Andzin sen - ogród początki....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Andzin sen - ogród początki....

Post »

Witaj Aniu :D
Fajne te goździki i niech w tym roku też ładnie Ci kwitną.
Gratuluję ciekawych zakupów.....widzę,że skusiłaś się na kobee.....moja już w doniczkach ale nie chce jakoś wyjść.
Fiołki alpejskie cudne niech cieszą Wasze oczy...czy to takie same kolory?
Aniu myślę, że dobrze zrobiłaś siejąc dziwaczka, co prawda można go wysiać bezpośrednio do gruntu gdzieś w kwietniu ale za to będziesz miała może szybciej kwiaty.

Felu kochana ja nie siałam dziwaczków do doniczek tylko heliotrop i kobeę, dziwaczki mam od zeszłego roku wykopane karpy a nasionka rozdałam. :wink: A powiedz co to za kubik siałaś...może chodzi o kuflika ...tą sławetną szczotkę do butelek :?: -one wschodzą bardzo długo ponoć nawet do kilku miesięcy.

Chowcie się kobietki cieplutko bo zima nie odpuszcza i biel jest wszędzie. :evil:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście, że kuflik. Pomyliło mi się. Bezpieczniej dla mnie używać nazwy ?szczotka bo butelek?. Ale że tak długo wschodzi to nie wiedziałam. O matko :shock: ! Kilka miesięcy :shock: ! I trzeba cały czas, z uporem maniaka podlewać łysą ziemię...Co to jest karpa? ;:7
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56

Post »

Dzień dobry się z Państwem Forumowstwem :;230 Mam już tak dosyć tego białego za oknem, że mi chyba zaczyna odbijać...

Eluniu, kobea też już w doniczce, szukam jeszcze białej. Podobno dzisiaj ma być w zaprzyjaźnionym sklepie.
Goździki bardzo lubię i mam nadzieje, że w tym roku kupie jeszcze kilka sadzonek, bo bardzo wdzięcznie kwitną. Chyba, że sobie wysieję ...? Zawsze to większa satysfakcja...
Fiołki są w różnych kolorach, tylko zdjęcie kiepskie. Jeden czerwony, drugi różowy, mam jeszcze jasnoróżowego, ale jeszcze śpi. Może uda mi sie kiedyś doprowadzić, że wszystkie w jednym czasie zakwitły?
Dobrze, że napisałaś o tym kufliku, bo nie wiedziałam, że tak długo trzeba czekać aż wzejdzie! Pewnie bym wyrzuciła przez niewiedzę.

Jaśminko... ja ostatnio jak ta durna po 13 zł płaciłam za cebule hipeastrum ;:223 Ale już coś tam zaczyna wychodzić.... Mam nadzieje, że sie odwdzięczą pięknymi kwiatami ;:224

Felu Karpa to system korzeniowy roślin wraz z pędem podziemnym.
Mam nadzieje, że na nasze wysiane kufliki-kubiki nie będziemy musiały czekać aż kilka miesięcy.

A to dla Was zostawiam na pocieszenie zimowe:

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry Aniu. U mnie wzeszly dziwaczki i hibiskusy od naszej Góraleczki . Wzeszła też kobea . Teraz czekam jeszcze a rączniki, nasturcje, tunbergie i oczywiście na kuflika. Bardzo mnie cieszą te maluszki. Nawet M z zainteresowaniem się przygląda i pyta czy pojawiło się jakieś nowe maleństwo. Bardzo miła zabawa w te chłodne dni. Tymczasem hortensje i róże pokazują pierwsze listki.
Jak tam Twój katar?
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Felu, bardzo sie cieszę, że "dzieci" zdrowo Ci wschodzą ;:49 ;:48 ;:50 Ja na razie obserwuję swoje. Oprócz dziwaczka na razie jeszcze cisza. Teraz czekam też na canny, 12 sztuk - opisane gatunki, i podlane czekają w ciepełku :heja Chyba tez już wysieję tunbergie i szarotkę, może też malwy bordowe, które dostałam od Duju/Justynki i czarne z eko-natura. Dobrze, że mam jeden pokój gdzie mogę poszaleć z sianiem :tan Mój M też jakoś zaczyna podglądać co też wyprawiam w tych opakowaniach po różnych serkach, pomidorkach itd. :P To bardzo przyjemne kiedy ta druga połówka interesuje się Twoją pasją i chce w niej uczestniczyć chociaż w części...

Mój katar jest mi wierny od miesiąca, podobnie jak ból gardła. Mam nadzieje, że do wiosny mi przejdzie ;:224
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, wszystkie kanny juz są w donicach. Pokazała się też pierwsza czarnooka Zuzka i tajemniczy hibiskus, bo nie znam jego koloru. Mam nadzieję że miło mnie zaskoczy jakimś ładnym kolorem. Cieszę sie jak głupia. Mandarynka też poczuła wiosnę i wypuszcza dużo nowych listków. Karłowaty banan postanowił tworzyć nowe pokolenie i wydał na świat dwoje dzieci. Taki kurdupel i proszę... Nie za bardzo mnie to cieszy, bo jednocześnie sam wydaje się marnieć. Przed chwilą przyszła moja sąsiadka , z kolorowymi lokówkami na głowie. Śmiesznie to wyglądało, ale tu jak na wsi, nikt nie przejmuje się takimi drobiazgami, wszyscy czują się jak u siebie. Przyniosła mi nowe nasionka hibiskusa. Zapytałam jaki to kolor , odpowiedziała ? mauve. I bądż tu mądry. Co to znaczy? Mauve to malwa, a ona może mieć różne kolory. W każdym nie biała a raczej fioletowo ? różowa jak tłumaczyła Adrienne. Chciałabyś troche tych nasionek Andziu? Mam ich dużo, aż tyle nie potrzebuję.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Felu :!: Wiem jak cieszy każdy zielony łebek wystawiony z ziemi :tan Ja codziennie chodzę podglądać moje wysiewy. :D Na razie kwitnie tulipan kupiony jesienią w Biedronce, muszę zrobić mu sesje zdjęciową, bo dosyć ciekawy kolor ma. Kanny od dwóch dni podlewane a ja co gdzinę sprawdzam, czy już puszczają kły :;230
Jutro będę siała "czarnooka zuzkę" (świetna nazwa :uszy ), i to co uda mi się jeszcze dzisiaj kupić.
Nasionka hibiskusa chętnie przyjmę, bo nie mam żadnych ;:196 Powiedz mi tylko czy ten hibiskus jest wieloletni? nadaje się do hodowania w donicach? Ja niestety jeszcze jakiś czas jestem skazana na rośliny w donicach, chyba zdarzy się cud i ruszymy z kopyta na wiosnę z przygotowaniem terenu... chyba zaniosę modły od to do Matki Natury ;:108 Właściwie plan mam, więc tylko chęci trzeba u męskiej części rodziny. Niestety matura po drodze jeszcze, to młodzież wykpi się w tym roku od robót ziemnych :D
Twój bananowiec może tylko na razie osłabiony potomstwem? Może za jakiś czas spróbuj ich rozdzielić ?
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

Moje canny jeszcze w piwnicy...poczekam , aż Drozd swoje wyniesie... :D
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam, witam :wit
Fajne miejsce, fajna chałupa, fajny początek "ogrodniczenia". Skalniak zapowiada się pięknie.
Zdjęcia słonecznej zimy rewelacyjne, śnieg i błękit nieba ;:138 !
Podpędzacie kanny w donicach? Podoba mi się ten pomysł. Ja w zeszłym roku czekałam ponad miesiąc, żeby się pokazały.
;:196
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hibiskusy są z pewnością wieloletnie. Widziałam tu ogromne krzaki w ogrodach, ale doskonale funkcjonują w donicach. Polskiej zimy nawet by chyba nie przeżyły. Ten , ktorego nasiona dziś wyślę (wczoraj po południu nie miałam czasu)ma kolor fiolet/lila-róż. Ciekawa jestem jaki kolor mają Twoje tulipany. Fajnie mieć taką wczesną wiosenkę w domu. U mnie dzis rano zobaczyłam , że wzeszła czarnooka zuzka i nasturcja.
Andziu, u mnie też rośnie w strasznym tempie ilość donic, ale trochę z innego powodu niż u Ciebie. Bardzo też lubię donice w ogrodzie. Powiedz Andziu w jaki sposob trzeba ten teren przygotować?

Jaśmino kto to Drozd ?

Basiu, dobrze, że nam powiedziałaś, bo codziennie wpatrujemy się w ziemię. Jak nic nowego nie mogę dostrzec to gapię się nawet przez lupę.
Ogródek Feli
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu zawsze tak robiłam z kanami, a do gruntu po 15 maja oczywiści. Szybko zakwitaja i od razu są dekoracyjne :D
Felu do mnie na działke musi jeszcze cięzki sprzęt wjechać. Oranie, włóczenie, plantowanie, murki oporowe, doły pod zbiorniki na deszczówke, ogrodzenie, podjazd.... to takie najwazniejsze rzeczy. Dlatego szaleję z donicami, nie moge na razie tworzyc rabat bo nie mam gdzie i nie wiem gdzie :;230
Dzisiaj zauwazyłam, że wzeszła moja "gruszka miłości" :heja Podglądałam też kuflika, ale cicsza póki co.
Tulipan jest pomarańczowo-żółty. Zaraz pstrykam zdjęcia i może jszcze dzisiaj je zamieszczę.
Czekam na nasionka hibiskusa i cieszę sie juz jak dziecko. Widze u nas w ogrodach krzewy hibiskusa: białe i fioletowe, więc być może one u nas przezywaja zimę ;:138
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

łaaaaaaaaaaaaaaaa! właśnie mnie magdala oświeciła, że moje przesypianie zimy mnie opóźnia -i u Ciebie widzę, że już wszystko wysiane!

właśnie się pytałam męża gdzie są nasze canny -matko jedyno, jakie są szanse, że przeżyły -nie wiem.
czy to już czas je posadzić? kobeę muszę wysiać i werbenę patagońską. ja nic nie wiem, ja zaspałam :lol:

jak dobrze, że mogę zajrzeć do znajomych kątów, aby się trochę na nogi postawić! biegnę do Ligi~!
Awatar użytkownika
Jaśmina
100p
100p
Od: 11 cze 2009, o 15:51

Post »

Jaśmino kto to Drozd ?
Felu ,Drozd od lat uprawia canny,
swoim doświadczeniem dzieli się
tu
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A mnie wzeszły nasionka gruszki miłości :heja :heja
Obrazek

I dziwaczek rośnie: Obrazek

Oczywiście nie zapomniała o tulipanku...
Obrazek Obrazek Obrazek
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to za gruszka miłości ? :shock: