Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

W Twoim Madagaskarze jak zwykle wspaniałe..... ;:138 uwielbiam takie opowieści połączone z historią obrazkową :D

Pogratulować :!:
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To czuję się jak ojciec chrzestny tego sukcesu ;:224
Dzięki za to wyróżnienie ;:180
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26

Post »

Żanetko, wiesz, że ja zawsze jestem pełna podziwu dla osób, które wyhodują coś samodzielnie. Spotkała cię zasłużona nagroda. ;:63
Dlaczego moje kwiaty mają ciemny środek?
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Przyłączam się do gratulacji. Unkariny bardzo lubię, zresztą z wzajemnością :wink: .
Kubasiu, Twoja to pewnie grandidieri - tak jak moja.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Bardzo Wam wszystkim z całego serduszka dziękuję za przemiłe wpisy! Sprawdziło się powiedzenie, że radość dzielona z Przyjaciółmi jest radością podwójną, a dzięki Wam serce mi rosło za każdym wpisem. A ja wpadam tu teraz tylko w wolnej chwili, bo kruca bomba, mało casu!

Lucynko - wielkie dzięki ;:180
Marta - również, i czekam na zdjęcia Twojej ceropegii, jestem strasznie ciekawa i trzymam kciuki!
Dorotko - dziękuję. Co do miejsca - jak wysiejesz już, to i miejsce się znajdzie :D
Henryku! Dzięki wielkie za miłe słowa, ale...
hen_s pisze:Dziękuję też za pamięć o wsparciu mentalnym które to pomaga tylko iluzorycznie ale... coś może rzeczywiście pomaga? ;:204

Pewnie, że pomaga! Jak możesz wątpić :roll: Przecież całe nasze Forum to jedna wielka grupa wsparcia w wielu przypadkach, ale otrzymałam od Ciebie nie tylko wsparcie mentalne, ale i za każdym razem, gdy Cię o coś męczę, dzielisz się bezcenną wiedzą i doświadczeniem. i za to dziękuję i proszę o jeszcze :D
Artur! Próbuj ile się da, na moje skromne doświadczenie z wysiewem podpowiem, ile mogę :D
Małgosiu - my będziemy skakać razem z Tobą, i trzymamy kciuki, by wyrosły :D
Patrycjo, Agnieszko, Leszku, Magda, - dziękuję również ;:167
Marku - oczywiście jak najbardziej, Ty i Henryk jesteście ojcami chrzestnymi ;:306
Kasiu, Ewa
! Wielkie dzięki!
kubasia pisze:Dlaczego moje kwiaty mają ciemny środek?
eba pisze:Kubasiu, Twoja to pewnie grandidieri - tak jak moja.
Dokładnie :D Uncarina grandidieri ma taki właśnie ciemny środek, jednak...sprawa może być nieco złożona. Przede wszystkim z tego co mi wiadomo, to bardzo trudno, nawet w obrębie gatunku, zdobyć mieszańca. Spowodowane jest to trudnością w zapyleniu. Kwiat uncariny ma specjalnie duże płatki właśnie po to, aby mogły na nim usiąść specjalne żuczki (nie znam się na gatunku tych żuczków, i tak są niemożliwe do zdobycia ;:oj ). Droga do wnętrza tuby jest specjalnie oznakowana, stąd na jednym zdjęciu widać te pasy prowadzące do wnętrza kwiatka. Czasami są one mocniej oznaczone. Żuczek, lądując na płatku, przeciska się do wnętrza, tam sobie buszuje, zbiera pyłek i wracając dokonuje zapylenia. I nie przeniesie się tego pyłku na inny gatunek uncariny, to się niejako dzieje właśnie poprzez "trącenie" pyłku w drodze powrotnej żuczka (nie wiem, czy zrozumiale napisałam ;:oj ) Nie można tego dokonać pędzelkiem, jak w przypadku niektórych kaktusów. Dlatego właśnie mieszańca bardzo trudno byłoby zrobić, ale... zawsze jest jakieś "ale". W obrębie U. roeoesliana odkryto roślinkę, która ma nawet zupełnie inny kształt liści, a bywa że i kwiat ma nieco ciemniejszy nieco środek, ale póki co jest uwzględniany jako Uncarina roeoesliana. Być może kiedyś określone to zostanie jako typ czy podgatunek - nie wiem na razie nic więcej. W każdym razie Kasiu najprawdopodobniej masz U. grandidieri, jeśli ten środek jest taki znacznie ciemniejszy. Jeśli tak nieznacznie ciemniejszy - może to być U. roeoesliana.
Jasne i oczywiste, prawda...? ;:218

Raz jeszcze dziękuję za wszystkie wizyty. Skoro jesteśmy przy Madagaskarze, pokażę Wam niespodziankę, którą zaszczycił mnie tegoroczny czeski nabytek, Euphorbia milii v. roseana. Zakwitła! :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatuszki są o wiele mniejsze niż u "zwykłych" E. milii, maleństwa prawdziwe. A Uncarina roeoesliana dalej produkuje pąki, już naliczyłam pięć!
Obrazek

I skąd ja wezmę żuczka??? ;:145 Może ktoś ma dojścia, to chyba taniej wyjdzie niż paczka nasion ;:306
Pozdrawiam cieplutko i życzę miłego wypoczynku, sama też zamierzam nieco odetchnąć i nadrobić zaległości w Waszych wątkach :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Roślinki ciekawe i doskonale pokazane. Jest więc na co popatrzeć a i co poczytać. Gratuluję. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Euphorbia śliczniusia ;:173

Z żuczkiem poważny kłopot możesz mieć. Sezon na nie skończył się w maju. Teraz to już sama musisz sobie radzić :wink:

a ja jeszcze chciałam zapytać - bo swego czasu mówiłaś o zabezpieczaniu roślin przeciw grzybom na zimę. I pytanie jest o to czy stosujesz jakiś specyfik doglebowo czy pryskasz? Ewentualnie co konkretnie.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, Lucynko - dziękuję bardzo, że euforbia się spodobała :D Jak mówiłam, kwiatuszki są bardzo malusie :D Ale to i tak nic w porównaniu z innym maleństwem, które czeka na pokazanie :D
Lucynko - ja zazwyczaj stosuję Previcur, zarówno do podłoża wysiewów, jak i jako grzybobój. Podlewam, a więc doglebowo. U mnie przypada to, jako że koniec sezonu u mnie nieco później niż u Was, to właśnie teraz pora ich podlania tym specyfikiem. Dwa tygodnie później, po raz ostatni, podlewam z Bi58 ;:196
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Euphorbia milii v. roseana bardzo ciekawy ma kształt kwiatów :wit
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Od razu "wygooglowałam" tę Euphorbia milii var. roseana! Czemu "roseana"? - widzę w wyszukiwarce, że podsadki kwiatostanów/cyjatiów różowieją...u Twojej może też z czasem, albo przy innym natężeniu światła...Poza drobnymi rozmiarami, ciekawy kształt maję te cyjatia.
Fajna dynia z tej Twojej Uncarina :wink: ...wiem, wiem że to inna rodzina, ale nie mogę oprzeć się takim skojarzeniom.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pati, Beatko- dzięki ;:180
Ta euforbia to dla mnie nowość, więc niewiele jeszcze o niej wiem, a jakiekolwiek cechy rozwoju zauważę, na pewno o tym gdzieś tam dla Was napiszę. Fakt jest faktem, że kwiatki się różnią i wielkością, i wyglądem, a zasadniczo rzadko mogę coś znaleźć na obcojęzycznych forach o niej. Co wiedziałam, napisałam, resztę pokaże życie i mam nadzieję owocna uprawa :D

Dziś jeszcze podzielę się z Wami kolejną niespodzianką. Tak się nieco pobłażliwie (delikatnie mówiąc ;:306 ) wszyscy odnosiliśmy do moich "patyków", a tymczasem...cudownym, malutkim i rozkosznym kwiatkiem zakwitła Sarcostemma sp. Maradirmali coimbrata!!! Obrazek

Przedstawiam więc tę dalszą kuzynkę hoi:
Obrazek

Obrazek

Kwiatuszek pokazał się jeden, widzę jednak że coś się kluje więcej, ale i tak jestem zadowolona, bo śliczne to jest maleństwo, a w dodatku podobno one niechętne do kwitnienia ;:167 Słusznie je lubię i mam nadzieję, że i Wam się spodobał ten kwiatuszek. Powinnam podstawić jakąś główkę szpilki, by było widać na zdjęciu jego wielkość, ale musicie uwierzyć na słowo, że jest to małe. Tak główka od zapałki będzie mniej więcej to samo.
Pozdrawiam cieplutko i z góry dziękuję za wizyty! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Całkiem śliczne, różowiutkie ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Super jest! Powinnaś zrobić fotkę całej rośliny ;:204
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Ło matko ...Żanetko potrafisz nawet patyka doprowadzić do kwitnienia ;:oj zielone rączki, a kwiatek świetny ;:138
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Uroczy różowiutki kwiatuszek, naprawdę śliczny ;:oj
Patyk pokazał co potrafi ;:108
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”