Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój Świat ? Tamaryszek - cz.3

Post »

Izuś, dopiero dzisiaj, ale jestem :wit Cieszę się, że Cię poznałam i przepraszam, że dopiero teraz spełniam obietnicę (wysłałam na PW). Ogród masz na prawdę przepiękny ;:138 . Jestem pod ogromnym wrażeniem. Na pewno jeszcze do Ciebie zajrzę. ;:65 pozdrawiam serdecznie :wit
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pięknie. Chwaliłaś się, że cegła dobrze wyszła, ale nie sądziłam że aż tak dobrze ;:215
Tulipany jeszcze w pąkach. Mam nadzieję, że ustrzeliłaś fotkę w pełni rozkwitu. Moje już przekwitają.
Podziwiam właśnie u siebie wisienkę Alba Plena i tak sobie pomyślałam o Twoim białym ogrodzie. Masz jeszcze miejsce na krzaczek do kolan? Bo to maleństwo rośnie nieduże, kwitnie przepięknie, listki ma zieloniutkie i w ogóle jest urocze.
Przepięknie zakwitł mi też jeden biały pigwowiec japoński, ale niestety przywieszka przy nim nie zdradza nazwy odmiany. Dużo lepiej są opisane czerwone. W razie czego mogę już służyć pomocą przy wyborze odmian, bo czerwony czerwonemu nie równy. Niektóre są ceglaste, a inne wiśniowe. W kompozycji to robi dużą różnicę. A na obrazkach nie zawsze kolory są wiernie oddane.
Agata
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Obrazek

Obrazek

Witajcie, mili goście!
Przepraszam za długa przerwę, ale obowiązki rodzinne bywają bardzo absorbujące...
W między czasie byłam na przemiłym spotkaniu forumowym w szkółce Szmita ! Zakupy były niewielkie, jednak większości poszukiwanych roślin nie mieli. Kupiłam kolejną hortensję Limelight, 5 trawek hakonechloa macra Aureola (do kompozycji z ciemnymi cisami) i tiarelle.
No, ale najważniejsze było spotkanie ? ze znajomymi już Georginią,Wandą i Margo oraz nowopoznanymi Kasik ,Dwostr, Babopielką i Aguniadą.
Nasze kilkunastoosobowe grono forumowe było nawet poszerzone o zapalone ogrodniczki, sąsiadki Małgosi, które (jeszcze!) nie ujawniły się na forum. I szanownych panów Małżonków. Nie mam zdjęć ze spotkania , za to mam wrażenie,że o kimś zapomniałam...
Dziękuję wszystkim za miłe chwile!

Obrazek

Obrazek

KAJPEJ ? Elu, kochane brzozy już otulają nasze ogrody ! Ja też jestem w trakcie nieustającej rozbudowy ogrodu...
Czekam z niecierpliwością na obrazy z Twojego odmłodzonego ogrodu. Dlaczego wymieniałaś wszystkie byliny? Część może zginęła, ale reszta..? Znudziła Ci się..?
Ciekawa jestem, co skłoniło Cię do takich zmian w ogrodzie...
Wspominasz o ścieżce do domu... W literaturze często spotyka się zdanie ,że ta często uczęszczana droga powinna być jak najprostsza i wygodna. Z drugiej strony zdaje się,że sztuka feng-shui propaguje właśnie ścieżkę esowatą. Zastanawiałam się nad tym (moja droga do domu jest prosta i nie do końca jestem z tego zadowolona), i pomyślałam,że kształt ścieżki może zależy od długości tej drogi... Co o tym sądzisz?

Od frontu, przy ścieżce, rośnie u mnie magnolia ? w tym roku ładnie kwitnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[IZA] ? patrząc na żywą zieleń wokoło, Izo, trudno uwierzyć,że jeszcze nie tak dawno było lodowisko... Fiołki są, ale zdecydowanie mniej niż w zeszłym roku! Myślisz,że takie zmarznięte fiołki już nie odżyją..? Znaczna część moich białych się nie pokazała...
Cieszę się,że ceglana obwódka się podoba, pokażę kiedy indziej wszystkie efekty moich prac budowlano-ceglanych (jeszcze nie skończyłam...).

Zamiast fiołków ? intrygujące kokoryczki...

Obrazek

MARPA ? Maryno, ja też sadzę tulipany w donicach. Nie ze względu na nornice jednak, ale żeby po przekwitnięciu, kiedy zaczynają brzydko wyglądać, wyciągnąć je z ziemi i w ich miejsce wsadzić jednoroczne ( a tulipany w kącie ogrodu sobie spokojnie dochodzą...).
Wkopałam w ziemię z pewnością kilkadziesiąt donic z cebulowymi. Teraz zbliża się moment wyciągania tego wszystkiego . Trochę już usunęłam ? bo nic z nich nie wylazło ? wywaliłam mnóstwo zmarzniętych i zgniłych cebul...Szkoda bardzo... Np. w Białym Ogrodzie nie wyszły żadne narcyzy ani hiacynty.
Narcyzy zakwitły na jednej rabacie ? sztuk cztery..! A tyle ich nasadziłam...
Za to tulipany botaniczne, których nie wykopuję, siedzą sobie prosto w ziemi. I w tym roku ich kwiaty mnie nie zawiodły!

Obrazek

APRIL ? ja znam tylko białe zawilce gajowe, wczesnowiosenne (kwiecień) , April. One kwitną wtedy , gdy hosty dopiero wyłażą, więc nie są przez nie zacienione. Jedne kończą spektakl, drugie zaczynają. A listki zawilców potem zanikają do następnej wiosny, więc nie szkodzą i wielkie funkiowe liście. Zresztą zawilec gajowy lubi cień. Jego kwiatki zamykają się w pochmurną pogodę.
Gorąco zachęcam Cię do tulipanów botanicznych! Są mniej kapryśne, nie trzeba ich co rok wykopywać, ale po kilku latach słabiej kwitną, szczególnie na słabszych glebach. Są niższe niż zwykłe tulipany, ale bardzo urodziwe.
Tarda ( te żółto- białe) są chyba najtrwalsze i niezawodnie kwitną. Mają ok. 20 cm wysokości. Małe,śliczne gwiazdeczki.

Obrazek

Obrazek

Turkiestańskie zakwitają najwcześniej, a ich liście wychodzące z ziemi są bardzo oryginalne (dziwaczne?).
Inne tulipany botaniczne, które zasadziłam jesienią (np. clusiana odm.Cynthia ) niestety nie wyszły.
Kolejne moje botaniczne to tulipa praestans van Tubergen?s ? jaskrawo czerwone, aż trudno im zrobić zdjęcie.
Są też t. Greiga, kaufmana , chrysantha (różne odmiany, różne kolory). Na pewno znajdziesz coś dla siebie. Nie jestem pewna tych rozróżnień, różnie są podawane.

Poidełko stoi na tzw. środkowej rabacie ? wyspie, której tylna część ma być (kiedy..??) znacznie rozbudowana (placyk pod lipą, oczko wodne, ceglany mur...)
Dominują na niej dwa świerki i perukowiec podolski Royal Purple. Jesienią barwy tam są cudowne. Przed poidłem rośnie (mam nadzieję,że w dalszym ciągu...) rozplenica japońska. Obok berberysy ? dwa stare, bordowe i dwie Marie ? latem złote.
Jest także świerk Conica i niski Walbrund. Oraz kilka niebieskich jałowców łuskowatych Blue Star i rozrośniety wilczomlecz Sosnka (żółta plama). Jesienią to rzeczywiście atrakcyjna kolorystycznie kompozycja.

DODAD- te czerwone tulipany , Dorotko, to botaniczne Tubergen?s. Ich barwa jest bardzo jaskrawa. A szachownice cesarskie posadziłam, bo podobno ich zapach odstrasza gryzonie, nie ze względu na urodę. Ale, szczerze mówiąc, nie zauważyłam,żeby gryzonie omijały tę okolicę... W tym roku , mimo dorodnych pióropuszy liści ? nie zakwitną. Mnie też podobają się szachownice kostkowe, są zdecydowanie bardziej subtelne,muszę poszukać dla nich miejsca w ogrodzie.

FELA ? fajnie,że zaglądasz do mojego ogrodu, Felu! Za nową wyspową rabatę zabiorę się dopiero w przyszłym roku. Obiecałam sobie,że dopóki nie skończę obsadzać tych rozpoczętych, nie wolno mi wbić tam łopaty. Jestem dumna, bo udaje mi się wytrzymać drugi sezon... Opracowuję natomiast jej plan.
Z układu ogrodu jestem zadowolona. Jest klarowny, co podkreślają ceglane obwódki. Miękkie zakola wyznaczają wydzielone zakątki. Jeszcze niech tylko rośliny się rozrosną...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paprocie zmieniają się z dnia na dzień, prawie rosną w oczach...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SOSENKI4 ? masz szczęście do róż, Sosenko, skoro ładnie rosną bez chemii. Czyżby Twój Patryk miał już zamiłowanie do kwiatów..?
Jak Twoje róże wyglądają w tej chwili? Moje dość mizernie, denerwuje mnie to. Pnąca, która tak pięknie kwitła w zeszłym roku (co ją uratowało od wywalenia), teraz odbija od korzeni, a na górze straszą suche badyle...
Ja także cieszę się z obecności ptaków. Jestem przekonana ,że współistnienie z wszelkimi stworzeniami wychodzi na dobre ogrodowi. Ludziom zresztą też. Ostatnio czytałam artykuł,że pasożyty i patogeny są motorem ewolucji...
Parę dni temu wynosiłam małą żmiję spod okna tarasowego... Wcale się nie bała, nadymała się i syczała... A za pół godziny trzeba było wynosić drugą prawie z tego samego miejsca ( czyżby wróciła..?).
Cieszę się,że obwódki ceglane Ci się podobają. Muszę przygotować relację na temat tego mojego przedsięwzięcia.
Z tymi dołkami z inną ziemią dla roślin o różnych wymaganiach, zawsze mam wątpliwości... Fachowcy piszą (np. Sz.Marczyński),że na dłuższą metę nie jest to najlepsze rozwiązanie... On zaleca,żeby sadzić rośliny o odmiennych wymaganiach w dużych donicach bez dna , wkopanych w ziemię, żeby oddzielić je od sąsiadów. Ponieważ wbrew rozsądkowi postanowiłam posadzić u siebie powojniki, zastosowałam się do tej rady. Posadziłam powojnik pod iglakiem i magnolią (ma się piąć po iglaku) ? przecięłam wielką donice na pół, bez dna i tak odgrodziłam dół z clematisową ziemią od otoczenia. Zobaczymy , co z tego wyniknie.

ANDRZEJEK ? mam nadzieję,że to tylko emocje związane z egzaminami i błędów w testach nie ma dużo, Andrzeju. Trzymam kciuki,żeby udało się zrealizować Twoje plany .
Wiosna w pełni , to zawsze poprawia nastrój... Funkie nad strumykiem są coraz większe, lada dzień nie będzie widać ziemi na rabatach. Niestety, fontanienka nie działa ? zepsuła się pompka i znów nowy wydatek...

Na początku strumyka jest dość dziki zakątek - rośnie tu stary krzak bzu - niezbyt wyględny, ale mocno pachnący.
Dlaczego wieczorem zapach kwiatów jest najbardziej intensywny..?

Obrazek

JOLA1010 ? najważniejsze,że jesteś gościem w moim ogrodzie, Jolu! Wielką radość sprawiają mi Twoje pochwały, tym bardziej,że ja ciągle jestem niepewna efektów swojej pracy.

HA-NN-AH ? oj, jak się cieszę,że moje ceglane przedsięwzięcia przypadły Wam do gustu! Ja wybrałam cegłę, bo mam dach z glinianej dachówki , a chcę ,żeby dom z ogrodem stanowiły całość. Poza tym cegła to tradycyjny materiał w ogrodach angielskich, które podziwiam. No i jest tańsza niż kamień. Lubię jeden materiał stosowany w całym ogrodzie.
Jeśli chcesz zastosować ceglane rozwiązanie na trwałe, wybierz klinkier. Ja mam starą cegłę rozbiórkową i już po pierwszej zimie widzę, jak jest nietrwała. Z drugiej strony bez problemu można taka zniszczoną samemu wymienić.

COMCIA ? wiesz, Mariolu, jakoś tulipany najlepiej z cebulowych przetrwały te zimę. Zarówno botaniczne jaki i te normalne.
Natomiast krokusy, narcyzy ? pogrom...
Zawilce gajowe wśród host świetnie się sprawdzają. Natomiast zimowity...nie wiem... Czy ich liście nie potrzebują więcej światła? Liście funkii całkowicie je zakryją. A kwiaty pojawią się chyba ,kiedy liście jeszcze będą...

MONIA68 - dziękuję za rady w kwestii pielęgnacji pierisów! Chyba moje , Moniu, nie mają najlepszego stanowiska... Nie jest w tych miejscach zbyt zacisznie, zresztą mój ogród jest w ogóle zimniejszy niż otoczenie, nie wiem dlaczego...A może mają za sucho.
Zdaje się,że będę musiała z nich zrezygnować. W tym roku znów prawie w ogóle nie kwitły.

JACEKP ? te tulipany, Jacku, mają taką elektryczną barwę, rzeczywiście widać je z daleka. Zero skromności. Ale dla różnych roślin jest miejsce w ogrodzie...
Miałeś rację ? szachownice nie zakwitły! Beznadzieja...
Epimedia nad strumykiem, które rosną już kilka lat,odbudowały liście i zakwitły (chociaż mniej efektownie niż w zeszłym roku). Ich kępy są teraz bardzo okazałe. Za to te nowe (białe) nadal mają tylko suche badylki, obawiam się,że już po nich...

Obrazek

Obrazek

DWOSTR ? Danusiu, ja też się cieszę,że Cię poznałam! Mam nadzieję na kolejne spotkania. A Twój ogród (do tej pory nieznany...) będę zwiedzać z pewnością.

AGUNIADA ? to było bardzo miłe spotkanie, Aguniu! I mam nadzieję,że uda się zorganizować cyklicznie odwiedziny w naszych ogrodach, tak jak rozmawiałyśmy. Powsin już chyba ustalony, a do Rogowa mamy jechać z Sulejowa, będziesz..?

ROBACZEK_POZNAN ? Kasiu, ogród już bucha zielenią, choć nie wszystkie rośliny jeszcze się rozwinęły. Np. derenie ciągle mają nie całkiem rozwinięte listki.

Obrazek

Nowa rabata jest ciągle w fazie wstępnych koncepcji ? robię listę roślin, które mogłyby się tam znaleźć ? czyli: co mi się podoba na słoneczne miejsca . Potem będzie ostra selekcja, bo musi to wszystko do siebie pasować, czyli pojawi się kryterium kompozycyjne, np. pokrój, odcienie zieleni...
Magnolia będzie na pewno, chociaż trochę się obawiam , bo miejsce nie jest zaciszne ? to środek trawnika.
Popatrzcie, to przed tą sosną żółtą powstanie w przyszłości nowa rabata...

Obrazek

DAFFODIL ? Asiu, bardzo Ci dziękuję za tyle ciepłych słów o moim ogrodzie! Dobrze,że mamy możliwość odwiedzania się w wirtualnym świecie. Nie wybierasz się na spotkanie na Sulejowa? A jeśli będziesz w Warszawie ? zapraszam na spacer do Mojego Świata.

AMBA19 ? Marysiu , pomysł połączenia zawilców i host gdzieś podpatrzyłam. Swoje zawilce przyniosłam z zagajnika nieopodal domu, przyjęły się i mam nadzieję,ze opanują tę przestrzeń nad strumykiem. To śliczne kwiatuszki.
Podoba mi się imię : Leśna Kałuża!

ALEKSANDRA2323 ? Olu, w tym roku nad strumykiem najbardziej zachwycam się kaczeńcami! Ich kępa jest z roku na rok coraz większa, a woda (ptaki?) przenoszą chyba nasiona dalej, bo pojawiły się kolejne kępy. Kwiaty są naprawdę wielkie.
Jestem szczęśliwa,że zimowe zlodowacenie nie pozostawiło śladów.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulipan Angelique nie pokazał chyba całej swej urody...

Obrazek

Za to fotergilla - kwitnie wspaniale !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

KASIK_38 ? dziękuję, Kasiu, za odwiedziny i pochwały! Ja także mam stałe urwanie głowy i nie mam tyle czasu na forum, ile bym chciała. Zapraszam , zaglądaj częściej.

RIANE ? dziękuję, Agatko! Jestem zadowolona z efektu, przynajmniej z obwódek, bo ścieżki jeszcze nie skończone. Gorzej z trwałością materiału...
Czy masz na myśli wiśnię gruczołkowatą Alba Plena..? Tak, mam ją na liście do kupienia. Ale według katalogu ona do 1,5m dorasta, więc taka maleńka nie jest... W tej chwili w Białym Ogrodzie na słońcu miejsca tyle nie ma, ale białych kwiatów w ogrodzie nigdy za wiele, więc na tej nowej rabacie, o której pisałam wyżej, planuję ją umieścić. Jedno mnie tylko niepokoi ? czy ona też ma skłonność do moniliozy, jak migdałek? Jak z tym u Ciebie?
Czytam o Twoich pigwowcach i zazdroszczę Ci ich urody. Z moich nie jestem zadowolona (mam dwa). Jeden jest jakiś leżący ( a miał nie być), więc co z tego,że kwiaty ładne, kiedy w ogóle ich nie widać..? Nie taką miał pełnić rolę w kompozycji. A drugi już 3 rok nie zakwitł i kiepsko wygląda. Myślę,że mają u mnie za sucho, skoro u Ciebie takie ładne. Szczerze mówiąc, to Aguniada zgodziła się je przygarnąć, może u niej się pokażą. Dobrze pomyślę nad miejscem, zanim kupię następne...A porady w kwestii odcienia barwy bardzo pożądane!

A swojska tawuła..? To czas jej triumfu..!

Obrazek

Obrazek

A w ostatnią niedzielę odwiedziła mnie Edyta- dziękuję serdecznie za sadzonki pomidorów! Mam wielką nadzieję na własne owoce w tym roku...

Obrazek

Obrazek

Irysy żółte, rozsadzane z wielkim trudem w zeszłym roku, przyjęły się w nowych miejscach. Teraz ich dwukolorowe liście są bardzo atrakcyjne...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Dziękuję za podpowiedź o sadzeniu roślin w dużych donicach bez dna. Właśnie uległam namowie babci Mirusi (mama niani mojego Patryka) i kupiłam powojnik. Zupełnie nie nasze warunki glebowe. No i zrobię mu taką donicę. Będzie rósł przy wejściu do altanki, która buduje się od jesieni i końca nie widać :-(, bo robimy to sami z M z materiałów po rozbiórce dachu stodoły.

Moje róże też odbijają praktycznie z korzenia, ale cieszę się, że w ogóle żyją, bo jak pisałam, nie zadbałam o nie :-(. Najlepiej przeżyły dzikie, jakieś bardzo stare, które rosną w starym ogródku po babci, drugi taki krzak na moim ugorze rośnie. Ma po parę kwiatków, ale róża jest :-). Chcę jej tam towarzystwo dosadzić i pergolę postawić- plany...

Patryk? ogrodnik jak trzeba ;-), wozi swoją taczką żółty piach i rozsypuje gdzie się da. Bardzo lubi chodzić na orlik, więc jak usłyszał nazwę kwiatków orlik, to siał jak szalony. Poza tym to niebardzo lubi kwiatki, bo "zabierają" mu mamę- jak sadzę i pielę, to nie bawię się z nim :-(.

Jak nazywa się ta trawa, która rośnie u Ciebie koło poidełka? Chyba wyrosło mi coś podobnego w rowie koło drogi, no w każdym bądź razie kwitnie teraz i ma efektowne "pałeczki". Muszę ją wykopać i zabrać póki drogowcy jej nie ścięli. Ty masz bardzo podobną i ślicznie wygląda na Twojej środkowej rabacie, którą podglądam. Mam już nawet bordowe berberysy posadzone.
Ale się rozpisałam, jak w swoim wątku :-), widać dobrze się u Ciebie czuję :heja .
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och, Tamaryszku Leśny - nie było Cię długo, ale jak już pokazałaś ogród, to... jakże klimatycznie!
Bardzo podoba mi się ten widoczek, nic tylko usiąść, podziwiać i chłonąć przyrodę. Bardzo mi ten widoczek przypomina polanę w parku w Wojsławicach.

Obrazek

Przepiękny widok, wspaniałe światło i nastrój...
Izo, mieszkasz w przepięknym miejscu, nie wiem, czy coś bym tam zmieniała.
Pozdrawiam - Ula
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Tamaryszku :wit
Oj, ma rację Ursulka :!: Zielony spokój i aksamit trawy na tej polance jest bezcenny. Wzrok może sobie polecieć daleko, do tych pni sosnowych ;:224. Choć rozumiem ciągoty do tworzenia nowych rabat. Przemawia przeze mnie zazdrość, że nie mam takiej dalekiej perspektywy ;:170 . Pięknie u Ciebie, oj bardzo pięknie.

Pozdrowienia pomorskie - Jagoda

PS. Co myślisz o zmasowanej prośbie do KAJPEJ, żeby otworzyła swój piękny ogród ponownie?
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Izuś Twój ogród jest przecudny, tulipanki prześliczne. Jestem nim oczarowana ;:138
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Popieram pomysł zbiorowej prośby do Kajpej o ponowne otwarcie ogrodu. Choć może nie powinnam się wypowiadać na ten temat, bo ja swojego nie pokazuję :oops:
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

ursulka pisze:Och, Tamaryszku Leśny - nie było Cię długo, ale jak już pokazałaś ogród, to... jakże klimatycznie!
Bardzo podoba mi się ten widoczek, nic tylko usiąść, podziwiać i chłonąć przyrodę. Bardzo mi ten widoczek przypomina polanę w parku w Wojsławicach.

Obrazek

Przepiękny widok, wspaniałe światło i nastrój...
Izo, mieszkasz w przepięknym miejscu, nie wiem, czy coś bym tam zmieniała.
Pozdrawiam - Ula
Podpisuję się pod tym obiema rękami. Za taki widok z tarasu dałabym się pokrajać. W dali las, a bliżej słoneczny ogród. Nie może być lepiej ;:118
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

I ja zapisuję się do fanek tak pięknego ogrodu!
Widoczek z tarasu-przepiękny ale i zakątek ze starym lilakiem bardzo nastrojowy ;:63
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

Tamaryszku, czy byłoby dużym nietaktem, gdybym poprosiła o pomoc w aranżacji rabat mojego ogrodu?
Jestem totalnym nowicjuszem w tym względzie, ogólna koncepcja ogrodu jest, część roślin w ziemi siedzi, a reszta rabaty... gołe klepisko :( Fuj!
Zaś co wsadzę, to wydłubuję... aż mi szkoda biednych krzaczków.
A u Ciebie tak pięknie! ;:3
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Izo, bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje o tulipanach botanicznych i o zawilcach.
Ciągle podziwiam Twój ogród i ciągle od nowa odkrywam w nim coś nowego.
Przepiękna fotergilla, też sobie właśnie zakupiłam, muszę teraz znaleźć odpowiednie dla niej miejsce.
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Piękne Izuniu wszystkie roślinki u Ciebie a w szczególności tulipany i te zwykłe i botaniczne. Stworzyłaś piękny leśny zakątek. Z tarasu widok na las - super
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”