Więc dla spokoju ducha połóż jeszcze obok tych kuwet termometr . Pod kaloryferem to będzie temperatura najniższa z możliwych w pomieszczeniu. Kaloryfer działa jak pompa termiczna zasysając dołem zimne powietrze. I do tego zimna podłoga.novito pisze: Teraz pod kaloryfer i czekamy na efekty.
Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja radzę sobie bez pincety
Delikatnie w paluszki i myk do dziurki w ziemi
Tak zastanawiam sie,czy ja przypadkiem nie ugotowałam na kaloryferze nasion pepino
Siedzą już długo na grubej gazecie w pudełku i ani myślą kiełkować
A papryczki na innym grzejniku skiełkowały prawie wszystkie.

Tak zastanawiam sie,czy ja przypadkiem nie ugotowałam na kaloryferze nasion pepino

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam kilka jw. penset i bardzo sobie chwalę, maluchy ze żłobka wyciągam bez problemów z kawałkami wacika,jak jest taka potrzeba, potem wszystko się rozkłada, a korzenie zostają całe.kaLo pisze:No widzisz ,a pensetą można!https://www.falconpolska.com/sklep/pens ... iczne_.php
Na kaloryfer dobrze jest położyć pod kuwetę kawałek grubego kartonu, trochę zabezpieczy to nasiona przed zbyt wysoką temperaturą.
Dobry też jest tuner TV /NC+, CP/ Trzyma u mnie całą dobę bezpieczną temperaturę. Z braku odpowiednich "grzejników" używałem też wyjętego z komputera dysku twardego (ale podpiętego) - tylko na wodę trzeba uważać
, góra growboxa też się nadaje...
Dobry też jest tuner TV /NC+, CP/ Trzyma u mnie całą dobę bezpieczną temperaturę. Z braku odpowiednich "grzejników" używałem też wyjętego z komputera dysku twardego (ale podpiętego) - tylko na wodę trzeba uważać

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Ja swoje kiełkuje na kaloryferze w małych pudełkach, takich do sosów. Wielkością są one zbliżone do wielkości wacika, który po prostu kładę na dno pudełeczka. Wacik zwilżam spryskiwaczem, na to nasionka i podpisuje pudełko pisakiem do podpisywania płyt. Później biorę następne pudełko i czynność powtarzam, a gotowe wkładam po prostu w poprzednie.
Wielkość wacika na dnie, nie pozwala przydusić nasionek pod spodem. Tak sobie układam nawet do dzięsięciu pudełek. Następnie taką piramidkę kładę na podstawek i na grzejnik. Najlepiej byłoby gdybym miał zamknięcia od takich pudełek. na pewno idzie dostać cały komplet.
A podkiełkowane nasionka wybieram małą łyżeczką ale jej tylną stroną, którą wcześniej robie oczko w ziemi.

A podkiełkowane nasionka wybieram małą łyżeczką ale jej tylną stroną, którą wcześniej robie oczko w ziemi.

-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
Można wiedzieć na jaki dokładnie podstawek? (z czego np. zrobiony)
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- BobejGS
- Kontakt:
Zwykły plastikowy podstawek pod doniczke.
-
- 500p
- Od: 17 mar 2014, o 19:40
I to ci wystarczyło? Przecież chyba trzeba grubszą warstwę bo kaloryfer gorący.
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
Pozdrawiam Jan
- BobejGS
- Kontakt:
Kaloryfer panelowy starego typu. Więc pudełka na środku podstawka, czyli pomiędzy dwoma panelami i wystarczy delikatnie skręcić i ładnie kiełkują. 

forumowicz pisze:Pęsetą łatwo uszkodzić kiełki.
A ja mam pincetę i myślę że dam radę ale w razie czego mam skalpelkaLo pisze:No widzisz ,a pensetą można!![]()

Termometr oczywiście też jest obok i na razie jest ok. Pokrywka stoi na zapałkach aby nie było za szczelnie.
-
- 100p
- Od: 9 mar 2014, o 08:13
Witajcie! W tym roku chcę zająć się uprawą papryki ostrej. Odmiany które wybrałam to Habanero Orange, Habanero Red, Hungarian Sweet Wax, Trinidad Moruga Scorpion Yellow i Red. W związku z tym że w szklarni sadzę tylko pomidory postanowiłam papryki posadzić w donicach. Czy 5 l doniczki będą wystarczające dla tych odmian? Znalazłam ofertę gdzie za 5l donice płacę 1,50 zł z dostawą. Czy według Was to korzystna oferta? Donice będą stały, póki pomidory nie wyrosną, w foli potem w cieplejsze dni będą wystawiane na podwórko, ogólnie jakoś będę kombinowała aby miały i dużo słońca i ciepła.
Dziękuję za odpowiedzi!
Dziękuję za odpowiedzi!

Do tak małych donic to lepiej odmiany ozdobne - Filius Blue, Explosive Ember, Beni Highland, Cheiro Roxa.
Wymienione przez Ciebie znacznie lepiej poradzą sobie w 20l
10l to minimum
Póki pomidory nie wyrosną...? Tzn. od kiedy planujesz je tam wstawić? Nie radzę przed "ogrodnikami"...
Wymienione przez Ciebie znacznie lepiej poradzą sobie w 20l
10l to minimum
Póki pomidory nie wyrosną...? Tzn. od kiedy planujesz je tam wstawić? Nie radzę przed "ogrodnikami"...
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oferta jest korzystna, My też chętnie skorzystamy, tylko proszę podaj namiary.Dorotaka23 pisze: Znalazłam ofertę gdzie za 5l donice płacę 1,50 zł z dostawą. Czy według Was to korzystna oferta?
Twoje papryki spokojnie się zmieszczą w 10 l donicach.
Biotit Dorotaka23 - https://www.youtube.com/watch?v=URPPQi903ZY
Można siać i do 5l - będzie piękne bonchi... w drugim sezonie :
Można siać i do 5l - będzie piękne bonchi... w drugim sezonie :

Ten filmik trzyma nieźle w napięciu, które narasta i narasta
A koniec najlepszy

To już wiem, że moja zbyt zwięzła, gliniasta ziemia w ogrodzie działa na papryki jak 5 litrowa donica, w tym roku ziemię spulchnię i rozrzedzę ile mi się uda, może dzięki temu doczekam się większych krzaczków niż ostatnio

To już wiem, że moja zbyt zwięzła, gliniasta ziemia w ogrodzie działa na papryki jak 5 litrowa donica, w tym roku ziemię spulchnię i rozrzedzę ile mi się uda, może dzięki temu doczekam się większych krzaczków niż ostatnio