Ogród z różanymi impresjami 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z różanymi impresjami 3

Post »

Dzień dobry :wit
Mam mróz..... -4 w tej chwili... i trochę słońca....zdecydowanie zimowo, ogródek lekko w śniegu
Wszystkie róże posadzone w tym roku mają przynajmniej 20 cm kopczyki z ziemi plus igliwie na wierzchu.
Z góry sytuacja wygląda tak:

Obrazek

z bliska jedna z panienek:
Obrazek

i musi im to wystarczyć....

Ania,
Urodziny przeszły....... było - minęło ;:173
Pierwszy raz robiłam całkiem inaczej tort: bez biszkopta, z ciastem francuskim.... i fajnie wyszło.
Dom pełen dzieciaków, ostatni goście rozeszli się po 23 w niedzielę... A ponieważ wczoraj był dzień otwarty w szkole, to teraz całkiem inne rzeczy mnie absorbują ;:219
Gosia,
W sobotę, to my byliśmy na dwóch imprezach - w tym jedna składkowa, czyli coś tam trzeba było zrobić i przynieść.... No po prostu nie dało rady inaczej. Mikołaj urodziny ma dzisiaj, ale nikt by nie przyszedł....do tego mają rekolekcje i inne zajęcia pozalekcyjne.... mnie znowu nie ma w weekend, poplątane to....
nie wiem, czy kiedyś to pisałam....u mnie zawsze są wielkie kumulacje w grudniu i styczniu - prawie wszystkie uroczystości w najbliższej rodzinie, co tydzień, każdy dzień weekendu kto inny...
Jak już to się kończy, to..... w lutym, a dokładnie po 4 lutego... dopiero jestem padnięta.
A potem prawie cały rok posucha..... ;:222 ;:222 ;:222

Joasiu,
Jakże to miłe, że wpadłaś do mnie ;:196 ja taka miła nie jestem ;:306
Właśnie zaczynam myśleć o świętach, chociaż jestem w proszku... ;:224 Wczoraj kupiłam w Ikei ogromną, czerwoną poinsecję... w tym roku będzie bardzo tradycyjnie - na czerwono ;:215

Ewciu, zdjęcia są: jedno sprzed kilku dni - kopczyka, a drugie - to z góry, całkiem ciepłe, sprzed chwili...
Bawiłam się, bawiłam....tylko wczorajszy dzień szybko sprowadził mnie i brutalnie na ziemię ;:306
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyszło słońce, nie oparłam się pędowi do aparatu foto ;:306
Wszystkie geometryczne formy w moim ogrodzie istnieją ze względu na zimę. Mimo, że z chęcią odeszłabym od nich, to właśnie one w tym momencie są najważniejsze.
Obrazek Obrazek

Po huraganowej śnieżycy powinnam zgrabić trawnik ;:202 co się dzieje z ta pogodą ;:219 ....nigdy tego nie musiałam robić zimą :;230
Czekam na zapowiadaną odwilż, igły pójdą na kopce.
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, to u mnie całkiem łyso w ogrodzie. Chciałabym, żeby trochę śniegu popadało jednak. Słońce piękne, ale wyjść ani myślę, bo pewnie zimno strasznie.
Nas ten cały Xawery w ogóle ominął. Nawet gałązka nie spadła z drzewa, tylko jakieś doniczki platikowe porozwiewało po ogrodzie.
Ja też już myślę świątecznie. A potem wiosna... :D :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień Dobry Wandziu :wit
Wczoraj w okolicach Marek tez nie widziałam śniegu.... u mnie dopadało całkiem sporo wieczorem w niedzielę....ale wczoraj trochę sie stopiło.
A to bardzo dziwne z tym Xawerym u Ciebie. Miałaś szczęście. Ja w piątek około 15.30 myślałam, że nastąpił koniec świata ;:202
Moje Chopiny i inne wysokie róże były całkiem przygięte do ziemi.... A na ponad 30-letniego świerka nie mogłam patrzeć, bo myślałam, że zaraz runie na dom, tak go kręciło... nawet zabroniłam chłopcom iść do ich pokoju, czyli do tej część budynku, przy drzewie ;:219 teraz w ogóle zastanawiam się nad tym świerkiem u nas ;:131
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można powiedzieć, że wichura mnie ominęła (nie mam pojęcia, dlaczego ktoś nazywał to orkanem :?), większych szkód nie było, nawet światło nie zgasło na dłużej. Dopiero dzień po był drobny problem. Na razie cieszę się odwilżą-też chcę takie kopce, a najbardziej, żeby się same magicznie zrobiły ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Justynka :wit
często widzę podobne zachowanie się dużych drzew podczas burzy.
One się poddają podmuchowi wiatru stąd ten niesamowity taniec gałęzi.
Podobno silnie rosnące drzewo nie wydaje w takich chwilach charakterystycznych odgłosów skrzypienia.
Jeżeli drzewo jest osłabione, to podczas tych wygibasów będzie skrzypiało i takie jest niebezpieczne.
Panienki mają ładne kopczyki :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Tak patrzę na te Twoje kopczyki i coś mi się widzi,że u mnie część do poprawy. Zwłaszcza te z samego kompostu. Rozjechały się trochę pod ciężarem śniegu.
Tego czego brakuje w moim ogrodzie to iglaków, które nie są sosnami i tujami. I tu właśnie nie mam pomysłu....wolne miejsca zioną pustką. U Ciebie jest na czym oko zawiesić zimą ;:108
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Te geometryczne formy w ogrodzie są bardzo ładne. Nawet nie powinnaś myśleć o ich likwidacji ;:185
Piękne to zdjęcie chyba z ostrokrzewem :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Witaj, masz bardzo ładny ogród i ciekawe zdjęcia kilka zestawień bardzo mi się spodobało i kolorystycznie i wielkościowo- przemyślane te nasadzenia. Powiedz proszę gdzie są linki do poprzednich części- chciałabym pooglądac jak pozwolisz.
Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witajcie :wit
Mam naprawdę mało czasu na forum - i tak będzie jeszcze przez jakiś czas :? stąd moje rzadkie wizyty w waszych wątkach ..... w dodatku Święta za pasem, a ja niewiele mam przygotowane....
Dlatego tym bardziej cieszy pojawienie się nowego gościa, witaj Dorota ;:oj
Linki do poprzednich wątków są zawsze na początku każdej części, ale ja nie wiem, czy to dobrze, żebyś to teraz czytała ;:306 wiele spraw poszło inaczej, niż zamierzałam ;:224
Dla Ciebie moja najbardziej elegancka i romantyczna róża, nostalgiczna 'First Lady'
Obrazek

AniaAn,
Te wszystkie okazy teoretycznie są ok. Nie myślałam o pozbyciu się ich, to już odchowane sztuki, i ciężko będzie mi je czymś zastąpić....swoją role pełnią dobrze.
Tylko sprawa polega na tym, że nieco inaczej patrzę na ogrody teraz, niż w 2008, kiedy je sadziłam.
Chciałabym więcej zwiewności i lekkości w w swoim ogrodzie, czego nie może dać przysadzista kula tujowa, teraz już strzyżona .... cisy i chociażby tuje Danica, które są też już niestety strzyżone z powodu rozrastania.... Na szczęście róże dodają życia i luzu w tym sformalizowanym przedogródku... nigdzie więcej nie mam posadzonych regularnych brył roślinnych.
Ot takie tam śmieszne rozterki... na tę chwilę nie mam czasu o tym nawet pomyśleć, bo prawie nie widzę mojego ogrodu ;:306

nenko,
jak będzie taka zima, to po co nam te kopczyki ? ;:306
Iglaki, to taka fajna historia, z pewnością mogłaby się toczyć i u Ciebie. Do tej pory nie interesowały mnie inaczej niż z konieczności.....
Teraz widzę w nich ogroooomny potencjał :;230
Ciekawe, jak u Ciebie wyglądają te pustki? ;:224

Majeczka,
Moje drzewo nie skrzypi, założę się, że nie. Czy świerki mogą skrzypieć??? Nie mogą skrzypieć, bo sfiksuję ;:306 niecałe 3 metry od domu i niedaleko linia energetyczna, na którą ewentualnie mogłoby się zwalić....ale byłaby katastrofa ;:219
Rzeczywiście kopce są w miarę.... musiały być przy okazji estetyczne, żebym nie cierpiała :;230 .... tych igieł i innych tam nie rozwiała nawet ta wichura, nie ma bajzlu, wszystko na swoim miejscu!

Ewciu,
Pewnie taka jedna telewizja tak nazwała, jak zwykle.... oni są mistrzami w kwestii budowania sensacji, napięcia i strachu ;:219 chociaż samo zjawisko wyrządziło tyle szkód, że aż żal wszystkich, których to dotknęło. Nas szczęśliwie ominęło, to wspaniale.
Nie masz wyjścia....Zatrudnij krasnoludki do kopców :;230

zdjęcie z lata....wprawdzie pokazywałam, i jest teraz tylko odgrzewanym kotletem, ale ma tak duuuuużo słońca, że..... ;:167
Obrazek
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Rzeczywiście udane zestawienie, moje ulubione :D To zdaje się lobelia z twojego siewu, o ile dobrze pamiętam :)
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

To First Lady potrafi się tak otworzyć ;:oj
Ta zima to pewnie przyjdzie wiosną :twisted: Muszę w sobotę poprawić kilka kopczyków.
Wypatrzyłam na pobliskiej działce pościnane gałęzie sosnowe..... muszę namówić dziecię do przytargania kilku ipare roślinek będzie miało stroisz.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ależ piękne to zdjęcie. Uwielbiam takie zestawienie
Ty chcesz trochę ogród pobudzić, ja uspokoić. Może wymieszamy nasze? :wink:
Ja mam taki intensywny listopad, grudzień i styczeń, ale tylko do połowy.
Ale i w sezonie imprez nie brakuje
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu,
Lobelii bylo u mnie dostatek w tym roku.
Około 70 doniczek, z własnego siewu. Świetnie pamiętałaś ;:196

Ania - nenka,
FL potrafi, a jakże ;:oj w tym roku miała nietypowe kwiaty, ale w tej chwili nie mam pod ręką zdjęć, pokażę póżniej.... były calkiem inne, i otwarte :shock:
Ja też się boję zimy wiosną. A stroisz powinien być niezłym rozwiązaniem... Tak, czy owak...

Gosia
Ja po prostu lubię zmienność w ogrodzie, nie potrafilabym mieć "sztywnego" ogrodu i chaosu.... spokojny - owszem...
Mam wrażenie, że jestem coraz bliżej tego, czym chciałabym się na codzień otoczyć.... Oj, ciężko mi to wytłumaczyć, ale obie wiemy o co chodzi 8-)
Pw.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Zdjęcie i zestawienie bardzo udane :D Lobelia doskonale się sprawdza jako towarzystwo dla róż-tylko wyhodowanie wymaga trochę opanowania (żeby w nerwach nie wyrzucić całej skrzynki zasiewów przed pikowaniem ;:306).
Krasnoludki to doskonały pomysł :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”