Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

To chyba nie jest tajemnica. Podaję linka:

http://www.truskawka.pl/sklep/
W zeszłym roku miałam od nich sadzonki poziomek i truskawek. Wszystkie się przyjęły :wink:

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
joannamm
500p
500p
Od: 27 lut 2013, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:4 jurek16a
A jakie odmiany rozłogowe polecasz?
Kupiłam nasiona w sklepie ogrodniczym ale pisze, ze są bezrozłogowe.
monberka
500p
500p
Od: 2 kwie 2013, o 08:40

Post »

Marmarelka pisze:Też na wszelki wypadek poproszę :)) Moje mi synek zrzucił z parapetu i nie wiem co z nich koniec, końcóe będzie..
Marysiu, a wszystkie posiałaś? Może dokup w sklepie i dosiej, będzie po kłopocie. Po co kupować drogie sadzonki, dodatkowo za przesyłkę ;:224 A i radości z wysiewów nie będzie ;:145
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Niby kilka maleńkich zostało ale nie wiem czy uda mi sie je uratować - nie wiem czy wykielkowanych mam dwadzieścia, potrzebuje dziesięciu a pikowaniem boje sie ze załatwi nawet wiecej niz polowe.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Marmarelko nie martw się ;:168 . Masz wciąż mnóstwo czasu na wysiewanie poziomki. Sama zobaczysz, że wysiana w połowie marca dogoni te wysiewane wcześniej.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu nie ma daty na zdjęciu ale robione 14 lipca.
Obrazek

A to, to już tak, dla śmiechu - tak długo owocowała u mnie
Obrazek

Najlepiej zaowocują Ci poziomki zaszłoroczne a tegoroczne potrzebują czasu i słoneczka.
monberka
500p
500p

Post »

Mariolu,
czym ściółkowałaś swoje poziomaski? Czy skoszoną trawą można?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, jak widać na zdjęciu - poziomki były i będą ściółkowane u mnie trawą. Trawa wprost z kosza kosiarki trafiała na poziomkową grządkę.
Tu zdjęcie z 03.07.2013
Obrazek

Można powiedzieć, że "na świeżo" układała się tak jak powinna, uklepywała a po mniej więcej miesiącu - znikała. Jakie było lato - pamiętamy, gdyby nie ściółka z trawy - miała bym popękaną skorupę zamiast gleby. Oczywiście, naczytawszy się o konieczności uprzedniego podsuszania trawy - zrobiłam tak raz. Na innej rabacie ułożyłam podsuszoną lekko trawę. Sianko spełniło rolę ochronną i pod nim gleba była chłodna i wilgotnawa ale wyglądało to jak na księżycu :oops:
Obrazek

Na tej focie widać odsłonięty kawałek rabaty i tę buro - szarą ściółkę (dla mnie okropność) i takie drobinki, jak by grzybka białego. Po miesiącu nie wytrzymałam i wywaliłam wsio do kompostownika - wyściółkowałam świeżą ... ;:224
Obrazek

Uznałam, że skoro można mieć dobrze i ładnie - wybieram ten właśnie sposób. Gleba u mnie ciężka, gliniasta, przepuszczalna. Trawa nie gniła, robiło się jej coraz mniej w końcu, zanim zniknęła, kładłam nową.
monberka
500p
500p

Post »

U mnie gleba podobna do Twojej, więc mam nadzieję, że u mnie również zda egzamin. A nawoziłaś czymś swoje poziomeczki? A myślę, że może gnojóweczką ich będę traktowała w tym roku, jak myślisz?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monberko Kochana ze mnie taki specjalista jak i baletnica ;:306
Ale powiem, jak przygotowałam swoje "pole poziomkowe"
Jesienią wykopałam w tym miejscu dołek na sztych szpadla. Dołek miał wymiary planowanej grządki. Ziemia "sobie leżała" obok.
Obrazek

Do tego dołka trafiało wszystko, co powinno trafić do kompostownika. Jesienią zasypałam to ziemią i zostawiłam. W maju spulchniłam tylko, zrobiłam nasypy i wysadziłam swoje kurduple (bo to były takie kurduple, że nie było tego widać). Teraz już wiesz, dlaczego w poziomkach miałam nasturcje i mieczyki. Całe kilometry nasturcji trafiły do dołka, wraz z nasionami, mieczyki wykopałam za wcześnie ( nie wytworzyły właściwych cebul) - trafiły do dołka ....
Jak na złość - mieczyki przezimowały w gruncie i latem zakwitły, nasturcje wyrywałam do listopada i wciąż wyłaziły nowe :lol: Na tym kompostowym kurhanie moje poziomaski rosły jak należało. To im wystarczyło na cały sezon. W nadchodzącym sezonie mam zamiar stosować gnojówkę z mniszka, pokrzywy, obornik i kurzeniec i nie wzruszają mnie teksty, że g....m podlewam, że się potrujemy. Należę do pokolenia wychowanego na takich właśnie nawozach dla roślin i mam się świetnie :uszy ........ (pominąwszy zużycie materiału ;:306 ).
Jest jeszcze jeden powód stosowania ekologii - mój syn skończył Ochronę Środowiska i nawet nie chcę myśleć jak by wył, gdybym jaką chemię .... (chemią tylko pomrowy mogę wykańczać bo żadna ekologia na nie nie działa).
O boszszsz, jak się rozpisałam ;:131 ..... :oops:
monberka
500p
500p

Post »

Mariolu, ty jak zwykle wszystko jasno i wyraźnie zawsze mi wytłumaczysz ;:196
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Na tak przygotowanym stanowisku to wszystko urośnie-ja już nie mogę się doczekać kiedy będę wysiewać swoje-czekam max do połowy lutego ;:65
kali
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 wrz 2013, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja wysiałam małe pudełeczko dzisiaj :) ( Baron ) w marcu wysieje Reginę
Nie mam szczęścia do szybkich wschodów ( na seler czekałam prawie 3tyg ;:223 ) więc zaczęłam wcześniej :D
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Uwaga-z poziomkami miałam czekać do połowy lutego...akurat-dzisiaj je wysiałam :;230
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kobietki życzę Wam w takim razie słonecznego lutego, marca, kwietnia ...... oraz całej reszty sezonu :lol:
Wasze poziomaski będą tego bardzo potrzebowały :uszy
Chyba wszystkich z wolna ogarnia ta słynna przedwiosenna głupawka. Ja wczoraj wywlokłam pudełko z nasionami i ..... silną wolą powstrzymałam się od siania ... ;:224
W połowie miesiąca - żeniszek ;:178 a poziomki - dopiero w przyszłym roku ..... no, chyba, że "mnie tąpnie" i posieję trochę na początku marca ;:215 .
aha, Moniu jeszcze mi się przypomniało o nawożeniu ;:oj
Co prawda wątek dotyczy warzyw ale nawożenie to nawożenie - prawda ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=322
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Mariolka luty to odpowiedni miesiąc żeby zacząć wysiewy-dni są wyrażnie coraz dłuższe,zawsze można zacząć doświetlać.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”