Odrobine w ogrodzie - Beata T
Izo jaki bałagan Ty to masz istne królestwo wszelkich roślinek
Izo - lisko pilnuj tego wilca i zbierz nasionka a za rok wysadz gdzieś w słoneczne miejsce tam gdzie codziennie będziesz podlewać :P
Wyobrażcie sobie ( brak dokumętacji zdjęciowej ) miałam pod domem płotek tak równo przy tarasiku i wpadłam na pomysł ściana z kwitnących wilców ....powiązałam sznurki do rynny i kwiatek wiedział co ma robić
efekt niesamowity gdy otwierały się do słońca i pieły na 4m :P minus tego to taka konstrukcja tylko na rok bo na jesień trzeba wszystko poobcinać 

Izo - lisko pilnuj tego wilca i zbierz nasionka a za rok wysadz gdzieś w słoneczne miejsce tam gdzie codziennie będziesz podlewać :P
Wyobrażcie sobie ( brak dokumętacji zdjęciowej ) miałam pod domem płotek tak równo przy tarasiku i wpadłam na pomysł ściana z kwitnących wilców ....powiązałam sznurki do rynny i kwiatek wiedział co ma robić

- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj,Beata T pisze:[...]na ostatnim zdjęciu widać moje oświetlenie ogrodowe a raczej bym powiedziała daje taki klimacik oświetleniowy a tak wyglądają zdjęcia nie najlepsze wina aparatu albo brak umiejętności w wykonaniu bo chciałam pokazać jak świecą a nie używać fleszu![]()
[...]
Pięknie wyglądają takie podświetlone rabaty, chciałoby się je utrwalić na fotce, a aparat za żadne skarby nie chce tego uchwycić tak jak oczy

Spróbuj może tak:
Przestaw aparat na tryb ręczny (manual). Nie znam instrukcji do Twojego Nikona, więc nie wiem, jakie ma ustawienia na trybie ręcznym. Chodzi generalnie o to, żeby zwiększyć czas otwarcia migawki. Można to też niekiedy zrobić wybierając z gotowych trybów "zdjęcia nocne"
Druga sprawa, po wydłużeniu czasu migawki, to wyłączenie lampy błyskowej. W trybie ręcznym i w fotografiach nocnych krajobrazów robi się to często automatycznie, jeśli nie, to musisz to zrobić przyciskiem od ustawień lampy
Trzecia rzecz - aparat musi być nieruchomy. Jeśli nie masz statywu, to ustaw na jakiejś podporze i wyceluj w obiekt. Ważne, żeby w żadnym wypadku nie trzymać w dłoniach
I na koniec - aparat drgnie, kiedy przyciśniesz wyzwalacz. Żeby tego uniknąć ustaw mu opóźnienie wyzwalacza.
Szczegółowe instrukcje znajdziesz w xiążeczce do aparatu, ale myślę, ze bez tego też sobie poradzisz. Życzę udanych fotek i czekam na efekty

Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Izuniu dzięki za te informację... Czyli to gleba.. niestety piach, jałowa i mało podlewana... ech... trudno.
Beatko... nie mam nasionek
ale Twoją śianę czami wyobraźni widzę... wow
Beatko... nie mam nasionek

ale Twoją śianę czami wyobraźni widzę... wow
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Danusiu kamień ma w sobie pewien urok tylko trzeba na niego spojrzeć z innej perspektywy
a na pewno jest piękny po deszczu mieniąc się różnymi odcieniami teraz jeszcze do ogrodów polecany jest keramzyt - tylko ten większy jest czerwony
Krzysztofie ale profesjonalna lekcja obsługi aparatu - może mi się uda lepsze fotki porobić i pokazać jak pięknie może wyglądać ogród w oświetleniu punktowym no i jakie światło dają diody
Takie zastosowanie lamp jest tylko u mnie w formie dekoracyjnej i nie stanowi głównego oświetlenia terenu
Izo jak to nie ma dwa kwiatki były i nie zawiązały się ale szkoda , jak mnie troszeczkę od kręci to będę zbierać co się da i gdzie się da
Jeżeli coś się zrobi innego lub wpadnie na dziwny pomysł to efekty mogą nas zaskoczyć a niekiedy wystarczy dać swobodne naszej roślince i też może nas zadziwić
Ja cały czas zaglądam do innych ogródków no i jest różnie ale i nasze gminy nie dbają o skwerki , ronda a w parkach pieski zostawiają swoje potrzeby na uciechę właścicieli - miałam ochotę udusić babsztyla 

Krzysztofie ale profesjonalna lekcja obsługi aparatu - może mi się uda lepsze fotki porobić i pokazać jak pięknie może wyglądać ogród w oświetleniu punktowym no i jakie światło dają diody
Takie zastosowanie lamp jest tylko u mnie w formie dekoracyjnej i nie stanowi głównego oświetlenia terenu

Izo jak to nie ma dwa kwiatki były i nie zawiązały się ale szkoda , jak mnie troszeczkę od kręci to będę zbierać co się da i gdzie się da

Jeżeli coś się zrobi innego lub wpadnie na dziwny pomysł to efekty mogą nas zaskoczyć a niekiedy wystarczy dać swobodne naszej roślince i też może nas zadziwić

Podziwiam
Pieknie u Ciebie przestronnie jest gdzie poszaleć, anemona widziałam pieknego , nemezje orliki ,tulipanki te zółciutkiei i iryski miniaturki cudne, i serniczek pianka mniam mniam .Jako ze to moj debiut dzis na forum nie bardzo wiem jak robi sie te zaby i bociany ? co mnie zaciekawiło 

- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Batko, jeśli jesteś w stanie pokręconym, to za radą Magicznej Madzi,
senne marzenia
:
http://www.rosenfoto.de/LiRosenfotoFSY.html
senne marzenia

http://www.rosenfoto.de/LiRosenfotoFSY.html
zorza witaj w moim skromnym ogródku, no mam jeszcze sporo miejsca oj sporo ale chwilowo nie mam sił i ciągle sobie powtarzam że muszę przystopować a tyle bym chciała jeszcze zrobić
Haniu przepiękna - ale dobre i tyle że możemy chociaż oczęta nacieszyć i sobie po planować gdzie takie cudeńka posadzić no może podobne
Cynamon no to siadaj nasmarujemy się maścią wypijemy "kawkę z prądem" a jak nie pomoże to do Hani na żabę i bociana skoczymy tylko ja w wersji rozpłaszczonej
To ja jeszcze troszeczkę z końca lata i moje rabatki które musiałam po bałaganie porządkować .... nowa przy wjeździe jeszcze nic na niej nie rośnie i nowa z hostami i jakiś liściasty

A teraz za aparat trzeba złapać żeby zdążyć uchwycić jesień

Haniu przepiękna - ale dobre i tyle że możemy chociaż oczęta nacieszyć i sobie po planować gdzie takie cudeńka posadzić no może podobne

Cynamon no to siadaj nasmarujemy się maścią wypijemy "kawkę z prądem" a jak nie pomoże to do Hani na żabę i bociana skoczymy tylko ja w wersji rozpłaszczonej

To ja jeszcze troszeczkę z końca lata i moje rabatki które musiałam po bałaganie porządkować .... nowa przy wjeździe jeszcze nic na niej nie rośnie i nowa z hostami i jakiś liściasty

A teraz za aparat trzeba złapać żeby zdążyć uchwycić jesień

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Wilce i iglaki jak widzę są twoją ulubioną dekoracją.
Ciekawie się prezentuje kamienna grządka, czy coś w niej jeszcze posadzisz ?
Masz rękę do wilców i odwdzięczyły się pięknymi kwiatami. Ja też je miałam w zeszłym roku ale za mało ich w grupie posadziłam i efekt nie był imponujący.

Ciekawie się prezentuje kamienna grządka, czy coś w niej jeszcze posadzisz ?
Masz rękę do wilców i odwdzięczyły się pięknymi kwiatami. Ja też je miałam w zeszłym roku ale za mało ich w grupie posadziłam i efekt nie był imponujący.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Izo podpatruj i twórz ....przy takim układzie zawsze jeden bok jest utwardzony no i jak coś się posadzi to tak ładniej Trawy ja mam za dużo nie wiem jaką Ty masz działeczkę ale tak odrobinkę jej zabrać na rabatkę
Grażynko oczywiście że wszędzie będę coś sadzić rabatki powstały żeby zaistniał jakiś porządek a roślinki mam nadzieje że tak pomalutku się pojawią
Wilce w tym roku niestety nie za bardzo się spisały(musiałam je przesadzać ) wydaje mi się że w zeszłym roku było więcej kwiatu albo były lepiej rozrośnie
Dla miłośniczek róż pełnia kwitnienia a jak nie będzie mocnych opadów to widoczki będą jeszcze ładniejsze

Grażynko oczywiście że wszędzie będę coś sadzić rabatki powstały żeby zaistniał jakiś porządek a roślinki mam nadzieje że tak pomalutku się pojawią

Dla miłośniczek róż pełnia kwitnienia a jak nie będzie mocnych opadów to widoczki będą jeszcze ładniejsze