnie nie było, ale wiadomo - idzie zima, więc budowa przyśpiesza, bo trzeba się ogrzać i ocieplić. Pochłania cały mój wolny czas, widząc, że za chwilę przyjdzie mróz, żałuję, że tak mało miałam czasu w tym roku, żeby nacieszyć się ogrodem. Obym mogła to nadgonić w przyszłym...

Czas na mocno przeterminowane odpowiedzi, potem aktualizacja szwedzkiego i lecę oglądać co się u Was zmieniło.

Kasiu (kania) - Eveline jest rzeczywiście bardzo ładna. A co do rzekomej kokieterii, nie kokietuję, na szczęście zdjęcia nie oddają mojej szwedzkiej ogrodniczej natury. Jeszcze tego by brakowało :wink:

Aniu (Pulpo) - też jestem zadowolona z białego trio daliowego. Z aksamitkami już raczej nie spróbuję, bo one ani białe, ani niskie. Ale obiektywnie rzecz biorąc urody nie można im odmówić. Jeśli chcesz - White Perfection może być Twoja - zaraz jak ją wykopię, mogę Ci ją wysłać. Nie jest w moim typie, więc na pewno jej nie posadzę. A wiem, że matka chrzestna moich dalii potocznie nazywana takąsobie ergo Miłka też nie gustuje w takich wielkoludach, więc bulwy są wolne.

Małgosiu - toś mnie pocieszyła, że ktoś też miał nadzieję na białe i małe aksamitki... Jedną część wsadziłam na tymczasowe miejsce (jesienią wchodzą tam róże) też koło werbeny, rzeczywiście nieźle razem wyglądają. Ja w ogóle na nią bym nie narzekała, gdyby nie ta zmyłka z bielą jak śniegi. Wiadomo jak to jest jak się człowiek nastawi na coś.

Miłko - przy okazji rzucę okiem w znaczniki - wiadomo wkopałam je tak, że dalie je całkowicie zakryły. Choć mój plan sytuacyjny, rysowany w pocie czoła na bieżąco, wskazuje na L.Carey - ale się nie upieram :wink: Wsadziłaś swoje nowe nabytki? Jestem bardzo ciekawa jak będzie z ich zgodnością. Mój mąż się pytał, czy to aby na pewno było spotkanie ogrodniczek, a nie bimbrowniczek :wink:

Annes - namiary wyślę na pw.

Ewelino - też mam nadzieję, że jeszcze choć troszkę nacieszę się ogrodem, tak mało miałam okazji po temu latem. Ale z drugiej strony jeszcze trochę i wyjdą ciemierniki :)

Kasiu (vimen) - nie było żadnego wielkiego planowania, trzy białasy wsadzone razem, tu trudno o pomyłkę kolorystyczną. Ale rozmiar tej kępy trochę mnie przerósł psychicznie, bo jak zwykle po szwedzku posadziłam je za gęsto. Zdjęcie poniżej udowadnia, że kępa nadal daje radę.

Florianie - może tak być :wink: Mi też w różnych ogrodach podobają się rabaty, które niekoniecznie stworzyłabym u siebie. Choć wiele rzeczy już wprowadziłam u siebie, mimo, że wydawało mi się, że ich nie lubię i że mi się nie podobają (jak np. dalie) :wink:

Aniu (anabuko)
- kup sobie koniecznie. Białe dalie uwielbiam, są bardzo eleganckie. Choć u Ciebie i kolorowe wyglądają oszałamiająco.

Wandziu - zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości - białe jest piękne.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

I kilka fotek. Nie dałam rady więcej, bo korzystając z wolnego dnia i tego, że w końcu przestało padać i zaświeciło słońce, wystrzeliłam jak z procy na ogród, żeby uporządkować rabaty, wykopać mieczyki (prawie wszystkie wykopane, co jak na mnie jest olbrzymim postępem, bo w zeszłym roku niczego nie udało mi się wykopać). A w tym i bulwy, i fundamenty :wink: Wsadziłam od razu różane krzaczki, które ledwo co dotarły do mnie - tym razem Billet Doux, Cornelia i Mme F.Graindorge. Czekają w kolejce byliny, hortensja i z 200 cebul... Może jutro, albo w poniedziałek nadal będzie pogoda dla szwedzkich ogrodników.

Dalie nadal kwitną, mają masę pączków, ale nie mam złudzeń, że lada dzień zwarzy je mróz.

Obrazek

Obrazek

Miała być Alauna Clair Obscure, ale coś mi nie wygląda na nią. Wcale a wcale.

Obrazek

Obrazek

Róże już się zwinęły, ten rok trudno nazwać oszałamiająco różanym. Ale kilka jeszcze się nie podaje, pąki trzyma Hella, Syrius, Cadfael i Crescendo (na zdjęciu).

Obrazek

I resztki hortensji. Plus prześwietlona biała trójca, ale widać, że szaleją...

Obrazek Obrazek

A to mała pamiątka z wojaży do mojej siostry, nieopodal Radzymina. Gościu już zawraca, po tym jak sunął prosto na naszą wesołą wycieczkę. Nurmalnie "Przystanek Alaska".

Obrazek

-- 14 paź 2016, o 18:22 --

Postanowiłam podejść do tematu metodycznie, na miarę możliwości porzucając szwedzkość. Kompletuję powoli biblioteczkę chaotycznego ogrodnika.

Obrazek
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaginiona w akcji, wróciła na FO ;:138 .
Fakt, jakiś czas Cię tu nie było, ale budowa, to budowa. Przed zimą trzeba się zabezpieczyć ;:108 .
Będzie pięknie, jak wszystko zostanie wykończone - tylko to czekanie jest wkurzające, przynajmniej dla mnie.
Jak masz siłę i możliwość, to poproszę o tę białą dalię; lubię takie 'potwory' :tan . Cóż, sama jestem, można w skrócie powiedzieć 'duża', to i wszystko wokoło małe być nie może ;:306 .
Widzę, że sadzisz pnące róże, ja natomiast rabatowe, bo pnące już mnie prawie naokoło obrosły ;:oj .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

No jesteś, nareszcie! Piękne masz te dalie :D
Ja jakoś zniechęciłam się tym wykopywaniem na zimę, a później jak widzę je w ogrodach późnym latem i jesienią, to znów bym je chciała ponownie ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Sylwio czyżby rewolucja w ogrodzie? Literatura zgromadzona, szwedzkość będzie zażegnana ;:oj
No zastanów się, masz na to całą zimę ;:306 a dalie śliczne niech kwitną jak najdłużej!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Tą książkę Karolinki bym łyknęła. Gdzie kupiłaś?
Niech małżon nie przesadza. To była degustacja, tyle co kot napłakał ;:131
Ja jeszcze czekam na jakieś róże, ale to pewnie jeszcze z dwa tygodnie. Sama zresztą też muszę powysyłać. Dwie wykopię i jadą do fachowca do sanatorium!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Sylwia Ty byłaś kochana bardzo blisko mnie w tym Radzyminie. ;:oj
Kiedyś w naszej okolicy, a więc właśnie niedaleko Radzymina, też nam wyszedł łoś na drogę. Był wiele wyższy od Twojego i miał olbrzymie ciężkie poroże. To było niesamowite przeżycie. Oczywiście wszyscy wyleźli z samochodów i gapili się, dopóki dostojnym nieśpiesznym krokiem ukrył się lesie.
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Sylwio, faktycznie nurmalnie Przystanek Alaska ;:oj .
Czy dalie jescze cieszą oko czy dziabnął już przymrozek? Ja swoje wkopałam już do dołków (nie kompostuję tylko zakopuję, to taki mój domorosły pomysł).
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Trafiłam ;) Też rozglądam się za jakimiś książkami - Twoje ciekawa lektura.
Również skojarzenia mam do tego serialu - Alaska. Piękne dalie. Moje już sponiewierane przez pogodę.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Hej Sylwia :wit Widzę że nie tylko ja bywam ostatnio na fo od wielkiego dzwonu :lol:
Alauna Clair Obscure coś faktycznie do siebie nie podobna ;:204
Szkoda tych wszystkich pąków daliowych i różanych, wiadomo że większości już się nie uda... ;:151
Też z przykrością spoglądam na swoje. A mogłyby jeszcze tak długo nas cieszyć ;:218
Będziesz sukcesywnie porzucać szwedzkość ;:oj To i wąteczek pewnie nowej nazwy dostanie ;:224
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Piękne zdjęcia robisz! Aż chce się oglądać wszystko po kolei ;:333
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sylwia, nie ma to jak literatura fachowa. Będzie co robić w długie wieczory ;:108
Dzięki twoim zdjęciom i opisowi rozpoznałam swoją dalię nn. White Perfection. Kupiłam ją w OBI i nigdzie nie napisali, ani nazwy, ani oznaczenia wielkości. Wyobraź sobie jaką miałam minę jak ten gigant rozwinął w pełni swoje płatki. Tyle tylko, że ja jestem nią zachwycona ;:oj Gorzej z jej stabilnością. Może zbyt płytko posadzona, ale bez przywiązywania jej do podpory nie ma szans ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”