polikola, najlepszy czas do przesadzania irysów jest po przekwitnięciu.
Ja już swoje przesadzałam. Te zwykłe starsze odmiany fioletowe już przekwitły u mnie.
Orszulka pisze:polikola, najlepszy czas do przesadzania irysów jest po przekwitnięciu.
Ja już swoje przesadzałam. Te zwykłe starsze odmiany fioletowe już przekwitły u mnie.
'Barbara My Love'
Wg fachowców najlepszy termin do przesadzania irysów to 4-6 tygodni po przekwitnięciu.'Barbara My Love' ma żółtą bródkę.
pasla3 pisze:
Wg fachowców najlepszy termin do przesadzania irysów to 4-6 tygodni po przekwitnięciu.'Barbara My Love' ma żółtą bródkę.
Dzięki,Krzysztof.
Tak,według fachowców Zobacz ilu z nich wysyła teraz sprzedane kłącza.
Zwykłe irysy to mocne niezniszczalne sztuki. Nie to co te nowoczesne,co to jednej zimy nie są w stanie przetrwać
Może wiesz co to za odmiana?
Na tej stonie o irysach http://allthingsplants.com/plants/photo/27175/ bródka tak nie do końca jest żółta. Tylko końcówka.
On rzeczywiście jest bardziej brzoskwiniowy na górze. Tamto zdjęcie było robione po deszczach,więc jest trocę sponiewierany.
Tak wygląda po rozwinięciu
Ja obstawiam wrzesień to najlepszy termin moim zdaniem .Równie dobrym terminem jest termin od ,,zaraz '' jak się kupi a jeszcze lepiej jak czasami się przyniesie łupy w reklamówce od sąsiadów i znajomych /lepiej jak przyniosą ,bo nie trzeba dźwigać samemu
Irys to przyjmnie i będzie rósł.Aby nie sadzić go w byle czym i nie miał sucho.
robertP2 pisze:Równie dobrym terminem jest termin od ,,zaraz '' jak się kupi a jeszcze lepiej jak czasami się przyniesie łupy w reklamówce od sąsiadów i znajomych /lepiej jak przyniosą ,bo nie trzeba dźwigać samemu
pasla3 pisze:
Dzięki,Krzysztof.
Tak,według fachowców Zobacz ilu z nich wysyła teraz sprzedane kłącza.
Teraz wysyłają irysy "fachowcy". Irysy które zamówiłem u em'a i u iryska mają być na przełomie lipca i sierpnia.Zaraz po kwitnieniu zawiązują się pąki na kolejny sezon.Wg tabazy Barbara my Love ma żółtą bródkę i zapach lekki, słodki.Co to za ciemny i "dostojny" fiolet na zdjęciu?
Pozdrawiam! Krzysztof
zadbam o nie jak już je przeniosę, ziemia u mnie dosyć dobra
dobrze zrozumiałam że irysy najlepiej kupować na przełomie lipca i sierpnia? i wtedy od razu sadzić? mam u siebie tylko niebieskie, a chciałabym jakieś inne piękności
A tak na marginesie to u nas na targu sprzedaje się kwitnące iryski i wtedy wiesz co kupujesz nawet na jutro mam przygotowane kłącza póki jeszcze kwitną
2 mam kupiłem była w ofercie Pnosu z Ożarowa.Nawet ładnie rośnie,ale z kapersa nie zakwitnie w pierwszym roku.Kupiłem jeszcze Edith Wolford fajny dziwak.
Ula bardzo ładne masz irysy
ten biało niebieski z ostatniej fotki u mnie w ubiegłym roku kwitł a w tym roku nawet nie wiem gdzie jest, chyba się za mocno wysilił i teraz odpoczywa...