Aprilkowy las
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aprilkowy las
Izo, ja na każdym kranie mam założony trójnik więc za jednym zamachem podlewam 200 m bez problemu z jednego kranu. A kranów mam więcej żeby bliżej było w każdą stronę na rabaty. Tak więc jak Ci tylko wygodnie to można podłączyć. Mam rabatę że całe 100 m jest bez cięcia węża. a w innym miejscu mam porobione różne rozgałęzienia. Generalnie jak byś nie łączyła to system daje radę w dowolnych konfiguracjach.
A klonik śliczny, ma taki intensywny kolor. Polecam.
Magdo, świetny pomysł. Jak będę się wybierała następnym razem to dam znać, może zbierzemy jakąś grupkę. W najbliższą niedzielę mam Komunię chrześnicy więc na razie nie jadę do Kordusa.
A klonik śliczny, ma taki intensywny kolor. Polecam.
Magdo, świetny pomysł. Jak będę się wybierała następnym razem to dam znać, może zbierzemy jakąś grupkę. W najbliższą niedzielę mam Komunię chrześnicy więc na razie nie jadę do Kordusa.
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To ja chętnie zaczekam, a na pewno jeszcze ktoś sie dolaczy
. Udało sie dotrzeć do fryzjera w koncu 

Też mam takiego buczka "płaczącego". Mój jest niższy tylko. Chciałabym żeby już urósł, ale ponoć buki wolno rosną. Trzeba czekać 

-
Magdo niestety jeszcze nie dotarłam do fryzjera
nie lubię tuż przed imprezą ale się nie wyrabiam ostatnio. Jak faceta nie ma to za dużo mam obowiązków, on jednak sporo pomaga w domu. Ale już się zapisałam na sobotę więc w ogrodzie też nic nie zrobię. A w niedzielę Komunia.
Dopiero teraz wklejam zdjęcia nowego zakupu klonu Crimson Sentry, który z trudem zapakowałam do autka. Z doniczką ma jakieś 2,20m. Okaz średniej wielkości ale akurat wielkością do buczka Fountaine bo będą na jednej rabacie. Jest niezwykle intensywnie czerwony.

i już bardzo ładnie zagęszczony

Zdobyłam go w strugach deszczu i błocie, więc może doceni poświęcenie i będzie się dobrze zachowywał i rósł na potęgę.
Zdjęcia robione pod wieczór niemal w deszczu więc nie są rewelacyjne i nie oddają całej urody klonika

Dopiero teraz wklejam zdjęcia nowego zakupu klonu Crimson Sentry, który z trudem zapakowałam do autka. Z doniczką ma jakieś 2,20m. Okaz średniej wielkości ale akurat wielkością do buczka Fountaine bo będą na jednej rabacie. Jest niezwykle intensywnie czerwony.

i już bardzo ładnie zagęszczony

Zdobyłam go w strugach deszczu i błocie, więc może doceni poświęcenie i będzie się dobrze zachowywał i rósł na potęgę.

Zdjęcia robione pod wieczór niemal w deszczu więc nie są rewelacyjne i nie oddają całej urody klonika
Prześliczny
moje klony Crimson Sentry pozdrawiają Twojego 
Jezzzu, jak zimno... naprawdę pogoda przegina

Jezzzu, jak zimno... naprawdę pogoda przegina

-
Witaj Aguś, dzięki. Pogoda pod psem, albo pod zmokłą kurą. Oby weekend się poprawiło tak jak zapowiadają bo będę jeszcze musiała jechać po jakąś kieckę na tą Komunię. Biedne dzieciaki te co miały w zeszły weekend i potem cały biały tydzień w taką zimnicę.
Śpię na biurku a kawy nie mogę bo mnie żołądek boli. MASAKRA
Śpię na biurku a kawy nie mogę bo mnie żołądek boli. MASAKRA

- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piekniste te klony, mam slabosc do klonow i to wlasnie do tych duzychy. Palmowe mnie nie za bardzo kreca ale takie, to insza inszosc 

- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Śliczny.
Nie mogę się napatrzeć na ten kolor.

-
Agnieszko, Jule bardzo dziękuję w imieniu klonika, będzie zachwycony.
Ja klony palmowe też uwielbiam, nie tylko te duże. Za ich barwę i lekkość. Niektóre mają też fantastyczne kształty.
Teraz pozwolę sobie zwrócić się o pomoc. Planuję przedogródek. to rabata 5x5 m zaolrąglona z jednej strony. tył rabaty to ogrodzenie ze strony zachodniej więc wieją silne wiatry, szczególnie że jest to jedyna strona bez lasu. Pokażę plan z propozycją nasadzeń i proszę o uwagi lub nowe pomysły

Przepraszam za jakość zdjęć ale ciągle padało.
Plan wygląda następująco:
1. Sosna bośniacka Satelit - jeszcze brak
2. Klon Crimson Sentry - jest
3. Buk Purple Foutaine - jest
4. nie mam pomysłu, może 2 szt thuja wschodnia Aurea Piramidalis lub inne osłaniające od wiatru.
5. kosodrzewiny i Glauca Globosa dla przełamania koloru. Kilka sztuk w nóżkach klonu.
6. klon palmowy purpurea - brak
Przed klonem palmowym może się zmieści coś płożącego, nie wiem jeszcze jaki kolor.
Po lewej okalają rabatę karłowate jodły balsamiczne i choiny kanadyjskie Jeddeloch
Zostają dwie kilkunastometrowe sosny, jedna obrośnięta winobluszczem. Trzecia sosna jest niewyjściowa więc będzie wycięta. Jeszcze zdjęcie bez mojej twórczości

Starałam się zaznaczyć czymś kształt rabaty. Po lewej stronie jakieś 10m rośnie ogromna brzoza i dwie sosny więc cieniują rabatę w południe. Słońce jest tu dopiero po południu i wieczorem
I co Wy na to?
-- 17 maja 2012, o 08:38 --
Moniczek, dzięki, zapraszam do współpracy przy tworzeniu rabaty.
Ja klony palmowe też uwielbiam, nie tylko te duże. Za ich barwę i lekkość. Niektóre mają też fantastyczne kształty.
Teraz pozwolę sobie zwrócić się o pomoc. Planuję przedogródek. to rabata 5x5 m zaolrąglona z jednej strony. tył rabaty to ogrodzenie ze strony zachodniej więc wieją silne wiatry, szczególnie że jest to jedyna strona bez lasu. Pokażę plan z propozycją nasadzeń i proszę o uwagi lub nowe pomysły

Przepraszam za jakość zdjęć ale ciągle padało.
Plan wygląda następująco:
1. Sosna bośniacka Satelit - jeszcze brak
2. Klon Crimson Sentry - jest
3. Buk Purple Foutaine - jest
4. nie mam pomysłu, może 2 szt thuja wschodnia Aurea Piramidalis lub inne osłaniające od wiatru.
5. kosodrzewiny i Glauca Globosa dla przełamania koloru. Kilka sztuk w nóżkach klonu.
6. klon palmowy purpurea - brak
Przed klonem palmowym może się zmieści coś płożącego, nie wiem jeszcze jaki kolor.
Po lewej okalają rabatę karłowate jodły balsamiczne i choiny kanadyjskie Jeddeloch
Zostają dwie kilkunastometrowe sosny, jedna obrośnięta winobluszczem. Trzecia sosna jest niewyjściowa więc będzie wycięta. Jeszcze zdjęcie bez mojej twórczości

Starałam się zaznaczyć czymś kształt rabaty. Po lewej stronie jakieś 10m rośnie ogromna brzoza i dwie sosny więc cieniują rabatę w południe. Słońce jest tu dopiero po południu i wieczorem
I co Wy na to?
-- 17 maja 2012, o 08:38 --
Moniczek, dzięki, zapraszam do współpracy przy tworzeniu rabaty.
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ładny buczek, na poczatku nie wiedziałam o czym gadacie
Uwielbiam kloniki za ich kolor liści
Na komunię pogoda szykuje się nie zła

Na komunię pogoda szykuje się nie zła

Już myślę... a planujesz cos wzdłuż płotu? Aż się prosi czymś odsłonić... (tawuły spiraea, hortensje bukietowe...)
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
April, super plan na nową rabatkę
ja tez polecam obsadzic przy płocie - te roslinki, zwłaszcza klon wyglądają najładniej na tle w perspektywie - może pęcherznice Luteus i Diabolo na zmianę?nie wiem ile tam jest miejsca, zobacz u Aguniady - u niej już są wielkie . U mnie tez szybko rosną, ale ja je mocno tnę. Robią fajne tło dla roślin 

Ja już nie chcę wszystkim wrzucać tych pęcherznic, ale faktycznie złote Luteus byłyby pieknym tłem dla klonu i buczka...
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Ja to znowu zaiglaczyla bym cala ta zachodnia strone od plotu. Ladnie wygladaja takie mieszane iglaczane zywoploty a jezeli tam ciagle wieje zimnem, to i pozytek dla roslin, rosnacych przed bedzie i dla czleka tez. U mnie tez wieja zachodnie wiatry i wiem, jakie potrafia byc nieprzyjemne.