Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności. cz.2

Post »

Właśnie Jolu - na jesieni szalałaś z rozchodnikami, to co jest w planie na wiosnę?. Ja się od razu przyznaję, że u mnie na plan pierwszy wyszły róże, z uwagi na wygospodarowanie nowego miejsca. Wszakże wspólnie z wybiegiem dla psów, ale powalczymy ;:134 . Muszę wybierać róże bardzo kolczaste ;:306 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haniu, chyba jeszcze Ciebie u mnie nie było, więc pozdrawiam i zapraszam do częstszych odwiedzin :wit . Rozchodnik wysoki miałam cały czas tylko jeden, ten tradycyjny, jeszcze po poprzedniku. A w tym roku chodząc po ogrodach zakochałam się w tej rodzince i sporo ich nabyłam. Trzeba oczywiście poczekać, aż się rozrosną ;:65 .
Dorotko, ja w ogrodzie oczywiście lubię przewagę koloru pomarańczowego, potem czerwonego i kremowego, ale jakby tylko te kolory były, to by było monotonnie. Dlatego ożywiam lobeliami, dzwonkami, heliotropami. I właśnie tak ostatnio przemyśliwam, że liliowców za dużo zamówiłam w kolorach ciepłych, że przydałyby się dla odmiany z dodatkiem lawendy lub niebieskiego. Tylko że one drogie są, bo na świecie chyba też tak pomyśleli i idą ostatnio w tym kierunku ;:306 .
jondi, przynajmniej oryginalnie wyróżniałaś się z tłumu. A na męża w tak ważnej sprawie jak farba do włosów to lepiej się nie zdawać, bo kto wie co jeszcze mógłby kupić ;:224 :;230 .
Wandziu, jakieś pomarańczowe tulipany mam, ale już nawet nie wiem jakie, bo w szaleństwie zakupów Biedronkowych nie zapisałam sobie co kupiłam ;:oj .
Asiu, ja też w ogrodzie kocham wszystkie kolory, choć jak mam do wyboru odmiany w wielu różnych kolorach (np. liliowce), to wybieram ciepłe kolory tylko potem złoszczę się, że wszystkie podobne ;:224 .
Dorotko, tak mi się wydaje, że kolory ciepłe lepiej wyglądają w miejscach słonecznych, natomiast niebieskości i biele w cieniu - a u ciebie jest dużo cienia ;:333 .
Aniu, róże są piękne, więc nie dziwię Ci się, że naszła cię na nie ochota.
No a ja w przyszłym roku nic nie kupuję ;:oj . Ciekawe czy uda mi się wytrwać w tym postanowieniu. No chyba, że Mariusz sprowadziłby jakieś rozchodniki, których do tej pory nie udawało się kupić w Polsce. Zapchałam już absolutnie wszystkie kąciki. Wszystkie rabatki przerobione i od nowa zagospodarowane, no a ile kasy wydałam ;:202 ;:224 . Jesienią jak dokupiłam dwa liliowce, to wsadziłam je na grządce warzywnej, bo już nie miałam gdzie ;:131 .
Poza tym wpadłam na pewien pomysł (pochwalę się jak zrealizuję pierwszy etap) i dlatego nie chcę na razie nic dodawać ani zmieniać na działce no i muszę być oszczędniejsza ;:224 .
I tak z tym postanowieniem kupiłam sobie w Biedronce taką biedronkę wielokropkę, no po prostu musiałam ;:306 . Zdjęcia nie pokazują, że w rzeczywistości tło płatków jest jasno-żółte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Lubię falenopsisy za ich długie kwitnienie. Kropeczkowy jest śliczny ;:63 .
Ciekawa też jestem cóż Ty wymyśliłaś, ale, skoro musisz oszczędzać, to tym bardziej mnie zaciekawiłaś ;:oj. Poczekam na rozwój sytuacji.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To wcale nie jest pocieszające że dużo cienia ;:131 , choć z drugiej strony jak grzeje.........Biel, niebieski mnie rozluźniają, dają spokój, tak jak zielony. Widocznie potrzebuję takiej oazy spokoju.
Jednak trochę żywych kolorów też trzeba wprowadzić, żeby się za bardzo nie rozanielić ;:170 .
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Jolu nie pomyślałas może o zakupie sąsiedniej działki ?.... Pomyśl ile nowych mozliwosci ?!!!!!!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nastał nowy rok, to i w głowie z pewnością zrodziły się nowe plany. Przeszukujesz jolu już szkółki? Bo ja tak, to bardzo przyjemna styczniowa i lutowa czynność, nawet jeśli się niczego nie zamówi.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, storczyk cudny ! Ja nie mam w domu storczyków, jakos się obawiam, że nie dam rady z nimi, ale też i miejsca nie mam na kwiaty doniczkowe... :(
Pisałaś o liliowcach, że wszystkie prawie w jednym odcieniu... ma to swój urok, ale dobrze, że się orientujesz, że trzeba przeciwwagę w kolorystyce zachować ;:306 np. niebieskie, czy fioletowe kwiaty są śliczne !
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jolu podziwiam Twój ogród za różnorodność i umiejętność łączenia roślin na rabatach.
Ważne tym bardziej gdy chcemy mieć to i owo ... a powierzchnia ograniczona. Podobają mi się paprocie - masz ich kilka ... waham czy jestem w stanie zapewnić im odpowiednie warunki choć kiedyś paprotkę zwyczajną musiałam tępić bo zaczęła się panoszyć :D
Wciąż mam za mało cienistych miejsc .
Uwielbiam tojady, po kataklizmie który zniszczył ok 70 % kolekcji sporo odbudowałam dzięki forum bo pewniejsze odmiany niż w szkółkach.
Nacieszyłam oczy Twoim tojadem kwitnącym na biało i tak się zastanawiam czy to na pewno tojad lisi.
Na rynku jest spore zamieszanie z tojadem o białych czy też kremowych kwiatach.
Ja szukam odmiany Tojad północny'Ivorine' i ten u Ciebie jest bardzo podobny do niego :D
Nie mogę się napatrzeć na biało kwitnące złocienie i muszę poszperać za nazwą odmiany - mało spotykane.
Wiesz - biel to mój ulubiony kolor a potem wszystkie odcienie niebieskiego i fioletowego.
Miłej niedzieli życzę i cieplutko pozdrawiam
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj Jolu :wit . Ślicznie Ci storczyk zakwitł. Co u Ciebie dobrego?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Pospacerowałam sobie po Twoich rabatach i tych warzywnych i tych kwiatowych. Liliowce cudne ;:173 Już o nich marzę ;:167 . Jak będziesz sprzedawać ,ustawiam się w kolejce....pamiętaj o mnie :wink: Grządka z pomidorami na bogato, piękne ,dorodne krzaki i owoce. Już tęsknie do wiosny...
Pozdrawiam serdecznie
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Jola ,na 7 stronie pisałaś o Azali doniczkowej kupionej w biedronce . Posadziłaś ją na stałe do gruntu?
Mam taką samą Azalie też z biedronki. W jakiś sposób ją chronisz na zime?
Asia
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Witajcie. Zaniedbałam wątek straszliwie, przepraszam :oops: . Leń mnie ogarnął no a poza tym mam co innego na głowie. Odpowiem zbiorczo. Na działce nie byłam ponad miesiąc, nawet nie wiem co się tam dzieje. No ale jakby się działo źle, to sąsiad który nawet w zimie jest tam codziennie ;:oj , by mnie zawiadomił. W domu moje storczyki część już kwitnie a część wypuściła pędy. Chyba pomogło im to, że latem nie miałam dla nich czasu i podlewałam co 2 tygodnie, czyli zafundowałam im stres ;:224 .
christinkrysia, mój tojad kwitnie żółto i to na pewno jest tojad lisi.
Asiu, azalie biedronkowe kupiłam rok temu mniej więcej o tej porze. Stały do wiosny w domu a w maju wkopałam w ziemię, ziemię posypałam korą a na zimę przykryłam stroiszem świerkowym. Sama jestem ciekawa, czy przeżyją. Zresztą z różyczką miniaturką marketową zrobiłam tak samo i już jedną zimę zaliczyła ;:108 .
To trochę wspomnienia lata ;:3 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Byłam ostatnio na Wiatraku szukałam pełnych prymulek :). Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

O wspomnienie cieplutkiego kolorowego lata z pięknymi kwiatami na czele mile widziane gdy za oknem śnieg i zimno.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Jolu, chyba sie skusze na tę Azalię :tan niech no się tylko pokaże w Biedronce ;:306
Ja w tamtym roku zostawiłam w ziemi miniaturkę róży "NN", ciekawe czy przezimuje. Zakopczykowałam ;:65
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”