Moje kwiatuszki - Alunia
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje kwiatuszki - Alunia
Na pewno korzenie są zdrowe? Może być conajmniej kilkanaście przyczyn zwiędłych liści : w tym przesuszenie, przelanie, przemrożenie. A może stał na przeciągu albo na bezpośrednim słońcu. Czasami tak roślina reaguje na zmianę warunków uprawy.
Albo gdy liście dotykają szyby...A może ma jakieś szkodniki w podłożu? Niedawno Koleżance na forum storczykowym zaczął marnieć sabotek i się okazało, że winowajcą był ... ślimak. Podgryzał "trzon" storczyka.
Ja bym lekko storczyka przesuszyła, a na liście zwiędłe - najlepsze są kompresy z letnią wodą z dodatkiem nawozu. Najlepiej takie kompresy robić za pomocą płatków kosmetycznych. Na jakieś 5-10 minut na liść się nakłada (codziennie, przez np.: tydzień). Tylko trzeba bardzo uważać, żeby nie zalać stożka storczyka, bo zgnije (najlepiej po kompresie, wszystkie zakamarki liścia przetrzeć suchym patyczkiem do uszu-wpije resztki wody). I po takim kompresie nie wolno stawiać storczyka na słońcu - poparzenie liści "murowane".
Ale najlepiej jakbyś fotkę tego storczyka i jego korzeni + liści Pokazała. Wtedy coś więcej podpowiem...
Albo gdy liście dotykają szyby...A może ma jakieś szkodniki w podłożu? Niedawno Koleżance na forum storczykowym zaczął marnieć sabotek i się okazało, że winowajcą był ... ślimak. Podgryzał "trzon" storczyka.
Ja bym lekko storczyka przesuszyła, a na liście zwiędłe - najlepsze są kompresy z letnią wodą z dodatkiem nawozu. Najlepiej takie kompresy robić za pomocą płatków kosmetycznych. Na jakieś 5-10 minut na liść się nakłada (codziennie, przez np.: tydzień). Tylko trzeba bardzo uważać, żeby nie zalać stożka storczyka, bo zgnije (najlepiej po kompresie, wszystkie zakamarki liścia przetrzeć suchym patyczkiem do uszu-wpije resztki wody). I po takim kompresie nie wolno stawiać storczyka na słońcu - poparzenie liści "murowane".
Ale najlepiej jakbyś fotkę tego storczyka i jego korzeni + liści Pokazała. Wtedy coś więcej podpowiem...
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Zgadzam się z Justynką, ale jeszcze można dać kaptur z celofanu perforowanego na jakiś czas może mu brak wilgotności powietrza.
Dziewczyny jutro się zmobilizuję i wstawię zdjęcia storczusia 

- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

też chętnie go zobaczę. Mam takiego jednego i w dodatku paskudnik zrzucił wszystkie pączki
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54

Piękna difenbachia .
A storczyka to ja bym go mocno przesuszyła . A czy on jest tylko w tej fioletowej osłonce ? czy jeszcze w jakiej doniczce ?
To zwykła czarna doniczka. Nie dorobił się jeszcze nowej osłonki

- agnieszka_
- 1000p
Ja widzę storczyka w fioletowej , lekko przezroczystej osłonce .
Czy on rośnie w tej fioletowej osłonce czy w jakiejś innej , a jest w nią wstawiony?
Czy on rośnie w tej fioletowej osłonce czy w jakiejś innej , a jest w nią wstawiony?
Agniesiu zamyśliłam się i myślałam że mówisz o difci
Storczyk jest w takiej różowo-przezroczystej doniczce. Żadnych innych nie ma

- agnieszka_
- 1000p
A czy ta doniczka ma otwory na dnie ?
Bo wiesz w taką osłonkę to się wstawia storczyka
Bo wiesz w taką osłonkę to się wstawia storczyka
Tak ma dziurki
Pierwsze co tylko robię przed przesadzaniem to wiercę dziurki 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Masz piękne roślinki a "zdechlaczki" jak każdy z nas to i ja mam-nie przejmuj się
Lora na pewno ucieszy się z tak pięknie i obficie kwitnącej Schlumbergery bo moja to aż za bardzo się oszczędza i wypuszcza po jednym,góra dwa pączki.
Pozdrawiam.

Lora na pewno ucieszy się z tak pięknie i obficie kwitnącej Schlumbergery bo moja to aż za bardzo się oszczędza i wypuszcza po jednym,góra dwa pączki.
Pozdrawiam.
- jolcia1212
- 500p
- Od: 8 gru 2009, o 21:45

ten storczyk według mnie nie jest taki zły. Ja chyba przesadziłabym go do nowego podłoża i poczekala, może się zregeneruje
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Śliczne masz kwiatuszki
storczyki