Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Reniu tak czytając ten swój tekst to sobie pomyślałam , że można było zrozumieć w ten sposób 8-) :lol: Ale dobrze, ze zapytałaś i już wszystko jasne :D

Sylwio ja mam wielką ochotę zrobić właśnie na słodko, bułeczki z jagodami i z serkiem :D Ale te z pasztetem i pieczarkami naprawdę polecam, są wspaniałe :D
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Posty: 7326
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No właśnie czytałam ale jaki dajesz pasztet bo to dla mnie ciekawostka że pasztet
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Elu kupuję zwykły pasztet taki w mięsnym sklepie, na wagę. Może być albo wieprzowy albo drobiowy, jak kto woli, ja wolę wieprzowy :D Takie samo nadzienie robię również do krokietów.
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Posty: 428
Od: 19 sty 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wyspa Wolin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Dobry pomysł z tym pasztetem.Muszę kiedyś wypróbować.
Do krokietów, pasztecików, pierogów z mięsem używam mięsa z rosołu.Zwykle gotuję całego kurczaka, z wyjątkiem piersi.Do mięska trochę warzyw, tych gotowanych oczywiście, wszystko do malaksera, minutka i farsz gotowy.Doprawiam dosyć mocno, dodaję smażoną cebulę.Czasem smażę i dodaję pieczarki.Jeśli farsz wychodzi zbyt suchy, dolewam chochlę rosołu.
Paszteciki najlepsze wychodzą z ciasta krucho-drożdżowego.
Sama sobie smaku narobiłam :D
Awatar użytkownika
milkicja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 976
Od: 6 kwie 2010, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Ja zrobię dzisiaj Panią Walewską ale boję się że mi się masa budyniowa zważy;/
Agnieszko masz jakieś porady aby tego uniknąć??
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4611
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Czerwionka koło Rybnika

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś,szarlotka POEZJA ;:196 właśnie zjadłam pierwszy kawałek,jeszcze ciepły,ciasto kruchutkie.....pycha.Troszke zmieniłam,nie miałam aromatu śmietankowego, dałam cynamon.
Muffinki cynamonowe już zrobione a w piekarniku siedzą cytrynowe ;:138
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Aguś nie gniewaj się,ale twój żurek to raczej barszcz biały.Do żurku dajemy zakwas,a nie dajemy octu ;:196
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Posty: 180
Od: 20 lut 2011, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: elbląg

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

AGNES nic nie mam od Ciebie na pw
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Gosiu do krokietów jest mnóstwo nadzień i wszystkie pyszne :Da ja tak lubię pieczarki, że daję je chyba do wszystkiego 8-) :lol:

Milenko, masa budyniowa jest naprawdę bardzo prosta, bardzo ważne jest to, żeby budyń był idealnie wystudzony. I najpierw trzeba rozmiksować masło i dopiero do niego wrzucać po łyżce budyń, cały czas dokładnie łączyć. Na pewno nie zważy się :D

Reniu naprawdę bardzo się cieszę, że smakuje Wam szarlotka, to moja ulubiona :D Co do zapachów to jak najbardziej można zmieniać wg własnego gustu :D Ja czasami zamiast zapachu daję cukier waniliowy i wiórki kokosowe :D

Kasiu zgadzam się z Tobą ;:196 ale ja nie przepadam za takim z zakwasem :oops: i dlatego wole dać z łyżką octu. A u mnie w domku biały barszcz jest jeszcze inny, bo z ziemniakami, marchewką i właśnie z zakwasem :D

Basiu już piszę ;:196
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No tak,każdy ma jakieś swoje gusty.Ja z olei nie lubię z octem,gotuję z to zalewajkę,wywar,ziemniaki czosnek,przesmażona cebulka i..kwasek cytrynowy :)
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Kasiu no właśnie u mnie biały barszcz to inaczej zalewajka 8-) :lol: ale robiona właśnie na zakwasie 8-) :lol: ..... co kraj to obyczaj :D... a i przy okazji każdy modyfikuje wg własnego gustu :D Przepis na biały barszcz-zalewajkę przyjechał z Łodzi :lol:
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No właśnie, ja gotuję tak jak moja babcia:
wywar najlepiej na żeberkach, duża cebula, czosnek 3-4 zabki przeecisnięty przez praskę, angielskie ziele, pieprz w ziarnkach, liście laurowe (babcia mówiła bobkowe), może byc kilka suszonych grzybków(ale to wersja wypasiona). Do tego ziemniaczki w kostkę, wszystko zaprawione barszczem (zakwasem) najlepiej z piekarni (ale o to coraz trudniej), albo barszczem z butelki.
Jeszcze dawniej babcia robiła zasmażkę, tzn. trochę skwarków, cebulka do zrumienienia i tym zaklepywała zupę (tak mówiła). Te skwarki często zastępowały mięso.
Na koniec można dodać majeranku albo zielonej pietruszki (ja wolę ta wersję z natką).
Chociaz tych majeranków i pietruszek z dziecinstwa nie pamiętam.
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

ewa2204 pisze:...(zakwasem) najlepiej z piekarni (ale o to coraz trudniej),
Zróbcie sobie same, przyda się też do pieczenia chleba, wieczorem wstawię przepis :D
Awatar użytkownika
ewa2204
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1515
Od: 2 kwie 2009, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Alu, bużka ;:196
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3703
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

Kto wie czy i mój przepis nie pochodzi z Łodzi,moja babcia spędziła tam dzieciństwo.
Zakwas warto zrobić samemu,i nie zniechęcać się,mi za pierwszym razem nie wyszedł.
No tak,przepis na chleb to i na zakwas,a ja co chrupkie pieczywo :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”