Canna - Paciorecznik cz.1
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Właśnie te między innymi kupiłam i jeszcze Picasso 

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też zastanawiam się nad kupnem białej "Ermine" tylko jeden wystawia i to zdjęcie jakoś mi nie pasuje do tej odmiany. W ub. roku też planowałem kupić ją ale sprzedawca miał wstawione kradzione zdjęcie do swojej aukcji i to wydało mi się podejrzane.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A wiesz Janusz, że nigdy się nad tym nie zastanawiałam
najgorsze na allegro są dla mnie nasiona, które nigdy nie wzejdą w warunkach domowych, a jeśli się to jakoś uda to zgniją lub zachorują, bo grzyby i coś tam jeszcze
A sprzedawcy wystawiają takie właśnie kradzione zdjecia kilkudziesięcioletnich roślin i wiele osób się nabiera
Dotyczy to głównie roślin egzotycznych 

- drozd
Przed kilku laty ja zarejestrowałem się na Allegro też szalałem. Teraz z perspektywy czasu widzę jak głupi byłem wierząc w to że te przedstawiane cuda można mieć wysiewając nasiona. Teraz wiem,ze takie nasiona o ile w ogóle mają jakąś siłę kiełkowania potrzebują odpowiedniej stratyfikacji,odpowiedniej gleby,wilgotności itp. Ale trzeba było się przekonać by w przyszłości nie dać się nabrać powtórnie.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Dlatego nasion już nie kupuję na al....., cały proces przygotowania jest faktycznie nużący jeśli coś nie wzejdzie to nie ma winnego -a raczej jest kupujący.
Z cannami będę próbował ale tylko z karpami --- komentarz wystawię dopiero jak coś wzejdzie.
Odnośnie zdjęć to prawie większość posiada i publikuje nie swoje zdjęcia , nie mówiąc już o tym że często pokazują rośliny które raczej w naszych warunkach nigdy takie nie urosną , a te kolory

Z cannami będę próbował ale tylko z karpami --- komentarz wystawię dopiero jak coś wzejdzie.
Odnośnie zdjęć to prawie większość posiada i publikuje nie swoje zdjęcia , nie mówiąc już o tym że często pokazują rośliny które raczej w naszych warunkach nigdy takie nie urosną , a te kolory

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam Janusz dawno nie zaglądałeś na forum .Mam nadzieję że wszystko w porządku .Ja z prośba możesz mi powiedzieć jak dzielić karpy.Czy trzeba ciąć je nożem i w jakim miejscu? Wyciągnęłam już jedną z reklamówki i zaczęłam oczyszczać ją z nadmiaru ziemi .Myślałam że może odzieli się sama a ona mi pękła zostawiłam może przyschnie i wsadzę do ziemi?
- drozd
Witam. Już jestem po awarii linii telefonicznej. Znowu jakieś zwierzątka przegryzły kabel telefoniczny już 3 raz w tym samym miejscu i nie miałem połączenia z internetem. Pół dnia ekipa kuła ziemię, by dostać się do kabla.
Mareczku
Właśnie dziś przyszły nasiona z Allegro ale nasiona polskich producentów. Nie mogłem nigdzie znaleźć lobelii specjosy no i w Al. dostałem co prawda za potrójnie wyższą cenę plus koszt przesyłki. Mało jest tych nasion na rynku i są wykupywane, by wystawić później w sprzedaży inter.
Gosiu
Nie wiem czy zdołam Ci wytłumaczyć jak dzielić kanny ale postaram się. Karpę należy oczyścić z ziemi możliwie dokładnie. Później poodrywać poszczególne kłącza w ten sposób by oderwane kłącze miało przynajmniej 2 dobrze wykształcone kły. Miejsca oderwania wyrównać ostrym nożem i ranę zasypać węglem drzewnym. Po niedzieli zacznę swoje dzielić to mogę pokazać na zdjęciach poszczególne fazy dzielenia.
W styczniu wysiałem nasienie kann z własnych zbiorów i nawet ładnie powschodziło. W każdą doniczkę sadziłem po dwa nasionka. Chciałem pokazać ale Fotosik nie chce przesłać. Pewnie znów chce pieniędzy.
Mareczku
Właśnie dziś przyszły nasiona z Allegro ale nasiona polskich producentów. Nie mogłem nigdzie znaleźć lobelii specjosy no i w Al. dostałem co prawda za potrójnie wyższą cenę plus koszt przesyłki. Mało jest tych nasion na rynku i są wykupywane, by wystawić później w sprzedaży inter.
Gosiu
Nie wiem czy zdołam Ci wytłumaczyć jak dzielić kanny ale postaram się. Karpę należy oczyścić z ziemi możliwie dokładnie. Później poodrywać poszczególne kłącza w ten sposób by oderwane kłącze miało przynajmniej 2 dobrze wykształcone kły. Miejsca oderwania wyrównać ostrym nożem i ranę zasypać węglem drzewnym. Po niedzieli zacznę swoje dzielić to mogę pokazać na zdjęciach poszczególne fazy dzielenia.
W styczniu wysiałem nasienie kann z własnych zbiorów i nawet ładnie powschodziło. W każdą doniczkę sadziłem po dwa nasionka. Chciałem pokazać ale Fotosik nie chce przesłać. Pewnie znów chce pieniędzy.
- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Januszu popikowałam dziś moje kanny - mają już po około 7-10 cm wysokości - jutro powędrują na zabudowany balkon (nie ma tam na nim ujemnych temperatur). Te z nsion od Ciebie rosną jak głupie a te z Legutki mizerne jakieś...
- drozd
Madziu
Właśnie ciekawy byłem jak Twoje kanny. Po przepikowaniu nie spiesz się z wystawianiem do chłodnego pomieszczenia, bo może im zaszkodzić. Niech parę dni będą w cieple. Chciałem pokazać swoje ale Fotosik odmawia współpracy. Moje są mniejsze ok. 5 cm. Później siałem i miały trochę za chłodno. Do maja jeszcze urosną.
Właśnie ciekawy byłem jak Twoje kanny. Po przepikowaniu nie spiesz się z wystawianiem do chłodnego pomieszczenia, bo może im zaszkodzić. Niech parę dni będą w cieple. Chciałem pokazać swoje ale Fotosik odmawia współpracy. Moje są mniejsze ok. 5 cm. Później siałem i miały trochę za chłodno. Do maja jeszcze urosną.
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Januszu miłego wieczorka
Jutro znowu czeka cię odśnieżanie
Pozdrawiam 

- MagdaMisia
Januszu te kanny mają bardzo mocny system korzeniowy... zdziwiona byłam bo naprawdę jest sporo korzeni ;)
- drozd
Dziękuję ARABELLO - spokojnej nocy.
Oby to było ostatnie odśnieżanie.
Oby to było ostatnie odśnieżanie.
- drozd
Madziu To dobrze, że tak ładnie ukorzeniły się. Ale przesadzenie to jest szok dla rośliny a wyniesienie od razu po pikowaniu w chłodne miejsce to drugi szok. Więc to jak wcześniej pisałem kilka dni potrzymaj w cieple po przesadzeniu, Później nawet wskazane jest miejsce chłodniejsze ale widne.
- MagdaMisia
Januszu na balkon trafią nie jutro ale pojutrze dopiero - muszę je dać na "wynajęty" balkon bo nie mam miejsca u nas, żeby je przechować. Do tej pory rosły wszystkie w bardzo dużym zagęszczeniu w tym pojemniku, który służył za miniszklarenkę. Stały na parapecie okna, które nie było zbyt szczelne i trochę im tam było zimno... na tym samym parapecie przechowuję fuksje - mają się doskonale. Zobaczymy co to będzie - może chociaż jedna z nich zakwitnie (mam 25 szt Twoich moich plus 5 Legutkowych cienizn).
- drozd
Jak mają taki dobry start to może i doczekasz się pierwszych kwiatów. Może nie wszystkie ale choć kilka z nich powinno zakwitnąć.