Zielony ogród w lesie.
wreszcie jestem ,zeszło trochę przy przesadzaniu ,wsadzaniu itd,itp.,pytałaś co kupiłem,nie wiele -szczepiony klon palmowy, prawdopodobnie`Dissectum Garnet`,nie było metki.Azalie,miniaturową hoste,no i dla żony trzy krzaczki jagody kamczackiej.Jutro może skończę z przeróbkami to jakieś fotki pstryknę.
- HannaCS
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cama
te berberysy duże też, co prawda moje dopiero w ub roku posadzone to małe ale to ten gatunek dużych krzaczastych...
ja raczej obok posadziłabym też małe takie najlepiej karłowate berberysy, ale takie, żeby kontrast kolorystyczny był, dokładnie jak mówiłaś
Ciesze się też, że nie przypalił się ten żółty na słońcu, bo mój też musi plażować
Tomek.. no kochany na mnie mówisz a sam szalejesz z zakupami... a jaką Hostę kupiłeś?
moje przedszkole stoi na balkonie i tak ładnie tam wygląda, że szkoda będzie zabierać.. ale mus to mus... czas powoli sie przeprowadzać a poza tym to balkon sire czasem do innych rzeczy przydaje :
te berberysy duże też, co prawda moje dopiero w ub roku posadzone to małe ale to ten gatunek dużych krzaczastych...
ja raczej obok posadziłabym też małe takie najlepiej karłowate berberysy, ale takie, żeby kontrast kolorystyczny był, dokładnie jak mówiłaś

Ciesze się też, że nie przypalił się ten żółty na słońcu, bo mój też musi plażować

Tomek.. no kochany na mnie mówisz a sam szalejesz z zakupami... a jaką Hostę kupiłeś?
moje przedszkole stoi na balkonie i tak ładnie tam wygląda, że szkoda będzie zabierać.. ale mus to mus... czas powoli sie przeprowadzać a poza tym to balkon sire czasem do innych rzeczy przydaje :
witam,odpowiem u Ciebie na pytanie o storczyki,reguły nie ma,jeden puszcza nowy pęd zaraz po obcięciu uschniętego ,inny nawet po paru miesiącach albo i roku,po pierwsze dobrze by było sprawdzić korzenie przy okazji jak nie kwitnie,poobcinać zgniłe ,wysuszyć ,wsadzić do nowej ziemi do storczyków, którą najlepiej zrobić samemu(w przewadze kora sosnowa),i nie podlewać za wiele,raczej za sucho jak za mokro,postawić na wschodnim oknie ,lub tam gdzie jest jasno ale nie ma bezpośrednich promieni słonecznych,jak puszcza nowe korzenie podlewać więcej ,ale tak że by między podlewaniami dobrze ziemia przeschła.Ja wystawiam phalaenopsisy na taras albo ogród w okresach gdy nie ma dużo deszczu (oczywiście w lecie),inni tego nie robią,dobrze jest gdy te storczyki mają wahanie temperatury noc chłodna ,dzień ciepły,zawiązują wtedy pąki.Jeszcze dobrze jest jak najmniej przestawiać ich,ruszać ,bo tego nie lubią,reguła moja jest taka "lepiej mniej jak za dużo",nawet się nie obejrzysz a będzie nowy pęd kwiatowy,tylko rzadko do nich zaglądaj to szybciej się doczekasz ,teraz storczyki są silniejsze jak były parę lat temu(ja czekałem na nowe kwiaty przy moim pierwszym ponad rok)
Hoste nie wiem jaką kupiłem bo nie było etykiet ,zrobię później fotki i pokażę
Hoste nie wiem jaką kupiłem bo nie było etykiet ,zrobię później fotki i pokażę
- HannaCS
- 500p
Tomeczku nieoceniona jest wiedza i pomoc Twoja. Dzięki Ci za to 
Twoja Hosta to na moje oko Undulata
moje storczyki właśnie stoją na oknie wschodnim w kuchni i wiesz to najlepsze miejsce w domu - tak widze po tym, gdzie mi kwiatki rosną...
podlewam oszczędnie i oglądam korzenie, a powiedz czy wymiana ziemi jest konieczna? zauważyłam, że ten storczyk który przestał kwitnąć i czekam na nowy pęd kwiatowy wypuszcza nowy liśc... może to dla niego za duży wysiłek i pęd kwiatowy i liść za jednym zamachem.. poczekam jeszcze trochę, jak nic się nie ruszy to będe interweniować...
;:8 ;:8

Twoja Hosta to na moje oko Undulata

moje storczyki właśnie stoją na oknie wschodnim w kuchni i wiesz to najlepsze miejsce w domu - tak widze po tym, gdzie mi kwiatki rosną...
podlewam oszczędnie i oglądam korzenie, a powiedz czy wymiana ziemi jest konieczna? zauważyłam, że ten storczyk który przestał kwitnąć i czekam na nowy pęd kwiatowy wypuszcza nowy liśc... może to dla niego za duży wysiłek i pęd kwiatowy i liść za jednym zamachem.. poczekam jeszcze trochę, jak nic się nie ruszy to będe interweniować...
;:8 ;:8
- HannaCS
- 500p
witaj kobietonigella pisze:Widzę pełną parą ruszyły prace projektowe. Ktoś zarzuca Ci szaleństwa zkupowe? No jaki!
Czy ten berberys ma kolce? Mnie kolce u rośliny( z wyjątkiem róży) bardzo przeszkadzają w pielęgnacji.
Kiedy ta przeprowadzka?

przeprowadzka zaraz jak się szkoła skończy, więc już za chwilkę.
Teraz każdą wolną chwilę lecimy do domku, bo to trzeba wykończyć no i ogródek w fatalnym stanie jest... i cięzko teraz to pogodzić z działka... ach ..
A mój berberysek nie ma kolców, na szczęście bo ja też nie lubie tych roslin z kolcami...
możesz spokojnie kupić taki..
dziękuję Hania i cieszę się że jakoś pomagam,a co do storczyków-prawdopodobnie masz doniczki przeźroczyste ,różnie tutaj się wypowiadają ,ja widząc przez doniczkę ładne zielone korzenie ,niewyschnięte ,ziemi nie wymieniam ,w teorii storczyki przesadza się raz na 2-3 lata ,jak jest pełno korzeni wszędzie(zdrowych),ale z naszych błędów często bywa że korzenie w środku są zgniłe od nadmiaru wilgoci,tego nie wiemy dopóki nie zaglądniemy do środka doniczki.Nie chcesz ,nie przesadzaj,mocno przesusz i obserwuj ,jak są sztywne liście ,puszcza młodego,może jest wszystko ok,ryzyko zawsze jest,ale razem z liściem też może iść pęd ,tutaj roślina rządzi ,jest mocna ,ma zdrowy system korzeniowy to żaden wysiłek dla niej,zaczną liście wiotczeć ,będzie alarm
nie przesadzaj z podlewaniem ,daj mu nawet dwa tygodnie oddychnąć bez wody jeśli widzisz,że ziemia jest mokra,a najlepiej widać to na ściankach przeźroczystej doniczki,widać krople wody od środka-wtedy nie podlewaj nie widać -podlewaj, ale nie wiele, nie pod roślinę a po bokach,chyba że podłoże dobrze przesycha to całą doniczkę się moczy aż podłoże dobrze nasiąknie wodą,potem z podstawki resztę wody się odlewa.Używaj raczej wody miękkiej ,czyli wiesz jakiej jak bawiłaś sie w akwarystykę z dyskowcami.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2009, o 16:55
Haniu może ja moje dwa grosze wtrącę, z reguły kiedy kupuje storczyki to je przesadzam /wiele razy jest tak że wzrokowo wydaje nam sie ze jest ok, natomiast po wyjęciu z doniczki okazuje się ze korzenie są owinięte spagnum, lub innymi gąbkami które po namoczeniu bardzo długo trzymają wilgoć i często powoduje gnicie owych korzeni. Jeżeli puszczają listki to dobry znak zwykle po wyrośnięciu 1-2 liści powinien pojawić się pęd kwiatowy.Ja moje trzymam na praktycznie wszystkich parapetach ,ale najlepiej mi rosną na płd-wsch, oraz płd-zach, tyle że kiedy pali słońce zaciągam rolety. Jeżeli trzymasz je w osłonkach, dobrze jest w spód osłonki nasypać keramzyt aby miały wyższą wilgotność. Moje storczyki wyłącznie przelewam nie namaczam, każdy ma jednak swoje wypraktykowane sposoby.
Haniu od dziś przy każdym posiłku będę się modliła wg tej reguły zacytowanej przez Ciebie,mnie tez rozbawiła
Haniu od dziś przy każdym posiłku będę się modliła wg tej reguły zacytowanej przez Ciebie,mnie tez rozbawiła

Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Moje wątki
- eury
- 200p
- Od: 1 kwie 2009, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Haniu,fajne roślinki pokupowałaś - stworzą jasne akcenty wśród zieleni.
Przeprowadzki nie zazdroszczę...a z drugije strony im szybciej to nastąpi tym szybciej o niej zapominsz...i całkowicie skupisz się na zazielenianiu
Przeprowadzki nie zazdroszczę...a z drugije strony im szybciej to nastąpi tym szybciej o niej zapominsz...i całkowicie skupisz się na zazielenianiu

Ogrodowa miniaturka Eury
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
Storczykowe bidulki Eury
Pozdrawiam Viola - rodzaj rośliny z rodziny fiołkowatych?
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Haniu, dawno mnie u Ciebie nie było
Urzekły mnie nowe rododendrony i borówki. Moje się znów zmarnowały, a ziemię kwaśną miały, kawą podlewane i wszystko na nic. Znów trzeba będzie owoce kupować
. Jadę dziś do arboretum w Rogowie, to może coś upoluję.
A sadzonka ma się dobrze. Trochę liści zgubiła, ale teraz się już chyba zaaklimatyzowała. Te cholerstwa nie zawsze łatwo jest ukorzenić.
Modlitwa fajna, ale raczej nie dla mnie ;)

A sadzonka ma się dobrze. Trochę liści zgubiła, ale teraz się już chyba zaaklimatyzowała. Te cholerstwa nie zawsze łatwo jest ukorzenić.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- HannaCS
- 500p
hehe Gosiu no to jedyna jesteś co się modlić nie chcerosiowa pisze:Witaj Haniu, dawno mnie u Ciebie nie byłoUrzekły mnie nowe rododendrony i borówki. Moje się znów zmarnowały, a ziemię kwaśną miały, kawą podlewane i wszystko na nic. Znów trzeba będzie owoce kupować
. Jadę dziś do arboretum w Rogowie, to może coś upoluję.

nie mam pojecia co z Twoimi borówkami jest nie halo bo moje same bez wspomagania w lesie rosna

jak przypadkiem ta sadzonka by się nie przyjęła to daj znaka

a Ty sobie wyobraź ze dla próby wystawiłam ukorzenioną i nieco większą na allegro i poszła za ponad 100 pln