Andzina kuchnia :)
Re: Andzina kuchnia :)
Andziuto ciasto serowe to CIELAKŻeby się fajnie pomieszało ,kładę porcje sera łyżką takie porcje...Ser spada ,a ciemne ciasto przerasta kupki sera.Też je uwielbiam i mam zamiar upiec na te Święta.Na masę serową kupuje ser w kubkach np w Lidlu po 500g nie trzeba sie bawić w mielenie.
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Andzina kuchnia :)
Andziu spisałam sobie przepis na murzynko-sernik. Na święta zrobię....w ogóle nigdy w życiu nie robiłam typowego murzynka



Re: Andzina kuchnia :)
Andziu, cudna fotorelacja z wędzarnianej magii.
Normalnie ślinka mi pociekła aż po pięty 


Re: Andzina kuchnia :)
Fajne przepisy, na pewno nieraz skorzystam 

Re: Andzina kuchnia :)
Witaj Andziu, wpadłam się przywitać, wieczorem poczytam 

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Zapraszam , zapraszam... a ja wieczorem też się troszkę poprawię w zamieszczaniu przepisów 

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Na święta próbowałam zrobić WZtkę, ale coś poszło nie tak... jeszcze nigdy nie miałam tak pięknego zakalca
Wszystko poszło dla ptaszków... a tu wigilia... ciasta w domu zero... ale podeszłam do tego ze stoickim spokojem jak chyba jeszcze nigdy w życiu i wzięłam się za sklecenie jakiego ciasta z tego było w domu i w ten sposób powstał kakaowy biszkopt z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną wzmocnioną serkiem homo
NIEBO W GĘBIE...
składniki:
8 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki zimnej wody
1 szkl. mąki pszennej
1 maki kartoflanej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżki mocnego kakao
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i cynamonem. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem. Piec ok. 30 minut. To jest porcja na dużą blachę.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 serki waniliowe
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szkl mleka
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i pomału dodawać serki waniliowe, na końcu dodać żelatynę.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół lub na 3 części (inwencja twórcza dowolna), posmarować dżemem truskawkowy (bo taki akurat miałam w lodówce hehehe), wyłożyć na to masę śmietankowo-serkową, położyć wierzch biszkoptu i polać jakąś polewą czekoladową.
Powiem tylko tyle, że to ciasto zniknęło jako pierwsze
Jeszcze jedne przepis, prawie że autorski :P
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byele jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zlać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.


składniki:
8 jajka
2 szkl. cukru
4 łyżki zimnej wody
1 szkl. mąki pszennej
1 maki kartoflanej
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 czubate łyżki mocnego kakao
Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i cynamonem. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, wodę, następnie delikatnie połączyć z przesianą mąką z proszkiem. Piec ok. 30 minut. To jest porcja na dużą blachę.
Masa:
0,5 l śmietany kremówki
2 serki waniliowe
6-8 łyżek cukru pudru
2 łyżki żelatyny
0,5 szkl mleka
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i pomału dodawać serki waniliowe, na końcu dodać żelatynę.
Biszkopt po ostudzeniu przekroić na pół lub na 3 części (inwencja twórcza dowolna), posmarować dżemem truskawkowy (bo taki akurat miałam w lodówce hehehe), wyłożyć na to masę śmietankowo-serkową, położyć wierzch biszkoptu i polać jakąś polewą czekoladową.
Powiem tylko tyle, że to ciasto zniknęło jako pierwsze

Jeszcze jedne przepis, prawie że autorski :P
Gołąbki dla super leniwców
Porcja dla 3-4 osób
ok. 50 dag mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu (bo został z dnia poprzedniego np...)
pół główki kapusty niedużej
1 puszka pomidorów
1 op. przecieru pomidorowego
1 nieduża cebula, ząbek czosnku
sól, pieprz
Mięso mielone przyprawiamy tak jak na mielone kotlety tzn z bułką, jajkiem przyprawami, dodać do tego troszkę wody, ryż i bardzo dobrze wyrobić. Formować malutkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej i lekko obsmażyć.
Kapustę pokroić bardzo byele jak i połowę ułożyć w rondlu, lekko posolić, na to ułożyć usmażone kotleciki i przykryć resztą kapusty - mają być dobrze przykryte. To wszystko zlać sosem pomidorowym: cebule i czosnek zeszklić na odrobinie oliwy, dodać pomidory i przecier, doprawić solidnie pieprzem i ostrożnie solą. To wszystko dusić na małym ogniu jakąś godzinkę, albo dopóki kapusta nie zmięknie. I już gotowe....fajnie się też odgrzewa.
A na dodatek naprawdę jest mało kaloryczne, bo kotlety można zrobić z indyka np.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, wierzę, że ciasto było pyszne, bo zazwyczaj takie robione na ostatnią chwilę są super. W dodatku z produktów, które zawsze mam pod ręką. Chyba zrobię je na trzech króli 

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Minął rok i znowu proszę o burzę mózgów... W najbliższą sobotę robię imieniny mojego małża i nie mam pomysłu na ciepłe danie... pomóżcie dziewczyny. Staram się co roku zrobić coś ciekawego, żeby zaskoczyć a jakoś brakło mi teraz weny.... Pomóżcie plissss....
W PLANACH: pstrąg w galarecie, śledzie tradycyjne i śledzie w curry, sałatka jarzynowa tradycyjne (musi być), sushi z wędzonego łososia i paluszków krabowych - jeśli uda mi się u nas kupić algi do sushi, tatar, jeszcze jakaś sałatka no i muszę zrobić coś na gorąco.... podpowiedzcie co...
W PLANACH: pstrąg w galarecie, śledzie tradycyjne i śledzie w curry, sałatka jarzynowa tradycyjne (musi być), sushi z wędzonego łososia i paluszków krabowych - jeśli uda mi się u nas kupić algi do sushi, tatar, jeszcze jakaś sałatka no i muszę zrobić coś na gorąco.... podpowiedzcie co...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu, a może przygotować pieczeń z indyka. Można spory filet z indyka nafaszerować różnościami warzywnymi (kolorowe) lub innym mięsem mielonym z przyprawami . Najlepiej wołowo-wieprzowym. Taką pieczeń możesz przygotować znacznie wcześniej (poprzedniego dnia), a do piekarnika włożysz ze trzy godziny przed planowaną wizytą gości. Pieczeń można podawać na gorąco do dania obiadowego lub na zimno (jak zostanie) do chleba. Do tego sos beszamelowy lub inny w/g gustu. Można z zielonym pieprzem 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3706
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Andzina kuchnia :)
Aniu,a może podłoże cygański-malutkie kulki mielonego,papryka,ogórki,konserwowe,pieczarki...przepis w moim wątku.
Albo-zupa gulaszowa,masa przepisów w necie,ale można dowolnie improwizować,na sylwestra zięć ugotował,była super.
U mnie kiedyś jak nie miałam pomysłu były najzwyklejsze gołąbki,i nawet nie macie pojęcia jakim cieszyły się powodzeniem.
Albo-zupa gulaszowa,masa przepisów w necie,ale można dowolnie improwizować,na sylwestra zięć ugotował,była super.
U mnie kiedyś jak nie miałam pomysłu były najzwyklejsze gołąbki,i nawet nie macie pojęcia jakim cieszyły się powodzeniem.
Re: Andzina kuchnia :)
Właśnie goście sobie poszli, ale byli zachwyceni moim popisowym danym, tym bardzie, że nikt go nie zna, bo to "egzotyka z Taszkientu.
1 kg mięsa (ja daję karkówkę, w oryginale wołowina lub baranina)
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1,5 szklanki ryżu białego
sól, pieprz.
Olej do smażenia
Ryż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min.
Mięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.
Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)
Cebulę kroimy w piórka
Pieczarki w plastry
W kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przykładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dosładamy przesmażoną marchew itd.
Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.
Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę.
Może Ci się przyda.
1 kg mięsa (ja daję karkówkę, w oryginale wołowina lub baranina)
1 kg marchwi
1 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1,5 szklanki ryżu białego
sól, pieprz.
Olej do smażenia
Ryż ugotować w 3 szklankach wody - 20 min.
Mięso kroimy w kostkę mniejszą niż na gulasz.
Marchew starkowana na tarce od buraków (większe oczka)
Cebulę kroimy w piórka
Pieczarki w plastry
W kolejności jak wyżej smażymy wszystko po kolei na oleju i po usmażeniu (musi się przyrumienić) przykładamy do dużego garnka, czyli najpierw mięso, później dosładamy przesmażoną marchew itd.
Kiedy wszystko przesmażone wrzucić kostkę rosołową, podlać wodą i dusić 1/2 godziny, następnie dokładamy ryż i dalej dusimy znowu ok. 1/2 godziny, często mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.
Lepiej przygotować to dzień wcześniej, bo następnego dnia jest smaczniejsze.
Wychodzi tego z podanych ilości 8 - 10 solidnych porcji, robię dużo, bo wszyscy biorą dokładkę.
Może Ci się przyda.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Andzina kuchnia :)
Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami takimi jak świeży imbir, laska cynamonu, anyż gwiaździsty i kilka ziaten kardamonu . Można też dodać dla ostrości i wyrazistości papryczkę chili (ostrą) 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Re: Andzina kuchnia :)
Dziewczyny, jesteście niezastąpione!! Teraz tylko muszę się zdecydować, na którąś z potraw. Bardzo fajnie wygląda ten podłoże cygański, ale smakowicie też brzmi "egzotyka z Taszkientu" - no i mam problem na co się zdecydować.
Przypomniałam sobie jeszcze o takim przepisie na wołowinę, która dawno temu robiłam i też robiła furorę, a ten zestaw moich gości jeszcze tego nie jadł...
Wołowina po pszczyńsku - przepis z internetu...
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.
Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.

Wołowina po pszczyńsku - przepis z internetu...
Składniki
300 ml piwa,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
8 steków wołowych (po ok. 100 g),
sól, świeżo mielony pieprz,
1 łyżka stołowa sproszkowanej papryki słodkiej,
200 ml rosołu mięsnego,
2 liście laurowe, l goździk,
50 ml słodkiej śmietanki,
1 łyżka stołowa ziaren zielonego pieprzu.
Cebulę i czosnek obrać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Steki posypać solą oraz pieprzem, po czym oprószyć mąką. Połowę masła rozgrzać na patelni, usmażyć w nim steki i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do 180 "C. Do pozostałego po usmażeniu sosu dodać resztę masła i przesmażyć czosnek z cebulą. Dodać paprykę, po krótkim smażeniu zgasić piwem i rosołem, następnie włożyć mięso, liście laurowe i goździk. Naczynie przykryć i wstawić na ok. 45 minut do rozgrzanego piekarnika, następnie zdjąć pokrywkę i smażyć kolejne 45 minut. Wyjąć mięso i do sosu domieszać śmietankę oraz dodać ziarna zielonego pieprzu. Po doprawieniu podawać z kopytkami polanymi sosem oraz z sałatą.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
Re: Andzina kuchnia :)
Nie ma problemu, żebyś stworzyła własną potrawę z przyprawami wg własnego pomysłu. Są potrawy, których nie należy poprawiać, to tak, jakby powiedzieć, że dla poprawienia smaku do flaków należy dodać miodu.AAleksandra pisze:Ostatnia potrawa może być ciekawa, ale ja bym ją "podrasowała" przyprawami
Żeby mówić o "rasowaniu" należałoby spróbować smaku oryginału, bo tak to przypomina to trochę teorię gotowania w myśl zasady "im więcej tym lepiej" a to wcale nie musi być prawda.
Smak tej potawie nadają przesmażone warzywa, a jeżeli chcesz ten smak "zabić" to po co gotować akurat tę potrawę?