Ogród Linety

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p
Od: 20 mar 2012, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety

Post »

Linetko, też się nie mogę doczekać. Nie wiem, jak to się stało, że ich nie pamiętam. Dostałam je w zeszłym roku od znajomej, kwitły, a i owszem. Pięknie pachniały i... i tyle pamiętam :D.
Znalazłam wczoraj fotkę kwiatów budleji miniaturowej, nie mogłam znaleźć krzaczka. Zrobiłam jednak zdjęcie tego jak wygląda obecnie, chodzi w sumie o jego wielkość. Popołudniu postaram się wrzucić na FO.
Pozdrawiam słonecznie :tan
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
U stokrotki polnej cz. 1 cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale nie wiadomo czy miniaturka budlei nie jest jeszcze bardziej delikatna, bo tam duża jest strasznie wrażliwa
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Masko, jednoroczne, niestety. Ale co tam, trzeba będzie po prostu co roku kupić parę krzaczków, żeby były stale i pachniały, tak jak tylko białe goździki potrafią. :D Ojej, mam nadzieję, że Stokrotkowe budleje jednak przetrwały mrozy.
Stokrotko, pewnie doczekasz się już niebawem, jeśli pogoda dopisze. Mam nadzieję, że dzisiejsze prognozy się nie sprawdzą, bo dla Opola zapowiadają pełne zachmurzenie, a ja tu widzę słońce jak złoto!
Dziękuję za pamięć o tej budlei miniaturowej. Czekam więc na zdjęcia. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Linetko mam te wieloletnie w doniczce jakbyś chciała to mogę wyekspediować ....
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Linetko, Maseczka ma rację, te mini budleje są chyba bardziej wrażliwe na zimno. Mam je trzeci rok. Pięknie kwitły. Na zimę obsypałam je ziemią i korą, jak w latach ubiegłych ale tej zimy, to chyba było za mało. ;:145.

Tak wygląda krzaczek teraz. Jest niewielki, ale gdy był w pełnej krasie, do późnej jesieni miał pełno liści i kwiatów :D

Obrazek

A tak wyglądały kwiaty. Oczywiście podobały się motylom :D. Filoletowe budleje rosną koło żółto kwitnących pięciorników. Było pięknie. Teraz pięciorniki są w pełni zielone, a budleja nie wypuściła ani listeczka ;:185.

Obrazek
"Nie deptać stokrotek pod płotem, bo chociaż stokrotka maleńka, to w każdej jest nuta piosenki i w każdej poezji kropelka."
Pozdrawiam Stokrotka
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Ojej, Stokroteczko, strasznie żal, bo piękny miały kolorek. Jakiego były koloru, bo pewnie różne? Szkoda bardzo, gdy coś nie przetrwa zimy. Ale jeszcze może nie wszystko stracone, może odbiją - jak to się mówi - od korzeni. Zdjęcie z motylkami cudne, tylko ciiii, jak wróci Anabanana, to nic jej nie mów. :wink:
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

:;230
wpadam w samą porę
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Stokrotko u mnie budleja odbiła - cały krzaczor patyki a z boku rośnie sobie taka gałązka z listeczkami. Jest nadzieja.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Oby tak było i u Stokrotki, i u mnie. I także z moim hibiskusem syryjskim.
Może kilka zdjęć, abyśmy byli dobrej myśli?
Na początek coś zabawnego: okazuje się, że królik lubi zarówno werbenę, jak i heliotrop. :? Zjadł wszystkie kwiatki z tego krzaczka widocznego na zdjęciu. Powinnam przegonić szkodnika na cztery wiatry zamiast robić mu zdjęcia, ale tak mnie rozśmieszył tym pożeraniem kwiatków na moich oczach, tym niewinnym spojrzeniem spod grzywki... Muszę jednak pomyśleć o jakimś płotku wokół rabatek.
Dalej jest pierwszy kwiat na lilaku chińskim. Wyżej na krzewie są jeszcze tylko pąki,ale ten najniższy już kwitnie. I pachnie, oczywiście.
Mahonia już przekwitła, ale za to ma rozety ślicznych, świeżych i lśniących, czerwonawych liści.
A miesięcznica też już przekwitła, ale za to ma już pierwsze "pieniążki", na razie jeszcze zielone.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
anabanana
1000p
1000p
Od: 5 lut 2012, o 12:38

Post »

Takiemu "szkodnikowi" chyba wszystko można wybaczyć :lol:
Gdybym nie była człowiekiem, byłabym grzybem.
Modraszkowa Łąka, Lato na Modraszkowej
Ogrody postrzelone lub nie całkiem
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Witam skoro świt :wit. Ta mahonia Linetko, to nie tylko kwiaty ma piękne ale i liście. Oj, to może i ja o niej pomyślę. Tylko gdzie zmieścić kolejną roślinkę?
Bank w ogrodzie, to dla mnie nowość :D . Niezła sumka na krzaczku się zbierze? Jakie to nominały? :;230. Ja też nie mogłabym się gniewać na rozpsoty króliczka, jest taki rozkoszny :heja.

A wracając do budleji. Z 4 dużych które mam, odbiły trzy. Więc jakoś moje serce jest udobruchane :) . Może ta czwarta potrzebuje czasu albo dłuższej przerwy. Jeśli chodzi o te mini, to zastanawiam się, czy jeśli nie odbiją, to może przesadzę je w zaciszne miejsce na przeczekanie. Teraz rosną od tzw frontu, a tu nie ma się czym chwalić. ;:185

Linetko, czy wiesz, że powinnyśmy sobie pogratulować ;:196 ?! Mamy srebrną kartę! Zauważyłaś? Bo prawdę powiedziawszy ja dopiero dziś z rana. Co to znaczy wypoczęty człowiek, od razu przejrzał na oczy :;230.
Pozdrawiam Stokrotka
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Linetko, jak zaczęłam zozbierać puszkę z różnosciami i je sadzić, to oczywiście znalazłam jeszcze parę innych rzeczy. Postanowiłam nawet nie pytać co to jest, tylko czekać, co będzie jeszcze bardziej interygujące. Brrdzo spodobały mi się zielone rozchodniki, które dziś wygądają jak lekko różwiejące szyszki. Posadziłam je w miejscy, dzie cieszyniance było za ciepło i such. Będę je obserwować.

Z podziwem patrzę na Twoje roślinki. Czy Twój heliotrop jest jednoroczny, czy przeżył zimę ? Po powrocie z ostatniego wyjazdu zakochałąm się w heliotropach, ale Iga pisze, że na południe od nas heliotroy są takie piękne, bo wieloletnie.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Wam za wizytę.
Anabanana wpadła rzeczywiście w najlepszym możliwym momencie, takim "scenicznym". Ja tu akurat szepczę, "ciiii, nic jej nie mów", a tu Ona sama, we własnej osobie... ;:138 A króliczek, no cóż, chętnie kupię jeszcze parę helitropów dla jego radości. :D
Stokrotko, właśnie wczoraj zauważyłam, że zamiast zielonego mamy coś szarego pod nickiem i dopiero się dowiedziałam, że zostałam nagrodzona za to, że dużo gadam. :D No ale nie ja jedna szczęśliwie. :D
Za budleje trzymam kciuki. Jednak myślę, że jeśli mają odbić od korzeni, to może lepiej ich nie ruszać z miejsca, bo to chyba zmniejszy ich szanse. Najwyżej posadziłabym tam coś, co je na razie osłoni, nie będą rzucały się w oczy.
A tak swoją drogą, co Wy, Dziewczyny, robicie na FO o 4.30?! Zamiast spać, jak Pan Bóg przykazał! Czy to już nie jest uzależnienie? :D
Akl, gdybyś nawet zapytała, to ja i tak nie wiedziałabym, co tam było. :D Rojniki i rozchodniki zapewne, ale co jeszcze? Może jakaś gęsiówka, bo też mam na skalniaku. Zresztą, cokolwiek to jest, mam nadzieję, że będzie rosło zdrowo i przyniesie Ci dużo radości - tak jak mnie Twoje dzwoneczki i rojniki. :D Zaraz się pochwalę, gdy tylko dzwonki zaczną kwitnąć. :D
A heliotropy, no tak, ten nasz klimat. Muszą wyglądać bosko na południu, jako rozrośnięte krzewinki osypane kwiatami. A u nas co? No ale cieszmy się tym, co mamy. Moje heliotropy kupiłam i posadziłam już kwitnące. I chyba muszę kupić jeszcze kilka, bo króliczek będzie się cieszył. :D
A dzisiaj od rana chmury i właśnie przeszedł krótki deszcz. Dobrze, że wczoraj zdążyliśmy jeszcze skosić trawnik.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Zazdroszczę Ci tego deszczu. U nas od wczoraj chmury porozciagane, a nicaa nic nie spadło. Niby padało tydzień temu, ale ciągle mało. Wszystko posadziła i czekam. Niestety tej zimy nawet część rojników wymroziło. Miałm gdzie wsadzać.
Awatar użytkownika
stokrotka_polna
500p
500p

Post »

Linetko, z tą wczesną obecnością na FO, to przypadek :D, nie, nie uzależnienie, gdzieżby :;230.

Ja dziś z samego rana dostałam pałeru :D. Obudziły mnie ptaki, a ponieważ jestem dziś sama, od razu zarządziłam poranne porządki. Przebrałam pościel, zrobiłam już drugie pranie, zaraz będę wieszać. Przygotowałam listę na zakupy, zrobiłam sobie śniadanie i obmyślam plan na dalszą część dnia. A pomysłów mam co nie miara :heja .

Linetko, skoro u Ciebie padało, to ten deszcz popołudniu lub nawet wcześniej będzie i u mnie. Dobrze, że my też już po koszeniu.
Pozdrawiam Stokrotka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”