Ogród "po 30-tce" - II część

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród "po 30-tce" - II część

Post »

Jagi - podlany świat o wiele bardziej mnie się podoba, to fakt. Za kilka dni proszę znowu o deszczyk ;:170 .
Hosta ma ładną fakturę liścia, taką aksamitną i kolor, jakbyś do zieleni dodała niebieskiego. Dla mnie super!.
Stołeczek faktycznie mógłby się sam przesuwać, ale u mnie kółka by nie zdały egzaminu, bo na korze jest miękko. On sam ma ponad 20 lat i jest z dawnej Gardeny (szlauch mam również tej firmy), bo teraźniejsze wyroby już tej jakości nie mają.
Tytoń ma fajne kwiaty i pachnie ;:173 . Widziałam jesienią w Berlinie w Ogrodzie Botanicznym, bo na FO to wiadomo, że tylko zdjęcia. Nie palę od ponad 30 lat i nie przepadam za dymem ;:185 .
Uliczka faktycznie, na szczęście cicha, chociaż za mną pobudowało się sporo ludzi, ale tam były bagna i chyba mają problem z odwodnieniem ;:224 . Ale wiadomo było, jakie to tereny ;:131 .
Mój dom i te koło mnie, to tak, jakby stały na górce, a potem spadki w obie strony.
też mam, też mam - uwielbiam go :tan
Obrazek
bez słów ;:224
Obrazek
och, jak mi ciężko
Obrazek
moje ulubione 'kryształki' :D
Obrazek Obrazek

anetta
Cieszę się, że Ci się podobają moje roślinki ;:168 .
Obrazek

Obrazek
dzisiaj ;:65
Obrazek
taki jestem 'różny' ;:173
Obrazek
Obrazek
Uff, ale upalnie ;:213
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie nie padało ...też mam metodę podlewania ze stołeczka tylko bez liczenia...myślę o niebieskich migdałach wtedy ... ;:190 a maki też mi się nowa siewka pokazała ...Przyszłam to kwitła po 2 godzinach już płatki leżały na trawie... Nie zdążyłam z aparatem ;:131
Dzisiaj jestem w domciu ... chwilowo bo skwar niemiłosierny a w chacie miły chłodek przy zamkniętych oknach i zasuniętych żaluzjach... ;:oj
Truskaweczki podjadam i zaglądam na FO ale jakaś taka mizeria ;:173 ..to i u mnie też bo chętnych na obrazki brak ... chroniczny!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy dzień ma być upalny, a właściwie już jest. Ja rano obeszłam swoje 'gospodarstwo i siedzę w domu, bo na zewnątrz nie ma czym oddychać. Dobrze, że eM przypomniał wczoraj, żeby kupić lody :heja . Na FO chyba wszyscy 'leżą' jak po DDT - pamiętasz ten środek na muchy? ;trzeba było wyjść z mieszkania, bo pewnie też by człek padł :;230 .

Ode mnie świeżutka - po deszczyku LO ;:168
Obrazek
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DDT - pamiętam , że cóś takiego było drzewiej ale tylko ze słyszenia ...
A ja sobie też z rana zakupiłam lody a eM piwko ...na wieczór schłodzone po powrocie z działki do degustacji będzie... ;:173
LO Ładna ;:180 ale coś zbyt kropkowane listki ma ? Ale ja się nie znam i nie wiem co to znaczy?U mnie też takie się zdarzają ale na razie śladowo..to obrywam listki. :roll:

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu ;:180 masz też inne kolory jarzmianek ,ładne są. Metry bieżące róż również. Zauważyłam kępy floksów, bardzo Cię proszę zrób zdjęcie z bliska tych floksów, bo ja mam wrażenie że moje floksy nie są floksami. Takie wysokie mam pierwszy raz może dlatego. Zdjęcie wąchającego kotecka nie do podrobienia ;:333
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Masz piękne widoki nie tylko u siebie ale i u sąsiada , u mnie niestety zarośla za ogrodzeniem...
Co to za roślinka te kryształki?
Wiatr się rusza może w końcu ta chmura deszczowa i do mnie przybędzie.... Chociaż już wczoraj też tak było i cisza...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Że ja swoją jarzmiankę gdzieś zmarnowałam! ;:223
Widok wąchającego kota - bezcenny! ;:306
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Aniu nie zauważyłam wcześniej , powiedz jak udało Ci się wsadzić chryzantemę w rodusia na poprzedniej stronie ;:333 ;:215
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie ten kot skojarzył się z Guliwerem, a kwiatuszek liliput :;230 .
Działka solidnie podlana :tan .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Anko, ależ pędzisz z tym wątkiem, aż zadyszki dostałam. Tak się kończy, kiedy oglądanie się na deser zostawia. Ja nawet kawę piję zimną, a co marzyć o deserze (dlatego desery jadam na śniadanie :D ).
Takie wyrośnięte róże mają o wiele więcej uroku, niż młodziaki, a że nie trzeba im hołdu na klęczkach oddawać podczas wąchania, to jeszcze lepiej. Pierwszą tegoroczną konfiturę różaną przygotowałam tydzień temu. Niewiele z niej zostało, poza wspomnieniem. Moje najmłodsze Szczęście wdało się w mamusię ze śniadaniowymi gustami i konfiturę łyżeczką konsumuje, nie zawracając sobie głowy dodatkami ;:224 . W sumie, nie wiem, po co zawracałam sobie głowę nakładaniem do słoików :roll: . Czas na wyprawę łupieżczą do teściów ;:183 , produkt końcowy, jako łapówa i robię drugie podejście.
Prosownica u Ciebie taka ładna, aż mnie zazdrość bierze. Moje upał wykańcza. Dwa dni temu wyściółkowałam im rabatę, więc może odżyją. Samo podlewanie - raz na dwa dni - niewiele dawało, a podobają mi się tam, gdzie rosną.
Wiem, że wolisz bardziej energetyczne kolory, ale te białe piwonie są bardzo ładne. Krzewiasta, nie dość, że żółta, to pachnąca piwoniowo ;:167 - najlepsze, co mogło się trafić.

Dzisiaj zastosowałam Twój system organizacji doby i wstałam przed świtem. W taki upał (wczoraj 40 w cieniu ) ma to wiele zalet ;:333 , ale w krew mi raczej nie wejdzie.
Jeszcze trochę i będę musiała w Internecie sprawdzić, jak deszcz wygląda...
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj w nocy znowu popadało, a grzmiało, że hej ;:oj . Jest trochę łatwiej oddychać ;:108 .
marpa - Maryniu, takie liście widuję od lat; nic się im nie dzieje, to i nic nie robię. Może ktoś, kto się na tym zna, coś napisze ;:180 .
Ja do ogrodu wyszłam przed 20.00-tą, bo wcześniej się nie dało, tak, że tylko obeszłam 'gospodarstwo', powąchałam róże i ... tyle. Ale raniutko już jest przyjemniej .

Eliza52 - Elu, zrób zdjęcia swoim floksom i wstaw u mnie, będzie łatwiej rozpoznać; tak myślę . Dziękuję za pochwały ;:168 .
Co do widoków, to ja je zapewniam sąsiadom, oni mnie nie bardzo, ale koszą trawę na bieżąco i mogę popatrzeć chociaż na (pseudo)trawnik ;:224 .
aha, w liściach Rh siedzi kwiatek powojnika NN, który sam mnie zadziwił, co też on tam robi ;:oj .

Ola2310 - te 'kryształki' to jarzmianki. Jest ich kilka odmian i rosną u mnie bezproblemowo. Rosną bowiem w miejscu, gdzie było oczko wodne, zasypane ziemią, ale podziurawiona folia została. Tam ziemia całkiem nie wysycha ;:131 .

takasobie - kot ' wparował' do zdjęcia bez zaproszenia, bo w planie był kwiatek malutkiego orlika, a wyszło, jak wyszło ;:173 .
Ja pierwszą jarzmiankę dostałam od Iwony Iw i jak zakwitła u mnie, to mnie oczarowała. Potem była oferta ze Szczytnicy, więc 'poleciałam' wg listy odmian . Nie powkładałam tylko znaczników i będzie rozpoznawanie "na oko" ;:306 .

jode22 - Jolu, a dzisiaj nad ranem u Ciebie też lało?.
Orlik faktycznie liliputek .

ASK_anulla - witaj zapracowana kobietko ;:168 . Wydawało mi się, że polało w całym kraju, a tak, to mnie zmartwiłaś.
Oglądałam rano róże i nadają się tylko do przeróbki, bo deszcz pouszkadzał płatki, ale pąków sporo, więc nie ma się czym martwić. Zawsze mówię, że z dużego mniejsze da się zrobić ;:306 .
Moja prosownica też troszkę złapała przypaleń, ale generalnie sobie radzi (dokupiłam dwie).
Pień sosny ma od południa, może to jej daje trochę cienia.
Wstawanie bladym świtem dopadło mnie, powiedziałabym, w wieku dojrzałym, tak, że wszystko przed Tobą . Jednak, jak się zastanowić, to nigdy nie lubiłam zarywać nocy na naukę czy pracę, no, chyba, że na zabawę, ale to chyba normalne ;:170 .
Lubię tę białą piwonię, bo tam jest sama 'zielenina' i ona rozjaśnia to miejsce .
Żółta ma sporo lat (też względne pojęcie ;:224 ), ale to moja 'pierwsza'.

Pokażę opad deszczu pod świerkiem, a przecież lało. Hosty do podlania i ewentualnej zmiany miejsca, tylko gdzie? ;:oj .
Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
krótko mówiąc - znacznik 'wcięło' ;:223
Obrazek Obrazek
'mikrota' od kota ;:306
Obrazek
'biurwy' zbierają się do kwitnienia, a nazwa stąd, że są otwarte gdzieś do 16.00-tej
Obrazek
Lykkefund "szaleje" i pachnie. Przy tej ilości kwiatów zapach jest dość intensywny, bo pojedyńczo, to tak sobie ;:224
Obrazek
śmiałki darniowe
Obrazek Obrazek
wysiały mi się niebieskie dzwonki ;:173
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

U mnie dalej popiół na rabatach , aż zazdroszczę ci deszczu.Trzeci dzień z kolei się na niego zanosi ale nic z tego.
Piękne zdjęcia roślinek, takie żywe kolory pokazujesz.Pięknie.... ;:138
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam na deszcz ,żebym mogła sobie jakieś trawki przygarnąć,które mijam po drodze i łakomym okiem na nie patrzę...Ale sucho a łopatki nie wożę ze sobą... ;:oj A jak mokro to na wyrwę dam radę.. Chorobę jakąś trawkową mam... nawet jednoroczne mnie kuszą bo bywają piękne...Też wstaję coraz wcześniej ale w ciągu dnia oko się przymknie czasem na bujawce...Wiek ma swoje prawa... ;:306
Jarzmianek mam 2 odmiany...ciemną i jasną i...wystarczy.Moja pierwsza jarzmianka,którą miałam już przed laty /ciemna/już w niebycie...Chyba nie są to rośliny długowieczne ale ładne, przyznaję i jedne z ulubionych!Moja koleżanka,długo się im opierała bo jej się nie podobały..a ostatnio będąc u mnie stwierdziła,że nawet ładne,kupimy na targach... ;:7
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu - oko w ciągu dnia, to i mnie się zamyka na godzinkę. Jakieś 'luksusy' trzeba mieć z tej emerytury, czyż nie? :tan .
Moja bordowa jarzmianka od Iwony ma 4 lata - na razie się rozrasta. Zobaczymy - zawsze można kupić nową ;:224 . Reszta, to ubiegłoroczne sadzenia.
Ja też myślałam, że jeszcze popada, ale jakoś tak tylko się kręci . Chociaż jest chłodniej.
Trawek to u mnie się trochę już 'narobiło', bo ja, jak już, to hurtowo :;230 .
;:196
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

A ta róża to nie Burgundy Iceberg?
Ja na nią chorowałem,mam i jest piękna!Trzy dni się otwiera i jeszcze nie koniec ;:173
Ale moja ładniejsza ;:306
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”