Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziuto ciasto serowe to CIELAKŻeby się fajnie pomieszało ,kładę porcje sera łyżką takie porcje...Ser spada ,a ciemne ciasto przerasta kupki sera.Też je uwielbiam i mam zamiar upiec na te Święta.Na masę serową kupuje ser w kubkach np w Lidlu po 500g nie trzeba sie bawić w mielenie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu spisałam sobie przepis na murzynko-sernik. Na święta zrobię....w ogóle nigdy w życiu nie robiłam typowego murzynka :shock: :lol:
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Posty: 319
Od: 15 lis 2010, o 23:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu, cudna fotorelacja z wędzarnianej magii. ;:138 Normalnie ślinka mi pociekła aż po pięty :D
Mirka227
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 15 sty 2010, o 00:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Fajne przepisy, na pewno nieraz skorzystam :!:
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Witaj Andziu, wpadłam się przywitać, wieczorem poczytam :wit
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Zapraszam , zapraszam... a ja wieczorem też się troszkę poprawię w zamieszczaniu przepisów :wit
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Na święta próbowałam zrobić WZtkę, ale coś poszło nie tak... jeszcze nigdy nie miałam tak pięknego zakalca :twisted: Wszystko poszło dla ptaszków... a tu wigilia... ciasta w domu zero... ale podeszłam do tego ze stoickim spokojem jak chyba jeszcze nigdy w życiu i wzięłam się za sklecenie jakiego ciasta z tego było w domu i w ten sposób powstał kakaowy biszkopt z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną wzmocnioną serkiem homo :heja NIEBO W GĘBIE...
składniki:
8 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki zimnej wody
1 szkl. mąki pszennej
1 maki kartoflanej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżki mocnego kakao
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i cynamonem. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem. Piec ok. 30 minut. To jest porcja na dużą blachę.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 serki waniliowe
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szkl mleka
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i pomału dodawać serki waniliowe, na końcu dodać żelatynę.

Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół lub na 3 części (inwencja twórcza dowolna), posmarować dżemem truskawkowy (bo taki akurat miałam w lodówce hehehe), wyłożyć na to masę śmietankowo-serkową, położyć wierzch biszkoptu i polać jakąś polewą czekoladową.

Powiem tylko tyle, że to ciasto zniknęło jako pierwsze ;:138

Jeszcze jedne przepis, prawie że autorski :P
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byele jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zlać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Mirka227
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 15 sty 2010, o 00:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, wierzę, że ciasto było pyszne, bo zazwyczaj takie robione na ostatnią chwilę są super. W dodatku z produktów, które zawsze mam pod ręką. Chyba zrobię je na trzech króli :D
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Minął rok i znowu proszę o burzę mózgów... W najbliższą sobotę robię imieniny mojego małża i nie mam pomysłu na ciepłe danie... pomóżcie dziewczyny. Staram się co roku zrobić coś ciekawego, żeby zaskoczyć a jakoś brakło mi teraz weny.... Pomóżcie plissss....
W PLANACH: pstrąg w galarecie, śledzie tradycyjne i śledzie w curry, sałatka jarzynowa tradycyjne (musi być), sushi z wędzonego łososia i paluszków krabowych - jeśli uda mi się u nas kupić algi do sushi, tatar, jeszcze jakaś sałatka no i muszę zrobić coś na gorąco.... podpowiedzcie co...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu, a może przygotować pieczeń z indyka. Można spory filet z indyka nafaszerować różnościami warzywnymi (kolorowe) lub innym mięsem mielonym z przyprawami . Najlepiej wołowo-wieprzowym. Taką pieczeń możesz przygotować znacznie wcześniej (poprzedniego dnia), a do piekarnika włożysz ze trzy godziny przed planowaną wizytą gości. Pieczeń można podawać na gorąco do dania obiadowego lub na zimno (jak zostanie) do chleba. Do tego sos beszamelowy lub inny w/g gustu. Można z zielonym pieprzem :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3706
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Aniu,a może podłoże cygański-malutkie kulki mielonego,papryka,ogórki,konserwowe,pieczarki...przepis w moim wątku.
Albo-zupa gulaszowa,masa przepisów w necie,ale można dowolnie improwizować,na sylwestra zięć ugotował,była super.
U mnie kiedyś jak nie miałam pomysłu były najzwyklejsze gołąbki,i nawet nie macie pojęcia jakim cieszyły się powodzeniem.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Właśnie goście sobie poszli, ale byli zachwyceni moim popisowym danym, tym bardzie, że nikt go nie zna, bo to "egzotyka z Taszkientu.

1 kg mięsa (ja daję karkówkę, w oryginale wołowina lub baranina)
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1,5 szklanki ryżu białego
sól, pieprz.
Olej do smażenia

Ryż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min.

Mięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.
Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)
Cebulę kroimy w piórka
Pieczarki w plastry

W kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przykładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dosładamy przesmażoną marchew itd.
Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.

Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę.

Może Ci się przyda.
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2777
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami takimi jak świeży imbir, laska cynamonu, anyż gwiaździsty i kilka ziaten kardamonu . Można też dodać dla ostrości i wyrazistości papryczkę chili (ostrą) :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Dziewczyny, jesteście niezastąpione!! Teraz tylko muszę się zdecydować, na którąś z potraw. Bardzo fajnie wygląda ten podłoże cygański, ale smakowicie też brzmi "egzotyka z Taszkientu" - no i mam problem na co się zdecydować. :;230 Przypomniałam sobie jeszcze o takim przepisie na wołowinę, która dawno temu robiłam i też robiła furorę, a ten zestaw moich gości jeszcze tego nie jadł...
Wołowina po pszczyńsku - przepis z internetu...
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.

Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

AAleksandra pisze:Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami
Nie ma problemu, żebyś stworzyła własną potrawę z przyprawami wg własnego pomysłu. Są potrawy, których nie należy poprawiać, to tak, jakby powiedzieć, że dla poprawienia smaku do flaków należy dodać miodu.
Żeby mówić o "rasowaniu" należałoby spróbować smaku oryginału, bo tak to przypomina to trochę teorię gotowania w myśl zasady "im więcej tym lepiej" a to wcale nie musi być prawda.
Smak tej potawie nadają przesmażone warzywa, a jeżeli chcesz ten smak "zabić" to po co gotować akurat tę potrawę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”