Russski - Pięknie ale oszczędnie ?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Russski - Pięknie ale oszczędnie ?

Post »

"Dziękuję za uwagę, żegnam państwa Krystyna Czubówna :;230 " - he he pewnie by jej się spodobało wśród Twoich okazów :)

Widać owoce tykwy - ładnie się prezentują :)
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie rozrośnięte dendrobium na pierwszej fotce po prawej stronie zwróciło moją uwagę ;:oj
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Dzięki, dzięki, dzięki ;:196
Rzeczywiście mam sporo dendrobii, zwłaszcza typu nobile, są mało wymagające i rosną jak chwasty ;:306, nie wiem czy mogę powiedzieć że to moja ulubiona grupa storczyków, ale z pewnością jedna z pierwszych.

Jeśli chodzi o phalki, ajania masz rację główną przyczyną ich złej kondycji była niska temperatura w nocy. Przez tak wysokie wahana zaczęły łapać choróbska i zdecydowałem za namową kilku forumowiczów aby zabrać póki nie ma strat.

Tykwy pięknie rosną i cieniują, w przyszłym roku także je posadzę bo to ciekawe rośliny.

Lady H To jest właśnie dendrobium od którego zaczęła się moja przygoda z "innymi" storczykami. Kupiłem je zaraz po 2 falkach i już wiedziałem że będzie więcej ;:306

To jest oczywiście część mojej kolekcji, co ładniejsze kwitnące okazy stoją w domu i cieszą oko ;:209

Cieszę się że moge podzielić sie z Wami moimi osiągnięciami i porażkami ;:114
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Damian a już Ci mówiłam-u mnie miejsca pod dostatkiem-Twoje nadwyżki chętnie przygarne :;230 :;230 :;230

A tak bez jaj to super Ci się chowają Dendrobia ;:215
w ogóle masz tam super warunki ;:173
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiele osób pytało mnie o przechładzanie dendrobii, właśnie zacząłem ten proces, z uwagi na wysoką wilgotność w szklarence zaprzestaje całkowicie podlewania. Od czasu do czasu zroszę jedynie liście. Dendrobia wystawiam do możliwie najwidniejszego kącika i czekam do pierwszych przymrozków aby sprzątnąć je do domu.
Powodzenia z Waszymi dendrobiami ;)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Widzę,że szklarenka super się sprawdziła, a ja się zapytam jak na podkładce z mchu sprawują się twoje maluchy?
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrycjo świetnie że mi przypomniałaś :D
Dziś zaktualizuję zdjęcia dendrobii na podkładkach, nie jest źle ;)
Lady H
500p
500p

Post »

A to mnie zaskoczyłeś tym że już ograniczasz dendrobium drinki ...Mój jedynak stoi sobie dalej na balkonie ale nowe pseudobulwy jeszcze nie są w pełni wykształcone więc chyba muszę jeszcze podlewać póki ciepło?No bo z niedojrzałych pseudobulw kwiatuni raczej nie będzie ? ;:218
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdzieś wyczytałem że mimo iż psb są nie w pełni dojrzałe to podczas przechładzania wyrosną na tyle na ile powinny. Niestety teraz nie mogę znaleźć tego artykułu. U mnie też nie wszystkie jeszcze są w pełni dojrzałe, ale przechłodzenie powinno trwać minimum 2 miesiące aby jak największa ilość kwiatów pojawiła się na roślinie.
Lady H
500p
500p

Post »

To jeszcze dopytam...Chłodzi się na balkonie i zostanie tam ile się da ale co z tym podlewaniem?Już od teraz o suchym pyszczku ? ;:218
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teoretycznie tam gdzie rośnie dendrobium mimo że jest zimno i sucho to bardzo często jest mgła która dostarcza roślinie minimalną ilość wilgoci. Ja swoich będę się starał od teraz w ogóle nie podlewać (wilgotność w szklarence oscyluje w granicach 70-90%), ale nie wykluczam także zroszenia wierzchniej warstwy podłoża raz na jakiś czas. Na balkonie są znów trochę inne warunki i może być potrzebne minimalne podlanie. Trzeba to chyba rozpracować metodą prób i błędów bądź dopytać kogoś bardziej doświadczonego ode mnie :).
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Porównanie dendrobii na podkładkach, trochę podrosły. Zacząłem też znosić większość roślin do domu, na zdjęciach 1/3 uff, ale kilka parapetów jeszcze mam :;230

Obrazek.Obrazek

Obrazek.Obrazek

Obrazek
Lady H
500p
500p

Post »

Ten ostatni piękny ;:433 Czy ja dobrze widzę że masz całą półkę katlejek i sabotów?
1grazyna46
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 23:20

Post »

:wit Ale Ci się tego zielonego nazbierało, a to jest dopiero część, matko kochana ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko zgadłaś :D mam kilka sabotków i kilka/naście? cattleyek. Większość to nowości z przecen, żaden sabotek czy cattleya jeszcze u mnie nie zakwitły, już nie mogę się doczekać kwiatów.
Grażyno z jednej strony się cieszę z takiej ilości, ale podlewanie będę musiał usprawnić aby nie zeszło cały dzień ;:306

Dziękuję za miłe słowa i życzę Wam miłego spokojnego wieczoru.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”