Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zaczarowany ogród Bodzi i Pati
Witaj Bożenko , poszukałam trochę wiadomości o szachowniczkach i chyba znalazłam nazwę Twojej, jasnej , to chyba Fritillaria meleagris ALBA. A przy tym znalazłam dużo innych gatunków i spisałam do kajetu , jak gdzieś zobaczę to będę wiedziała co brać ,i może uda nam się powiększyć grono naszych szachowniczek 

- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna trzmielina, ja kupiłam na rynku taką płażącą ,żeby rosła wkoło clematisa ja u Pyzi.Jesienią ubiegłego roku wsadziłam w ukorzeniacz kilka gałązek i do ziemi co nadobyłam od koleżanki,ale nie widać,żeby rosła, a liście nie opadły do tej pory.Może jeszcze ruszy?
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
Trzmielinę płożącą można przysypać jej gałązki ziemią przy roślinie głównej i wypuści korzenie , później tylko ją odciąć i przesadzić , z trzmieliną nie bawię się z ukorzeniaczem , chociaż też powinna wypuścić korzenie , nawet jak mi się przyrwie wsadzam obok do ziemi i się ukorzenia ,,
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
Krzysztofie zaglądaj ile chcesz miło mi , że Ci sie podoba, byłam u Ciebie z rewizytą , tez masz piękny ogród.
Agniesiu - ja kupiłam już dawno moją szachownicę , i bez większych zabiegów i pielęgnacji mi pięknie kwitnie , może jeszcze i Tobie wzejdzie, poczekaj trochę , po takiej zimie jakoś wolniej wszystko wschodzi
pozdrawiam

Krzysztofie zaglądaj ile chcesz miło mi , że Ci sie podoba, byłam u Ciebie z rewizytą , tez masz piękny ogród.
Agniesiu - ja kupiłam już dawno moją szachownicę , i bez większych zabiegów i pielęgnacji mi pięknie kwitnie , może jeszcze i Tobie wzejdzie, poczekaj trochę , po takiej zimie jakoś wolniej wszystko wschodzi
pozdrawiam

- bodzia3012
Małgosiu jak Ci nie ruszy to się odezwij to Ci wyślę 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Bożenko ja myślę, że w opakowaniu musiały być pomylone cebulki i w 2 paczkach były same fioletoweBożena Śmigielska pisze:
pozdrawiam

- bodzia3012
aha , a ja myślałam ,że Ci nie wzeszły

Usiadłam troszkę wieczorem do komputera by zajrzeć do znajomych ogrodów , bo ciągle brakuje czasu i widzę wszędzie wiosna w pełni i coraz bardziej kolorowo.Ślicznie Bożenko u ciebie. 

- babuchna
- -Moderator Forum-.
- Od: 7 maja 2009, o 09:57
Witaj Bożenko , jak Twoja budleja , wypuszcza już zielone?
Martwi mnie moja bo nic u góry na niej nie widzę , oby tylko mi nie przemarzła, od korzenia coś puszcza ale górne patyki nic.Tak starałam się uformować ją na drzewko
Byle nie okazało się że do ścięcia pójdzie
Martwi mnie moja bo nic u góry na niej nie widzę , oby tylko mi nie przemarzła, od korzenia coś puszcza ale górne patyki nic.Tak starałam się uformować ją na drzewko

Byle nie okazało się że do ścięcia pójdzie

- bodzia3012
Witaj Dorotko, budleję przycięłam do samego dołu , bo ja sie przycina, kwitnie na przyrostach tegorocznych, też chciałam mieć już dużą , ale były tylko suche badyle. Wczoraj podglądałam to puszcza od dołu , u Ciebie jak tez puszcza od dołu to nie jest żle nie przemarzła.
Zapowiada się ciepły majowy weekend to poszalejemy na dzialkach
pozdrawiam papa
Zapowiada się ciepły majowy weekend to poszalejemy na dzialkach

pozdrawiam papa
- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
budleję trudno uformować jako drzewko bo przeważnie przemarzają jej gałęzie , nawet okręcane potrafią zmarznąć... .ale odbija od korzenia i w ciągu roku jest już znowu pięknie kwitnącą dużą kępą ..
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Kiedy kupowałam budleję, to sprzedawca poradził, by traktować ją jak róże wielkokwiatowe,
jesienią dać jej kopczyk, wiosną przyciąć - to się sprawdza, przynajmniej u mnie.
Jeszcze nigdy nie chciała wypuścić zielonego pędu powyżej kopczyka
i raczej na to nie mogę liczyć (strefa 6b). Potrafi jednak wspiąć się w ciągu sezonu bardzo wysoko,
co roku wyżej, jej moc chyba drzemie w korzeniach
jesienią dać jej kopczyk, wiosną przyciąć - to się sprawdza, przynajmniej u mnie.
Jeszcze nigdy nie chciała wypuścić zielonego pędu powyżej kopczyka
i raczej na to nie mogę liczyć (strefa 6b). Potrafi jednak wspiąć się w ciągu sezonu bardzo wysoko,
co roku wyżej, jej moc chyba drzemie w korzeniach

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- bodzia3012
Janeczko -czyli potwierdzasz to co pisałam Dorotce, ja mam budleje chyba 3 rok, ale slyszałam własnie , że kwitnie na nowych przyrostach,
pozdrawiam wszystkich i przesyłam
na majowkę
pozdrawiam wszystkich i przesyłam

- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Macie rację budleja kwitnie na nowych przyrostach i zazwyczaj przemarza do linii okrycia, więc trzeba ją przyciąć. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- bodzia3012
Witaj Eluś - to na pewno jak jest jak wiekszośc z Was pisze macie większe doświadczenia , Dzięki