Magiczny zakątek dwostr cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Magiczny zakątek dwostr cz.2

Post »

Witam wszystkich odwiedzających mój zakątek,przepraszam,że nie odpowiadam na bieżąco ale już nadrabiam zaległości.
Jadziu, piszesz,że sama zainteresowałabyś się taką marketową różyczką...wsadziłam kilka patyczków... Dla mojej mentorki na pewno coś urośnie :D

Ido, dziękuję Ci za wizytę i miłe słowa. Miło mi będzie częściej Cię gościć.
Właśnie wróciłam z Twojego ogrodu, już teraz czuć ,że ma niepowtarzalny klimat ,W cieniu wielkiego orzecha przyjemnie upływa czas,a jeśli sprawdzą się prognozy to za kilka dni wszyscy będziemy zazdrośnie spoglądali na jego ażurowy cień.
Pomysł na pęcherznicę podoba mi się ,jest on...oczywiście z naszego forum.To dobry sposób na silnie rozrastające się rośliny.

Krysiu,dziękuję za wizytę ;:196 :wit
Różyczkowe patyczki już się ukorzeniają .O ile dobrze pamiętam to od Ciebie dowiedziałam się o ich sposobie rozmnażania,później dopytywałam się Jadzi co i jak ,a teraz czekam na rezultaty :heja

Jolu, ja w Waszym bajecznym ogrodzie bywam często,tylko z czasem bywam na bakier więc zmykam niepostrzeżenie. Podoba mi się Twoje prowadzenie iglaków i nie ukrywam, że noszę się z zamiarem spapugowanie tego sposobu i u mnie.Czy takie postrzyżyny lepiej wykonywać wiosną ,czy pogodny dzień późnego lata byłby odpowiedni? Spójrz ,tego delikwenta z pierwszego planu zamierzam trochę przystrzyc
Obrazek
i jeszcze takie zdjęcie znalazłam...
Obrazek

Halinko, miło ,że mnie znów odwiedziłaś,prawda,że pysznogłówki są piękne?
Tak dzisiaj wygląda mój sfatygowany przez deszcze i nieco przekwitający już "dziwoląg" Obrazek
A tak różyczki od Ciebie ;:196
Obrazek

Basiu,to ta sama różyczka ,u mnie tak samo się zachowuje, jednak ja zdecydowanie najbardziej lubię ten moment żółto-pomarańczowy .To zdjęcie przekrojowe wszystkich kolorów
Obrazek

A to moje pomyłkowe lilie,to nic ,że zakwitły tylko jednym kwiatem (niestety trzeciej pąk nie oparł się gradowi i w tym roku nie dowiem się jak zakwitnie),ważne ,że są piękne,tylko dlaczego bez zapachu? One chyba powinny pachnieć??
Obrazek

I jeszcze pochwalę się moimi jeżówkami,miały być co prawda niziutkie ale z tej pomyłki też się cieszę

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

DANUSIU ,ale podniosłaś moje EGO jaka tam mentorka też sie ciagle uczę a wychodzi raz lepiej raz gorzej . Jestem trochę z tych niecierpliwych bo chciałabym już widzieć efekty . Z patyczka sie cieszę niech zdrowo rośnie ku chwale ogrodniczki . Clematis tez pięknie kwitnie kiedy ja się na moich doczekam takiej burzy kwiatów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu,ja też z tych niecierpliwych,codziennie zachodzę do mojego przedszkola i zaglądam co się tam dzieje ;:65 Tak wygląda teraz to moje przedszkole.Kilka badylków niestety wyrzuciłam,bo zgniły :( te co sie ostały dzielnie znoszą trudy tego dziwnego lata
Obrazek

...i tak oto te maluchy uczą człowieka cierpliwości :D
A co do powojników , to też potrzebna odrobina cierpliwości ,zobaczysz,miną dwa,trzy latka i u Ciebie będzie taka burza kwiatów.No,chyba ,że trafi Ci się wyjątkowy uparciuch(tak jak mój Kardynał Wyszyński).Ten to dopiero potrzebuje czasu na rozruch,u mnie trzeci sezon i jakoś tak nieruchawo...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Nadrobiłam zaległości i wszystko popodziwiałam. Ta marketowa różyczka jest śliczna. A ta wysoka jednoroczna trawa wspaniale urosła. Badylki różane ładnie się trzymają i oby większość się ukorzeniła. ;:138
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przedszkole fajnie sie trzyma moje niedawno wsadzone też dzielnie się trzymają jak na razie . No cóż trzeba się uczyć cierpliwości
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Majeczko! Jak dobrze,że się odezwałaś,przyznam się ,że podczas mojej dosyć długiej nieobecności na forum zagubiły mi się niektóre wątki a odnaleźć w takim gąszczu trudno.Zaraz powędruję do Ciebie zobaczyć Twoje królestwo i ten piękny winobluszcz (dobrze pamiętam?)

Jadziu,te badylki ,z których zdjęłam butelki (do zdjęcia :D ) posadziłam ponad miesiąc temu,jak myślisz mają szansę ?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie Danusiu patrz jakie mają fajne zielone listki . Trzymam kciuki za nie będzie dobrze . Mnie też nie wszystkie się przyjmują
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też próbuję ukorzenić Tip top ciekawe czy nam się uda :?:
Twoje śliczne i takie zielone ;:63
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit właśnie z takich dorosłych i rozrośniętych okazów fajnie wychodzą bonsaiki ;:108 Wybieram pędy najbardziej pokrzywione , pokręcone i najgrubsze i podcinam czuprynki mocno ,żeby się zagęściły Czasami zostawiam więcej gałązek , a dopiero za rok jak się rozrosną to wycinam tam , gdzie zrobiło się za gęsto. A co do pory cięcia to nie stosuję żadnej zasady - wycinam kiedy mam czas i natchnienie nie zwracając uwagi na porę roku i dnia ;:108 Spróbuj zobaczysz , że efekt będzie ciekawy, a delikwentem będą zachwycali się Twoi goście , ;:7 tylko uważaj , bo ta robota uzależnia i możesz ogolić wszystko co stanie Tobie na drodze :;230

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

:wit Danusiu, ja też kiedyś u Ciebie byłam. Na początku przygody z FO. I gdzieś zgubiłam Twój wątek. Zapamiętałam z Twego wątku staw(teraz doczytałam, że nie jest Twój), papę pod kamiennymi ścieżkami( bo mam ten sam problem z kretami i nornicami) i piękne roślinki ( złotokap, tamaryszek i pęcherznicę splecioną w drzewko). Teraz gdy zajrzałam ponownie wszystko sobie przypomniałam. Twój sposób na ścieżki wykorzystam (może) w następnym sezonie. Brak kasy, na wszystko. Spróbowałam również ukorzenić niektóre krzewy. Jeżeli uda mi się z forcysją, krzewuszką, tawułą to może spróbuję jeszcze z jakimś krzewem. Zrobiłam to dwa tygodnie temu. I też jestem niecierpliwa, co chwilkę sprawdzam jak się trzymają.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Witam :wit
Przyszłam z reewizytą i bardzi mi sie podoba u ciebie ;:138
Azalia żółta cudeńko tfu, tfu ja mam cztery sztuki z czego jedna to rozowa, dwie są nn... a jedna ma niby być fioletowo- niebieska, ale nie wiem bo wiesz jak to się kupuje :lol: jak zakwitnie to dopiero człowiek może być pewny koloru :heja
Widzę, że masz perukowca dosyć gęstego, przycinasz go ? i kiedy ? bo ja jednego prowadze w drzewko, a drugiemu chcę dać wolną rękę :lol:
oj ale ja mam pytań :shock:
co robisz z clematiskiem, że taki gęsty, czym go nawozisz?
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No nieee ;:223 ;:223 jeszcze w poniedziałek patyczki różane wyglądały zdrowo a dziś rano na każdym była pleśń i te zielone młode listeczki całe pokryte były szarym nalotem, nie wiem,czy coś da się uratować...Podpowiedzcie,czy mam je czymś opryskać?

Jadziu trzymaj teraz mocniej te kciuki,bo źle się dzieje :(
Marysiu mam nadzieję,że Twoje TIP TOP w lepszym stanie i tego Ci serdecznie życzę! ;:196

Jolu ,ja już kilkakrotnie stałam z sekatorem nad tym moim nieszczęśnikiem i jeszcze nie zmieniłam mu radykalnie fryzurki,ale to wina męża bo ciągle mi marudzi,że jak się dorwę do sekatora ,to wszystko gotowa jestem ogolić :;230 :;230 :;230 Poczekam aż wyjedzie -będzie niespodzianka! :uszy

Lusiu cieszę się ,że się odnalazłyśmy ;:196 Ja zawsze z chęcią przychodzę do Ciebie podziwiać wspaniałe zdjęcia Twojego ogrodu.
Wspomniałaś o kamiennej ścieżce ,właśnie teraz głowię się nad jej przebudową...niby papa doskonale sprawdziła się jako zapora dla kretów i nornic,ale małe kamyki luźno położone na niej nie są zbyt wygodne w użytkowaniu,dlatego zamierzam od nowa ułożyć same duże kamienie.Tu na forum widziałam taką ścieżkę z większych kamieni. Jej właściciele podpowiadali,że na podsypkę stosują żwir. Zamierzam to wykorzystać ale pod warstwę żwiru ułożę i papę. Jednak zbieranie kretowisk to upierdliwa robota.
Lusiu ,piszesz,że próbujesz ukorzeniać różne krzewy. Wiesz, w ubiegłym roku bardzo ładnie ukorzeniły mi się krzewuszki,pęcherznice i tawuły poprzez przygięcie pędu i przysypaniu go ziemią.Jakim sposobem Ty ukorzeniasz?

Witaj kropko010! Dziękuję za wizytę i zapraszam ,kiedy tylko będziesz miała na to ochotę.
Pytasz o perukowca,mam dwa jeden straszny chorowitek nie mogę doczekać się peruczek,bo ciągle muszę go ciąć, drugiego też tnę,bo z kolei w miejscu gdzie rośnie bardziej chodzi mi o kolor niż wielkość a podobno ta odmiana i tak nie wytwarza peruczek (ROYAL PURPLE).Tnę wiosną, dosyć radykalnie.
Temu clematisowi jakoś szczególnie nie dogadzam-traktuję go tak jak i inne-na wiosnę garść nawozu wieloskładnikowego (polifoska) i cięcie na wysokość 30-40 cm.To ,że się tak zagęścił i zechciał obficie zakwitnąć to zasługa odmiany i chyba wieku (kilka lat już u mnie rośnie) ,mam nadzieję ,że pozostałe wkrótce też się rozrosną.Aha w tym roku -pod wpływem forum- pod każdy krzaczek wczesną wiosną dałam po kilka wyciśniętych przez praskę ząbków czosnku -chyba to działa ,bo do tej pory nie zauważyłam na żadnym krzaczku objawów uwiądu ,a w poprzednich latach często się z nim borykałam.

A na dobranoc kilka kolorowych ujęć...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ta różyczka już dawno przekwitła ale znów zawiązuje pączki :tan :tan :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Danusia, jakie artystyczne spojrzenie na bajorko ;:63
Podobają mi się wszystkie kwiatki podobne w budowie do margaretek, tworzą takie sielskie klimaty :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu,dziękuję!
Bajorko miało być tłem,ale aparat ( muszę na kogoś zwalić winę :;230 ) wybrał inaczej.
Mnie również podoba się ten kształt kwiatów -tak więc i jeżówki,i rudbekie a tym bardziej margaretki zawsze będą mile widziane w moim ogródku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pochwalę się jeszcze :;230 Wam moim szalonym zakupem :;230
Od dłuższego czasu polowałam u siebie na różnego rodzaju wystawach ,w szkółkach i sklepach ogrodniczych na konwalnika.Nigdzie nie spotkałam,ale na ALL oczywiście były więc zamówiłam- od razu trzy, żeby utworzyły ładną kępkę.Dwa z nich padły niedługo po posadzeniu,a ten ostatni dzielnie ;:198 się trzyma...
Wiem,że to roślina wolno rosnąca ale za 45zł oglądać takie cudo? Lekka przesada (więcej już na all nie zamawiam)

Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Danusiu, przecież Ci się udało...bajorko było tłem, i to rewelacyjnym :D
O konwalniku nic nie powiem, miłości do traw nie rozumiem, na razie :;230