"Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2013

Zablokowany
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Tam gdzie mgły i róże mieszkają" 2013

Post »

Ja mam obiektyw ten sam - Tamron 90 makro - pytałam się o światło bo przeglądałam swoje zdjęcia i często zauważyłam że na zdjęciach mam odbicie od słońca na liściach.
Nie używam blendy i chyba będę musiała zacząć choć w fotografii plenerowej róż będzie z tym problem.
Niestety u mnie w Wielkopolsce nie chce być mnie światła i nawet rano już silnie operuje.
Wrzucę Ci parę fot do mojego wątku i sama zobaczysz w czym problem.
Dzięki za rozmowy bo są one pouczające i mam nadzieję że innym osobą przydadzą się.
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Safoya pisze:
Gabriela wszystko ma znaczenie :) Sam aparat, obiektyw, ustawienia, pora dnia, światło no i najważniejsze...osoba która o tym wszystkim decyduje. Przyznam, że obiektyw jest bardzo ważny.

Z osobą to masz rację. Jak mój Pan M. zrobi zdjęcie to jest co oglądać.
Awatar użytkownika
alphax
500p
500p
Od: 26 maja 2012, o 11:35

Post »

Twoje ostatnie zdjecia Agnieszko z 5-7 wrzesnia to wielka finezja i magia przez duze F i M.
Przepraszam za brak polskich znaków diakrytycznych
... nie akceptuję nietolerancji, zawiści i kłamstwa - Janusz
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Safoya pisze: Gabriela wszystko ma znaczenie :) Sam aparat, obiektyw, ustawienia, pora dnia, światło no i najważniejsze...osoba która o tym wszystkim decyduje. Przyznam, że obiektyw jest bardzo ważny.
To wszystko wiem, ale piszecie w ten sposób, że wynikało z tego że to tylko obiektyw ma znaczenie.
Ja przekonałam się że właśnie ustawienia aparatu mają duże znaczenie... nie mówiąc o aparacie, bo każdy chwali swój...
Kiedyś robiłam zdjęcia zwykłym kompaktowym aparatem i zdjęcia wychodziły świetnie... zresztą "starzy" bywalcy forum chyba pamiętają jakie były... (będę trochę nieskromna) :oops:
Teraz robię lepszym aparatem i uwierz mi... choć mam go już trzy lata, ciągle uczę się ustawień, bo każda pora dnia potrzebuje innych.
Zdjęcia są jakie są, jedne lepsze inne gorsze... ale nigdy nie podejrzewałam że to obiektyw jest tym, co czyni zdjęcie dobrym... ale może się mylę...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06

Post »

A no obiektyw też jest ważny i to nie mniej niż porządnie naświetlone zdjęcie.
Gabrysiu tutaj jest zdjęcie z tej samej lustrzanki z podpiętym obiektywem kitowym (tym który kupuje się z aparatem) i porządnym, stało ogniskowym obiektywem. Sama zobacz.
http://3.bp.blogspot.com/-LWBwVoiGzJI/T ... kshops.jpg

-- 12 wrz 2013, o 12:48 --
alphax pisze:Twoje ostatnie zdjecia Agnieszko z 5-7 wrzesnia to wielka finezja i magia przez duze F i M.
:oops: dziękuję
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

nena08 pisze:
Safoya pisze:
Gabriela wszystko ma znaczenie :) Sam aparat, obiektyw, ustawienia, pora dnia, światło no i najważniejsze...osoba która o tym wszystkim decyduje. Przyznam, że obiektyw jest bardzo ważny.

Z osobą to masz rację. Jak mój Pan M. zrobi zdjęcie to jest co oglądać.
Racja. Jak mój Pan M. robi zdjęcie to od razu mogę je skasować.
Awatar użytkownika
_ninetta_
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 01:19

Post »

Crocus w pajęczynie przepiękny.
Widzę, że Larissa chociaż maleńka dobrze sobie radzi - ugina się pod ciężarem kwiatów.
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Przyłączam się do wszystkich, fotki są genialne ;:167 . Nic dodać nic ująć, chciałabym mieć kilka twoich zdjec na mojej ścianie :D
próbowałam robić zdjęcia mojej lawendzie, niestety bez takiego efektu jak u ciebie.

Pozwolę sie wtrącić do dyskusji , posiadam Penataxa z kitem 18-55 żadna rewelacja. Nie dawał rady wewnątrz, dokupiłam stary staloogniskowy obiektyw 50mm 1.7 i tutaj widzę różnicę. W wewnątrz robi doskonale zdjęcia , do portretów jest genialny ma tzw bokeh (tło jest rozmazane). I jak sam nazwa mówi jest stały, trzeba wiec się nabiegać wokół obiektu by strzelić fotkę hihi.
Niestety geniuszem fotograficznym nie jestem, ale do portretów używam tylko mój 50mm.
gusiarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 wrz 2013, o 13:31

Post »

Witaj Agnieszko :D
Od dłuższego już czasu podczytuję twój wątek i oglądam cuuudne zdjęcia. Ja wprawdzie swój wątek mam na innym forum - na O....owisku, ale zawsze z ciekawością kukam to tu, to tam :wink:
Pod wpływem Twojego różanego ogrodu chcę zrobić rewolucję na swojej różance. Mam jak na razie dwie Louise Odier i trzy Rosario. Tonacja różowa i fioletowe dodatki z bylin plus trawki ozdobne. Chciałabym kilka angielek - co proponujesz? Dodam, że różanka ma ok.3 x 5 metrów
Bardzo gorąco pozdrawiam :P
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Witaj :) Twój ogród Agnieszko jest zjawiskowy. Dawno już nie doznałam takich wrażeń. Cudo ;:138
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Dziękuję wam za komplementy...które aktualnie wydają mi się niezasłużone. Ostatnio padało i miałam inne zajęcia, więc ogród zarósł :oops: Zaraz zmykam by coś w tej sprawie zrobić.

Gosiu 50 mm to bardzo fajna ogniskowa. Brakuje mi takiej i planuję zakup kiedyś.

Gusiarz Do twojego zestawienia będą przykładowo pasowały:
Alan Titchmarsh (sadziłam go sąsiadce i zwiesza główki, ale jest przepiękny)
Eglantyne
Spirit of Freedom
Heritage
Young Lycidas

plus coś z większym kontrastem
William Shakespeare 2000 *3 i coś jasniejszego np. Sharifa Asma, Eglantyne

albo z brzoskwinią
Sharifa Asma, Wollerton Old Hall, Crocus Rose, Jubilee Celebration , The Alnwick Rose, Evelyn

Nie wszystkie te angielki mam, ale wszystkie łączy jedno. Pachną, są dość zdrowe i mają raczej mało trwałe choć przepiękne kwiaty. Większość też świetnie powtarza kwitnienie. W każdym roku zachwyca mnie inna.

Moje inne żelazne róże to Pomponella, MariaTheresia, Aphrodite, Eden Rose, (Pilgrim żółty więc na twojej rabatce odpada), Artemis.
Jest też parę, które mam ochotę wciągnąć na listę, ale rok to za mało bym mogła to zrobić.
gusiarz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 wrz 2013, o 13:31

Post »

Aguś - bardzo dziękuję za podpowiedzi :P - właśnie zamawiam różyczki - trudne dylematy.... ale nie daję się ;)
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Agnieszko na blogu wstawiłaś przepiękne zdjęcia. ;:180
Możemy poprosić garść nowinek z ogrodu i dużą porcję nowych zdjęć ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aguś wstaw kilka fotek ;:180
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p

Post »

Hej dziewczyny :)
Fotek mam dużo, tylko brakuje mi troszkę czasu i zapału. Ogród zmienił się jesiennie i pewnie was też zachwyca wszystko dookoła.
Jeden dzień był niezwykły. Mgła podchodziła wysoko, ale jednocześnie świeciło zachodzące słońce. Udało mi się zrobić kilka zdjęć. Wkleję wam na razie dwa.
Pozdrawiam,
Aga

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”