Początki - ogródek roslynn

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko,pięknie zakwitła Ci ta peonia :!: ...to chyba na osłodę tych niemiłych wydarzeń :roll: ....
Życzę zdrówka i oszczędzaj łapkę :)
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piwonia bardzo ładna, u mnie też zakwitła jakaś póżniejsza - różowa - oczywiście nn.
Mam nadzieję, że co przykre, to już za Tobą.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Elsi, wydaje mi się, że moja też jakaś późniejsza bo wszystkim prawie szybciej kwitły , ale nie szkodzi, ważne , że jest :D

Cynthio, pewnie, że na osłodę :D Powiedz mi tylko dlaczego nie mogę u Ciebie nic napisać , pisze, że zablokowane i po prostu sie nie da.

Danusiu, poszukam poszukam, to coś na glicynii stało się po przymrozkach i myślałam, że po prostu podmarzło ale chyba jednak nie, jakoś mocniej czubki liści zniszczone , tak więc możliwe, że to coś jeszcze. Dzięki.
Na różyczki czekam z niecierpliwością :D

Dalo, u nas też co chwilę pada, mam już dosyć bo w zasadzie wszystko stoi w miejscu i czeka na słońce :D

Jadziu, piwonia pachnie bardzo mocno, cieszy mnie to bo jak będzie ich kiedyś więcej to pójdą do wazonu i zapach będzie cały dzień pod nosem :D

Kilka fotek z wczoraj.
Lawenda rusza pełną parą, nawet zrobił mi się dodatkowy krzaczek, nie wiedziałam, że sama sie rozsiewa ale to dobrze:)

Obrazek Obrazek

Powoli różyczki usiłują pokazać swoją urodę :D
Obrazek Obrazek Obrazek

Wiciokrzew też ruszył po zeszłorocznym przesadzeniu
Obrazek Obrazek Obrazek

Kępy bylinowych goździków kwitną na całego
Obrazek

Poziomki już podjadamy :D
Obrazek

I jakieś kwiatki, nie znam nazwy
Obrazek Obrazek Obrazek

Mąż skopał mi dalej grządkę, nad którą męczyłam się przez dłuższy czas :D Będzie nareszcie można coś posadzić. Dzisiaj już wyjeżdża i stwierdził, że i tak nie dam spokoju to sam chwycił za szpadel. Muszę poprawić bo bo nie ten kształt :D
Mężczyźni! Jak już piach na wierzchu i nie widać trawy to wystarczy. Jak pojedzie to wytrzepię trawkę i chwasty i dokopię resztę. Stwierdził, że rabatka w kształcie serca jest piękna. :D
Niby tak, ale zielsko musi iść precz , samo nie zniknie a tak twierdzi Romek.
Zobaczył mój nowy nabytek, hortensję i pyta się co to będą za owoce. Mówię, że to kwiat i nie da się jeść :D
Machnął ręką i powiedział - no to po co kupowałaś?
Wkurzyłam się, tylko by jadł i jadł a przecież trzeba jeszcze oko nacieszyć.
Z czasem akceptuje wszystko tylko strasznie długo to trwa :D

Najlepsze, że synek skosił kilka dalii. Dobrze, że tylko kilka, widocznie zajarzył, że powtarzające się krzaczki w jednym rzędzie to musi być coś innego niż trawa
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Też znam jednego takiego faceta, co to w ogrodzie tylko roślinki owocujące uznaje. Na szczęście jest to mój teść a nie małżonek ;) Zawsze mu mówię, że na owocowe drzewka też się znajdzie miejsce, a kwiaty muszą być coby oko cieszyły - coś dla duszy najpierw - dla ciała może poczekać ;)

A syn przecież chciał Ci tylko pomóc ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczny ten niebieściutki ,może to anemon .Niżej to tojeść ,a ostatnie jakiś chyba rozchodnik .,
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Sabinko róże oczywiście przepiękne, nie może byc inaczej :D Zachwyciła mnie również wspaniała kępa goździków, uwielbiam te kwiaty pod każdą postacią :D Są urocze - ten cudowny zapach, one są nawet piękne jak nie kwitną, tworzą takie piękne srebrne poduchy :D
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Agnieszko, akurat te srebrne poduchy od kogoś dostałam i dopiero teraz jak się rozkrzewiły jest jakiś efekt ale goździki też lubię :D

Jolu,To też darowane kwiatki, nazwy jakoś nikt nie pamięta ale i tak dobrze, ze je mam. Ten niby rozchodnik jest bardzo niziutki, fajna bylinka i niezbyt wymagająca :D

Kasiu, mój syn chciał uniknąć innej roboty dlatego wolał kosić :D Nic nie szkodzi, myślę, że kwiatki odrosną. A mąż to znowu lubi zmyślać ale cieszy się, że ktoś ma fioła na punkcie kwiatów bo zawsze lepiej mieć ładnie wkoło domu niż nic na czym można by oko zawiesić :D

A goździki ładnie się rozkrzewiają...
Obrazek Obrazek
I oby tylko słoneczka wiecej było, będzie jeszcze lepiej :D
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Sabinko, podzielono mi wątek a nie mogę wstawić w stopce odnośnika do cz. trzeciej :evil:
Mam nadzieję ,że jakoś się z tym uporam bo niedługo sama do siebie nie trafę :roll:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Sabinko bordowy goździk bajeczy :shock: :D
x-d-a

Post »

Sabinko, chyba wszyscy faceci to mają, bo mój M. w zeszłym roku skosił mi sadzonkę gunnery, na którą chuchałam i dmuchałam całe lato... Normalnie miałam mordercze zamiary :evil:
Na szczęście gunnera odrosła, a jak M. coś robi w ogrodzie (rzadko), to trzeba po prostu mieć na niego oko...
Pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
Soulcatcher
200p
200p
Od: 16 cze 2009, o 11:05

Post »

Dołączam się do Agnes!
Ja mam podobnego ciemno -różowego i dwa brodate - czerwony i różowy. Mam je od maja i już je kocham - przez miesiąć zdąrzyły się niesamowicie rozkrzewić ;)
Pozdrawiam
K.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Mam różne kolory goździków, ale takiego czerwonego nie - bardzo ładny.
Wcześniejszy kwiatek biało-niebieski to chyba porcelanka?
Lawenda rozsiewa się sama lepiej niż gdybyś Ty starała się ją wysiać.
Nasiona powinny być stratyfikowane, bez tego nie wzejdą, a natura załatwia to za nas. :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Sabinko ten niebieski kwiatek bardzo ładny mam chyba podobny w innym kolorze też nie wiem jak się nazywa. Nie wiedziałam że lawenda sama się sieje? Czy przyłożona gałązka wypuści korzenie nie wiesz przypadkiem?
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p

Post »

Cynthio szukałam aż znalazłam :D

Agnieszko , ja też lubię takie żywe kolory, może dlatego, że mam ich mało w ogródku :D

Dala, ja też mam nadzieję, że dalie będą rosnąć dalej spokojnie i że kwiatki zakwitną :D

Kasiu, niech się rozkrzewiają do woli, miejsca sporo i będę miała co przesadzać :D

Elżbietko, to tez nie staram sie wcale wysiewać lawendy, najwyżej dokupię. W ogóle to do nasionek nie mam ręki, rzadko mi wschodzą, wolę kupować już gotowe kwiatki :D

Aniu, nie wiem jak to jest z lawendą i nie mam pojęcia skąd się wzięła nowa roślinka. W każdym razie mam jeszcze długą gałązkę lawendy obok , która tak jakoś na boczek idzie i po prostu ją zakopię trochę w ziemi. Myślę, że będzie rosnąć. :D

Po piątkowych zakupach moja kolekcja powiększyła się o dwie lilie, sasankę i jeszcze ze trzy bylinki, które nie wiem jak się nazywają. Jak pstryknę fotkę to pokażę. Pani w sklepie też nie bardzo wiedziała co to jest więc kupiłam w ciemno.
Jeszcze dzisiaj postaram się wsadzić w ziemię bo lilie już chcą się rozwijać, chyba będą żółte.
Nowa rabatka na środku tymczasem zostanie grzędą rozrodczą bo nie mam jeszcze roślin, które chcę tam wsadzić. Tak więc bylinki będą sie rozkrzewiać a zaś potem będzie w sam raz do skalniaka , o ile zdobędę kamienie. a jak nie to będą rosnąć sobie ... też nie wiem gdzie ale coś wymyśle.
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Witam Sabinko u mnie cały czas leje . Nie martw się kamieniami bez też jest fajny skalniak . Jak roślinki się rozrosną będzie fajnie . Masz już tyle kwitnących róż i gożdzików . Życzę miłego i słonecznego dnia
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”