Iza , bardzo dobry pomysł
Ja będę mogła coś o każdej napisać dopiero w przyszłym roku . Zobaczymy jak przezimują , pod warunkiem ,że zima będzie normalna .
Z niższych i bardzo ładnie rozrastających się mogę polecić JULIĘ , MEDITATION, WHITE MEDITATION i śliczną , bardzo wyrazistą o intensywnym kolorze EVENING GLOW.
Ja niestety mam kilka bez nazw i w dodatku jeszcze nie zaczęły kwitnąć. Kwitnie zakupiona w maju 'Sekret love' Kolor ma przepiękny [może burgund?]
na razie jest długaśny pęd kwiatowy z bocznymi pąkami ale się nie rozkrzewia. Mam też młodą 'Aloha' która według opisu powinna pachnieć ale jakoś nic nie mogę wywąchać ale jest śliczna
To i ja pokaże swoje ,rozkwitła na razie jedna ta druga chyba będzie miała inny kolor .Są z tych zwykłych ,ale i tak są piękne,miałam jedną pełną ,myślałam ,że odzyskalam ale niestety.Wstawianie zdjęć muszę poćwiczyć .
Pozdrawiam Teresa
Jak najlepiej i kiedy podzielić jeżówki???
Mam posadzone wiosną dwie - chciałam się nimi podzielić z kuzynką , ale nie wiem jak bo jedna wypuszcza młode liście od korzenia ale druga ma tylko te łodygi na których teraz kwitnie. I teraz mam dylemat czy jak odkopie (pewnie bliżej jesieni???) taką kwitnącą w tej chwili łodygę to ona się przyjmie i zakwitnie za rok - czy też muszę czekac aż wypuści młode sadzonki od korzenia???
Pani od 'bylinowego raju' powiedziała że najlepiej dzielić na wiosnę a nawet należy co 3-4 lata odmłodzić. Chociaż pewne odmiany dają takie kępy, że można sadzonki podebrać bez szkody dla rośliny matecznej Niektóre są bardzo zwarte i tych teraz lepiej nie ruszać.
Witam kochających jeżówki
Chciałabym pokazać moje siewki. Są wyjątkowe i szczególne, bo nie dość, że piękne, to wyhodowane z nasion, które otrzymałam od naszej kochanej kattki24 [*]
Nie zdążyła ich zobaczyć...
O mamo jakie cudeńka.Małgosiu Dobra Kobietko jeśli możesz to zdradź tajemnicę i powiedz jak wyhodować jeżówki z nasion. Próbowałam to zrobić już kilka razy i za każdym razem PORAŻKA(ostatnia w tym roku) więc doszłam do wniosku: sama nie dam rady więc muszę spytać KOGOŚ.