U Lesi
- madziarynka
- 200p
- Od: 21 maja 2009, o 00:34
Ładne liliowce Lesiu! U mnie pomarańczowe rosną, ale czeka je przeprowadzka w jakieś inne miejsce. A jak tam Ci idzie impregnowanie? dużo jeszcze zostało? Ja siedzę i nad kolorami się zastanawiam.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie, Magda
Początki madziarynki - czyli jak z chaszczy zrobić ogród
- madziarynka
- 200p
Zapomniałam nadmienić, że tygrysówki też mi się od zawsze podobały. Tyle, że nietrwałe strasznie są. Heh człowiek chciałby to i tamto nasadzić...
- JLG
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Asiu - taki mam zamiar aby był u mnie taki mały roślinny busz - może przynajmniej będzie mniej chwastów
Magdo - na razie przystopowaliśmy z ipregnowaniem, mój M. macały tydzień na drugą zmianę, a ja nie mam tyle siły by sama przestawiać przęsła (są zbyt ciężkie), w weekend mam wizytację teściowej, kolejny wyjazd do Poznania....
Jesteśmy mniej więcej w połowie pracy - póki co okazało się, że chyba kupiliśmy za dużo impregnatu.

Magdo - na razie przystopowaliśmy z ipregnowaniem, mój M. macały tydzień na drugą zmianę, a ja nie mam tyle siły by sama przestawiać przęsła (są zbyt ciężkie), w weekend mam wizytację teściowej, kolejny wyjazd do Poznania....
Jesteśmy mniej więcej w połowie pracy - póki co okazało się, że chyba kupiliśmy za dużo impregnatu.
- madziarynka
- 200p
No to w przeciwieństwie do mnie. Sama już nie wiem gdzie ten impregnat idzie. Może przęsła tyle nie poją co deski... Ja już 8 l bezbarwnego wykorzystałam i jeszcze z litr dokupić muszę. Zauważyłam, ze kolor jakiś bardziej wydajny - moze dlatego, że drewno się już napiło?? A że za dużo to nie martw się - najwyżej za ok poprawicie.
- JLG
Przęsła są już fabrycznie ciśnieniowo impregnowane preparatem przeciwgrzybicznym (taki zielonkawy), bezbarwny ma to do siebie, że jest bazą i jest dość mocno wchłaniany przez drewno, kolor potwierdzam wsiąka wolniej.... Najgorsze jest, że malować trzeba kilka razy, człowiek pomaluje, cieszy się a potem sobie przypomina,że ma być jeszcze jedna warstwa...
Nadmiar impregnatu chcemy zwrócić do sklepu (to jest zaleta dużych marketów budowlanych).
Powiem Ci, że Twój niebieski bardzo mi się podoba i aż żałuję, że nie pasuje do mojego ogrodu...
Nadmiar impregnatu chcemy zwrócić do sklepu (to jest zaleta dużych marketów budowlanych).
Powiem Ci, że Twój niebieski bardzo mi się podoba i aż żałuję, że nie pasuje do mojego ogrodu...
- madziarynka
- 200p
Cieszę się, że się podoba. Ja już trochę tracę cierpliwość do tego malowania w dodatku nie wychodzi dokładnie tak jakbym chciała i tracę cierpliwość. Ale spróbuję się nie poddawać. Aby pogoda dopisała!
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
- madziarynka
- 200p
Asiu! Biegam sobie u Ciebie po stronkach i wypatrzyłam First Lady. Teraz przynajmniej wiem jak będzie wyglądała w rozkwicie. Właśnie wczoraj kupiłam tą ogrodową piękność i muszę przyznać, ze faktyczni wygląda dostojnie. Zrobiłyśmy z nigellą najazd na szkółkarzy w Końskowoli i tym sposobem rozpoczynam kolekcję swoich ogrodowych dam.
I jeszcze pytanie. Czy pamiętasz gdzie wypatrzyłaś te kompozycje z powojnikiem na thui? Rozważam coś takiego u siebie, a nie wiem jak wygląda...
I jeszcze pytanie. Czy pamiętasz gdzie wypatrzyłaś te kompozycje z powojnikiem na thui? Rozważam coś takiego u siebie, a nie wiem jak wygląda...
- JLG
Dominiko - byłam szybciutko obejrzeć u Ciebie Efie, tylko już nie zdążyłam się wpisać... Prześliczna.
Fotka przęseł jest u mnie na 19 str. wątku, w przyszłym tygodniu, będziemy mocować przęsła na balkonie, bo już są gotowe - zrobię fotkę, ale dopiero w przyszłym tyg., bo na weekend wyjeżdżam. Ostatnio trochę muszę przystopować z pracą w ogródku, nie wolno mi dźwigać itp. - zresztą zobaczę co jeszcze lekarz powie.
Fotka przęseł jest u mnie na 19 str. wątku, w przyszłym tygodniu, będziemy mocować przęsła na balkonie, bo już są gotowe - zrobię fotkę, ale dopiero w przyszłym tyg., bo na weekend wyjeżdżam. Ostatnio trochę muszę przystopować z pracą w ogródku, nie wolno mi dźwigać itp. - zresztą zobaczę co jeszcze lekarz powie.
- JLG
Asiu - powojniki kupię jak wpłynie sierpniowa pensja, bo zapłaceniu czesnego za I semestr studiów podyplomowych niewiele zostało z mojej pensji
Zaczęły kwitnąc czerwone róże Barkarole i Red Climbing, nawet porobiłam fotki - ale wczoraj nie mogłam jakoś poradzić sobie z ich wrzuceniem na forum i przy trzeciej próbie się poddałam. Postaram się jeszcze spróbować w poniedziałek (tradycyjnie w weekend mnie nie ma), w końcu nie na darmo mam męża informatyka...

- JLG
Magdo - będziesz zadowolona z zakupu First Lady, kwiat się bardzo długo utrzymuje, niestraszne są mu ulewy (zupełnie nie choruje) i jest przeogromny i bardzo piękny. Prawdziwa Pierwsza Dama w różance !!!
Zdjęcia powojników pnących się po tui widziałam książce Pana Szczepana Marczyńskiego "Clematis i inne pnącza ogrodowe" - może gdzieś na stronie www.clematis.com będą podobne aranżacje, bo 90% materiału z książki znajduje się na tej stronie... może zajrzyj pod hasłem "Uprawa pnączy na naturalnych podporach i jako okrywowe" na stronce clematis
Mnie sam pomysł bardzo się podoba i chyba zastosuję się do niego, zwłaszcza, że powierzchnia ogrodowa u mnie nie za duża...
Zdjęcia powojników pnących się po tui widziałam książce Pana Szczepana Marczyńskiego "Clematis i inne pnącza ogrodowe" - może gdzieś na stronie www.clematis.com będą podobne aranżacje, bo 90% materiału z książki znajduje się na tej stronie... może zajrzyj pod hasłem "Uprawa pnączy na naturalnych podporach i jako okrywowe" na stronce clematis
Mnie sam pomysł bardzo się podoba i chyba zastosuję się do niego, zwłaszcza, że powierzchnia ogrodowa u mnie nie za duża...