Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Marysiu
Dziękuję za dobrą wiadomość . Czyli z górki ! ;:136 ;:136
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Elu pierwsze zdjęcie po lewej to już siane nasiona i jak dla mnie żółty i pomarańczowy jest pyszny. Delikatny o cienkiej skórce, treściwy ;:333 Tam gdzie pisze 17 ciemny też smaczny a czwartego nie pamiętam, bo miało być inaczej a jest ja jest nie będę się powtarzać nie wiem który jest który ;:223 Zdjęcie po prawej dostałam późno w tym roku i nie wysiewałam jeszcze. Dostałam za to takie torfowe doniczki (chyba dla dzieci) i te zalałam wodą jedna wykiełkowała, a druga nie. Mam te pomidorki koktajlowe na tarasie w donicy i są słodkie ale skórka do za przeproszeniem do wyplucia. Ja do USA wysyłam bób i różne polskie kwiaty a dostaję pomidory a czasem coś jeszcze paprykę, ogórki, fasolkę :D a nawet lilie :D
Ja też mam dom z lat 70-tych ale z zewnątrz przerobiony za to w środku się nie da przez wewnętrzną konstrukcję. Kurnik budowałam sama bo oprócz domu nic nie było.
Koniecznie pokaż kuchnię letnią, a ogród załóż taki jak Tobie się podoba i za przeproszeniem małpuj bo nie będziesz zadowolona. Mnie się mnóstwo ogrodów podoba ale mój jest mój.

Beatko ja też wina nie piję a już po kupnych czuje się źle, a po droższych lepiej tylko mi szkoda na nie pieniędzy wydawać ;:306 Chociaż ostatnio w upał odkryłam pyszny szprycer wino np. czarna porzeczka i tonic Ustronianki uzupełnione wodą mineralną wszystko po 1/3 ;:215 W swoim życiu jak już piłam to np. dobre piwo (nie mocne) zimne np. po kopaniu grządki smakuje wyśmienicie ;:304 ewentualnie nalewka z aronii, bo naprawdę reguluje ciśnienie ;:215
Wino z mniszka od lat robi moja córka i jest bardzo dobre (jak mszalne). Ostatnio coś robię octowego ale daję ocet jabłkowy.Np paprykę czy sałatkę szwedzką. Kiszone tylko ogórki i kiszę pyszną kapustę z czosnkiem wg przepisu forumowej koleżanki !
O matko ale się rozklepałam! oczywiście nasionka pokazałam po to żeby się podzielić i oczywiście chętnie przyjmę, ale coś naprawdę pysznego bo zapas mam duuuużżżyyy ! Na Fo są sami dobrzy ludzie i chętnie się dzielą a ja biorę ;:306

Widzisz jak się cieszę po gadaniu to widać ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
A Ty wiesz , że ja dzisiaj zerwałam aronię , żeby nastawić nalewkę. ;:63 l tak się zbierałam , ż zapomniałam , ale to dobrze bo może napiszesz mi jak nastawiasz swoją ?
Nalewki robimy od czasu do czasu kiedy zejdzie . Na przykład nalewka na dereniu ma już chyba osiem lat . Jest pyszna ! Może znasz ten smak ? bo naswiasz . Mamy jeszcze taką wiekową nalewkę z pigwy ( nie z pigwowca ) . Aronia schodzi najszybciej , bo prosta w robocie . My jej prawie nie pijemy , ona często występuje w roli dowodu wdzięczności za drobne przysługi .
Zrobiłam właśnie na próbę cyklanterę z papryką (własną ). Zalewa octowa lekka , szczypta curry , plus kilka kropli oleju rzepakowego . Otworzę za trzy dni i zobaczymy czy powrórzymy .
W tym roku tylko raz kisiłam ogórki , na więcej nie mamy ochoty , ale kapustę młodą już drugi raz . W tym roku ona ma wzięcie . Żeby było jasne , ja kiszę na raz tylko jedną główkę . Lubimy takąnie za mocno ukiszoną , nie może byćprzekiszona . Przepisu z czosnkiem nie znam , jeśli mi podasz to chętnie spróbuję .
Teraz to ja się rozpisałam .
Marysiu , proszę o przpisy . ;:180
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu-kuchnię pokażę jak w niej posprzątam :oops: Przez te pomidory to jeszcze dobrze od ubiegłego sezonu tam nie sprzątnęłam ;:oj
Twój ogródek wiejski obejrzałam, bardzo ładny i duuuuży. Piękne naturalne nasadzenia, niewymuszone. Ja takie właśnie lubię, ale mówiąc o wiejskim ogrodzie jaki bym chciała, mam na myśli bardzo rygorystyczny dobór staromodnych roślin, takich jak u babci sprzed lat czyli: rudbekie, nagietki, astry, floksy,malwy, naparstnice, łubiny, kosmos, lwie paszcze, laki, ślazy,przymiotno, marcinki itp.-takie najprostsze wiejskie kwiatki, jakie moja babcia w swoim ogródku miała. Wiele takich roślin już mam i byłoby najprościej, ale mam ciągoty do czegoś jeszcze innego. Twój wiejski ogródek, to taki bardziej nowoczesny-wiejski, ale też mi się podoba. Mi się wiele rzeczy podoba i dlatego nie mogę się zdecydować. A jakie style w ogrodzie lubi Beata, Małgosia i Witek? Małgosia to widzę, ale to jest przecież tymczasowy ogród tak? Pewnie coś się jeszcze zmieni?

Beatko-nalewki robisz no, no, dereniówkę- nigdy nie piłam. Ja w tym roku nalewkę zrobiłam z zielonych orzechów z przepisu od Mymysteryy.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Witajcie dziewczynki, :wit jestem.Ale się rozpisałyście i dobrze. ;:215 Wszystko przeczytałem i miło mi się zrobiło niezmiernie że przewijałem się w waszych wypowiedziach. ;:167 Niestety wczorajsza chmura nie dotarła do mnie ;:145 i dziś do późnego wieczora był wąż w dłoń i podlewanie papryki i astrów bo pięknie kwitną i muszę ich ratować.
Elu cieszę się że jesteś z nami,twoje poczucie humoru i takie podejście do życia i roślin to jest to co bardzo preferujemy w wątku Małgosi.Beatko kwiatowa to ty jesteś tylko o tym jeszcze nie wiesz. :D A jak nie wiesz to w przyszłym roku się dowiesz. ;:306 Już ja to Ci załatwię. ;:333 Marysiu dziś na rynku myślałem o twojej wizycie u lekarza i cieszę się że wszystko jest na dobrej drodze. ;:215 Ja w ubiegłym roku przez swoje niedbalstwo nie założyłem okularów przy koszeniu trawy i przeciąłem rogówkę.Ból to jest niesamowity.Żeby było ciekawiej za jakiś czas zrobiłem to samo.Powiedz mi co to za wielka sakiewka w twoich nasionach.W ciemno się na nią piszę, ;:180 jeśli można.Ostatnio w sakiewkach jestem zakochany. ;:167 ;:306 Małgosiu to nie ZZ.Kilka rzeczy tam widzę,i niedobory magnezu,ale o tej porze to normalne że występuje,i trochę alternariozy i jeśli to jest na dolnych liściach to będą też już objawy starcze.U mnie na dole to tak wygląda. Więc masz Adasia i ........Moje panienki to Ola i Ania.Chłopaka się nie doczekałem bo wszyscy wokół twierdzili że może się to skończyć jak w dwóch pierwszych przypadkach. ;:306 Więc pogodziłem się z losem że tatowego sierpu nie będzie komu przekazać. :;230 ;:185 ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wituś
Już się cieszę na to nawracanie . :heja :heja
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko
Aroniówkę robię z przepisu mojej koleżanki z pracy ale przepis muszę odnaleźć, bo jeszcze nie robiłam. Na pewno oprócz aronii potrzebne są liście wiśni. Ja już na wszelki wypadek zerwałam i mam w zamrażarce, bo rok temu liście wszystkie spadły ;:oj Na nalewce na dereniu zawiodłam się, bo tyle słyszałam o tym smaku niepowtarzalnym i jakoś go nie znalazłam a piłam w kilku domach, najlepsza chyba była od leśników ;:173 Nie znam smaku nalewki z pigwy za to z pigwowca bardzo lubię i znam wielu amatorów, ale ja nie mieszam soku słodkiego ze spirytusem tylko wszystkie nalewki robię w ten sam sposób. owoce zalewam spirytusem (jedne 75 % inne czystym) trzymam jakiś czas i zlewam, a owoce zasypuję cukrem. Po jakimś czasie łączę oba składniki rozcieńczam i ew. dosładzam. Musi postać, żeby nabrała smaku!
Nie mogę tak publicznie podać przepisu na kapuchę, bo jest autorski :D a przepis jest na 100 kg ;:306
A próbowałaś zrobić marynatę z octu jabłkowego?

Elu no widzisz mój ogród wiejski to miał być taki o jakim piszesz, ale strasznie spodobały mi się różne polne maleństwa potem okazało się że są i odmianowe... i tak poszłam w różne jak nazywasz w wiejski nowoczesny :;230
Twórz własny ogród a na pewno będzie wspaniały! Jak posprzątasz kuchnię to ją pokaż proszę ;:180

Witku jak miło że myślałeś :oops: dziękuję, ale jak czytałam o Twojej rogówce to mnie natychmiast moje obie zabolały. Nie rób tego więcej to to niezbędna część oka do widzenia ;:219 a przecież dla Ciebie to ważne! Coś Ci powiem ja miałam dwie córki (zresztą byłam zadowolona), brat M miał 3 córki i jak zaszłam w ciążę trzeci raz to wiadomo trzecia dziewczynka... a tu nieprawda urodził się Maciek. Moi sąsiedzi mi to od razu przepowiedzieli, że po 10 latach rodzi się chłopak ;:202 skąd wiedzieli? Dobra wracamy do pomidorów ...no i nie wkleję, bo po raz pierwszy fotosik nie chce mi wkleić. Sakwa jest naprawdę wielka!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dereniówkę dostaję jedną butelczynę już od trzech lat od koleżanki z pracy.Palce lizać, ;:333 do tego stopnia ją degustujemy w domu żeby się nią delektować że ostatnio zajęło to nam z żoną dwa miesiące. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obrazek
Jest ;:333 fotosikowi powiedziałam wypchaj się :;230

Witku nie upieram się może ja mam jakieś inne zmysły. Ostatnio byliśmy w 4 osoby w Ogrodzie Botanicznym i staliśmy nad rośliną trzy osoby mówiły nie pachnie, w tym dwie że wspaniale a ja nic nie czułam :cry: Może to samo jest z dereniówką?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko mam już w zarysie opracowany dla Ciebie względem kwiatów i nie tylko,także ozdobnych roślin ogrodowych także z nasion,więc się trochę pobawisz.Myślę że Cię to wciągnie bez reszty tak jak to było ze mną.To uzależnia. ;:oj
Marysiu w tym roku już bez ochronnych okularów nigdzie się nie ruszam.Moja mama miała dwie siostry i moja żona ma dwie siostry więc zwątpiłem. ;:306 Piękna sakiewa. ;:215
Myślałem że ja coś robię nie tak i fotosik nie działa,ale widzę że u Ciebie Marysiu też,a miałem Wam pokazać parę zdjęć.Trudno może jutro się uda.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu
Ja robię nalewki , bo lubię je robić . Prawie ich nie piję . Dereniowa to moja ulubiona .
Moje nalewki są bardzo proste , owoce , cukier , alkohol . Zyskują długim leżakowaniem .
Z takich bardzo prostych , ale wymagających przynajmniej dwóch lat leżakowania ( u mnie ) to Porterówka .
Marysiu
Przepis z liśćmi wiśni znam , nie szukaj , dziękuję . :D
Z dereniem jest trochę roboty , bo każdy owocek trzeba nakłuć . Owoce muszą być dojrzałe , a najlepiej jak same spadną z krzaka ( trzeba w odpowiednim momemcie rozłożć plandekę ) . Potem przy zlewaniu trzeba uważać na fuzla , żeby go dobrze zlać i na koniec cała tajemnica - ta nalewka musi długo leżakować im dłużej tym lepiej .
Nalewka z pigwy jak dla mnie niczym się nie różni od nalewki z pigwowca . Smak dla mnie bardzo podobny , zrobiłam z pigwy , bo dostałam trzy owoce w prezencie . :;230
Witku
Ja nie mówię , że nie . Tylko pamiętaj , że u mnie piach , taki prawdziwy i las otacza całą działkę .
Ja już mam plan kwiatowy na przyszły rok , posadzę karczochy . ;:306
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko a myślisz że u mnie czarnoziem. ;:306 Toże piach i 5-6 klasa ziemi. :( 50cm. ziemi ornej i dalej już tylko żółty piasek. Jakoś to rośnie mimo wszystko,tylko wiśni nie mogę się dorobić.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku to może skorzystasz z tego programu co ja, migiem to zrobiłam chociaż pierwszy raz :D No to sakiewki masz jak w banku ;:215 a amerykanckie Cię nie kręcą? ;:306
U mnie nie piach tylko glina i z wiśniami klapa ;:222

Beatko na piach mam dla Ciebie nasiona szarotki alpejskiej pasuje do karczochów :D
A widzisz to pewnie problem leży w leżakowaniu ;:306
O spadaniu wiem, bo mamy na FO speca od dereni i robi przecier z owoców na surowo....też jadłam!
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To wychodzi , że mam lepiej , bo wisienka u mnie rośnie i kilka za płotem . A , że dzikie to w końcu drobiazg .
A tak serio , oczywiście jestem otwarta na Twoją propozycję . Mam tak usytuowaną i rozplanowaną działkę , że w zasadzie nie mam cienia . Teraz przy tych upałach termometry w słońcu pokazywały dobrze ponad 50C . Zrobię zdjęcia dużej skarpy ( może Małgosia wstawi ) i sam zobaczysz , nie bardzo mam miejsca do nowych nasadzeń .
Z szarotką już próbowałam , była dwa lata i potem znikła .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu jutro wkleję bo znając życie i siebie marnego komputerowca zajęłoby mi to sporo czasu.Mnie wszystko czego nie miałem jeszcze kręci tylko znów zakończę na 60 odmianach jak w tym roku. :;230 A poważnie mówiąc pewnie ulegnę twoim jankesom. ;:306
Beatko jak wiśnia rośnie to nie jest tak źle.Powiadasz że nie masz miejsca-wydzierżaw. ;:306

A Małgosia śpi i znów się jej mleko śni.Ona to ma klawe życie. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”