Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1
-
- 200p
- Od: 23 gru 2008, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Popielice
Elluu, zdjęcia chętnie pokaże jak tylko zrobię (sam się dziwię, że tego dotąd niezrobiłem). Teraz krótko o moich lokatorach. Popielice mieszkaja w moim letnim domu (stare gospodarstwo) obok Świętego Krzyża w paśmie jeleniowskim (Gory Świętokrzyskie). We wsi są one dość liczne. Latem widuje je na strychu jak odpoczywają na krokwi obok komina. Nocą słyszę jak hałasują w domu. Późną jesienią podczas wizyty w domu chciałem napalić w piecu i podczas wybierania popiołu na łopatce pojawiły się popielice zachowujące się jak w letargu. Zaniosłem je na strych, żeby tam znalazły sobie miejsce na zimowanie ale jak przyjechałem po 2 tygodniach ponownie pojawiły się w popielniku. Piec jest stary, gliniany z zapieckiem tzw. chlebowy i zauważyłem że mają wykopaną w nim nore którą dostają się do popielnika. Może latem tę norę zakleję bo jednak chciałbym w tym piecu napalić. A swoją drogą podoba mi się Twój ogród. To są te klimaty które lubie.
Jaszczurki na posesji.
Na mojej posesji jaszczurki cują się jak u siebie.W 2008 r.widziałam zielonożółte a dzisiaj na jałowcu brązowe, leżą na słoneczku , nie reagują na mnie w ogóle. To ja się ich boję.Czy mogą zdominować moją działkę ?.Mam zdjęćie róż gdzie przez przypadek uwieczniono jaszczurkę.Pozdrawiam Wesołych Swiąt.
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
a ja jestem na etapie pozbywania się żab. Jest ich w tym roku zdecydowanie za dużo a od skrzeku woda w stawie zrobiła się taka niefajna, śmierdząca. Oczywiście nie robię żabkom krzywdy tylko wrzucam je do zabudowanej rzeczki która płynie przez ogródki a te sobie skaczą na bagna ale i tak szybko wracają 

- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ja mogę powiedzieć tylko tyle że żaby i jaszczurki to nasi pomocnicy.
W ogrodzie powinno ich być sporo bo zjadają duże ilości owadów. Między innymi komary
których chyba nikt nie lubi.
A skrzek najlepiej zostawić w spokoju. Owszem woda może i nie
będzie piękna ale za to jakie malutkie żabki będziesz po czasie posiadać
W końcu się wyprowadzą i wtedy posprzątasz
W ogrodzie powinno ich być sporo bo zjadają duże ilości owadów. Między innymi komary
których chyba nikt nie lubi.

będzie piękna ale za to jakie malutkie żabki będziesz po czasie posiadać

W końcu się wyprowadzą i wtedy posprzątasz
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 sty 2008, o 10:43
Jak bywam na znajomej działeczce (super duża, z oczkiem wodnym) to bardzo często 'spotykam' żabki i ropuchy - takie koncerta dają, że ciężko ich nie zauważyć! Z żyjątek spotykane są tam sarny również....
Z kolei na innej działeczce 'przyjemnością' są krety. Ładne zwierzątka, szkoda tylko, że robią szkody i w sumie nikt za nimi nie przepada i jak sie domyślacie nie są to proszeni goście.
Z kolei na innej działeczce 'przyjemnością' są krety. Ładne zwierzątka, szkoda tylko, że robią szkody i w sumie nikt za nimi nie przepada i jak sie domyślacie nie są to proszeni goście.
Ogrody to nasza pasja, szczęście i życie...
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaszczurki na posesji.
A ja dzisiaj natknąłem sie na jaszczurkę siedzącą na cyprysiku i prawdopodobnie polującą na owady.Pozwoliła mi podejść na odległość skutecznego strzałubanna pisze:Na mojej posesji jaszczurki cują się jak u siebie.W 2008 r.widziałam zielonożółte a dzisiaj na jałowcu brązowe, leżą na słoneczku , nie reagują na mnie w ogóle. To ja się ich boję.Czy mogą zdominować moją działkę ?.Mam zdjęćie róż gdzie przez przypadek uwieczniono jaszczurkę.Pozdrawiam Wesołych Swiąt.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Też niedawno pierwszy raz go widziałam na ogrodzie
Ten śliczny motylek to Zorzynek rzeżuchowiec
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zorzynek_rze%C5%BCuchowiec

Ten śliczny motylek to Zorzynek rzeżuchowiec
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zorzynek_rze%C5%BCuchowiec
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kilka dni temu złowiłem na działce półtorametrowego zaskrońca...chyba musiał skonsumować jakąś nornicę bo w środku miał zgrubienie i poruszał się na tyle wolno że mogłem go złowić..niestety nie miałem aparatu żeby zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie więc pokazałem go tylko sąsiadom i wypuściłem...Deirde pisze: Co do żyjątek to niestety od dwóch lat mam zaskrońce na działce, rozumiem jeże ale węży nikt tu nie zapraszał.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Kontakt:
No to miałeś szczęście z tym zaskrońcem. Szkoda że aparatu nie miałeś bo to był dorodny okaz.
A ostatnio u mnie na stawie pływały sobie trzy dziwne kaczki. Pierwszy raz takie widziałem.Miały
białe skrzydła a resztę ciała brązową a właściwie to był kolor taki kakaowy. Wie ktoś co to za jedne były.
Niestety fotek nie dałem rady zrobić bo wszystkie jak na złość dały nura w stawie a ja się spieszyłem i nie mogłem czekać aż się pojawią.
A ostatnio u mnie na stawie pływały sobie trzy dziwne kaczki. Pierwszy raz takie widziałem.Miały
białe skrzydła a resztę ciała brązową a właściwie to był kolor taki kakaowy. Wie ktoś co to za jedne były.
Niestety fotek nie dałem rady zrobić bo wszystkie jak na złość dały nura w stawie a ja się spieszyłem i nie mogłem czekać aż się pojawią.
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
Jedyne co przychodzi mi na myśl - to kaczka czernica. Porównaj chociażby tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Czernica_(ptak). Także od czasu do czasu (szczególnie teraz wiosną) je widuję.
Natomiast półtorametrowy zaskroniec jest wg mnie ewenementem przynajmniej na skalę conajmniej krajową. Faktycznie szkoda, że nie zrobiłeś zdjęć, co wcale nie znaczy, że nie wierzę.
Natomiast półtorametrowy zaskroniec jest wg mnie ewenementem przynajmniej na skalę conajmniej krajową. Faktycznie szkoda, że nie zrobiłeś zdjęć, co wcale nie znaczy, że nie wierzę.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
Krzyśku, porównaj, może to była głowienka : http://www.fotoplatforma.pl/pl/Kaczka/i ... ?foto=4646krzysiek86 pisze:...Miały
Cz.II - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 701#845701