Kaktusowy zakątek Marty cz.2
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kaktusowy zakątek Marty cz.2
Ciekawy tekst, piękne fotki... U Ciebie na wątku na pewno nie wieje nudą. 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Ty ją w Perwolu pierzesz czy jak??

Jak zresztą i pozostałe

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Śliczne białaski
W ogóle nie mogę tutaj zaglądać. Najpierw się na "siubę" napaliłam a teraz jestem o krok od plumoski - idę sobie i nie wracam... Taa akurat, nie da się nie wrócić
Zgadzam się ze stwierdzeniem, ze mamilarki pięknie zimują. Po wielu bardzo długo podczas zimowania nie widać odwodnienia, po niektórych praktycznie do samej wiosny - i nie mówię tu wcale o sierściuchach po których w ogóle nić nie widać.

Zgadzam się ze stwierdzeniem, ze mamilarki pięknie zimują. Po wielu bardzo długo podczas zimowania nie widać odwodnienia, po niektórych praktycznie do samej wiosny - i nie mówię tu wcale o sierściuchach po których w ogóle nić nie widać.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
RS 1830 kiełkuke, może nie rewelacyjnie ale kiełkuje, ja mam sporo od Chvastkka i tamte praktycznie wszystkie kiełkują dobrze.Martada pisze:banditoo napisał(a):Jeżeli zamawiałaś castellanosii to raczej dobrze kiełkują, musiała byś mi podać numerki to bym ci dokładniej powiedział co i jak kiełkuje, dzisiaj zabieram sie za sianie riojense.Z kompleksu castellanosii zamawiałam u Dohnalika ferocior RS 1830 i accorugatum LF 141- więcej grzechów nie pamiętam i dopuszczam możliwość zrugania mnie, że one w castellanosi nie siedzą bo już niczego pewna nie jestem skoro w Mesa ferocior w hybopleurum(co jeszcze jakoś ogarniam) a ferox P 30A w mazanense (a czemu nie w mostii ...skoro to ferox... jak choćby u Charles'a- no chyba że to P 30A to zwykłe mazanense(bo wszędzie jest golas) a z tym dopiskiem "ferox" Steven B. poszalał... )Lokalizację sprawdziłam i rośnie toto na granicy prowincji Catamarca i La Rioja po zachodniej stronie Sierra de Velasco czyli jak dla mazanense jak najbardziej( z mojej wiedzy) a tego feroxa trzeba chyba mu wymazać...Zamieszałam równo....ale jeśli ktoś coś rozumie z moich wątpliwości... i wie jak wygląda P 30A i do tego wie czym on jest to będę wdzięczna za oświecenie A tak w ogóle Jacku oba kciuki za Twoje riojense ...też zamówiłam kilka
I musiała zacząć sprawę feroxa, musiała, dobra zacznijmny od tego że ferox i ferocior to to samo. Teraz druga i najważniejsza sprawa przy feroxie które zapewne wiesz ale może inni się dowiedzą , w latach 60 Backerberg otzymał partię roślin podobnych do hybopleurum a wywadzących się z Cordoby i opisał te odmiany między innymi var ferox i var. feroior, rośliny te rozpowszechniły się zatem pod G. hybopleurum. Potem Slaba udowodnił że jest to samodzielny takson , ferox Slaby rośnie w Cordobie i przynależy do G.mostii a te z prowincji Catamarca do G. catamarcense i niektóre jego formy są podobne są podobne do G.mosti var.ferox. I dlatego w sprzedaży i kolekcjach wystepują pod nazwą ferox rośliny z G.mosti i G.catamarcense i czasami pod nazwą G.hybopleurum. Dodam że w gymno nie ma chyba rodzaju który by niemial zawikłań
- hen_s
A G. ferocior akurat robiłem foto i pokażę instruktażowo niebawem u siebie jak tylko zdjęcia zgram i opiszę. 

- Martada
- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Henryku po cichutku liczyłam na Twoje gymno doświadczenie i opatrzenie ( w kwestii tego naciąganego P 30A) i ewentualne sprostowanie ale... chyba się częściowo sama sprostujęhen_s pisze:Ciekawy tekst, piękne fotki... U Ciebie na wątku na pewno nie wieje nudą.

Pomijam fakt, że P 30A- tak konkretnie to z La Riojabanditoo pisze:I musiała zacząć sprawę feroxa, musiała, dobra zacznijmny od tego że ferox i ferocior to to samo. Teraz druga i najważniejsza sprawa przy feroxie które zapewne wiesz ale może inni się dowiedzą , w latach 60 Backerberg otzymał partię roślin podobnych do hybopleurum a wywadzących się z Cordoby i opisał te odmiany między innymi var ferox i var. feroior, rośliny te rozpowszechniły się zatem pod G. hybopleurum. Potem Slaba udowodnił że jest to samodzielny takson , ferox Slaby rośnie w Cordobie i przynależy do G.mostii a te z prowincji Catamarca do G. catamarcense i niektóre jego formy są podobne są podobne do G.mosti var.ferox. I dlatego w sprzedaży i kolekcjach wystepują pod nazwą ferox rośliny z G.mosti i G.catamarcense i czasami pod nazwą G.hybopleurum. Dodam że w gymno nie ma chyba rodzaju który by niemial zawikłań

Powoli zaczynam mieć wrażenie, że te wszystkie listy nasion to w mniejszym lub większym stopniu licentia poetica piszącego

A feroxa jak już zamówiłam to musiałam się czepić bo M jak pisał mi program do katalogowania to wstawił rekord "notatki własne"- czyli jak ja to po babsku rozumiem a staram się oj jak się staram to uzupełniać

Dzięki za światłość i nie obiecuję, że następnym razem nie czepię się np. takiego rhodantherum

Takonectica pisze:Ty ją w Perwolu pierzesz czy jak?? Przecudnej urody egzemplarz!

theoria_ pisze:W ogóle nie mogę tutaj zaglądać. Najpierw się na "siubę" napaliłam a teraz jestem o krok od plumoski - idę sobie i nie wracam...
Paula jesteś o krok bliżej do plumoski

Henryku grzecznie poczekam

- banditoo
ferox to ferox a mazanense, hoseei czy nidulans nie maja nic z nim wspólnego. Jak mowiłem jest niezły burd.. , myślałem że w spegazzini nie ma, ale tam też , w kolekcjach często są mylone np horizonthalionium z major i punilense
- Martada
Ha czyli nawet catamarcense nie będzie... zostawiam wobec tego mazanense a w wolnej chwili muszę jeszcze sprawdzić kiedy on dokładnie został wpisany na listy z numerami pól...i czy od tamtej pory status mu się nie zmienił...niespodziewanie.
- banditoo
najbezpieczniej jest zapisać G. ferox szczególnie jeżeli nie wiesz czy nalezy do mosti czy catamarcense , a tgo biednego mazanense zostwa już w spokju
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Jasne, ze zaklepać. Jestem z tych co najpierw się piszą, a później myślą, gdzie to wszystko postawiąMartada pisze:Paula jesteś o krok bliżej do plumoskijeśli jej nie masz
...mam dwa maluszki, jeden już ma korzonki a drugi się robi- zaklepać?

- hen_s
Też to zdążyłem sprawdzić.Martada napisał(a):
(...) chyba się częściowo sama sprostujębo właśnie znalazłam ten numer u Pilbaem'a w hossei/mazanense i też nic o żadnym feroksie tam nie ma
Muszę Ci napisać, że dla mnie Pilbeam jest największym autorytetem w tym rodzaju, jego Gymnocalycium A Collectore Guide jest dla mnie niemal wyrocznią i myślę, że Ty również w tej kwestii i nie tylko możesz mu zawierzyć.

- banditoo
No tu już się nie czepiaj gymnoli bo ja się za bardzo nie znam . Ale tego mazanense to już zostaw mazanense według mnie ktoś dał przy mazanense v.ferox dlatego że mial białe ciernie ale to moje zdanie. Stwierdziłem że najpierw zajmę się jedna grupą bo jak czytam o wszystkich to mam taki mętlik że nie idzie tego ogarnąć.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Jacek masz rację ,że można dostać klapsa,jak jest parę wersji
i nie wiadomo gdzie przyczepić,lepiej wypić
to na na pewno pomoże

to na na pewno pomoże

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- Martada
Leszku a co to za namawianie do pijaństwa na moim wątku
A gospodarza do wypitki nie proszą
Skandaliczne
zwłaszcza to drugie
Wracając do tematu... bo ja z natury czepliwa jestem
Dobrze, że P 30A łatwo zapamiętać
, jak będzie kiedyś okazja to zapytam tych którzy tam jeżdżą i widzieli toto w naturze to mi się może w głowie rozjaśni...tak było z(CH 986) parodia tuberculosi-costata/cafayatensis(takie nazwy ma z numeru pola!)- p Andrzej M. orzekł, że to glischrocarpa i wszystko inne co o niej piszą to "przesądy światło ćmiące"... w przełożeniu na moje
zanim się całkiem odczepię
hipotetycznie...załóżmy, że nasiona nie pomylone i wyrośnie mi coś takiego
http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACT ... var._ferox
Strona nie najlepsza
jeśli idzie o w nazewnictwo... ale staram się szukać i myśleć... a ponieważ lekko nie idzie najchętniej napisała bym mu Microsemineum... bo to jedyne co wiem na pewno i co nie budzi żadnych wątpliwości.
Daję więc spokój... chwilowo
temu gymnolowi i zanotuję jak u Pilbeam'a ale coby o nim nie mówić to przyznacie chyba, że wart grzechu 
A skoro już tak ślizgamy się wkoło tego mazanense... posiadam dwie sztuki polycephalum ale ... tego u Pilbaem'a nie znalazłam a numerków na swoich nie mam
i ciort wie skąd są a przy okazji...czym są
Na stronie z Ołomuńca jest o różnicowaniu wg. koloru pylników ale moje kurduple pewnie nieprędko zakwitną...a tak w ogóle to cały ten kompleks jest fajnie podsumowany na powyższej stronce jako...znaczący chaos
(w wolnym tłumaczeniu wujka gugla)
U Rogackina też z pewnikami skąpiutko ale za to wątpliwości się wyroiły aż miło... jedno co jasne to to, że funkcjonuje w katalogach firm rozprowadzających nasiona ale status dalej wątpliwy... wynika z tego chyba, że trzeba poczekać aż go ktoś w końcu uczciwie opisze... jako gatunek albo odmianę.
I się zrodziło pytanie: czy mazanense polycephalum jest w ogóle jakkolwiek opisywalny w oparciu o Pilbeam'a?... no bo skoro już klasyfikować to porządnie... nie?
Przyznam, że liczę na odpowiedź bo osobiście wolę wertować książki a mam to w formie elektronicznej i to częste ostatnio przewijanie góra/dół i na odwrót... zaczyna mnie chyba odmóżdżać bo za Chiny Ludowe nic o nim nie znalazłam w tej "wyroczni"
A tak w ogólnym
ogóle to chyba ich nie pokazywałam
przez niedopatrzenie chyba portretowane nie były bo na zbiorówkach musiały się pojawić jako, że od września 2011 roku u mnie.

A gospodarza do wypitki nie proszą

Skandaliczne

Wracając do tematu... bo ja z natury czepliwa jestem

Dobrze, że P 30A łatwo zapamiętać

http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACT ... var._ferox
Strona nie najlepsza

Daję więc spokój... chwilowo

A skoro już tak ślizgamy się wkoło tego mazanense... posiadam dwie sztuki polycephalum ale ... tego u Pilbaem'a nie znalazłam a numerków na swoich nie mam

Na stronie z Ołomuńca jest o różnicowaniu wg. koloru pylników ale moje kurduple pewnie nieprędko zakwitną...a tak w ogóle to cały ten kompleks jest fajnie podsumowany na powyższej stronce jako...znaczący chaos

U Rogackina też z pewnikami skąpiutko ale za to wątpliwości się wyroiły aż miło... jedno co jasne to to, że funkcjonuje w katalogach firm rozprowadzających nasiona ale status dalej wątpliwy... wynika z tego chyba, że trzeba poczekać aż go ktoś w końcu uczciwie opisze... jako gatunek albo odmianę.
I się zrodziło pytanie: czy mazanense polycephalum jest w ogóle jakkolwiek opisywalny w oparciu o Pilbeam'a?... no bo skoro już klasyfikować to porządnie... nie?
Przyznam, że liczę na odpowiedź bo osobiście wolę wertować książki a mam to w formie elektronicznej i to częste ostatnio przewijanie góra/dół i na odwrót... zaczyna mnie chyba odmóżdżać bo za Chiny Ludowe nic o nim nie znalazłam w tej "wyroczni"
A tak w ogólnym

- hen_s
Wspaniałe rośliny. Jak można było ich nie pokazywać?!
Bardzo się wgłębiasz w szczegóły systematyki. Wydaje mi się, że czysto teoretycznie dużo roślin na poziomie form (stanowiskowych), varietas czy nawet gatunków jest dla nas nie do rozszyfrowania. Chyba rzeczywiście trzeba by pytać tych spośród nas którzy jeżdżą na stanowiska.
Ja tą roślinę mam opisaną u siebie jako: Gymnocalycium mazanense var. polycephalum P 223, Sierra de Velasco, La Rioja, Argentina
Więc sobie ową księgę wydrukowałem... 

Bardzo się wgłębiasz w szczegóły systematyki. Wydaje mi się, że czysto teoretycznie dużo roślin na poziomie form (stanowiskowych), varietas czy nawet gatunków jest dla nas nie do rozszyfrowania. Chyba rzeczywiście trzeba by pytać tych spośród nas którzy jeżdżą na stanowiska.
O ile się orientuję to G. mazanense jest u Pilbeama przyporządkowane do G. hosei i tam opisane jako fma. A G. polycephalum było od zawsze raczej uznawane za formę z kolei G. mazanense w związku z czym nie ma czego opisywać bo co pisać o formie formy?czy mazanense polycephalum jest w ogóle jakkolwiek opisywalny w oparciu o Pilbeam'a?...

Ja tą roślinę mam opisaną u siebie jako: Gymnocalycium mazanense var. polycephalum P 223, Sierra de Velasco, La Rioja, Argentina
Też wolę książki jako książki.osobiście wolę wertować książki a mam to w formie elektronicznej i to częste ostatnio przewijanie góra/dół i na odwrót...