Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Ja bym wodę zmieniała.Bo to zawsze zachowuje jakąś tam sterylność. Jak zmiana opatrunku po koagulacji. :D
Książki fajniusie, i nawet jak z językiem nietęgo, to obrazki można pooglądać. Inspirująco. Masz już pewnie pełno planów na zmiany w ogrodzie. Na razie czytam, że ścieżka będzie tak?
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nadal dalie masz niesamowite i całe mnóstwo ;:138 A widok ogólny ogrodu zachwycający. Lubię taki ogród , są drzewa, krzewy, zielono, pięknie ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Karola! Dziękuję! Pięknie to może za bardzo nie jest, ale zielono owszem! To taka radosna twórczość trochę bez ładu, bez składu! ;:306

Małgosiu! Zmieniłam wodę, czyli opatrunek! :wink: Widać pierwsze objawy więdnięcia, czyli po 3 dobach. Jedna dalia Canby Cetennial - bez skazy!
Nie wiem czy i kiedy będzie ścieżka. Może wtedy, kiedy rozwinę ogród hostowy i będzie potrzebna do przechadzania się wśród. Do zmian w ogrodzie tak się nie rwę. One powstają w dziwnych niespodziewanych momentach, bo coś tzreba posadzić, a inne nie pasuje. Ale radykalnych nie planuję - tak dość dobrze jest ;:173 Ksiażka z obrazków już jest genialna! Trochę podczytuję, bo ten zasób słownictwa mam opanowany. Tekst o budownictwie lub ekonomii by nie przeszedł ;:306

Alu! Zamknęłaś sezon w swoim wątku, a szkoda, bo rzecież jeszcze się dzieje i to sporo. A jeszcze cebule sadzić trzeba i inne takie tam! Może niewiele Ci dalii zakwitło, ale jakie piękne odmiany! Więc nie narzekaj! :D A w przyszłym roku na pewno będzie lepiej!

Justyna! Jest takie prawdopodobieństwo! Ja czekam też na moje 2 ulubione, które się zbiesiły w tym roku, ale też i ja się nie popisałam i źle je na początku posadziłam ;:223

Eksperyment udany! Dalie przetrwały 3 dni w dobrej kondycji bez zmiany wody. Wcześniej, juz następnego dnia większość wyglądała już smutnie, a woda była zielona i tak trochę jechała...
Trzeba tylko pamiętać, żeby ciachać nożem a nie sekatorem. Ponoć to podstawa!

Ja ostatnio pisałam, ze posadziłam ostatnią różę, to skłamałam. Dziś w Biedzie kupiłam 4 róże. Nie mam pojęcia, czy to jest to, co na kartonie, ale zaryzykowałam po tym, jak róże ze szkółki za niezłe pieniądze okazały się zbyt delikatne, jak na mój ogród i zaangażowanie. :wink:
Za to Sir Lancelot z kartona bryluje i lansuje się na całego! Kupiłam Dame de Cour, White Queen Elisabeth, Chopin, Queen of Bermuda. Oczywiście w te odmiany uwierzę, jak zobaczę ;:224 Od razu posadziłam, ale musiałam wyczyścić spory kawałek gruntu. Odętki wirginijsie poszły na wieczne łąki okrutnie wyrwane. Jak znam życie, wiosną i tak jakieś wylezą ;:131

Na dziś:

Color Spectacle
Obrazek

Silver Wedding
Obrazek

Noel
Obrazek

Graceland
Obrazek

Bride to Be - tegoroczna rekordzistka - największy krzak!
Obrazek

Dana
Obrazek

Kingyo Hime
Obrazek

Szałwia niebieska
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Bride to Be bardzo mi się podoba, zresztą jak większość pomponów.
Piękna ta szałwia. W tym roku wsadziłam ze trzy białe odętki, a teraz jak wyczytałam u Ciebie, że się same rozsiewają - :lol:

Książka wygląda na interesującą, z ciekawości przejrzałam fragmenty na google books. Książki związane z tematyką ogrodniczą, które można kupić u nas z reguły są na takim poziomie ogólności, że początkującemu i średnio zaawansowanemu ogrodnikowi, ciężko coś z nich wynieść z pożytkiem dla siebie. Jakby fakt, że mają dużo dość ładnych zdjęć załatwiał temat. Chyba, że jestem jeszcze bardziej "szwedzka ogrodniczo" niż myślałam :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia! Najlepsze książki ogrodnicze, jakie mam/czytałam, to niemieckie przekłady, gdzie jak krowie na rowie piszą jak trzymać szpadel, jak robić grządki, kompost i jak wybrać róże. Fajne są również te z lat 70-tych, z których korzystali moi rodzice i dziadkowie. Tam też są takie wskazówki łopatologiczne. Polecam też z całego serca dwumiesięcznik Gardener's World . Zdjęć dużo, ale tekst wartościowy!
Pamiętaj, że każdy ma w sobie pierwiastek "szwedzkości" ;:306 Ja tak mam od lat i chaos często rządzi i takie tam bezładne mieszanie w misce... ;:306

Daję dalie, póki są! Te rosną z przodu, bo w głębi ogrodu zabrakło miejsca. Krzaczaste odmiany, wstępnie pożarte przez ślimaki, rozkrzewiły się do granic wytrzymałości i sie lansują:

Yellow Happiness
Obrazek

Tour de Monde
Obrazek

Prefere
Obrazek
Miłka
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Odętki wylezą, na bank. Moje przez agro się przepchały. Może i dobrze, bo długo kwitną.
A o różanych zakupach się nie wypowiadam ;:224 bo ich akurat w ogrodzie nigdy za wiele. Jak mi mój zrzędzi,że ileż można róż kupować " przecież masz" to pokazuję wątki różane, gdzie koleżanki forumowe mają po kilkaset róż. I wtedy milknie..A nie o ilość przecież tu chodzi. :wink:
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Ładne. Takie ciepłe kolory przyjemnie się ogląda o tej porze roku.

Właśnie o takie łopatologiczne poradniki mi chodzi - jak cięcie róż, to pokazane jak krowie na miedzy, że nie ma szans żeby się nie zrozumiało.

Co do GW - jakimś cudem zaraz jak tylko pojawiło się polskie wydanie kupiłam pierwszy numer i wsiąkłam, tzn. zaprenumerowałam. W wakacje z córkami oglądałyśmy sobie co jakiś czas do śniadanka odcinek GW :wink: Podobają mi się. Zwłaszcza to, że po rękach widać, że to ogrodnicy...

Z kilku książek, jakie w ciągu ostatnich trzech lat kupiłam, najbardziej treściwy wydaje mi się poradnik Reader's Digest "1001 sposobów na piękny ogród" - to coś w rodzaju ogrodniczej encyklopedii, na ponad 400 stronach.
Awatar użytkownika
Gabriel
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 20:15

Post »

Przepiękne dalie, takie dorodne ;:oj
Ale nic dziwnego, skoro nie tak dawno dostały nawozu, a moje tylko wiosną.
Znowu przybyło Ci trochę ciekawych odmian ;:173

Ja też, pomimo dostępności prawie wszystkiego w internecie, cenię sobie książki ogrodnicze, mam ich mały zbiór :wink:
Pozdrawiam, Gabriel
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Miłeczko tak bardzo nie narzekam ,a do prowadzenia wątku nie mam teraz głowy .
Piękne dalie pokazujesz ;:333
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alicja! Bywa i tak! Fajnie, że choć tu zaglądasz do mnie! ;:196 Dziękuję w imieniu dalii! :wit

Gabriel! I Ty to mi mówisz? Ja jak patrzę na Twoje dostaję ślinotoku! ;:306 Nawóz kupiłam eksperymentalnie, ale nie wiem, czy to jego zasługa, czy to kwestia zelżenia upałów i kilku deszczów. A odmian cudownych przede wszystkim przybyło mi dzięki Tobie! ;:196

Sylwia! Reader's Digest to fajne wydawnictwo. Koleżanka swego czasu u nich wiele kupowała. Nie dotarłam do tej pozycji, może kiedyś będę miała okazję. Za to jestem fanka Monty'ego i Caroll. Fakt, mają wiecznie brudne pazury i gumofilce. Kilka rzeczy się od nich nauczyłam :wink:

Małgosia! Mój akurat nie zrzędził, nawet pomógł mi wykopać dołek i nakopał mi kompostu do taczki. Dokupiłam po południu jeszcze jedną ;:131 Oklahomę!To tak na otarcie łez po stracie Ingrid Bergman. :wink: A odętki mogą być, ale nie tak dużo, zarosły 1/2 m2 ;:222

Jak wspomniałam - wczoraj dosadziłam jeszcze jedna róże - Oklahomę. Zobaczymy, co teraz będzie. To nieciekawe miejsce, ale mam nadzieję, że wytrwa. Trochę tam sucho więc będę musiała podlewać.

Na dziś:

Harry Meggos
Obrazek

Akita
Obrazek

Sofia
Obrazek

Faberge
Obrazek

Niut d'Ete
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p

Post »

Bardzo ładne dalie. Moja druga (ale szał :wink: ) odmiana zaczyna też kwitnąć, po tym jak jej obcięłam wszystkie kwiaty.

Ja swoją encyklopedię RD zobaczyłam u koleżanki i stwierdziłam, że też muszę taką mieć i wyszukałam na all. Też lubię Monty'ego, a moja młodsza córka za nim szaleje :wink: I ten jego ogród...
Awatar użytkownika
Gosia1704
200p
200p
Od: 21 maja 2014, o 11:02

Post »

Miłko, co się stało z Twoją Ingrid Bergman?
Ja swoją kupiłam za 7 zeta z gołym korzeniem (może dlatego dobrze rośnie :;230 ).
W tamtym roku ona pierwsza złapała czarną plamistość, ale w tym roku profilaktycznie na początku sezonu po odkopczykowaniu róż zrobiłam oprysk na grzyba i bardzo długo nic nie miałam na różach. Ona chyba najdłużej ze wszystkich róż trzymała kwiaty mimo upałów.
Odżałowałam już nawet, że nie pachnie
:wit
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Masz rację Miłko, dalej jest czas dalii; Twoje są cudne ;:63 . U mnie też kwitną moje 'pierwszaki' ;:173 , chociaż bez podlewania od 2 tygodni. Wczoraj się zlitowałam i wypełzłam z domu, co by dać im trochę wody. Martwi mnie tylko, że są dość łamliwe. Masz jakieś patenty na tę przypadłość?.
Nie lubię kwiatów w wazonie, bo przeważnie zapominam wymieniać wodę :oops: . Po ostatnich deszczach (kiedy to było :?: ), połamała się Cafe au Late i wstawiłam do wazonu. Stały 4 ogromne kwiaty w małym wazonie przez 3 dni i było ok. Potem zwiędły. Woda nie 'capiła'. Ale Twoja koagulacja też przypadła mnie do gustu - 'poćwiczę', jak następne się połamią, chociaż wolałabym, żeby nie ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Ja też ostatnio nie podlewam, choć już chyba powinnam! przydałoby się z 2-3 dni deszczu, ale co ja tam bedę mówić! Wszystkim by się przydało ;:224 Faktycznie są łamliwe, mam ten sam problem, zwłaszcza z tymi wysokimi, które silnie urosły. Może przez suszę łodygi są mniej wytrzymałe :roll:
Masz też rację, że dalie dają radę w wazonie bez cudów, ale eksperyment robiłam pod kątem wywożenia gdzieś dalii i wystawiania, żeby nie był zonk i żeby na oczach ludzkich nie więdły! W domu to nie problem: zwiędła - wyrzucisz i zetniesz nowe.

Gosiu! Moja Ingrid rosła w złym miejscu: cień i sucho. Rosła kilka lat, ale cień się powiększał i ledwie żyła. Po przesadzeniu już nie wstała ;:223
Niestety zdarza się, że zaniedbuję róże , ale to przez dalie, bo z nimi jest właśnie wiosną kupa roboty.
Często jest tak, że róże nie pachnące są zdrowe. Kiedyś oglądałam program o afrykańskich uprawach róż takich kwiaciarnianych, przemysłowych i tam Murzyn tłumaczył, że tak właśnie wyhodowano wiele pięknych odmian.

Sylwia! No widzisz! Kwiatów mizernych, zniekształconych, przekwitniętych nie należy żałować! Ciąć, nie czekać!
Ja tez marzę, żeby mieć ogród jak Monty. Mam chrapkę na kupienie wszystkich działek obok, a każda z nich będzie osobnym ogrodem np skalnym, różanym, daliowym hostowym, warzywnym ;:306 Tylko nikt mi nie sprzeda działki, a mnie nigdy nie będzie stać, żeby kupić ;:306

Wczoraj nawet nie zajrzałam do ogrodu, bo za późno wróciłam. A przydałoby się podlać... ;:224

Na dziś:

Neva Lotus Sunset
Obrazek

Tahoma Hope
Obrazek

Sweetheart
Obrazek

Goldorange
Obrazek

Aspen (mam w tym roku wątpliwość, już gdzieś o tym pisałam, bo Aspen jest wyższa)
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

:wit
Wpadłam z rewizytą i oniemiałam na widok takiej ilości dalii.
Sama je wykopujesz na zimę :?: To mnie właśnie ogranicza przy uprawie tych pięknych kwiatów.
Zrezygnowałam prawie z kann, właśnie na rzecz dalii. Efekt jest zdecydowanie lepszy.
Muszę tylko popracować nad lepszym przechowywaniem, nie mam piwnicy, a w pomieszczeniu gospodarczym, mam 15 stopni.
Wracając do kann, już wiem dlaczego tak cię rozśmieszył szarłat w pomidorach ;:306
Jak coś chce rosnąc na moim piachu, to mu na to pozwalam, nie dotyczy to szczawika tego bordowego i rzepichy.
Belle Epoque ma cudowny kolor.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”