Fuksja (Fuchsia) - pielęgnacja, problemy w uprawie, cz. 1
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 sie 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Fuksja
Wstawiaj zdjęcia, czekamy
Widziałam w grafice prymulki zebra blue, są przepiękne.
- adrianic
- 1000p

- Od: 4 maja 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Nie mam przy sobie kabla do aparatu bo zapomniałem więc zdjęcia dodam po powrocie do Polski do mojego wątku ogrodowego
Na razie w hotelu borykam się z problemem braku prądu w gniazdkach i nie mam nawet jak podpiąć do prądu laptopa, a baterii zostało na 20 minut
Oczywiście problem braku prądu to Polska oszczędność robienia sobie samemu kawy przy pomocy grzałki, która zrobiła zwarcie...
Ale jak mam zapłacić za tą kawę w recepcji 5 euro i smakuje ona jak rozwodniona smoła to ja dziękuję - wolę nie mieć ani prądu ani kawy
Na razie w hotelu borykam się z problemem braku prądu w gniazdkach i nie mam nawet jak podpiąć do prądu laptopa, a baterii zostało na 20 minut
Oczywiście problem braku prądu to Polska oszczędność robienia sobie samemu kawy przy pomocy grzałki, która zrobiła zwarcie...
Ale jak mam zapłacić za tą kawę w recepcji 5 euro i smakuje ona jak rozwodniona smoła to ja dziękuję - wolę nie mieć ani prądu ani kawy
- Urtica
- 200p

- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Poszukuję odmiany, która w ciągu jednego sezonu osiągnęłaby możliwie jak największe rozmiary;) czy jest jakaś która charakteryzowałaby się szczególnym tempem wzrostu?
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Ale chodzi o wysokość czy rozkrzewienie?
Jeśli rozkrzewienie to szukaj z małymi lub średnimi kwiatami (nie pełnymi) i nawozić, nawozić, nawozić.
Jeśli rozkrzewienie to szukaj z małymi lub średnimi kwiatami (nie pełnymi) i nawozić, nawozić, nawozić.
- Urtica
- 200p

- Od: 23 sie 2010, o 22:20
Dziękuje Adrianie za odpowiedź
chodziło mi o to, że pamiętam jak już ładnych parę lat temu moja mama kupiła fuksje, które bardzo się rozrosły (faktycznie nie miały one pełnych kwiatów) a ja w poprzednim sezonie kupiłam fuksje nieznanej mi odmiany (o kwiatach pełnych), licząc na podobny efekt, ale te urosły mi nieznacznie i nie były nawet w połowie tak wysokie jak te, które pamiętam, chociaż także śliczne:) W końcu musiałam znaleźć dla nich inne miejsce niż to zaplanowane.
Pozdrawiam Monika
Ogród Moniśki
Ogród Moniśki
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Fuksje o dużych pełnych kwiatach też tworza okazałe rośliny tylko trzeba im poświęcić więcej uwagi niz tym drobnokwiatowym.
Podstawą jest codzienne nawożenie i półcień. Ja osobiście wolę właśnie te o dużych pełnych kwiatach bo sa bardziej szlachetne i bardziej cieszą oczy
Podstawą jest codzienne nawożenie i półcień. Ja osobiście wolę właśnie te o dużych pełnych kwiatach bo sa bardziej szlachetne i bardziej cieszą oczy
- Justka
- 500p

- Od: 26 lip 2010, o 18:24
Dobrze, że fuksje lubią półcień, bo przeznaczyłam dla nich takie miejsce. Adrian mówisz, ze codziennie nawozić, a jest szansa, że się przedobrzy 
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
No niestety jest taka szansa czy raczej ryzyko dlatego trzeba dawać dawki do codziennego nawożenia czyli 1 gram na 1 litr podlewając i co kilka dni na zawiązywanie pąków lub na duże kwiaty w oprysku i podlaniu
- Justka
- 500p

Czy tego samego nawozu używa się do oprysku co do podlewania?
Jose Saramago
Jose Saramago
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Do podlewania codziennego NPK 20-20-20, do oprysku i podlania co kilka dni na zawiązywanie pąków (NPK 10-30-20)
Pisałem o tym u siebie na stronie
http://fuchsiahybrida.pl/kategorie/pora ... ansowanych
Pisałem o tym u siebie na stronie
http://fuchsiahybrida.pl/kategorie/pora ... ansowanych
- Justka
- 500p

Dzięki, jak juz będą miała Twoje fuksje u siebie przeczytam wsztystko od deski do deski
bo wiedzy nigdy dość
na razie sie doinformowuję
i pdziwiam wiedzę znawców
Zamówiłam też nawozy więc mam nadzieję, że hodowla fuksji będzie na piatkę
Oczywiście z pomocą ekspertów.

na razie sie doinformowuję
Zamówiłam też nawozy więc mam nadzieję, że hodowla fuksji będzie na piatkę
Oczywiście z pomocą ekspertów.
Jose Saramago
Jose Saramago
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Przejrzyj te porady i zwróć uwagę na podłoże i donice bo tutaj można popełnić błędy i żadne późniejsze nawożenie i dbanie nie pomoże. Warto przed dostaniem sadzonek zaopatrzyć się już w doniczki i podłoże
- Jagodka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adrianie , a ja mam od Was piękne fuksje , w tym roku chciałam zamówić variegatki i ...
nie ma . Pisałam do Was ( jestem zalogowana ) , ale nie otrzymałam odpowiedzi . Chodzi mi o datury , nie ma zdjęć ani sadzonek , ani opisu szczegółowego odmiany , ani zdjęcia . Z listy , pozycje pierwsze już wysprzedane . Zależało mi na takich , które w Polsce są mało spotykane . Pełne czerwone , morelowe , pomarańczowe , czy też ciemny róż . Macie w końcu w ofercie i jakie wielkością są sadzonki ?
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- adrianic
- 1000p

- Kontakt:
Pisałem już wcześniej, że praktycznie wszystkie rozeszły się po znajomych i rodzince dlatego nie są dodane do sklepu. Zdjęcia tych sadzonek które mam znajdziesz w wątku datury na tym forum
- mamciax2
- 200p

- Od: 23 lut 2010, o 10:08
Adrianic czy możesz podzielić się swoją wiedzą na temat wysiewu Fuksjii, kupiłam opakowanie nasionek i fajnie byłoby doczekać się własnych kwiatków.
Informacje na opakowaniu to jedno a rzeczywistość czasami bywa inna.
Można prosić o informacje?
Informacje na opakowaniu to jedno a rzeczywistość czasami bywa inna.
Można prosić o informacje?
Pozdrawiam Dana