Micha storczyków Kahim cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Micha storczyków Kahim cz.2

Post »

No wreszcie dotarłem do Twego wątku z rewizytą i witam się z Tobą :wit
Przyznaję,że pobieżnie przejrzałem drugą część Twego wątku ale to ze względu na chroniczny brak czasu :oops:
Moją uwagę zwrócił ciekawie i pięknie wybarwiony żółto-brązowy storczyk ze strony 22 i taki pasowałby do mojej kolekcji ;:333
Jeszcze bardziej zaciekawiło mnie Twoje bardzo ładnie zagospodarowane terarium a kwitnąca mini dodaje całości smaczku ;:138
Gratuluję pomysłowości i umiejętności wykonania witrażowej szklarenki-jest niezwykle oryginalna ;:433
Pozdrówka.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Arku :wit

Dziękuję za miłe słowa ;:131

Życzę Ci, byś wyleczył się z chronicznego braku czasu, byś mógł więcej siedzieć na FO ;:138

Zapraszam częściej ;:108
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
Ja też bym nie zwlekała z walką z paskudztwem miałam je kiedyś na bluszczu pomógł ciepły prysznic,
ale nie wiem czy storczykom by nie zaszkodził :roll:

Co do zieleninki też nie lubię na wędlince :;230

Pozdrowionka
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230

Trochę mnie straszycie z tymi przędziorkami.... Ok, jak wrócę do domu rozpocznę walkę :twisted: Minie wówczas 2 tygodnie od ostatniego podlewania, wiec może pora w sam raz ;:333

Tak sie teraz gapię na to swoje paphiopedilum ( to drugie- nie King Arthur które stoi w szklarence) i sobie wymyśliłam, że wsadzę je do drugiego szkła- ok 8 litrowego, ale tak na stałę- na dno dam większą warstwę drenażu i pomyślę nad jakimś sposobem spuszczania nadmiaru wody.... Może to nie takie głupie- postawie całość na parapecie, wiec będzie chłodniej ( one wg naszego śledztwa wymajaą niższych temperatur), będzie wiecej światła, no i wilgotność utzrymam na przyzwoitym poziomie :wink:

Ale z faktu, że z paphio mam niewielkie doświadczenie ( czyt. żadnego), chetnie poczytam co o tym myslicie. Bo moze jest jakieś poważne przeciwskazanie którego nie widzę :roll:
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Ech te przędziory, dziś znowu zauważyłam ich większą ilość na jednej miniaturce, a na drugiej nic...

Będziesz miała oszklone parapety :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz na parapecie stoi tylko szkło do którego właśnie chcę wsadzić paphio. Szklarenka którą malowałam postawiłam na komodzie... Bo ja przecież nigdy nie przestawiam roślin :;230 ;:224

Tak trudno Ci te przędziorki wytłuc? :(
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kupiłam sobie cymbidium- przekwitłe, ale podobno kwitło krwisto bordowo :D

Obrazek

Obrazek

To moja pierwsza orchidea kupiona w kwiaciarni :lol:

Ma cztery nowe psb i ogólnie idealny stan liści i korzeni ( przynajmniej tych które widać) :wink:
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit
Piękne Cymbidium ;:138 Ma ładne soczyste liście ;:138
Będę śledzić Twoje poczynania z nim, miałam kiedyś, wystawiłam na dwór i mrówki mi zjadły ;:145
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko, nawet nie wiedziałam, że mrówki potrafią zjeść całą roślinkę :|

Krysiu, będę wstawiała informacje jak tylko coś się zadzieje.... czyli nieprędko :lol: Zaglądaj do mnie ;:196

Ja jedno cymbidium już mam, ale ono było "z odzysku" ledwo zipiące. Nie nauczylam się na nim opieki nad tymi gatunkami, więc może to pokaże mi na co stać te cudne roślinki :D

Sądząc po ilości korzeni wystających ponad powierzchnią podloża, uważam, że powinnam je przesadzić. Tylko teraz odwieczny dylemat- czekać do wiosny czy już ratować od ścisku? :?
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

wow,super! Bardzo podobają mi się cymbidia ale obawiam się, że nie byłabym w stanie zapewnić im niskich temperatur :roll: trzymam kciuki za Twoje ;:215
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aneczko ;:196

Historia była dosyć zabawna- bylo mi koszmarnie zimno czekając na autobus, wiec uznałam, że wejdę do jakiegoś sklepiku blisko przystanku, żeby nie zejść na hipotermię... Traf chcial, że była to kwiaciarnia :lol: ( no dobra.... najbliżej był mięsny, więc trochę dopomogłam przeznaczeniu :D ). Oglądam sobie cwietki za niebotyczne ceny i nagle w oko wpadły mi cymbidia. Pytam kobieciny po ile... tu ocenzuruję, bo aż żal powtarzać ile sobie liczą.... i tak od slowa do słowa powiedziała mi, że nie będą więcej sprowadzaly cymbidium, bo ładne jak kwitnie, a jak przekwitnie to mało kto wie co to za liście i co z nimi robić. Jednym slowem, nieatrakcyjne dla klienta. A więc powiedzialam, że dla mnie nawet przekwitłe sa atrakcyjne, pod warunkiem, że mają atrakcyjne ceny :lol: Kobitka złapała haczyk, zadzwoniła do właścicielki kwiaciarni i TaaDaaam! Mam cymbidium w super stanie za ułamek ceny wyjśiowej ;:138

Muszę tylko wybrać mu jakieś rozsądne stanowisko na zimę i będzie ok :wink:
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Kasiu ładne Cymbidum Ci się trafiło :D Nie znam się zbytnio na tym gatunku, ale jak oglądałam zdjęcia to wszystkie miały taki ścisk i nikt ich nie przesadzał więc może poczekaj jeszcze troszkę? :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Awatar użytkownika
Mogra
50p
50p
Od: 18 paź 2012, o 22:37

Post »

śliczne cymbidium i od razu widać, że zdrowiutkie ;:138
Ja kupiłam kiedyś na All przekwitnięte, ale nie dało rady przelane, korzeni mało i niestety nie dało rady. Teraz planuję kolejny zakup kwitnącego, mam zamiar umówić się z gościem, który ma ma w Centrum ogrodniczym, niestety daleko, bo w innym mieście, ale moja ciotka pracuje niedaleko tego miejsca i ją poproszę o zakup, wiem, że są różne kolory i wielkości kwiatów

Ja też byłabym zdania, aby nie ruszać, zmiana warunków to dla roślinki i tak szok, a cymbidium jako storczyk lubi ciasne domki
Pozdrawiam Monika Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja też bym poczekała z przesadzanie, zwłaszcza, ze widac młode przyrosty, one podobno lubią zatrzymać wzrost po przesadzaniu. Poza tym w moim przypadku po tego typu interwencjach roślina miała się gorzej niż przed, najlepiej mają się te, których nie dotykałam ;) Myślę, że przy szybie będzie mu dobrze i to najlepiej przy jakimś nieszczelnym oknie bo wiem, że lubią niskie temp :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok kobitki, przekonałyście mnie, nie przesadzam... póki co ;:209

Co do tłoku w doniczce- oglądałam zdjęcia i filmiki jak i kiedy przesadzać i jakiś Pan Specu mówił, że przesadzać warto dosyć często, bo one szalenie szybko przyrastają w korzeniach i potem trudniej się wybić młodym psb. I mówił, żeby sadzić w jak największe donice... więc w sumie zupełnie inaczej niż wszystkie storczyki jakie znam :wink:

Tak czy inaczej, nie przesadzę go teraz, tylko na wiosnę :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”