Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Przed kilkoma minutami wróciłam z działki. Myślę, że ciut za wcześnie, bo w mieszkaniu jeszcze zbyt gorąco. Znowu się nie wyśpię. :;230 :;230

Krysiu - ogromnie mi miło, że mnie odwiedziłaś. ;:33
Dziękuję za ciepłe słowa na temat mojej działeczki - mojego oczka w głowie. ;:180
A mogę wiedzieć, dlaczego rozproszyłaś zioła po działce? Może masz jakieś lepsze doświadczenia z ich uprawą ...
Mam pytanie w sprawie Komeliny bulwiastej: tę roślinę ja mam z siewek. Prawdopodobnie wiatr lub ptaki przeniosły nasiona od sąsiadki, u której co rok sama się wysiewa. To skąd w jej nazwie 'bulwiasta'?

Obrazek NN i cynia Obrazek

Alicjo - ;:cm

Wilczomlecz białobrzegi Obrazek i NN Obrazek

Marysiu [Maska] - dzisiaj weselej? Już są zdjęcia! ;:204
Mamę odwiedzę nie wcześniej, jak po 20-sierpnia [M zajęty, a ja - wstyd przyznać - nie prowadzę samochodu]. Zdjęcia zrobię, na 'mur-beton'. Będzie to bowiem ciekawa 'sesja poglądowa'. ;:130
A tak nawiasem mówiąc, to ja sobie zaplanowałam 135 lat życia, wobec czego jako stulatka będę jeszcze "pomykać wśród roślin w ogrodzie". ;:108 ;:108 ;:108

Portreciki moich tytoni Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

Gosiu [gohape] - ja też jeden jedyny raz zrobiłam rozsadę ogórków, ale nie wiem czy owocowałyby wcześniej, czy później niż te wysiane wprost do gruntu, bo gołębie mi je powyciągały i zanim zauważyłam, nic nie dało się już uratować. ;:174
Zazdroszczę przyjemności 'kurczenia' trawniczka, oj zazdroszczę! ;:108 ;:108

Wstawiam zdjęcia 'kontrowersyjnej' rośliny, którą rozpoznałyście jako piwonię, a ja ciągle nie jestem co do tego przekonana. ;:131
1. Obrazek 2 Obrazek
3. Obrazek 4. Obrazek

ObrazekNiecierpek Waleriana Obrazek

Niecierpek Balsamina... Obrazekzaczyna

. Obrazek

No to na dzisiaj wystarczy. Teraz pędzę z wizytą do Was, kochane Dziewczynki! ;:196 ;:65 ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie też się wydaje, że to liść piwonii, ale na 100% to będziesz wiedzieć za rok lub dwa, jak się rozrośnie ;:306
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lucynko ten listek to ja sobie poprzednio pomyślałam, ze to ciemiernik, ale siedziałam cicho, bo specjalnie się na takich listkach nie znam... Ale teraz jak go pokazałaś z innych stron to znowu pomyślałam o ciemierniku... Bo wiesz - jeśli robimy jakieś zakłady, albo jest nagroda dla zwycięzcy przewidziana to ja obstawiam ciemiernika :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko bodziemy się wstydzić razem, bo ja mam PJ ale nie prowadzę ;:71 A ten liść to wg mnie ani piwonia ani ciemiernik. Mnie tak w dziwnych miejscach wyrastają liście dziwidła, ale one mają inną łodyżkę . Nie wsadzałam tam cebulek ale może coś pod ziemią roznosi, bo ostatnio wyrosły mi dwa liście na skalniaku ;:oj
Ja niestety nie dożyję setki, ale będę zadowolona jak dożyję tylu co moja babcia i mama uprawiając ogród :D
Pamiętam jak miałam ten wilczomlecz i wszyscy przestrzegali, że się rozsieje po całym ogrodzie, a ja nawet jednej siewki nie miałam ;:oj ;:oj Dobranoc niech Ci zefirek jutro powieje ;:196
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko ja też chcę długooożyć ,więc razem będziemy hasać wśród roślin :heja .
Marysiu bardzo zapraszam do długowieczności ;:168 bądź dobrej myśli :D
A ten listek bardzo ciekawy i też mi nie wygląda na piwonie :shock: chyba ,że to jakaś nowa odmiana :roll:

;:196
Pozdrawiam Alicja
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Jak przeżyliście dzisiejszy upał? Ja jeszcze jestem pół żywa .... A przecież przede mną jeszcze wyższe temperatury. ;:202 Aż strach się bać! ;:110 ;:110

Jolu - zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości - za rok, może, dowiemy się, co też mi z ziemi wylazło. Oznakuję szczególnie dokładnie, żeby mi się nie zgubiło [to coś] i będę monitorować ten skrawek ogródka, począwszy od wczesnej wiosny. ;:219

ObrazekCzy to jest Goryczka? Obrazek

Kasiu [vimen] - no dobra, zakładów nie uznaję, bo to rodzaj hazardu, ale konkurs mogę ogłosić. Tylko muszę pomyśleć o jakiejś sensownej nagrodzie. Daj mi trochę czasu. Upały raczej nie sprzyjają pracy moich szarych komórek. ;:7

Nowy nabytek. Obrazek

Marysiu [Maska] - wmawiaj sobie, wmawiaj, a na pewno się sprawdzi. Słyszałaś zapewne o samosprawdzającej się przepowiedni.
Tak więc trzeba sobie przepowiadać tylko i wyłącznie to, co najlepsze, czego się oczekuje, co chciałoby się, żeby się spełniło. ;:108 ;:108
Mój wilczomlecz białobrzegi sieje się z roku na rok. podobno nie lubi być przesadzany ;:306 Podobno, bo ja zawsze przenoszę siewki na miejsca przeze mnie wybrane, a on się na mnie nie obraża.
Chcesz nasionka? Chętnie pozbieram. ;:196

Na działce nie tylko kwiaty rosną. Właśnie dojrzewają brzoskwinki.
ObrazekMniam, mniam ... Obrazek

Alicjo - cieszę się, że podczas tego długiego życia będę miała towarzystwo, w dodatku takie sympatyczne. ;:168
To już jest nas dwie. Mam nadzieję, że dołączą do nas inni kochający życie. ;:167 ;:167
Myślisz, że mogę w Twoim i moim imieniu zaprosić wszystkich chętnych?
Sądzę, że tak. Wobec tego zapraszam wszystkich kochających długie życie:
Długowieczni - łączcie się!!!

Jabłuszka Obrazek pyszne, gdy dojrzeją. Obrazek

ObrazekAronia i jeżyny. Obrazek

Na dobranoc pokażę Wam mój kącik relaksacyjny z pracującym na 'pełnym gazie' wiatraczkiem. Przydałby się większy, ale w pobliskich sklepach już wykupiono wszystkie co do jednego! ;:223
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko ależ masz urodzaj owoców. Ślinka leci na taki widok.
Ten kwiatuszek, o który pytasz, to nie goryczka. To dzwonek.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko i ja potwierdzam że to dzwonek, a nasionka proszę pozbieraj (oczywiście białobrzegiego) :;230
Upał faktycznie był dokuczliwy szczególnie w otwartym polu w pełnym słońcu, ale po moim starym orzechem albo w moich starych murach idzie spokojnie wytrzymać. Ze szklaneczką napoju i laptopem przetrwam każdy upał. Nawet zrobiłam dżemiki i było do wytrzymania :D Ciekawa jestem jak nazywa się brzoskwinka, bo ja mam Rakoniewicką i nie jest taka kształtna. Niestety przez suszę na pewnym etapie owoców mam sporo, ale drobne ;:oj
Dobranoc Lucynko ! ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko, dziękuję. ;:180
Jesteś niezawodna. ;:138 ;:138

A skoro jeszcze nie śpię, bo za gorąco, to pokażę jeszcze coś z mojego ogródka.
ObrazekZakwitła taka lilia. Obrazek

Biała ketmia pierwszy kwiat ObrazekKosmos pełny. Obrazek

Teraz spróbuję pójść ;:41
Dobranoc, kochani. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lilia mutant ;:oj Ale kosmos prima sort, a białą ketmię podobno mam ale jeszcze nie kwitła więc nie jestem pewna ;:185
Dobranoc! ;:138
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Lucynko, czy ta lilia to ma jakąś nazwę? To chyba jakiś martagon? Są piękne i niełatwo je zdobyć. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko zapraszaj zapraszaj do klubu ;:108 ;:108 ;:108 będziemy wszystkie w świetnym towarzystwie :D
Owoce pięknie obrodziły ;:333 kwiatuchy śliczne ,a to dzwonek skupiony .
Zdróweczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Ale apetycznie, super, choć dziś na owoce patrzeć już nie mogę, śliwek się objadłam, a i powidła smażyłam kilka dni, dzis skończyłam na reszcie :tan
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

To lilia Henryi - ostatnio u siebie sprawdzałam nazwę :wink: Biała ketmia śliczna, moja jest z czerwonym oczkiem... Zbierz Lucynko nasionka z niej.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Długowieczni - łączcie się!!!
Ja też dopisuję się obiema rękami do klubu ( jeśli można) i działam w tym temacie od kilku lat pijąc mikstury z rośliny o nazwie Jiaogulan (łac. Gynostemma Pentaphyllum) ale u nas częściej nazywany Zielem długowieczności .
Jedno ale ... chcę długo cieszyć się życiem i czuć, że żyję do ostatniej minuty . Zero demencji i bycia "roślinką" ... oby się spełniło ...

Lucynko ta piękna i tak odmienna od innych lilia to Lilia Henry?ego (Lilium henryi) <zdjęcie
Moja w tym roku ma ok 2 metrów a zakochałam się w niej z racji tych wypustek i zgrubień .
Pytasz dlaczego komelina ma w nazwie słowo bulwiasta ?
Ano ... bo w ziemi tworzą takie malutkie kłącza ( bulwki) w pęczkach, które wykopuje się i przechowuje jak kłacza dalii. Sadzone wiosna zakwitają dużo wcześniej niz te z siewu nasion.
Poniżej zdjęcie poglądowe z pudełkiem zapałek dla pokazania proporcji - po obejrzeniu usunę
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”