Andzina kuchnia :)
Re: Andzina kuchnia :)
Andziuto ciasto serowe to CIELAKŻeby się fajnie pomieszało ,kładę porcje sera łyżką takie porcje...Ser spada ,a ciemne ciasto przerasta kupki sera.Też je uwielbiam i mam zamiar upiec na te Święta.Na masę serową kupuje ser w kubkach np w Lidlu po 500g nie trzeba sie bawić w mielenie.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Andziu spisałam sobie przepis na murzynko-sernik. Na święta zrobię....w ogóle nigdy w życiu nie robiłam typowego murzynka

Andziu, cudna fotorelacja z wędzarnianej magii.
Normalnie ślinka mi pociekła aż po pięty 

Fajne przepisy, na pewno nieraz skorzystam 

Witaj Andziu, wpadłam się przywitać, wieczorem poczytam 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zapraszam , zapraszam... a ja wieczorem też się troszkę poprawię w zamieszczaniu przepisów 

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
Na święta próbowałam zrobić WZtkę, ale coś poszło nie tak... jeszcze nigdy nie miałam tak pięknego zakalca
Wszystko poszło dla ptaszków... a tu wigilia... ciasta w domu zero... ale podeszłam do tego ze stoickim spokojem jak chyba jeszcze nigdy w życiu i wzięłam się za sklecenie jakiego ciasta z tego było w domu i w ten sposób powstał kakaowy biszkopt z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną wzmocnioną serkiem homo
NIEBO W GĘBIE...
składniki:
8 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki zimnej wody
1 szkl. mąki pszennej
1 maki kartoflanej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżki mocnego kakao
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i cynamonem. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem. Piec ok. 30 minut. To jest porcja na dużą blachę.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 serki waniliowe
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szkl mleka
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i pomału dodawać serki waniliowe, na końcu dodać żelatynę.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół lub na 3 części (inwencja twórcza dowolna), posmarować dżemem truskawkowy (bo taki akurat miałam w lodówce hehehe), wyłożyć na to masę śmietankowo-serkową, położyć wierzch biszkoptu i polać jakąś polewą czekoladową.
Powiem tylko tyle, że to ciasto zniknęło jako pierwsze
Jeszcze jedne przepis, prawie że autorski :P
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byele jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zlać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.

składniki:
8 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki zimnej wody
1 szkl. mąki pszennej
1 maki kartoflanej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżki mocnego kakao
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i cynamonem. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem. Piec ok. 30 minut. To jest porcja na dużą blachę.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 serki waniliowe
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szkl mleka
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i pomału dodawać serki waniliowe, na końcu dodać żelatynę.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół lub na 3 części (inwencja twórcza dowolna), posmarować dżemem truskawkowy (bo taki akurat miałam w lodówce hehehe), wyłożyć na to masę śmietankowo-serkową, położyć wierzch biszkoptu i polać jakąś polewą czekoladową.
Powiem tylko tyle, że to ciasto zniknęło jako pierwsze

Jeszcze jedne przepis, prawie że autorski :P
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byele jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zlać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Aniu, wierzę, że ciasto było pyszne, bo zazwyczaj takie robione na ostatnią chwilę są super. W dodatku z produktów, które zawsze mam pod ręką. Chyba zrobię je na trzech króli 

- Andzia1
Minął rok i znowu proszę o burzę mózgów... W najbliższą sobotę robię imieniny mojego małża i nie mam pomysłu na ciepłe danie... pomóżcie dziewczyny. Staram się co roku zrobić coś ciekawego, żeby zaskoczyć a jakoś brakło mi teraz weny.... Pomóżcie plissss....
W PLANACH: pstrąg w galarecie, śledzie tradycyjne i śledzie w curry, sałatka jarzynowa tradycyjne (musi być), sushi z wędzonego łososia i paluszków krabowych - jeśli uda mi się u nas kupić algi do sushi, tatar, jeszcze jakaś sałatka no i muszę zrobić coś na gorąco.... podpowiedzcie co...
W PLANACH: pstrąg w galarecie, śledzie tradycyjne i śledzie w curry, sałatka jarzynowa tradycyjne (musi być), sushi z wędzonego łososia i paluszków krabowych - jeśli uda mi się u nas kupić algi do sushi, tatar, jeszcze jakaś sałatka no i muszę zrobić coś na gorąco.... podpowiedzcie co...
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Aniu, a może przygotować pieczeń z indyka. Można spory filet z indyka nafaszerować różnościami warzywnymi (kolorowe) lub innym mięsem mielonym z przyprawami . Najlepiej wołowo-wieprzowym. Taką pieczeń możesz przygotować znacznie wcześniej (poprzedniego dnia), a do piekarnika włożysz ze trzy godziny przed planowaną wizytą gości. Pieczeń można podawać na gorąco do dania obiadowego lub na zimno (jak zostanie) do chleba. Do tego sos beszamelowy lub inny w/g gustu. Można z zielonym pieprzem 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,a może podłoże cygański-malutkie kulki mielonego,papryka,ogórki,konserwowe,pieczarki...przepis w moim wątku.
Albo-zupa gulaszowa,masa przepisów w necie,ale można dowolnie improwizować,na sylwestra zięć ugotował,była super.
U mnie kiedyś jak nie miałam pomysłu były najzwyklejsze gołąbki,i nawet nie macie pojęcia jakim cieszyły się powodzeniem.
Albo-zupa gulaszowa,masa przepisów w necie,ale można dowolnie improwizować,na sylwestra zięć ugotował,była super.
U mnie kiedyś jak nie miałam pomysłu były najzwyklejsze gołąbki,i nawet nie macie pojęcia jakim cieszyły się powodzeniem.
Właśnie goście sobie poszli, ale byli zachwyceni moim popisowym danym, tym bardzie, że nikt go nie zna, bo to "egzotyka z Taszkientu.
1 kg mięsa (ja daję karkówkę, w oryginale wołowina lub baranina)
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1,5 szklanki ryżu białego
sól, pieprz.
Olej do smażenia
Ryż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min.
Mięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.
Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)
Cebulę kroimy w piórka
Pieczarki w plastry
W kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przykładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dosładamy przesmażoną marchew itd.
Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.
Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę.
Może Ci się przyda.
1 kg mięsa (ja daję karkówkę, w oryginale wołowina lub baranina)
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1,5 szklanki ryżu białego
sól, pieprz.
Olej do smażenia
Ryż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min.
Mięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.
Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)
Cebulę kroimy w piórka
Pieczarki w plastry
W kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przykładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dosładamy przesmażoną marchew itd.
Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.
Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę.
Może Ci się przyda.
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami takimi jak świeży imbir, laska cynamonu, anyż gwiaździsty i kilka ziaten kardamonu . Można też dodać dla ostrości i wyrazistości papryczkę chili (ostrą) 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Andzia1
Dziewczyny, jesteście niezastąpione!! Teraz tylko muszę się zdecydować, na którąś z potraw. Bardzo fajnie wygląda ten podłoże cygański, ale smakowicie też brzmi "egzotyka z Taszkientu" - no i mam problem na co się zdecydować.
Przypomniałam sobie jeszcze o takim przepisie na wołowinę, która dawno temu robiłam i też robiła furorę, a ten zestaw moich gości jeszcze tego nie jadł...
Wołowina po pszczyńsku - przepis z internetu...
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.
Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.

Wołowina po pszczyńsku - przepis z internetu...
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.
Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Nie ma problemu, żebyś stworzyła własną potrawę z przyprawami wg własnego pomysłu. Są potrawy, których nie należy poprawiać, to tak, jakby powiedzieć, że dla poprawienia smaku do flaków należy dodać miodu.AAleksandra pisze:Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami
Żeby mówić o "rasowaniu" należałoby spróbować smaku oryginału, bo tak to przypomina to trochę teorię gotowania w myśl zasady "im więcej tym lepiej" a to wcale nie musi być prawda.
Smak tej potawie nadają przesmażone warzywa, a jeżeli chcesz ten smak "zabić" to po co gotować akurat tę potrawę?