Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Dzisiaj poranek zupełnie wiosenny, tylko słonka brak. Jest wilgotno i ciepło, pogoda typowo marcowa.
Aż z ciekawości sprawdziłam prognozy długoterminowe, cały ten tydzień ma być ciepły, ochłodzenie ma przyjść w przyszłym tygodniu z nocnymi przymrozkami do -5, czyli u siebie będę miała znacznie niżej. Początek grudnia znowu ma być ciepły.
Mam nadzieję, że nadchodzące ochłodzenie zahamuje troszkę zapędy różyczek do wznawiania wegetacji.

Karolinko u mnie też nie za bogato w jesienne kolory, teraz tylko wszelkiego rodzaju zieleń króluje w ogrodzie, no i oczywiście nasiona berberysu, dzikiej róży i irgi, których nie zdążyły jeszcze obskubać ptaki. Więc co nam zostało - tylko letnie wspomnienia.

Iwonko trudne pytanie,obie piękne, ale osobiście bardziej lubię Nevadę, czysta biel jej kwiatów powoduje, że w czasie kwitnienia wygląda jak panna młoda, delikatna, subtelna, no jednym słowem wybrałabym właśnie ją.
Z odległościami przy sadzeniu moim zdaniem to trochę jak loteria, nigdy nie wiadomo, jak róża będzie rosnąć szeroko w ogrodzie.
Swoje róże przeważnie sadzę za ciasno, podane rozmiary w szkółkach nijak się mają do późniejszych osiąganych przez nie rozmiarów w ogrodzie.
Na szczęście one doskonale sobie radzą w każdej sytuacji, jeśli dasz im więcej miejsca, będą mogły swobodnie rozrastać się na boki, przez co utworzą ładny krzew, możesz je poprzyginać przez co optycznie będzie większy i wówczas będzie się ładnie prezentował nawet jeden krzew. Jeśli masz więcej miejsca posadź dwa. Myślę, że po metrze z każdej strony w zupełności wystarczy, wyszłaby odległość między krzewami 2-ch metrów. Pięknie wygląda jako soliter w ogrodzie.
Jak nie masz za dużo miejsca to posadzenie 1-go ładnie ropiętego krzewu spełni Twoje oczekiwania, ona potrafi naprawdę być wielkim krzewem.Zajrzyj do Ali/Georginii, ona ma posadzoną Nevadę i ślicznie zakulkowaną.
Do tej pory brałam pod uwagę szerokość krzewu podawany w szkółce i dzieliłam na 2 jak podawali 1,5m, to krzewy sadziłam od siebie w takiej odległości, czyli ok.0,80 m. dla każdego krzewu a i tak wyszło za ciasno.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak, przydałyby się zimniejsze noce to róże by pozasypiały. Widziałam tę prognozę i bardzo mi pasuje. Spokojnie, po cichu mogę wyrównywać brzegi trawnika (tak mniej więcej o pół metra :lol: ). Na wiosnę będzie jak znalazł. Oczyma wyobraźni widzę obwódki z szałwii, kocimiętki, przywrotnika i brunery. ;:173
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy ;:oj ale kolorek ma ta nowa miniaturka :heja :heja trzymam kciuki żeby ładnie przezimowała ;:333
Maju zamówione róże to wielka niewiadoma, zobaczymy jak będą się zachowywały w ogrodzie. Z kolorami to różnie bywa, na zdjęciach piękne a w rzeczywistości może się okazać, że niekoniecznie. Ale martwić się będę później, teraz czekam ;:65 ;:65 ;:65 z myślą, że będą najpiękniejsze :D

Zgadzam się z Tobą, bywa i tak, że jest wielkie rozczarowanie... ;:174
Wcale się nie martw.... w tym przypadku zapowiadają się same cudeńka ;:168
Muszę jutro popracować w ogrodzie, a tu ciągle pada..... i tak ma być przez kilka dni... :wink:
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy bardzo ładny twój hortensjowy bukieci jaka to odmiana ta fioletowa?Moje są tylko kremowe, a takie fioleciki uwielbiam ;:170 Miniaturka niezwykle urodziwa ,ona teraz tak ci kwitnie ;:oj kolor boooski! czy ona także trafi do gruntu?
Pogoda wcale nie przypomina jesiennej i zachęca do pracy w ogrodzie ,w sobotę posadziłam kolejne panienki których miało nie być ;:306 Piszesz że patyczki się udały ;:138 muszę jutro koniecznie sprawdzić swoje ;:65
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit U mnie od dwóch dni deszcz, deszcz,deszcz, ale wcale mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie w tym roku obiecałam sobie, że już nigdy nie będę na niego narzekała. Chociaż pada to kałuż nie widać, czyli wszystko wsiąka i jest nadzieja, że roślinki ładnie przezimują. Szkoda, że mój cyprys nie doczekał deszczu ;:131 , cieszę się jednak, że pozostałe roślinki już są bezpieczne, szczególnie rododendrony, które ledwie zipały w czasie przedłużającej się suszy. Ciekawa jestem jak będzie z kwitnieniem w przyszłym sezonie, bo za dużo pąków zarówno na hortensjach jak i rododendronach i azaliach nie widziałam.

A różyczek jak nie było tak nie ma ;:131 , zapowiadają na przyszły tydzień ochłodzenie i co ja mam z nimi zrobić, sadzić je czy zadołować
poradźcie kochane.

Ewuniu już nadchodzi ochłodzenie, tylko z tego co słyszę nie na długo, później znowu ponad +10, czy dla roślin taka huśtawka temperatur jest korzystna ;:131
Widzę, że powiększasz rabatki kosztem trawnika ;:333 i już masz gotowe nasadzenia, ja też się noszę z takim zamiarem, ale w przeciwieństwie do Ciebie jeszcze muszę dokładnie przemyśleć swoje zamiary. Nie mam gotowego planu ;:224 .

Maju dzięki za słowa otuchy, ja też mam nadzieję, że będą warte tak długiego oczekiwania ;:224 Zazdroszczę Ci, że masz czas na prace w ogrodzie, niestety nie mogę tego powiedzieć o sobie. U mnie aktualnie to towar deficytowy ;:222
Czekam na wiosnę, dzień dłuższy i można poszaleć w ogrodzie do ciemnej nocy ;:215
Maju innych nie było, bo wiesz, że ja gustuję w tych kremowych i białych, ale pomna wcześniejszych wydarzeń, postanowiłam je przygarnąć, żeby znowu nie śniły mi się po nocach ;:306

Tolinko oczywiście, że tak, tylko dopiero na wiosnę, zimę spędzi w domu na chłodnym, jasnym parapecie. Zastanawiam się też, czy dałaby radę pod folią, gdyby zima miała być łagodna, to myślę, czułaby się tam lepiej niż w domu. Zobaczymy.
Patyczki wyjątkowo ładne mają "różki", z wiosennych niestety nic nie wyszło, było bardzo sucho. Natomiast z jesiennych będzie pociecha. Krzaczki dla Ciebie przesadziłam w dobrą ziemię, więc wiosną powinny ładnie ruszyć.
Tolinko jak masz różową hortensję to zakwaś wokół niej ziemię, im kwaśniejsza ziemia, tym bardziej fioletowe lub nawet niebieskie kwiaty. Ja w tym roku na niektórych krzaczkach miałam kwiaty i różowe i fioletowe. Tam gdzie ziemia była kwaśniejsza /rosną pod sosnami i rozkładające się igły zakwaszają ziemię/były bardziej fioletowe.
Jeśli nie masz, to wiosną służę sadzonką.

Dla wszystkich chwila wspomnień :D

Ogród wita wiosnę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cdn....
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit przyjemnie popatrzyć na ogród witający wiosnę ;:168
Daysy jak różyczki dojadą, to sadź je.... przygotuj sobie dołki szybciej Ci pójdzie.
Ziemia nie zmarznięta... nic im nie będzie, a wprost przeciwnie wiosną szybciej ruszą.
Ja też jeszcze mam do posadzenia Hippolite... najpierw jednak muszę przygotować jej stanowisko.
Czekałam na ziemię... już mam i jutro zaczynam działać... ;:108
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Strasznie późno będziecie sadzić róże ;:202 Część swoich sadziłam dopiero 8 listopada i bałam się jak one to przeżyją, a tu widzę,że można jeszcze później. I tej jesieni to chyba rzeczywiście dobry termin. Moje, te które posadziłam w październiku, wyglądają jakby chciały wystartować. I zmartwienie gotowe na całą zimę :(
Nadzieja w tym, że raczej zapowiadają łagodną zimę. Mam nadzieję,że dadzą radę :roll:

Jak kusisz Newadą i M. Hiling to wiadomo, że jestem ;:oj Obie są cudne ;:167
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj, po długiej przerwie. Brakowało mi odwiedzin w Twoim ogrodzie. Mam nadzieję, że już wkrótce będę mogła nadrobić zaległości, tymczasem przesyłam ciepłe myśli i idę się narkotyzować fotografiami Twoich różanych ślicznotek ;:196 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Spokojnie jeśli ziemia będzie nie zmarznięta to różom nic się nie stanie .Zrobisz im Dorotko kopczyki i to wsjo. W 2013 sadziłam w grudniu moje serbki i co ???? super się przyjęły i stały się dorodnymi krzewami ,ale miejsca miały już szybciej przygotowane .Super wspominki ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Wam kochane ;:196 za podpowiedź, bo już się martwiłam, że jest tak bardzo późno i robi się coraz zimniej.
A jak szykujecie dołki wcześniej, bo nie bardzo wiem. Ja zawsze wykopywałam dołeczki w dniu sadzenia, bo u mnie często podchodzi woda, w tym roku nie ma raczej takiej obawy, bo zanim ziemia się nasyci wilgocią to troszkę czasu minie.

Maju wszystkim nam się już tęskno do takich widoków, a tu jeszcze tyle czasu trzeba czekać. Czytam, że też masz Hippolyte, moja sadzona wiosną, kupiłam u Ewuni/ Gloria Dei/, nawet mi kwitła kilkoma kwiatuszkami spójrz

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Troszkę się tylko martwię, bo kilka pędów uschło i musiałam wyciąć, mam nadzieję, że to nic poważnego. Myślałam, żeby ją wykopać i sprawdzić czy wszystko z nią ok, co Ty na to?

Iwonko, to nie ja kuszę, tylko one swoją urodą, wiem że kwitną krótko, ale za to w jaki sposób ;:oj
Też obawiałam się, że jest już późno na sadzenie róż, ale skoro dziewczyny piszą, że wszystko ok i róże dadzą radę, to znaczy, że tak jest. Zawsze kupowałam róże wiosną, po raz pierwszy zdarzył mi się zakup jesienny.

Aniu witaj ;:196 , ja też gdzieś Cię zgubiłam w tej letniej pogoni, muszę nadrobić zaległości w spokojne jesienno-zimowe wieczory. Będziemy narkotyzaować się wzajemnie ;:306 Ty u mnie ja u Ciebie ;:215

Jadziu jestem dobrej myśli, chociaż jak wcześniej pisałam to moje pierwsze jesienne zakupy róż.Sama wiesz jak dłuży się czas ja na coś czekamy ,;:65 ;:65 ;:65 .

Jeśli macie ochotę jeszcze powspominać wiosenne obrazy to zapraszam na kolejny spacer przypomnę, że to maj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciąg dalszy
Obrazek

Obrazek

Młodziutka Rosa Sp. "Altaica"

Obrazek

Obrazek

Margaret Hilling

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nevada

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak maj to i tulipany, któż ich nie kocha :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To jeszcze nie koniec maja ;:224 , ale tymczasem pa :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daysy co srebrzy się lub bieli wśród Rh bo daje im to ładne tło.Jak miłe sa takie wspomnienia i zawsze można coś dostrzec co w sezonie sie przeoczyło
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu to wierzba Hakuro Nishiki
tutaj widać jej listeczki lepiej

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypuszczałam ,że to może być wierzba ,ale z daleka wyglądała ślicznie rozjaśnia ten kącik
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Daysy cudne te wspomnienia ahhh! Aż by się chciało żeby już zaświeciło wiosenne słonko ;:3 Ale nie ma tak dobrze :evil: przed nami pani zima i ochłodzenie....podobno,bo póki co nic tego nie zwiastuje no może trochę termometr za oknem :wink:
Hippolyte bardzo ładny ma kolorek ,ale ona chyba tylko raz kwitnie prawda?Ja mam Felicite Parmentiera ,chyba wolałabym żeby powtarzała ;:218 ale dostała jeszcze szanse zanim z niej całkiem zrezygnuję.
Pięknie skomponowałaś te tulipany w odcieniach bieli i fioletu z orlikami ;:215 muszę zgapić ;:131
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”