Przemku, jestem pod ogromnym wrażeniem kolekcji
Pewnie nie raz to słyszysz i czytasz, ale normalnie nie ogarniam piękna Twojej kolekcji swoim małym, kwietnym rozumkiem.
Tak zwykle kojarzyły mi się Storczyki - niezwykłe, egzotyczne, o unikalnych kształtach kwiatów
Cudowne
Pozdrawiam:) Madzia Moje zielone linki. Zapraszam Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą ze spojrzeń ludzkich oczu (Kazimierz Przerwa-Tetmajer)
Witam kolekcje wspaniałe, jeden raz zobaczyć to za mało. Zauważyłam,że trzymacie sporo chłodolubnych malutkich storczyków. Mam pytanie czy ktoś trzyma ciepłolubne storczyki miniaturowe ale na parapecie okiennym (nie orchidarium) . Czy takie są ?
Justynko w sumie mam dwa orchidaria (bez wystroju) , trzecie jest w fazie zasiedlania (takie ozdobne-pokazowe) . Miniaturki i co cenniejsze okazy "brylują" w orchidariach, inne spędzają czas wylegując się na parapetach.W lato wszystkie ciepłolubne eksmitowane są pod folię , a chłodoluby do piwnicy . Jedynie podkładowce zostają w orchidarium.
Przemku - Twoje rośliny to okazy wystawowe - taka ilość pędów Mnie szczególnie zachwycił mój ulubiony puchatek w Twojej kolekcji - Pleurothallis flexuosa . Fanką Draculi generalnie nie jestem (są wyjątki, które mi się podobają) - ale Vlad-tepes jest tak brzydki, że aż ładny
Dzisiaj Restrepia antennifera v.eritroxantha, mały storczyk do warunków umiarkowanych. Listki mają około 3cm, kwiatek 2 cm. Kwiatek utrzymuje się około dwóch dni.
Na prośbę Mamby i Małej_MI zdjęcie mojego najnowszego orchidarium, na razie mało roślin, ale to się szybko zmieni Reszta orchidariów za niedługo.
jak Ci się sprawuje podłoże z paproci (xaxim)? ja mam podkładkę (taką ok A5, do pocięcia), ale wydaje mi się, że długo trzyma wilgoć. próbowałam na tym posadzić haraelle, ale podkład mi podmókł i korzonki za długo były mokre (przesadziłam na podkładkę z korka).
Przemku, nie jestem u Ciebie pierwszy raz, ale po raz pierwszy cosik tu zostawię
Przede wszystkim gratuluję forumowego serduszka , czytając Twój wątek wiem, że sobie w pełni na nie zasłużyłeś
Posiadasz wspaniałą kolekcję- większość z Twoich roślin widzę pierwszy raz właśnie tutaj, poza tym Twoja wiedza jest równie imponująca. Gratuluję
Bardzo mi się spodobało Twoje orchidarium, ech- marzenie