Różany ogród Moniki
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Różany ogród Moniki
Dzisiaj u nas słonko, ale chłodno. W nocy był spory przymrozek i wciąż wszędzie biało. Mam nadzieję, że to ostatnia tak zimna noc. Przez ten chłód rośliny nie mogą ruszyć, a ja już marzę o zieleni. Prognozy długoterminowe mówią o ociepleniu, więc może w końcu będziemy cieszyć się słonkiem i urokami ogrodów.
dnia wszystkim życzę 

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cześć Monia!
Ja jeszcze wyjazdowo, ale dzisiaj wieczorem powinnam dotrzec do domku..u nas tez był spory przymrozek w nocy, więc martwię się o roslinki, bo wiesz jak u mnie wszystko wybujało..
Magnolia juz zaczynała kwitnąć jak wyjeżdżałam kilka dni temu..
Nam nadzieje, z Twoje prognozy długoterminowe sie sprawdza i czeka nas wreszcie cieplutka wiosna
Miłego dnia
Ja jeszcze wyjazdowo, ale dzisiaj wieczorem powinnam dotrzec do domku..u nas tez był spory przymrozek w nocy, więc martwię się o roslinki, bo wiesz jak u mnie wszystko wybujało..

Magnolia juz zaczynała kwitnąć jak wyjeżdżałam kilka dni temu..
Nam nadzieje, z Twoje prognozy długoterminowe sie sprawdza i czeka nas wreszcie cieplutka wiosna

Miłego dnia

- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
U nas tez rano siwo, ale i tak nie było tak zimno jak w zapowiedziach. Miejmy nadzieje, że wreszcie skończy się ta zimnica i wiosna nabierze rozpędu.
- Alania
Dziewczynki kochane, chy a w tym roku jak mało kiedy mamy próbę cierpliwości z powodu tej ociągającej się wiosny
Ja w wolnym czasie planowałam ostatnio część ogródu, która nadal pusta, a koniecznie musi się zazielenić. To część ogrodu od strony tarasu. Tam działka jest krótsza, wymaga przemyślenia, żeby ładnie wyglądało wszystko cały rok, również zimą.
Póki co jes tak - narysowałam to, co już rośnie:

Żywopłot z cisów wciąż powstaje, bo nie mogę dostać większych okazów, więc kupuję je gdzie się uda i stopniowo dosadzam. To cisy Hicksi.

Ja w wolnym czasie planowałam ostatnio część ogródu, która nadal pusta, a koniecznie musi się zazielenić. To część ogrodu od strony tarasu. Tam działka jest krótsza, wymaga przemyślenia, żeby ładnie wyglądało wszystko cały rok, również zimą.
Póki co jes tak - narysowałam to, co już rośnie:

Żywopłot z cisów wciąż powstaje, bo nie mogę dostać większych okazów, więc kupuję je gdzie się uda i stopniowo dosadzam. To cisy Hicksi.
- justi177
- Od: 22 wrz 2011, o 17:42
Cześć Monika, świątecznie a może i juz na mokro
będę oglądać twoje poczynania projektowe
jestem ich bardzo ciekawa 

będę oglądać twoje poczynania projektowe

Pozdrawiam
- robaczek_Poznan
Monia, masz sporo ogrodu do zagospodarowania
Cisy stworzą osłonę od wiatru, wiec aż sie prosi o jakąś rabatkę w ich cieniu..jaka to strona działki? Dużo słonka? Czy poza różami masz jakies preferencje?Co juz rośnie na rabatce po prawej stronie? Ja bym tam widziała krzewy hortensji i inne kwitnące...a jakie kolory chciałabys w tej części ogrodu?
Przy tarasie tez fajnie byloby miec cos kwitnącego i pachnącego..
jak to sie stało, ze dotychczas nic tam nie posadziłaś..? 

Cisy stworzą osłonę od wiatru, wiec aż sie prosi o jakąś rabatkę w ich cieniu..jaka to strona działki? Dużo słonka? Czy poza różami masz jakies preferencje?Co juz rośnie na rabatce po prawej stronie? Ja bym tam widziała krzewy hortensji i inne kwitnące...a jakie kolory chciałabys w tej części ogrodu?
Przy tarasie tez fajnie byloby miec cos kwitnącego i pachnącego..

- Alania
A plan na tegoroczne nasadzenia jest taki:

- Alania
Kasiu, jak się to stało, że nic nie sadziłam?? Otóż wciąż trwały prace budowlane i owszem to, co posadziłam, zostało zniszczone, mimo, że 10m dalej od domu. Kalina rośnie już trzeci rok, daglezję (sporą, ponad 3m, formowaną) posadziliśmy jesienią. Cisy na żywopłot cześciowo wsadzone jesienią, część w tym roku. No i czas na resztę. To strona południowa, ale z czasem cisy dadzą cień, więc liczę na to, że hortensje i żurawki (myślę nad czarnymi Obsidian) będą miały tu dobrze. Wszystko będzie w bieli i zieleni, żeby współgrało z białą rabatą powstałą z drugiego boku domu 2 lata temu, i nawiązywało do przedogródka, z którym niejako wszystko się połączy. Nasadzenia przy samym domu również będą kiedyś w bieli, limonce, ecru i zieleni. Przed domem, gdzie jest cień będą hortensje, a od strony tarasu białe i kremowe róże, byliny i ciemnozielone dodatki.robaczek_Poznan pisze:Monia, masz sporo ogrodu do zagospodarowania![]()
Cisy stworzą osłonę od wiatru, wiec aż sie prosi o jakąś rabatkę w ich cieniu..jaka to strona działki? Dużo słonka? Czy poza różami masz jakies preferencje?Co już rośnie na rabatce po prawej stronie? Ja bym tam widziała krzewy hortensji i inne kwitnące...a jakie kolory chciałabys w tej części ogrodu?
Przy tarasie też fajnie byloby miec coś kwitnącego i pachnącego..jak to sie stało, ze dotychczas nic tam nie posadziłaś..?
Tutaj z kolei, mimo, że zimowe zdjęcie, widać w dolnym, lewym rogu tę część z małym żywopłotkiem bukszpanu, po prawej kulki prowadzące do kącika różanego i wejściem do duzej części ogrodu

Tam już, na rabatach wszystko w odcieniach różu, bieli i fioletu - taka tonacja jest w dużym ogrodzie.
- Alania
Ostatnio popracowałam nad obrzeżami rabat i ładnie je wycięłam nowym szpadelkiem - nożem do cięcia takich kantów. Super sprawa - nareszcie rabaty wyglądają jak trzeba. Zwykłym szpadlem cieżko szło, trzeba było dodatkowo wyrównywać, a tym nowym idzie błyskawicznie
Niestety zdjecie szaro bure, bo robione o zmroku

Niestety zdjecie szaro bure, bo robione o zmroku

- robaczek_Poznan
Ah, rozumiem - prace budowlane, dobrze, ze już masz to za sobą
Widziakam rabatki z drugiej strony i myślałam, ze budowa już zakończona i obsadzilas większą cześć ogrodu.
Przy tarasie to bardzo reprezentacyjne miejsce, przyjelas ciekawą i gustowną kompozycje.
Hortensje pasują idealnie, kolory ecru i bieli bedą wyglądać bardzo elegancko na tle zielonej ściany cisów
przy tarasie różyczki, a jakże
Od południa nie wiem jak dadzą sobie radę zurawki, ale hortensje u mnie tak rosną i wyglądają bardzo dobrze.
Trzymam kciuki zeby wszystko Ci sie udało zgodnie z planami
Ps. Nóż do darni super, tez go mam

Przy tarasie to bardzo reprezentacyjne miejsce, przyjelas ciekawą i gustowną kompozycje.
Hortensje pasują idealnie, kolory ecru i bieli bedą wyglądać bardzo elegancko na tle zielonej ściany cisów

Od południa nie wiem jak dadzą sobie radę zurawki, ale hortensje u mnie tak rosną i wyglądają bardzo dobrze.

Ps. Nóż do darni super, tez go mam

- Alania
A tu dla przypomnienia rzut mojego ogrodu z domkiem na żółto

- dodad
Monia, projekt bardzo mi się podoba. Tez przepadam za hortensjami Anabelle i Limelight, uważam je za najpiękniejsze.
Żurawka Obsidian dobrze się sprawdzi. U mnie chyba najlepiej przetrwała zimę i ma piękne ciemne liście
Żurawka Obsidian dobrze się sprawdzi. U mnie chyba najlepiej przetrwała zimę i ma piękne ciemne liście
- Alania
robaczek_Poznan pisze:Ah, rozumiem - prace budowlane, dobrze, ze już masz to za sobąWidziakam rabatki z drugiej strony i myślałam, ze budowa już zakończona i obsadzilas większą cześć ogrodu.
Hortensje pasują idealnie, kolory ecru i bieli bedą wyglądać bardzo elegancko na tle zielonej ściany cisówprzy tarasie różyczki, a jakże
![]()
Ps. Nóż do darni super, też go mam
Kasiu, który model noża ostatecznie kupiłaś??
Żurawki Obsidian powinny dobrze rosnąć na słońcu/ półcieniu. W zasadzie tylne nasadzenia z cisów zacienią nieco. Mam już bardzo dużo żurawek i rosną w słońcu całkiem dobrze. Kiepsko tylko radzi sobie Limey Ricky i w tym roku chyba dam je do pełnego cienia.
-- Pn 09 kwi 2012 09:21 --
Ooo, bardzo Ci dziękuję za opinię, bo zupełnie nie znam tej odmiany. Czy faktycznie ma tak ciemne liscie jak jest reklamowana?dodad pisze:Monia, projekt bardzo mi się podoba. Tez przepadam za hortensjami Anabelle i Limelight, uważam je za najpiękniejsze.
Limelighty są cudne. Mam ich sporo z przodu domu - kupiłam wielkie okazy w LM i liczę na to, że w tym roku też mi się uda. Będę na nie polować. Żałuję, że nie ukorzeniłam patyczków jak obcinałam niedawno.
- dodad
Monia, tutaj masz zdjęcie żurawki po zimie. Rośnie w miejscu, gdzie słońce ma od ok.10-11 do samego wieczora. Super odmiana

Też żałuję, że nie wsadziłam hortensjowych patyków do wody
Też żałuję, że nie wsadziłam hortensjowych patyków do wody