Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne - mgr
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne
Dołączam się również do prośby "darekcn42" - bardzo chętnie poczytam wiadomości o tej roślinie.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Tutaj jest trochę podstawowych informacji i kilka zdjęć w tym i kwitnącej rośliny http://www.bihrmann.com/caudiciforms/su ... ls-sub.asp
A ja może podam kilka praktycznych informacji na podstawie mojego 2-letniego doświadczenia związanego z tą roslinką.
Moja rośnie w substracie prawie całokowicie mineralnym - pemza (Czeski pumeks) plus niewielka domieszka włókna kokosowego i perlitu. W sezonie podlewam ją raz na 2-3 tygodnie. W tamtym roku ziomowała na oknie w temp pokojowej i raz na jakiś czas ją trochę podlewałem. Po takim zimowaniu nie było żadnego problemu - w trakcie całego sezonu co jakiś czas pokazywały się kwiaty. W tym roku zimuje całokowicie na sucho na oknie ale na klatce schodowej w temp. poniżej 15 st. i też widzę że jest ok. Także moje stwierdzenie że jest to roślinka mało wymagająca jak najbardziej jest uzasadnione.
Rośnie baaaaaaaaaaaaaardzo wolno. Te drobne zielone pędy które wyrastają ze zgrubiałego kaudeksu z czasem odpadają a na ich miejsce pojawiają się nowe.
Nie udało mi się zrobić zdjęcia kwiatu bo akurat nie trafiłem - otwiera się w ciągu dnia na 2-3 godziny przed południem. Kwiat wygląda podobnie jak u pozostałych anacampserosów i jest dosyć duży w stosunku do wielkości samej rośliny i tworzy się na końcach pojedyńczych zielonych pędów.
Sprowadziłem sobie 2 lata temu dwie dorosłe roślinki od Pavelki z Czech:
Anacampseros quinaria ssp. quinaria kwitnie na czerwono-różowo
Anacampseros quinaria ssp. alstonii kwitnie na biało
Tanio nie było ale nie żałuję
Na koniec jeszcze o systematyce dwa zdania. Wg niktórych źródeł wszystkie Anacampserosy i Avonie zaliczane są do ... Anacampserosów. Wg mnie rośliny z tych dwóch rodzajów znacznie się różnią i pędami i kwiatami więc jestem za ich rozdzielaniem, ale ..... no właśnie jest jedno ale i dotyczy ono właśnie rośliny o której jest mowa powyżej. Pędy ma ewidentnie podobne do Avonii natomiast kwiaty to kwiaty Anacampserosów. Avonie mają kwiaty bardzo drobne ledwie widoczne o średnicy pędu czyli kilku mm, zaś Anacampserosy kilku cm. i do tego na długiej szypułce.
Mam nadzieję że pomogłem.
A ja może podam kilka praktycznych informacji na podstawie mojego 2-letniego doświadczenia związanego z tą roslinką.
Moja rośnie w substracie prawie całokowicie mineralnym - pemza (Czeski pumeks) plus niewielka domieszka włókna kokosowego i perlitu. W sezonie podlewam ją raz na 2-3 tygodnie. W tamtym roku ziomowała na oknie w temp pokojowej i raz na jakiś czas ją trochę podlewałem. Po takim zimowaniu nie było żadnego problemu - w trakcie całego sezonu co jakiś czas pokazywały się kwiaty. W tym roku zimuje całokowicie na sucho na oknie ale na klatce schodowej w temp. poniżej 15 st. i też widzę że jest ok. Także moje stwierdzenie że jest to roślinka mało wymagająca jak najbardziej jest uzasadnione.
Rośnie baaaaaaaaaaaaaardzo wolno. Te drobne zielone pędy które wyrastają ze zgrubiałego kaudeksu z czasem odpadają a na ich miejsce pojawiają się nowe.
Nie udało mi się zrobić zdjęcia kwiatu bo akurat nie trafiłem - otwiera się w ciągu dnia na 2-3 godziny przed południem. Kwiat wygląda podobnie jak u pozostałych anacampserosów i jest dosyć duży w stosunku do wielkości samej rośliny i tworzy się na końcach pojedyńczych zielonych pędów.
Sprowadziłem sobie 2 lata temu dwie dorosłe roślinki od Pavelki z Czech:
Anacampseros quinaria ssp. quinaria kwitnie na czerwono-różowo
Anacampseros quinaria ssp. alstonii kwitnie na biało
Tanio nie było ale nie żałuję

Na koniec jeszcze o systematyce dwa zdania. Wg niktórych źródeł wszystkie Anacampserosy i Avonie zaliczane są do ... Anacampserosów. Wg mnie rośliny z tych dwóch rodzajów znacznie się różnią i pędami i kwiatami więc jestem za ich rozdzielaniem, ale ..... no właśnie jest jedno ale i dotyczy ono właśnie rośliny o której jest mowa powyżej. Pędy ma ewidentnie podobne do Avonii natomiast kwiaty to kwiaty Anacampserosów. Avonie mają kwiaty bardzo drobne ledwie widoczne o średnicy pędu czyli kilku mm, zaś Anacampserosy kilku cm. i do tego na długiej szypułce.
Mam nadzieję że pomogłem.
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie Marku. Bardzo fajna roślinka. Jej kwiaty tez mi wpadły w oko.
Ogólnie spodobała mi się. A ile takie cudeńko kosztuje?
Pozdrawiam!

Ogólnie spodobała mi się. A ile takie cudeńko kosztuje?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.
- mgr_
Jak już wspominałem nie są to tanie wynalazki, w porównaniu do naszych zarobkówdarekcn42 pisze:A ile takie cudeńko kosztuje?

Ceny masz tutaj w koronach Czeskich:
http://www.palkowitschia.cz/sukulenty/c ... er=&page=5
Do kupienia były jescze tutaj:
http://www.specks-exotica.com/en/genus/anacampseros/
obecnie nie ma tam jeszcze cen - otwierają się w marcu.
- mgr_
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
Super, takie "z kosmosu" 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Pąki! Świetnie! Kwiaty - białe będą?
Popatrzyłam, poczytałam i znowu bogatsza jestem
Twoje rośliny "z rodzaju Avonia lub jak kto woli Anacampseros" - zgodnie z tytułem - niezwyczajne.
Wracam sobie jeszcze w środek tego
wątku.
Nawiązując do poprzedniej rozmowy - niebawem odezwę się - nie przeszło mi
Miłego dnia!
Popatrzyłam, poczytałam i znowu bogatsza jestem

Wracam sobie jeszcze w środek tego

Nawiązując do poprzedniej rozmowy - niebawem odezwę się - nie przeszło mi

Miłego dnia!
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Ciekawe rośliny, przypominają mi młode świeczki na sośnie.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Wspaniałe rośliny - takie naprawdę "niezwyczajne".
Ja mam kilka gatunków anacampserosów ale z tych liściastych. Też ładne i ślicznie kwitną (na różowo i czerwono) ale mimo wszystko daleko im do tych tutaj zaprezentowanych.
Marka kolekcja jest unikalna i to tutaj wszyscy już wiedzieliśmy wcześniej. Teraz wiedzą wszyscy którzy tu zaglądają. A zaglądać NAPRAWDĘ warto!
Ja mam kilka gatunków anacampserosów ale z tych liściastych. Też ładne i ślicznie kwitną (na różowo i czerwono) ale mimo wszystko daleko im do tych tutaj zaprezentowanych.
Marka kolekcja jest unikalna i to tutaj wszyscy już wiedzieliśmy wcześniej. Teraz wiedzą wszyscy którzy tu zaglądają. A zaglądać NAPRAWDĘ warto!

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Roślinki są z własnych wysiewów, czy kupowane? Jeśli są z własnych wysiewów to czy ich rozmnażanie jest problematyczne?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Dokładnie o tym samym pomyślałem co Sebastian.Ciekawe roślinkiFarel pisze:Ciekawe rośliny, przypominają mi młode świeczki na sośnie.

- mgr_
Te na zdjęciach to rośliny kupione.blabla pisze:Roślinki są z własnych wysiewów, czy kupowane? Jeśli są z własnych wysiewów to czy ich rozmnażanie jest problematyczne?
Jeżeli chodzi o anacampserosy liściowe (jak je nazywa Henryk) to raczej nie ma problemu - widziałem wysiewy w Lubelskim Ogrodzie Botanicznym.
Z tego co wyczytałem w dostępnej literaturze z Avoniami jest podobno trudniej - mają mniejsze nasiona, słabiej kiełkują i wolniej rosną w początkowej fazie.
Mnie osobiście bardziej interesują te z białymi łuskowatymi liściami czyli Avonie, chociaż mam kilka gatunków tych liściowych (postaram się wrzucić jakieś zdjęcia).
W tym roku zaopatrzyłem się w kilka porcji nasion Avonii i będę próbował to wysiewać - zobaczymy.
Można je jeszcze rozmnażać z ukorzenionych bocznych pędów - łatwiejszy i pewniejszy sposób - może spróbóję w tym roku z tych bardziej rozrośniętych zrobić sadzonki.
- mgr_
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Bardzo ciekawe te roślinki