bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

bebos pisze:Ale frajdy mam co niemiara :lol:
I to jest najważniejsze :!:
Pamiętam, że to nie wszystkie Twoje rośliny, nazbierałaś tego, że hoho :!:
I jak tak czytam to doceniam, że u mnie w domu wszyscy są zachwyceni moimi kaktusami i sukulentami, a już najbardziej mama :wink: ale nic się nie martw, jak w domu nie do końca doceniają Twoje hobby, to my docenimy i pochwalimy :wit
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Nic się nie przejmuj, najwiekszą pochwałą jaką usłyszałam (o ile to można nazwać pochwałą)
to było : Ile Ty tego masz.
A najczęściej słyszę: Po co ci tyle tego.
Ale staram się nie zanudzać znajomych bo widzę, że większość tylko praca i praca i pieniądze, a że mam jeszcze inne hobby poza roslinami, żyję własnym życiem i moim hobby a ze znajomymi rozmawiam na narzucony przez nich temat :)
Cieszę się, że są tacy judzie którzy mają podobne zainteresowania jak ja i można z nimi wymienić się doświadczeniami, pochwalić oraz porozmawiać na tematy, które mnie interesują ;:180
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

moja pasja nie znajduje uznania wśród najbliższych
A to chyba prawie wszędzie tak. Prawie - bo bywają wyjątki potwierdzające regułę. :P
Najważniejsze, że domownicy nie neguję i nie przeszkadzają - pewnie się przyzwyczaili. U mnie nawet pomagają przy cięższych i pracochłonnych pracach (np. przesadzanie) a to już bardzo dużo. No i każdy kto przyjdzie podziwia kolekcję co się liczy nie tylko dla mnie ale i dla nich.
A pogadać o interesujących nas roślinach i związanych z nimi radościami i problemami można zawsze z ludźmi o podobnych upodobaniach - ja w PTMK (Polskie Towarzystwo Miłośników Kaktusów O/Lublin) i tu, na FO. Na pewno znajdziesz zrozumienie i pochwałę za swoje przy roślinach staranie! :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
krufka
200p
200p
Od: 1 lip 2009, o 21:18

Post »

hen_s pisze:
moja pasja nie znajduje uznania wśród najbliższych
A to chyba prawie wszędzie tak. Prawie - bo bywają wyjątki potwierdzające regułę. :P
Najważniejsze, że domownicy nie neguję i nie przeszkadzają - pewnie się przyzwyczaili. U mnie nawet pomagają przy cięższych i pracochłonnych pracach (np. przesadzanie) a to już bardzo dużo. No i każdy kto przyjdzie podziwia kolekcję co się liczy nie tylko dla mnie ale i dla nich.
A pogadać o interesujących nas roślinach i związanych z nimi radościami i problemami można zawsze z ludźmi o podobnych upodobaniach - ja w PTMK (Polskie Towarzystwo Miłośników Kaktusów O/Lublin) i tu, na FO. Na pewno znajdziesz zrozumienie i pochwałę za swoje przy roślinach staranie! :wink:
U mnie podobnie!
Mama właśnie u mnie była i pierwszy raz zobaczyła na balkonie moją kolekcję kaktusów.Jej jedyne słowa:
"JESTEM PRZERAŻONA" :lol: :lol: :lol:
Ale bardzo cenię sobie pomoc Małżonka,który ze strumienia wydobywa mi piach,a z gór przynosi żwir.Wprawdzie nie podziela mojej pasji,ale w niej nie przeszkadza,czasem wychodzi na balkon,by po chwili z triumfalnym uśmiechem na twarzy obwieścić:"Znalazłem pąk!!!".I takie chwile są fajne :D
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Kontakt:

Post »

bebos - ładnie się prezentują twoje rośliny w e cri :wink:
Co dokładnie zakupiłaś od PN :?:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Jeszcze raz dziękuję za pokrzepiające słowa! Jasne, że się zbytnio nie przejmuję obojętnością bliskich, gorzej jak się nabijają :evil:
Szczególnie bliska mi osoba z kolei twierdzi, że to moje hobby to performans - jakbym to robiła dla kogoś na pokaz :roll:
Dobrze, że odkryłam FO, a Wy odkryliście mój wątek :D

Ad meritum
Krzysztof - u PN kupiłam m.in.trzy pokazane gasterie (Gasteria carinata var. thunbergii / Herbertsdale, G. carinata / Malgas, G. bicolor 'Variegata') - jak pewnie widziałeś, PN wystawia ich trochę i ma je chyba z dobrego źródła - podane są nawet stanowiska!!! Chyba wysiewał! Są w znakomitej kondycji - znacznie lepszej, niż te pokazane na aukcji - coś mu chyba nie zależy na reklamie!
Kupiłam też dwie haworcje - obok grupy truncata, najdziwniejsze, jakie teraz mam. Może rozwiejesz moje wątpliwości co do
Haworthia angustifolia - Grootscholten mają kilkanaście form, ale ŻADNA nie ma tak zupełni gaładkich liści jak ta poniżej - wszystkie mają na brzegach szczecinki/ząbki. Natrafiłeś na taką jak moja i Ani/Panamy od PN?:
Haworthia chloracantha var. chloracantha (po wskazówce od Krzysztofa i przejrzeniu stron w necie, weryfikuję nazwę H. angustifolia!)
Obrazek Obrazek

Druga to Haworthia scabra var. starkiana :shock:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Beatko, bardzo ciekawe i ładne haworthie ;:108
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Beato i znów dostałam śliniotoku.
Piękne :!:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

na moje oko to chloracantha, bardzo ładna jest mniejsza odmiana ale z ładnymi ząbkami na krawędzi liścia v. denticulifera.

http://www.eden-plants.com/shared/500/IB4159.jpg
http://www.eden-plants.com/shared/500/IB4160.jpg

v. denticulifera - kiedyś opisywano jako angustifolia v.liliputana zapewne stąd ten błąd w nazewnictwie.
http://www.eden-plants.com/shared/500/IB37.jpg
http://www.eden-plants.com/shared/500/IB4163.jpg
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

O tak! To Haworthia chloracantha var. chloracantha Haw. Wprawdzie i tu wiele form ma ząbki, ale ta odmiana najmniejsze - lub prawie wcale. U Ani/Panamy przeoczyliście ten błąd - dobrze, że drążyłam!
Znalazłam wiele bardzo podobnych w necie - choc i one mają malutkie ząbki np. w http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... sch&itbs=1
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... sch&itbs=1
(w połowie strony - nie da się docelowo skopiować jednego gatunku)

Przyjrzałam się zatem mojej jeszcze raz - dopiero pod lupą widoczne są mikro-ząbki!
Fajnie bo mam w takim razie H. chloracantha var. chloracantha i wcześniej kupioną var. subglauca, pozostaje zdobyć var. denticulifera :wink: )
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

:uszy brawo
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

;:63 - rozwija się biuro "detektywistyczne", będzie dodatkowo do kogo zwracać się o pomoc w razie nagłej potrzeby !
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

:Niech się rozwija będzie my mieli rozpoznanie :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakoś ja nie mam detektywistycznych zapędów - hoduję zwykle swoje haworcje pod nazwami z którymi je kupiłem. To pewnie dlatego, że zwykłem zaopatrywać się u spawdzonych sprzedawców...

Dlatego tym bardziej się cieszę, że tutaj Krzysztof i Beata lubią się przyglądać/przeszukiwać/pod szkłem powiększającym oglądać swoje (i nasze) rośliny bo wyjdzie to nam na dobre!
Krzysztof już mi zamienił kilka fiszek...
;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

:wit Przepiękna kolekcja, i ja śpieszę pochwalić dokładność i ład na parapetach ;:63 Gratuluję też wytrwałości i dociekliwości w szukaniu odpowiednich nazw, mi by się chyba nie chciało. Chociaż, jak bym miała tyle wspaniałych okazów, to kto wie... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”