Chciałbym posadzić w tym roku czosnek ozimy i zastanawiam się jaką odmianę wybrać. Z tego co widzę duży rośnie "Ornak", ale ciężko go dostać. Może moglibyście coś w tej sprawie doradzić? Co i gdzie kupić?
dziś posadziłam czosnek zimowy, ale widzę, że odpadam w przedbiegach, bo tylko 5 główek, nie liczyłam ząbków, może będzie z 30-40. Ponadto posadziłam około 20 małych czosnków z zeszłorocznych cebulek powietrznych. Wiosną (dość późno niestety) wsadziłam milimetrowe główki, możliwe, że niektóre do góry "nogami", bo były maluśkie. Latem zostały wykopane (trochę za wcześnie, ale dowiedziałam się o "pomocy" po fakcie).
Teraz już około półcentymetrowe (do centymetrowych) ząbki posadziłam ponownie.
Ja posadziłam czosnek w sobotę i zaczynam się martwić.Padał śnieg, a dziś był mróz.Posadziłam go dosyć głęboko.Może nie było tego zbyt dużo,bo tylko 5 dużych główek, ale ucieszyłabym się i z takiego.
Zobaczymy na wiosnę, co z tego wyrośnie.
Pozdrawiam.
Spadł śnieg, nie zdążyłem posadzić czosnku. W sumie to chyba dobrze wyszło, ale czy teraz początkiem listopada mogę to zrobić? Nigdy tak późno nie sadziłem, zawsze po dwudziestym pażdziernika.
Dużo osób z Was planuje sadzić po weekendzie?
Ja zamierzam jeszcze dosadzić ok50 ząbków bo też nie zdążyłam skończyć przed tą falą śniegu i mrozu Mam nadzieję ,że nie bedzie za późno - choć zalecają najpóźniej sadzić do końca pażdziernika.