Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Re: Dopiero zaczynam spełniać marzenia o ogrodzie...
Prawdziwa wiosna u Ciebie 

Margo2 Obawiam się, że rozplenica nie poradziła sobie z zimą, choć trzymałam ją w garażu; ale i tam zimową porą temp. spadła do -7. Ciągle będę jej się przyglądać, ale nie robie sobie nadziei.
pyzia No niby niezawiele się działo, bo właściwie to miałam tylko 2 godz. do zmroku. Teraz właśnie przyszłam z ogrodu, bo ciemnośc mnie wygoniła (choć wczoraj po ciemku zdejmowałam pierwsze okrycia krzewów)- coż zdołałam zrobić? Cięcie, cięcie i jeszcze raz cięcie: szczepiona wierzba hakuro, powojniki (mają już takie zieloniutkie pąki!
), pampasówka (przerobiłam jej "zadaszenie", aby nie namakała, ale jednocześnie oddychała), jedna hortensja, pięknotka, kolejne ketmie, trzmielina oskrzydlona, tawuły, jedną lawendę. Uff.... Nie zdążyłam zrobic fotek, bo już ciemno... Ale czuje się rewelacyjnie po tej pracy
Reva Witaj! Ciesze się, że tu jesteś
pyzia No niby niezawiele się działo, bo właściwie to miałam tylko 2 godz. do zmroku. Teraz właśnie przyszłam z ogrodu, bo ciemnośc mnie wygoniła (choć wczoraj po ciemku zdejmowałam pierwsze okrycia krzewów)- coż zdołałam zrobić? Cięcie, cięcie i jeszcze raz cięcie: szczepiona wierzba hakuro, powojniki (mają już takie zieloniutkie pąki!

Reva Witaj! Ciesze się, że tu jesteś

Aneto, moja rozplenica rośnie w ogrodzie. Nie zabezpieczam jej wcale na zimę, Na wiosnę krótko ścinam i co roku pięknie odbija coraz to większa.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A cóż to za dziwna godzina w wypowiedzi rm 00:05, a u mnie dopiero 19;03 

Może to symboliczne przejście na czas wiosny

Jak miło tak popracować, prawda?
Wpadamy w euforię... trzeba nam tego było, jak tlenu do życia...
Wpadamy w euforię... trzeba nam tego było, jak tlenu do życia...
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To ja odpowiem, jeśli pozwolisz Anetko.
Rm ta rozplenica jest czerwona i nazywa się rubrum. Ty pewnie masz zwykłą zieloną. Ta czerwona niestety przemarza.
Pamelko Rm to nocny Marek. Ona powitała pierwszy dzień wiosny o północy.
Rm ta rozplenica jest czerwona i nazywa się rubrum. Ty pewnie masz zwykłą zieloną. Ta czerwona niestety przemarza.
Pamelko Rm to nocny Marek. Ona powitała pierwszy dzień wiosny o północy.

romku, Gosia już wyjaśniła, o jaką rozplenice idzie. Ta czerwona jest rzeczywiście bardziej wrażliwa. Nie wiem, czy ta moja odżyje... Na razie wciaż ja trzymam w garażu.
Jak piękny czas nastał!!! Ostatnio, z powodu wytężonej pracy, jakby mniej czasu na śledzenia Waszych wątków. Dziś nadrabiam zaległości
Co nowego w ogrodzie? Na szczęście nie ma tylu strat po zimie, jakich się domyślałam. Ciąglę czekam na "wyklucie" się listków irgi szwedzkiej, pampasówki i innych traw, ale reszta roślin już sie wybudziła...
Ciemiernik rozrasta się...

Krokusowe szleństwo

Sasanki też się szykują (a propos- czy mogę dowiedzieć się, czy teraz mogę przesadzać sasanki? Muszę ją przenieśc w inne miejsce, bo niedługo płożący iglak całkiem ją zakryje...)

Berberys Tiny-gold

Swiąteczne przybranie świeżych nasadzeń

Cebulice... z wrzoścami

Nawet liliowiec pozostawiony bez okrycia w donicy przeżył tę zimę

Co nowego w ogrodzie? Na szczęście nie ma tylu strat po zimie, jakich się domyślałam. Ciąglę czekam na "wyklucie" się listków irgi szwedzkiej, pampasówki i innych traw, ale reszta roślin już sie wybudziła...
Ciemiernik rozrasta się...

Krokusowe szleństwo

Sasanki też się szykują (a propos- czy mogę dowiedzieć się, czy teraz mogę przesadzać sasanki? Muszę ją przenieśc w inne miejsce, bo niedługo płożący iglak całkiem ją zakryje...)

Berberys Tiny-gold

Swiąteczne przybranie świeżych nasadzeń

Cebulice... z wrzoścami

Nawet liliowiec pozostawiony bez okrycia w donicy przeżył tę zimę

Bratki już na miejscu

puszkinia szykująca sie do rozkwitu

puszkinia szykująca sie do rozkwitu

W tym roku ciemiernik ma już ok. 18 kwiatów! Staje sie coraz dorodniejszy! U Sylwka widziałam cudny- biały- jeszcze bardziej okazały!
Dziekuje Ci, Igor, za miłe słowa

Dziekuje Ci, Igor, za miłe słowa

- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Anetko, cudny ten Twój ciemiernik i zając po prostu zajefajny
, A cóż to za dwie zielone kulki obok zajączka
bardzo ciekawe
. Spokojnych i słonecznych świąt 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anetko, ale masz pięknie na oknie. Wrzośce rozweselają o tej porze rabaty.
Myślę, że spokojnie możesz przesadzić sasankę. Najwyżej wykop ją z dużą bryłą ziemi. Ale myślę, że jej nic nie zaszkodzi przesadzenie.
A jak pięknie przezimował Ci rododendron
Myślę, że spokojnie możesz przesadzić sasankę. Najwyżej wykop ją z dużą bryłą ziemi. Ale myślę, że jej nic nie zaszkodzi przesadzenie.
A jak pięknie przezimował Ci rododendron

Piękny ten ciemiernik 

Paweł- Dzięki za wizytę! Wczoraj specjalnie liczyłam kwiaty ciemiernika- widocznych jest juz ok. 35
A jeszcze się czają pączusie
Gosiu, dzięki za poradę- zapewne tak zrobię- większa "porcja" bryły i na nowe miejsce.
Pamelko- Dziekuje za odwiedziny i pochwały
Kulki są ... sztuczne, takie całoroczne ozdobniki przed wejściem
Ponieważ dziecię me jest chore- plany na dziś:lekarz i ciąg dalszy grabienia trawnika. Myślę, że dziś już skończymy...

Gosiu, dzięki za poradę- zapewne tak zrobię- większa "porcja" bryły i na nowe miejsce.
Pamelko- Dziekuje za odwiedziny i pochwały

Ponieważ dziecię me jest chore- plany na dziś:lekarz i ciąg dalszy grabienia trawnika. Myślę, że dziś już skończymy...