Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja działka 6

Post »

Lidziu pięknie u ciebie wszystko kwitnie,masz dużo ciekawych roślin a mnie zainteresował kwiat o nazwie Acmella oleracea.Jest bardzo ciekawy :)
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko kogra kiciuś rzeczywiście jest słodki. Przemieszcza się jak błyskawica i wszędzie go pełno. Potrafi wejść na każde drzewo, ze świerka zeskakuje z hukiem na dach altany, istny piorun.
Tego krwawnika ślimaki nie lubią, może dlatego, że ma liście pokryte kutnerem.
U mnie też przewaga ślimaków cienkich i długich.

Jurku semper cieszę się, że roślinki ode mnie rosną w Twoim ogrodzie. Te wielosiły są bardzo delikatne, moje dwa inne też nie pokazały się po zimie.
Dziękuję Ci za pozdrowienia i pozdrawiam również. Kotom pozdrowienia przekazane, machają łapą w podzięce.

Marysiu mar33 ziółko ma na razie jeden, ale bardzo ciekawy kwiatuszek. Rośnie w doniczce, bo to przysmak ślimaków.

Małgosiu clem3 dziękuję i przyznaję, że wiosenne kwiaty są piękne.
Na zdjęciu to rzeczywiście lepiężnik japoński 'Variegata'. Najładniej wygląda wczesną wiosną. Jest jednak zbyt ekspansywny i muszę go wyeksmitować.

Stasiu stasia_ogrod białego pierwiosnka japońskiego kupiłam w tym roku w Sadzawce. Tworzy świetny duet z 'Miller's Crimson'.
Serdecznik pospolity 'Crispa' rośnie u mnie od jesieni i jeszcze nie kwitł. Jego największą ozdobą są liście, a najpiękniejszy jest wczesną wiosną. Ożanka też ma ciekawe liście, ale coś słabo u mnie przyrasta, muszę chyba poszukać jej innego miejsca.
Acmela to zioło, dużo o nim piszą ostatnio w internecie np tutaj

Sławku slanka-flora to nie rozmaitość, a raczej galimiatias roślinny. Szczególnie obecnie po kilku deszczowych dniach, wszystko rośnie gdzie chce i jak chce, a ja nawet dojść tam nie mogę, bo w wielu miejscach woda stoi.
Złotnica rośnie u mnie od ponad 20 lat i ma się dobrze. Rozmnażać ją najlepiej przez podział, ale często daje też samosiew. Jeżeli masz ochotę do niej wrócić, to służę sadzonką.
Pierwiosnki japońskie mam dopiero dwa. Nie wiem jeszcze jak będą sobie u mnie radzić na dłuższą metę. Białego kupiłam wiosną w Sadzawce.
Rośliny o dziwnych liściach bardzo lubię.
Również pozdrawiam i zapraszam częściej.

Betusiu beacia0088 dziękuję za pochwałę roślinek. Acmella oleracea to dość modne ostatnio zioło. Wiecej o tej roślinie przeczytasz tutaj

Czas na orliki, bo już kończą kwitnienie.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Rozkwitły nowe kosaćce.
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na zakończenie wieczornik damski.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Ale masz orlików ;:oj Cudne są.
Z kota pioruna uśmiałam się nieźle ;:306 Uwielbiam kocurki, sama mam jednego, ale znacznie spokojniejszy jest :wink:
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23

Post »

Parę stron a trochę mi zajęło obejrzenie wszystkich Twoich kwitnień od ostatniego razu.
Piękne są Twoje rośliny to mogę napisać z czystym sumieniem. A koty pozują rewelacyjnie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu niemała kolekcja orlików, ale widzę że brak Ci O. barlow pink a mnie się wysiał :D
Irysy zaczynają kwitnąć ;:215 Czy Twój wieczornik pachnie? ...bo mój nie :cry:
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu u ciebie kończą orliki kwitnienie a u mnie jeszcze dobrze nie zaczęły.Masz ich sporą ilość odmian ;:215 Każdy inny i każdy piękny.Irysy też piękne :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Złotnica piękna! Moje też w końcu zakwitły po trzyletniej przerwie (musiałem je przenieść w suchsze miejsce).
Tym razem chyba rozpoznaję odmiany wszystkich kosaćców. To piękne historyczne odmiany ;:333
Orliki już przekwitają? :shock: Zawsze kojarzyły mi się z czerwcem.
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu clem3 orlików, jak co roku nasiało się sporo, chociaż zawsze staram się likwidować rośliny przed zawiązaniem nasion. To duże rośliny i zajmują zbyt dużo miejsca.
Piorun, to dziki, działkowy kot i toleruje tylko mnie, bo zna mnie od maleńkości. Przed innymi ludźmi ucieka i dobrze, bo może dzięki temu trochę dłużej pożyje. Kotka też obcym nie pozwala się pogłaskać.

Aneciu anetta dziękuję w imieniu roślinek za pochwały.
Czasem trudno uchwycić koty w kadrze, bo przemieszczają się szybko, a Dasza trochę boi się aparatu.

Marysiu Maska orlik 'Barlow Pink' w ubiegłym roku jeszcze kwitł, ale pewnie nie zdążył się wysiać, a dorosłe rośliny co roku usuwam, bo miałabym niedługo łany orlików na działce.
Irysy kwitną, ale cóż z tego, kiedy kwiaty są zniszczone przez deszcz i wiatr.
Na razie nie odpowiem Ci, czy wieczornik pachnie, bo w miejscu gdzie rośnie woda jeszcze nie opadła. W ubiegłym roku pachniał, ale teraz rozmoczone kwiaty pewnie zapach straciły.

Betusiu beacia0088 orliki mają już brzydkie kwiaty, jedynie biały dopiero rozkwita. Wysiewają się same i w ciągu kilku ostatnich lat przeważają ciemne kolory.

Jacku JacekP złotnicą nie nacieszyłam się zbyt wiele, bo przyszły deszcze i zniszczyły kwiaty.
Byłoby cudownie, gdybyś rozpoznał odmiany moich starych kosaćców, bo ani jeden z nich nie nazwany.
Orliki już się kończą, kwiaty obite deszczem wyglądają nieładnie.

Dzisiaj znów starsze zdjęcia, na razie aparatu na działkę nie noszę, bo i po co.
Obrazek rdest

Obrazek różeniec pierwiosnkowaty

Obrazek cymbalaria bluszczykowata

Obrazek winnik zmienny 'Elegans'

Obrazek wilczomlecz sosnka

Obrazek emekon śnieżny

Obrazek lepiężnik japoński 'Variegata'

Obrazek fiołek trójbarwny

Obrazek jastrzębiec plamisty 'Leopard'

Obrazek turzyca Graya

Obrazek zerwa

Obrazek piwonia majowa

Obrazek smagliczka górska

Obrazek czosnek neapolitański

Obrazek chiastofil naprzeciwlistny 'Variegata'

Obrazek chiastofil naprzeciwlistny 'Re Variegata'

Obrazek krwiściąg mniejszy

Obrazek forsycja zielona 'Kumson'

Obrazek pierwiosnek 'Francesca'

Obrazek kosaciec trawiasty

Obrazek telima wielkokwiatowa

Obrazek mak wschodni

Obrazek tolmiea menziesii 'Taff's Gold'

Obrazek mak wschodni

Obrazek róża pomarszczona

Obrazek orliczek bezostrogowy
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidziu piękne te twoje kwiatuszki a ja nawet nie wiedziałam o niektórych istnieniu i mało co języka nie połamałam ,żeby powiedzieć ich nazwę.Jestem w szoku ,że jeszcze jest tyle fajnych roślin o których nie miaałam i pewnie jeszcze nie mam pojęcia ;:oj
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Lidziu jak pielęgnujesz zerwę.Miałam ją od zeszłego roku. Kwitła nawet ,W tym mi nie wyszła.Posiałam jej nasiona i też nie wschodzą jeszcze. Co wg .Ciebie lubi i jej dogodzić?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Betusiu beacia0088 dziękuję. Z biegiem czasu poznasz wiele nowych roślin i zaprosisz do swojego ogrodu te, które najbardziej przypadną Ci do gustu.

Alu Biedronka641 zerwę mam trzeci rok. W pierwszym była malutką i niepozorna roślinką. W drugim zakwitła jednym kwiatkiem, a w tym roku ma trzy kwiatostany. Rośnie u mnie w wilgotnym półcieniu. Słońce ma tylko w godzinach porannych i dopołudniowych, potem już tylko cień. Na temat jej uprawy wiem tylko tyle, ile przeczytałam w Wikipedii tutaj. Jutro postaram się zrobić zdjęcie całej rośliny. Jak przekwitnie, to spróbuję zebrać dla Ciebie nasiona.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lidziu, dzięki za info, poczytałam i o zerwie również ;:215 przedziwne roślinki posiadasz. ;:138 ;:138
Chiastofil ;:oj masz nawet dwa gatunki a ja nigdy nie spotkałam ani jednego. ;:224
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Lidziu..kiedy do ciebie zaglądam za każdym razem jestem pod wrażeniem nie tylko ilości przeróżnych kwiatków ale i zapamiętania wszystkich nazw. Ja z tym mam wielkie problemy.. ;:306 . Tak czy siak u ciebie zawsze coś ciekawego można zobaczyć. ;:333 Tym razem wpadł mi w oko pierwiosnek 'Francesca...bardzo ładny. :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu i ja jestem pod wrażeniem odmian i nazw :D Można rzec takie delikatesy :lol:
To jeżeli będziesz chciała odnowić orlika chętnie służę, on się tak bardzo nie rozrasta. Mam również obiecane chryzantemy niestety wszystkie nn :wink:
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Dzień dobry, Lidziu. ;:168 Miło mi zagościć znowu w Twoim królestwie. Powoli nadrabiam zaległości. :heja
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”