Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Jak zobaczyłam ufoludka odebrało mi mowę ,rewelacja ;:oj
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Podpisuję się obydwiema rękami pod poprzednimi wypowiedziami- ,,obcy" wygląda genialnie ;:108 i wiadomo fiołki jak zwykle promieniujące urokiem ;:167 a i pozostałe roślinki ;:303 czy mogę nieśmiało prosić o zdjęcia nowej przyszłej mnożarki ;:224 jestem ciekawa jak z zagospodarowaniem- czy wszystkie hoyki będą z srebrnymi plamkami ;:224
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agnisia31
1000p
1000p
Od: 2 paź 2012, o 20:16

Post »

Justuś jak zwykle urzekają mnie u Ciebie bukiety kwiatów i te kolorowe zdjęcia. ;:196
Oglądając je myślę ciągle, że mamy piękną polską jesień. Zapominam, ze za oknem np. opada deszcz. ;:108 :heja
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Szarotka66- dziękuję. U mnie trzy dni pochmurne były i dziś "wróciło" słońce, ależ radość :tan

GrazynaW- dziś już są rozwinięte dwa ufoludki...

Madusia- widzę, że kwiatami ceropegii niejeden się zachwyca...

Crazydaisy- i należy do tej samej rodziny, co hoje ;:224

Heliofitko- broniłam się, ze względu na... brak miejsca. Będę musieć pomyśleć o jakimś wiesiołku dla tego skrętnika.

Fiołki - nadal kwitną, pączkują się...

Niunia1981- odpowiedziałam na pw.
Ale, im mniejsza, tym szybciej miniaturka zakwitnie.

Renata1962- mam to samo. Gdy zobaczyłam kwiaty tej ceropegii... wiedziałam, że kiedyś ta roślina pojawi się na moim parapecie.

Kelpie- hihi... i mnie się z "obcymi" kojarzy ten kwiatek. Bardzo miło mieć "marsjanina" na parapecie.
Będzie, specjalnie dla Ciebie zdjęcie mnożarki. Już częściowo jest "zapakowana" nowościami. Ale na razie zdjęcie samej mnożarki... Jedna nowość, która w niej stoi - nie ma "splashu" na liściach.

Agnisia31- dziękuję. Uwielbiam kolory jesienne. A ta jesień jest wyjątkowo długa i piękna.
U mnie padało wczoraj - a dziś ;:3 było.

To na początek...najprostsza mnożarka-pojemnik. Do przygotowania mini szklarenki, potrzebne są: pojemnik plastikowy, przezroczysty z przezroczystą pokrywą (rozmiar, jaki Komu odpowiada), keramzyt lub żwirek na dno, kilka korków z butelek po wodzie mineralnej, plastikowa siatkaogrodnicza, albo kratka malarska.
Dno wysypujemy keramzytem, zalewamy wodą, układamy "do góry dnem" korki z butelek, a na to rozkładamy kratkę malarską (może też być taka kratka plastikowa używana do zlewu) i gotowe. Dodatkowym sprzętem może być wiatraczek, lampka do doświetlania roślin, termometr, itp. Tak wygląda jedna z moich przed urządzeniem wnętrza:

Obrazek

Dwa, kolorowe zdjęcia z ogrodu. Chryzantema i ostatnia, tegoroczna róża:

Obrazek

Obrazek

Kolorowe liście moich pelargonii. Pierwsza to Vancouver, druga - różowa variegata:

Obrazek

Obrazek

Kolejny skrętnik z wiosennego szczepienie rozkwitł. Śliwka mini:

Obrazek

I jedno zdjęcie ze spaceru po lesie. Co prawda na drzewach już liści nie ma, ale za to pod nogami... są:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Fiu fiu, ale fajna mnożarka ;:oj super pomysł ;:215
Też mam pelargonię Vancouver ale u mnie jeszcze nie straciła kolorków i jest pięknie czerwona ;:167 rośnie jak głupia - będziesz miała cudny krzaczek na lato ;:138
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Dobry patent z szklarenką ;:215 Może kiedyś wykorzystam ;:215
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajna ta szklarenka ;:333 Śliczny skrętniczek ;:oj Jaka szkoda, że to już ostatnie kwiaty i liście pod nogami, a nie nad głową ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
madusia
1000p
1000p
Od: 19 paź 2013, o 20:15
Kontakt:

Post »

Szklarenka super pomysł ;:108
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

O, nie nie... No, dobra, nie teraz. ;:224 Moze kiedys sie skusze, bo ta "mordka" wyglada przesmiesznie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gdzie nie zajrzę ceropegie kwitną ;:202 oj muszę na wiosnę rozejrzeć się za jakąś bo coraz bardziej mi się podobają ;:223
Pelargonia Vancouver ma śliczne listeczki ;:138 o i kolejne chciejstwo ;:124
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Dziękuje za zdjęcia mnożarki- teraz wiem jak mam swoją przebudować :shock: człowiek uczy się całe życie ;:108
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Ten bukiet chryzantemowy jest naprawdę piękny ;:167 , a mnożarka jest fajnym pomysłem.Muszę tego kiedyś spróbować.Pokarzę Synkowi, on zaraz podłpie pomysł :D
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Niunia1981- chyba rzeczywiście ładnie się ukorzeniła ta pelaśka ;)
Takich mnożarek używam ciągle - raz mniej, raz - więcej. Wiadomo, wiosną wszystkie są wypełnione sadzonkami.

Hanka101- polecam. W mnożarkach trzymanych w cieple i w lekkim nasłonecznieniu szybciej sadzonki puszczają korzonki, jak i pierwsze liście. Trzeba jedynie pamiętać o częstym wietrzeniu i zraszaniu roślin.

Blueberry- na głowami jeszcze na szczęście górują cudowne iglakowe "liście". U mnie jesień jest przepiękna, sporo słońca. Noce ciepłe, nawet nocami temperatury powyżej zera.
A za dnia +10 stopni przynajmniej.
Skrętnikowe pączki są kolejne...

Madusiu- dziękuję i polecam.

Crazydaisy- haha... Skusisz się, jak Zobaczysz ufoludka na żywo. Naprawdę kwiaty są duże i robią wrażenie na każdym...

Krzysiu- widać, teraz kolejna choroba się szerzy na forum. Ceropegiomania ;:224
Polecam - choć jedną ceropegię - rośnie szybko, a kwiaty szybko się pojawiają i kwitnie non stop.

Kelpie- cieszę się, że Komuś przydadzą się moje pomysły na mini szkalrenki. Tak, Masz rację - człowiek uczy się przez całe życie.

Mamafrania- przed nami zima...a zimą warto właśnie takie pomysły realizować...

Dzisiejszy spacer...czy to maj, czy... listopad. Mniszek lekarski kwitnie w najlepsze:

Obrazek

Chyba czas najwyższy je pokazać... pierwsze siewki skrętnikowe. Są maleńkie, a już cieszą. To moje, pierwsze maleństwa z nasion:

Obrazek

Wciąż się chwalę, że jestem lacunosowata. A ich zdjęć mało.
Dziś pokażę zawartość, jednego z dwóch wiszących koszy. Razem:

Obrazek

I po kolei. H. lacunosa Malaysia (przycięta) - ma cudowne, szerokie liście prawie bez plamek, z wyraźnymi nerwami:

Obrazek
Obrazek

H.lacunosa Giant - piękna hoja o wydłużonych, lekko wygiętych liściach w kolorze jasnej zieleni, bez plamek:

Obrazek
Obrazek

H. krohniana - ponoć w tym roku przeklasyfikowana. Już nie należy do lacunos, jest oddzielną hoją - tzw. serduszkową. Mam dwie sztuki z dwóch, różnych źródeł. Obie - bez "splashu" - z wyraźnymi nerwami, małe serduszka gęsto ustawione na gałązkach. Jedna z najpiękniejszych hoi:

Obrazek
Obrazek

I bardziej posrebrzona - h. lacunosa Langkavi Island - prześliczna lacunosa, o drobnych listkach w kształcie rombu. Silnie krzewiąca się, ze "splashem":

Obrazek
Obrazek

H.lacunosa Snow Caps - ta, dopiero ma śliczne posrebrzone plamki. Listeczki podłużne, szybko rośnie:

Obrazek
Obrazek

Małe porównanie liści... po lewej na fotce - h. lacunosa SV 403, po prawej - krohniana:

Obrazek

Liście liśćmi...ale lacunosy najbardziej lubię, ze względu na pachnące kwiaty.... właśnie czekam na nie:

Obrazek

Inne kwitnienia, oncidium pachnie... wanilią, anyżem, pieprzem...

Obrazek

Tropic Heat i różowa mini:

Obrazek

Nowości z wymiany, monstera, eszynantus marmurkowy. Dwie hoje: diversifolia i linearis:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Wow... Wysiewu skretnikow gratuluje!
Swietne foty hoi, jestem pod wrazeniem... Linearis masz juz duza - ona jest wyjatkowa. Calkiem jak nie hoja. Aeschynanthusa marmoratus mam - ciekawy, prawda?
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Śliczne hojeczki ;:138 . Nie dziwię Ci się, że masz taką kolekcję lacunos bo wybór odmian jest w nich ogromny a do tego to takie wdzięczne maluszki...nie kapryszą, szybko się ukorzeniają i rosną a do tego szybko zakwitają i pięknie pachną.
Cóż więcej chcieć? ;:173
justus27 pisze: H. krohniana - ponoć w tym roku przeklasyfikowana. Już nie należy do lacunos, jest oddzielną hoją - tzw. serduszkową.
Zaciekawiło mnie co tu napisałaś. Możesz podać źródło tej informacji?
Jeszcze jakiś czas temu ta hoja była nazywana "serduszkową", potem przeklasyfikowano ją na krohnianę i nazywanie jej "serduszkową" uznawane jest jako błąd (przyznam się, że potocznie do tej pory zdarza mi się tak ją nazwać :oops: ) . Nie wiedziałam, że znowu to się zmieniło :shock: ...chyba już nie nadążam za tymi zmianami...
Pozdrawiam serdecznie :D
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”