Kolejny dzień pełen deszczu.. wystarczy już tego podlewania..
Aniu- ja po przykrej przygodzie z awaryjnie umówioną wizyta u fryzjera mam nauczke, żeby grzecznie czekać na moją fryzjerkę
Kiepska sprawa z tymi opisami roślin.. Szukałam ostatnio niedużego płożącego iglaka- wg jednej strony średnica docelowo 0.5m, a wg innej 1m.. "Troszkę" duża różnica..
Pnącza nie chcę tutaj- widoczne brzydkie metalowe nogi to podpora dla winogron, nieco dalej w prawo po ścianie pną się bluszcze- za dużo pnączy na jednym odcinku by było, tak mi się przynajmniej wydaje..- stąd pomysł na coś strzelistego.
Do kibicowania serdecznie zapraszam
Iwonko- ja sprawdzam na stronie internetowej zszp.pl i podają "docelowa wysokość od 2 do 3m", oraz "w wieku 10 lat ok. 2.5m" to info dla "żywotnik zachodni smaragd". Nie znalazłam żadnej info o 5m, a to zmienia postać rzeczy, bo takiego kolosa w tym miejscu nie chcę! Związek szkółkarzy ma jeszcze jakąś inną stronę?
Cisa sama wymyśliłam zamiast thui

, po tym, jak w jednym z wątków przeczytałam wczoraj, że thuje mają rozłożyste korzenie płytko rosnące i zmieniłam plany- zamiast 3 thiu-1 cis. Obok rosną hortensje- nie mogą być atakowane korzeniami thujowymi.
Ula w odpowiedzi zasugerowała cisa złotego, jednak ja w tym miejscu widzę ciemno zielonego.
Cis Oliwka mnie zainteresował- pokarzesz fotkę

?
Dorotko- też bardziej podoba mi się cis w ciemnej zieleni. Nie wiem jeszcze, jaką odmianę posadzimy, ale to już Mama musi sobie wybrać, bo to rabata u Mamy. Dzieci faktycznie mogą się interesować fajnymi koralikami, chociaż starszym jak się powie, to przecież zrozumieją.. Jak ja miałam kilka lat i chodziłam z Rodzicami do lasu, to Tata mówił, czego nie wolno jeść z krzaka- nie rzucałam się na wszystko co pod ręką. Skoro kupiłąś takiego młodzieniaszka, to pewno nie masz się o co martwić- chyba, że za łaaaadnych parę lat o wnuki
Dziś byliśmy z krótką wizytą na działce- kontrola prac parkieciarskich, ale na chwilę deszcz przestał padać, więc wyskoczyłam do ogródka. Wszystko pięknie podlane, teraz tylko słońce i porządna temperatura jest potrzebna, żeby się wszystkim móc nacieszyć
Jabłonka Royalty chyba niedługo zakwitnie..
Pęcherznica Diabolo- bardzo lubię tą bordową fontannę i urocze kwiatki. W ogóle podoba mi się ten krzew..
Luteus też nadgania, ale tę odmianę lubię nieco mniej..
Tawułka Goldfalme
Klon Crimson Sentry