Danusia Mój ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Danusia Mój ogród cz.4

Post »

Danusiu poczytałam o portulace i może posieje jeszcze raz, bo ja próbowałam tylko na surowo :wink: Ładniejsza jest ta ozdobna :D
To życzę, żeby od razu dali rentę skoro sprawa jest oczywista, a z wyjazdami rehabilitacyjnymi różnie bywa ;:131 czasem pomagają czasem nie i jedyna zaleta są bezpłatne ;:333
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Danusiu - moja jedyna begonia już też w ziemi , jak ją oczyściłam to miałam problem gdzie góra gdzie dół ;:223 . Portulanka ozdobna a o jadalnej też z telewizji się dowiedziałam . Mówisz czas na lobelię ? Na sobotę troszku nasionkowych zakupów planuję bo w zbieraniu nasion to ja kiepska niestety jestem , zawsze przegapię ;:124 Zdrówka życzę ;:196
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit Danusiu ja lobelie w zeszłym roku wysiewałam pod koniec lutego i zdążyła pięknie wystartować :D
teraz mało jeszcze słoneczka i będą się wyciągać ;:306 ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Danusiu! kamień spadł mi z serca,ze nie szalejesz, a bardzo rozsądnie podchodzisz do sprawy zdrowia . Kochana, widzisz ???czasami nie doceniamy naszych połówek ;:306 , albo inaczej, mamy o nich niewłaściwe zdanie :;230
Begonie i lobelie , świetne zestawienie tylko, czy takie same mają wymagania co do wody. Ja lobelie już wysiałam a begonie zamierzam dopiero kupić , być może tez skuszę się na takie zestawienie. Pozdrawiam ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Monia pisze, że miała problem, gdzie góra, a gdzie dół w bulwie begonii, no to ja Wam powiem, jak posadziłam jednego roku, a ona nie rosła, i czekam, i czekam, i nic, a bulwki były ładne i zdrowe, no w końcu wyciągam bulwki z doniczki, a ona rośnie tyle że odwrotnie bidula się męczyła ;:306 ;:306 ;:306 sama z siebie się śmiałam, ale posadziłam już dobrze i strzeliły jak burza :wit mam nadzieję, że w tym roku zrobię to dobrze ;:108
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Zaciekawiłaś mnie Danusiu tą Portulaką.
Czy nasiona kupię w sklepie ogrodniczym?
Chciałabym popróbować tego dobrodziejstwa, bo lubię takie dania.
Życzę Ci zdrówka.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Marysiu,portulaka ozdobna, jest ładniejsza bo jest ozdobna, ;:306, warzywną sieję między ozdobnymi roślinami, jest zielona to nie wychodzi przed szereg, ;:306 , ani zdobi, ani szpeci.Po ostrym cięciu, szybko odrasta. Sałata też nie jest ozdobna, szczególnie podgryziona przez ślimaki, albo wystrzelona. Kochana też bym chciała od razu rentę, zobaczymy. Rehabilitację będę miała pod domem w szpitalu, będę dochodząca. Jakoś na wyjazdy nie jestem chętna.
Monisiu, bo jak takie małe to rzeczywiście nie wiadomo, w razie czego można płytko posadzić bokiem i podglądać ;:306 , Nasiona to ja dopiero drugi rok zbieram, już się nauczyłam.
Dzidziu, masz rację z sianiem lobelii wstrzymam się do lutego.
Iwonko , nauka nie idzie w las, będzie dobrze ;:172
Bogusiu, człowiek czasem zadufany w sobie, i nie docenia tego co ma pod ręką.
Co do zestawienia, to sobie wykombinowałam że lobelia u mnie w gruncie była posadzona w ubiegłym roku w bardzo różnych miejscach i rosła pięknie, a nie zawsze była dopieszczona. W tym sezonie posadzę trochę z begoniami, zadbam przede wszystkim o begonie a lobelia sobie poradzi.W ubiegłym roku robiłam taki mały klomb w pracy, często miałam wolne i nikt tego nie podlewał. Lobelie rosły rewelacyjnie, begonie tak sobie. Fotkę gdzieś zapodziałam, ale zobacz jak się rozrosła w pomidorach , do listopada zajęła całe skrzynie.

Obrazek

Ewa, ja w sklepach nie widziałam , na pewno nie dostaniesz w marketach, musiała byś szukać w sklepach ogrodniczych, albo w internetowych.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51

Post »

Danusiu zaciekawiłaś mnie tą portulaką. U mnie rośnie jako chwast pomiędzy kamieniami na kole, raz ją pielę, raz nie pielę bo ładnie wygląda. Ale może warto, żebym ją zjadła? :D Czy masz może zdjęcie całej wyrośniętej kępy? Bo chciałabym mieć pewność co do tego co wsadzam na patelnię :)
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu pokazałam portulakę na poprzedniej stronie, lepszego zdjęcia nie mam. Ma charakterystyczne, czerwone łodygi, listki mięsiste jak u sukulentów.
Portulaka sie wysiewa i jak ma odpowiednie warunki, to co rok będziesz miała świeża roślinkę. Dość wcześnie się wysiewa.
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję... poszukam z pewnością.
Lubię ciekawostki do jedzenia :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziewczyny Plantico sprzedaje portulakę warzywną https://www.plantico.pl/nasiona-warzyw- ... ulaka.html
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za podpowiedź. ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Danusiu - potwierdzam fantastycznośc lobelii w gruncie (tej jednorocznej) - kwitnie bezobsługowo do przymrozków.

Marysiu - dzięki za info gdzie kupić tę portulakę.
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No proszę, Marysiu a ja myślałam że u nich tylko w hurcie można kupić, fakt że nie zaglądałam na sklepy internetowe z nasionami ze trzy lata. Ale fajnie że dziewczyny skorzystają. Ja co miałam kupić to już miesiąc temu kupiłam. Ogród mam niewielki, to i rozpędzała się nie będę. Fizyczne możliwości też mam mocno ograniczone, w tym roku to przede wszystkim będę się delektowała wypoczynkiem. Liczę że M zajmie się najpilniejszymi sprawami i oby dał radę się pozbierać z tym co już wysiane i zaplanowane.
Podglądam Was prawie co dziennie i zaraziłam się wspomnieniami. Przeglądam zdjęcia, wspominam i tęsknię za ławeczką w ciepłym ogrodzie, za mięskiem z grilla, za świeżą sałatą i pomidorami, za zapachem lata, za motylami, trzmielami i głośnym śpiewem ptaków nad ranem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danusiu przyjdzie Ci jeszcze poczekać prawie pół roku do tej sałatki, ale wiosna już niedługo, a jak już nadejdzie to znowu szybko przeleci :cry: Ja dzisiaj skończyłam wspominać róże i te od Ciebie też we wspomnieniach są. Też powinnam ograniczać uprawy, bo sił coraz mniej ale jak nastanie wiosna to będę przekopywać coraz to nowe kawałki ogrodu i sadzić i siać ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”