Niestety, K10D nie ma możliwości podniesienia lustra do zdjęć.daffodil pisze: Czy w Pentaxie K10 da się podnieść lustro do robienia zdjęć? Bo do czyszczenia matrycy się da, a do zdjęć nie mogę znaleźć
Czemu miałoby mnie to śmieszyć?daffodil pisze:wiem, że wywoła uśmiech na Twojej twarzy
Metod ostrzenia jest kilka. Ja używam dwóch: obie bardzo proste. Oto zdjęcie: po lewej 'przed', po prawej - 'po'. Nawet gołym okiem widać różnicę w ostrości:daffodil pisze: Od dawna nurtuje mnie problem ostrości. Jakoś nie mogę uzyskać takiej żylety jak czasami bym chciała.
Czy może to wynikać z faktu, że słabo/w ogóle nie obrabiam zdjęć po zrobieniu? Boję się tzw. przeostrzenia i nie potrafię wyczuć granicy pomiędzy wyostrzeniem a przostrzeniem zdjęcia... a skoro tego nie potrafię, to tego nie robię... a nawet jeśli chciałabym zrobić to nie wiem jak zrobić to poprawnie ....

Ponieważ używam Photoshopa, to pokażę jak to się robi 'po bożemu'. Zasada jednak jest taka sama w każdym innym programie do obróbki grafiki bitmapowej. A zatem ktoś, kto używa Photoshop Elements, Gimpa czy PaintShop Pro bez problemu zaadoptuje którąś z tych metod.
Metoda 1:
Unsharp mask.
Wchodzimy w Filter/Sharpen/Unsharp Mask. Pojawia się okienko edycji:

Wartość 'Amount' powinna oscylować ok. 50. Czasem 30, czasem 40, czasem 50 - to można zaobserwować w okienku. Gdy kliknie się w okienku lewym przyciskiem myszy - obraz zmienia się na 'przed'. OK kończy operację.
Drobna uwaga: jeśli zdjęcie ma być publikowane w necie - to wartość rzeczywiście oscyluje ok. 50. Ale przy druku - już ok. 100. Przy czym to też zależy od wielkości finalnego wydruku. Reguły nie ma. Tego można się nauczyć z czasem...
Metoda 2:
High Pass Filter
Zaczynamy od skopiowania warstwy. Najszybciej jest użyć skrótu klawiszowego Ctrl+J.

Wchodzimy w Filter/Other/High Pass. Okienko edycji filtra wygląda tak:

Wartość 'Radius' raz oscyluje około 3, czasem koło 5 - reguły nie ma. Po iluś-tam 'skopanych' zdjęciach nabiera się wprawy... W tym momencie nasze zdjęcie robi się takie, jak podgląd w okienku: szare, wyglądające trochę jak płaskorzeźba.
Teraz musimy zmienić tryb mieszania warstw z 'Normal' na 'Overlay':

Gdyby się okazało, że zdjęcie zostało przeostrzone, zawsze możemy nieco zmienić krycie górnej warstwy:

Metod wyostrzania jest oczywiście więcej, ale ja używam głównie tych dwóch, ze wskazaniem na Hihg Pass Filter.
A tu produkt finalny: