Ogródek aleb-azi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek aleb-azi

Post »

TW - dobre sobie :;230 :;230 Skojarzenie prawidłowe tylko, że mój synek już troszke wyrósł z Teletubisiów ;:224
Też bardzo mi się podoba, ale Renhy jest podobna a chyba ma sztywniejsze pedy i nie powinna się tak poładać. Ale może się mylę :?
Ktoś ma i może coś wie na ten temat ...?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Jeszcze z miesiąc takiej pogody i będziemy z Australii sprowadzać....
Jestem dziś najszczęśliwszym człowiekiem pod słońcem :tan ;:3
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko - zapytamy Ewę Kocicę. Sztywniejsza powiadasz... i też słodzik. Hm...no to do dzieła.

Grzesiu - z mojego doświadczenia życiowego wynika, że się ZAKOCHAŁEŚ. To musi być wiosna ;:3 Australia powiadasz... Podobno świetnie im rosną angielki :;230
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

Z mojego też tak wynika :wink:
O wiele spokojniejszy będę biegając po działce z przerażeniem w oczach....
i myślą..."-gdzie ja to posadzę?"
Kiedyś sobie mówiłem...."-aaa....gdzieś pod płotem"
ale pod płotem się już skończyło :roll:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale pędzi ten Twój wątek. Do pracy nie można pójść spokojnie :evil:
No i co ja mam zrobić z tą GF. Mam ją sadzić na patelni? Jeśli nie to cały mój misterny plan wziął w łeb.
Jakie róże zamówiłaś?
Ja z hortensjami dopiero zaczęłam przygodę w zeszłym roku. Ciekawe co z nich będzie po tej zimie.

Grzesiu możesz sadzić u mnie, miejsce jeszcze jest :D
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Grześ - Nowe płoty trzeba ustawić równolegle i prostopadle, to powiększy areał pod płotowy :wink: Ale Twoją działkę poznałam na tyle, że jestem spokojna. Zrobisz to tak, jakby nigdy nic się nie stało a te róże były tam od zawsze ;:63

Goś - Jak będzie bardzo źle, to przesadzisz. Myślę, że w pełnym słońcu będzie szybko gubić płatki - tyle, że moja jest młodziutka i trudno powiedzieć jak się będzie zachowywała dorosła panna. Nie spotkałam na FO dojrzałej GF . Trzeba się będzie rozglądnąć, poszperać. Kiedyś wpadłam na jakieś anglojęzyczne forum - jakie tam były róże :shock: i kopalnia wiedzy od Australię po Alaskę :wink: I wiesz co... zgubił mi się ten adres :twisted:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Izulku, masz całkiem ładny zestaw róż ;) W sposobniejszej chwili muszę Cie namówić do pełniejszej prezentacji :D I koniecznie podpisuj, proszę!
(Williama S. nie poznałam, bo nie jest jedyną różą w tym kolorze, a na zdjęciu zrobionym z pewnej odległości nie widac dokładnie kwiatów. Poza tym ja się uczę róż od niedawna :D )
Hortensji ogrodowych nie trzeba okrywać, to je tylko "wydelikaca". Jeżeli już, to wskazane jest okrywanie przed wiosennymi nocnymi przymrozkami. Sprawdziłam na moich :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

O ile pamiętam GF ma Hanka55 i to już sporą :wink:

Z tego co wiem, to może ona rosnąć w półcieniu (min. 5 godz. słońca), ale preferuje także stanowiska słoneczne. Młode róże, zwłaszcza ich pierwsze kwitnienia mogą dawać mylny obraz :wink: .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Muszę jeszcze popytać o tego GF, bo straszliwie mi się podoba z tą zmiennością kolorów. A hortensje może mają problem z podłożem?
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czarodziejko - ale one w większości są bez nazwowe. Jak kupiłam z nazwą, to zamiast kwitnąć, jak na Barock, przystało (kupiłam ometkowany) kwitnie jak Chyba Elfie :wink: A różami to się już pochwaliłam prawie wszystkimi :) A co do hortensji ogrodowych to zacznę przychylać się do stwierdzenia, że kwitną, albo nie :;230 A z przymrozkami majowymi to święta racja - przecież widziałam na własne oczy!

Aniu Różana - fakt, widziałam u Hani GF. Mówisz, że spora? No to trzeba doszukać/dopytać. Opisy są takie właśnie, że toleruje zacienienie. Czyli zacienienie nie jest wymogiem, tylko fanaberią, którą róża jest w stanie znieść. Młode rośliny nie do końca mówią o sobie. U mnie na dodatek jest baaardzo sucho.

Małgoś - tak więc zaryzykuj, bo się nie dowiesz :wink: Hm... nie zrozumiałam czego dotyczy pytanie o hortensje i podłoże. A zamówiłam: ALBA Felicite Parmentier, CENTIFOLIA Chapeau de Napoleon, CHINESE Viridiflora, DAMASCENE Madame Hardy i Comte de Chambord , REMONTANT Baron G. de L'ain i Mrs. John Laing no i ENGLISH ROSE Summer Song. Na pewno nie ma Kapelusza Napoleona i chyba czegoś jeszcze. Jak dojdą,posadzę i zakwitną, to zobaczymy :wink:
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Wydaje mi się, że była spora, ale mogę się mylić :roll:
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja już mam jajecznicę, na okoliczność co gdzie i u kogo widziałam :( Chusteczkowy wyoglądałam i wyczytałam calutki. Przyznać się muszę, że tęsknię za Hanią. Przepadła w tych hojach i zamilkła :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O Boże, Izuś ja w ogóle nie znam tych róż. Będę miała robotę z ich wyszukaniem.
Z hortensjami chodziło mi, że może coś im nie odpowiada w glebie, że nie kwitną Chyba, że ja znów czegoś nie zrozumiałam. :;230
Nie nadążam z tym forum. Siedzę tutaj już 3 godziny i nie mogę dobrnąć do końca. Wcześniej jakoś mi się udawało. Może to wiosna rozochociła naszych forumowiczów i więcej gadają.
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgoś - też nie nadążam, nie tylko za forum :;230 To z pewnością ta wiosna. A co do wyszukiwania róż, to uważaj. One rzucają się na oglądających. I za żadne skarby świata nie wchodź na wątki różane - różyczka jest bardzo zaraźliwa :;230
A co do kwitnienia hortensji, to pewnie jest dużo czynników. Przy ogrodowych z pewnością niebezpieczne jest przemarzanie pędów, bo te hortensje zawiązują pąki kwiatowe już jesienią.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Może i pokazałaś wszystkie, ale "nie po kolei" i mam wrażenie, jakbym połowy nie widziała ;) (widziałam, widziałam, ale odmienne wrazenie pozostaje :lol: ).
Jak zrobisz to tak jak Walentynka, albo Ewcia/gloria, to i nazwy się dopasują i widz zapamięta ;) :D

O hortensjach ogrodowych napisałam kiedyś elaborat, jak to je okrywałam, a one nie kwitły - bo zdejmowałam okrycie wiosną, a w maju przychodziły przymrozki i rozhartowane hortensje łup! - w pąki.
No i po kwiatach było. A w końcu się zdenerwowałam, bo czytałam na forum, ze nie okrywane kwitną, to tez nie okryłam. Nie liczyłam na kwiaty, a jednak ... pokazały się! :D
Moze niewiele, bo mrozy spore były, ale jak się zahartuja gadziny, a w maju będę im na noc czupryny przykrywać, to powinny kwitnąć jak wariatki. Jak u Neli :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”