Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

W ubiegłym roku miałam same czerwone a teraz kilka odcieni różu. Kilka mi padło - jakos tak dziwnie zaczęły gnić przy ziemi jak juz miały kwiaty.
Na razie tylko tyle, bo zanim zdążyłam wkleić te fotki, kolejne zakwitły ;:138
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Obrazek

magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Magda widzisz jakie to proste i łatwe z tymi niecierpkami. :D :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

A wiecie, ja zrobiłam w tym roku eksperyment, posadziłam je na 2 różne sposoby.Część roślin posadziłam do plastikowych, płytkich doniczek z dużymi otworami (po chryzantemach) i wkopałam je do większych donic z ziemią.Kilka posadziłam bezpośrednio w dużej misie.Te pierwsze rosną pięknie i nawet na słoneczko wytrzymują, zaś tamte więdną i chyba zginą :roll: Coś korzenie im niedomagają, chyba gniją.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Gdzies czytałam, że korzenie niecierpków lubią mieć ciasno ;:172 Może właśnie dlatego te w mniejszych doniczkach rosną lepiej?
x-i-a
---
Od: 23 wrz 2009, o 12:58

Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?

Post »

W końcu się zebrałam, żeby pokazać mojego niecierpka giganta.
Zostały mi w tej chwili 2 - reszta z niewiadomych przyczyn tak wcześnie mi zmarniała. Pierwszy raz tak się stało, odkąd je hoduję czyli od 8 lat.
U mnie niecierpki rosną jak mutanty. We wrześniu osiągają ponad 90 cm.
Ten pierwszy na zdjęciu też już opadający z sił. Wcześniej był wręcz oblepiony kwiatami (zdjęcia 2-gie i 3-cie)

Tak pięknie kwitły przez całe lato, że zamierzam zabrać je do domu na zimę i zostawić na przyszły rok.
Będę musiała je przyciąć, bo nie będę miała tyle miejsca.
I tak się zastanawiam czy teraz jest sens robić sadzonki z tych uciętych kawałków?
A jeśli tak to lepiej w wodzie czy w ziemi?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A nasion nie mają? Kupowałaś je czy siałaś? Ten pierwszy to nowogwinejski, nigdy takiego nie ukorzeniałam, natomiast na dwóch pozostałych zdjęciach to walleriana.Te ukorzeniałam kiedyś w wodzie w sierpniu, bo podobały mi się u sąsiadki.Puściły korzonki, ale potem brzydko rosły, na jeden pęd, nie rozkrzewiały się i w końcu padły.W efekcie zebrałam nasiona u sąsiadki i wysiałam wiosną.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak tam Wasze niecierpki? Moje własnoręcznie siane z zebranych w zeszłym roku nasion są zdrowe i pięknie nadal kwitną, tworzą obfite poduchy pod świerkiem wkopane w doniczkach, by łatwiej było podlewać. Natomiast z kupowanymi stopniowo się żegnałam.Dziś ostatnie 2 sztuki wylądowały na kompostowniku.Skręciły się listki, inne dostały białych kropek i przestały kwitnąć.Co jest :roll: Ponadto wyrosły w wysokie, brzydkie badyle.
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje Balsaminy to potwory. Okazało się że ich nasiona zimują w gruncie co w połączeniu z ich zdolnością wystrzałów na 4 metry okazało się plagą. Karczowałem dziesiątkami i wyrzucałem na kompostownik. Te które zostały są na wysokość mojego uda i tworzą sporą kwiecistą kulę.
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Moje niecierpki ładnie kwitły ale potem na coś zachorowały i straciły kwiaty. Najpierw poległy dorodne balsaminy z nasion od pEtr, które zdązyły na szczęscie ucieszyć mnie kwiatami. Potem padły pozostałe. Teraz mam same badyle, które raczej nie rokują na kwitnienie.
x-i-a
---

Post »

selli - kupuję co roku
nie opłaca się bawić z sianem - u nas jest tego sporo i sadzonki kosztują jakieś 3,5

Nie wiem czy mają nasiona - nie zbieram z niecierpków

Zrobiłam 2 sadzonki na razie, bo złamała mi się gałązka.
Wsadziłam do ziemi z perlitem. Ta co stoi pod osłoną na akwarium żyje, ta co stoi bez osłony na parapecie już nie....
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda nie opłaca się siać, nie są drogie, jednak moje z zebranych nasion rosną zdrowo, a kupowane mi zawsze chorują i wcześnie padną, a gdy zostawię na deszczu, to jeszcze szybciej.W tym roku coś jednak skąpo tworzą nasiona :?
Sianie jest jednak frajdą, dobrze się je pikuje, bo siewki są duże, potem szybko rosną i wcześnie wchodzą w okres kwitnienia.Prawie tak samo jak kupowane.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uwielbiam niecierpki ale nie mam cierpliwości do ich siana więc kupuję.
Potem robię sadzonki ,zawsze robię bo marzę, że mi przetrwają zimę ale to tez mi się nie udaje...więc wiosną znowu kupuje gotowce.
Teraz ukorzeniłam Impatiens walleriana z serii Fiesta,którą charakteryzują pełne kwiatki przypominające filigranowe różyczki,
ale jak długo on pociągnie w donnicy,nie mam pojęcia :uszy

Obrazek

Jestem pełna podziwu dla Twojego giganta xesko! :D
Czy to w Polsce tak łatwo idzie ich uprawa? :wit
x-i-a
---

Post »

KaRo - tak, w Polsce - okolice Warszawy.
Mam na tarasie taki kawałek ziemi i coś jest nie tak z odpływem wody w tym miejscu.
W efekcie nie podlewam W OGÓLE tej ziemi przez cały rok - ani razu!!
Jak sadzę niecierpki (zawsze co roku) w to miejsce to podsypuję im tylko nawóz w granulkach do kwitnących - i to moja cała robota przy nich.
Rosną jak szalone rok w rok.
Jak próbowałam hodować niecierpki w innych miejscach (w doniczkach) to rosły normalnie, albo wcale.
Sąsiadka nie wierzy mi, że to niecierpki - twierdzi, że nigdy nie są aż tak duże :wit
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niecierpki lubią sadzenie na wszelkiego rodzaju lekkich podwyższeniach gruntu.Jednak nie może być zbyt sucho.Ja ostatnio sadzę w płytkich doniczkach z dużymi otworami (po chryzantemach) i wkopuję je w grunt.Zauważyłam, że im to służy, szczególnie pod podkrzesanym, świerkiem gdzie deszcz ich zbytnio nie zalewa, a ja wlewam wodę w te doniczki co drugi dzień.Trochę słońca mają rano.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia pochodzą z 4.10.2012r a zostały wykonane w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”