Rabarbar cz.1
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rabarbar
Owszem,jest odmiana buraka liściowego o czerwonych liściach,i nazywa się "Rhubarb chard"(rabarbarowy).Ot,taka froydowska pomyłka.Aż nie mogę się doczekać na kompot albo placek.
.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Rozmawiałem dzisiaj z b.miłym panem z firmy ,która pakowała nasiona.Powiedział ,że plantator i dostawca nasion twierdzi,że z tych "buraków" wyrośnie rabarbar.NIE BYŁEM PIERWSZY,KTÓRY DZWONIŁ W TEJ SPRAWIE.ANO,ZOBACZYMY!
- pawelp1320

HahahahahakaLo pisze:plantator i dostawca nasion twierdzi,że z tych "buraków" wyrośnie rabarbar
Pozdrawiam Paweł
- pawelp1320

A jak tam u was rabarbar, może wstawicie zdjęcia? U mnie nawet, nawet ale jeszcze trochę poczekam na ocenę bo dopiero dostał "papu" ( obornik ).
Pozdrawiam Paweł
- bioy

- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Mój już solidnie przerzedzony w tym roku. Było już ciasto i kompocik kilka razy 
Pozdrawiam, Jacek
- pawelp1320

Ja też robiłem ciasto i kompot
z łodyżek starego rabarbaru. Ma już z 7 lat albo i więcej. W tym roku rozdzielę mu karpę. Młode rabarbary z zeszłorocznego siewu na razie nabierają siły na plon w przyszłym roku, chociaż niektóre wielkościowo wyglądają jak by miały kilka lat.
Pozdrawiam Paweł
rabarbar
hej każdy z was pisze dosyc dużo o rabarbarze. A chciałabym sie dowiedziec czy macie go tylko wtakich ilosciach jak do wykorzystania dla siebie czy raczej wiecej. Bo w tym roku mam pierwszy zbiór i chciałam sie dowiedziec jakies wiadomosci o zbycie tego. Tak całkowicie zależy mi na odbiorze go odemnie. i czy on w ogóle jest opłacalny.
Piszemy poprawną polszczyzną, Regulamin forum.
Moderator.
Piszemy poprawną polszczyzną, Regulamin forum.
Moderator.
- pawelp1320

Ja mam 2 rabarbary stare ( ok. 7 letnie ) i ok. 20 szt. młodych, posadzonych zeszłego lata. Swojego czasu przez parę długich lat uprawialiśmy prawie hektar pola rabarbarowego a dokładniej 84 ary. Oddawaliśmy na przetwórstwo więc ogonki liściowe musiały być odpowiednio przycięte.
Powiem tak, ze zbytem było różnie, nieraz chętnie przyjmowali, nieraz grymasili i kazali przebierać a nieraz całkowicie nie chcieli.
Powiem tak, ze zbytem było różnie, nieraz chętnie przyjmowali, nieraz grymasili i kazali przebierać a nieraz całkowicie nie chcieli.
Pozdrawiam Paweł
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
A ja mam pytanie- niestety rabarbar mam po raz pierwszy, sama siałam, wysadziłam taką młodą rozsadę, jaką ma na zdjęciach Przemk dwie strony wcześniej. Czy w tym roku coś z niego będzie, czy trzeba czekać na następny rok?
Mam na imię Ilona...
- pawelp1320

Kiedy był siany? A kiedy wysadzany? Od wysadzenie najlepiej pierwszy zbiór zacząć 2 lata po posadzeniu jeśli rośnie na bardzo żyznej glebie i jest dobrze nawożony lub w 3 roku jeśli rośnie na średniej glebie i jest optymalnie nawożony.
Pozdrawiam Paweł
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Pawle, siany był w tym roku w lutym, wysadzony w kwietniu. W związku z tym, co napisałeś, pozostaje czekać 
Przyznam szczerze, że zawsze kupowałam rabarbar na targu i nie mam pojęcia jak długo on rośnie
Przyznam szczerze, że zawsze kupowałam rabarbar na targu i nie mam pojęcia jak długo on rośnie
Mam na imię Ilona...
- pawelp1320

Minie jak z bata strzelił. A tak z ciekawości jak tam wyszła rozsada z nasion? Jaka odmiana?
Pozdrawiam Paweł
- ewa2019
- 1000p

- Od: 6 sty 2012, o 21:42
Rabarbar przesadziłam w inne miejsce (był duży i miał grube "ogony") Od 2 lat jest mały, a ogonki jak "ołówki" , myślałam że się ukorzenia?
Pozdrawiam Ewa